Web Analytics Made Easy - Statcounter

راه‌آهن چابهار- زاهدان به‌ عنوان اقتصادی‌ترین خط ریلی و ترانزیتی ایران، ۷ سال است روی ریل بی‌پولی جلو می‌رود و امید به سرمایه‌گذاری احتمالی هندی‌ها فعلاً تنها راه‌ حل وزارت راه برای به‌ اتمام رسیدن به‌ موقع آن است. ۰۹ تير ۱۳۹۷ - ۱۰:۵۵ استانها سیستان و بلوچستان نظرات

به گزارش خبرگزاری تسنیم از چابهار، چابهار به‌صرفه‌ترین و مطمئن‌ترین بندر ایران در منتهی‌ الیه جنوب شرق و در دهانه ورودی به آب‌های اقیانوس هند واقع است؛ ویژگی ژئوپولیتیک و جغرافیایی چابهار موجب می‌شود این بندر به‌گواه صاحب‌نظران بین‌المللی نقش غیرقابل‌انکاری را در آینده اقتصاد منطقه ایفا کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به‌ گواه سازمان ملل متحد بهترین، به‌صرفه‌ترین و مطمئن‌ترین مسیر و کریدور برای اتصال کشورهای محصور در خشکی آسیای میانه و افغانستان به آب‌های آزاد چابهار است و بهترین و به‌صرفه‌ترین مسیر نیز برای اتصال 21 کشور حوزه اقیانوس هند به کشورهای آسیای میانه تا شرق اروپا نیز تنها بندر اقیانوسی ایران است.

تمام این ترین‌ها، مباحث بالقوه‌ای هستند که تنها با ایجاد زیرساخت میسر و اقتصادی می‌شوند، مهمترین زیرساخت برای موقعیت چابهار، اتصال این بندر به ریل است. هند هم‌اکنون جهشی بلند برای گرفتن بازارهای افغانستان و آسیای میانه برداشته و از آنجایی که چابهار بهترین مسیر برای اتصال هندوستان و کشورهای حوزه اقیانوس هند به آسیای میانه، افغانستان، قفقاز تا شرق اروپاست و عمده بارهایی هم که قرار است از حوزه اقیانوس هند به آسیای میانه و افغانستان بروند با تناژ بالا و طی مسافت طولانی ریل‌پسندند، اتصال ریلی چابهار برای راه‌اندازی و جذب بار و کالا در این بندر حرف اول را می‌‌زند و به‌گواه کارشناسان به‌خاطر موقعیت جغرافیایی چابهار به اقتصادی‌ترین محور ریلی ایران نیز تبدیل می‌شود.

در داخل، ترانزیت کالاهای اساسی استان‌های مرکزی و شرقی و در خارج ترانزیت سنگ معدن و منابع طبیعی افغانستان و آسیای میانه به هندوستان و تأمین کالاهای اساسی افغانستان و آسیای میانه توسط هندوستان درحال حاضر مهم‌ترین بارهایی هستند که قرار است از چابهار ترانزیت شوند و همان‌طور که گفته شد چابهار به‌شرط اتصال ریل بهترین، به‌صرفه‌ترین و مطمئن‌ترین مسیر برای انتقال و ترانزیت آنهاست.

محور ریلی چابهار- زاهدان- مشهد- سرخس به‌ طول 1370 کیلومتر به‌ عنوان طولانی‌ترین و اقتصادی‌ترین محور ریلی ایران در دو قطعه در حال ساخت است، قطعه اول به‌طول 610 کیلومتر قرار است چابهار را به زاهدان و به شبکه ریلی کشور تا مرز میلک(مرز مشترک ایران و افغانستان) متصل کند و قطعه دوم نیز زاهدان را به بیرجند و سپس سرخس به‌ طول 760 کیلومتر متصل می‌کند و امکان اتصال ریلی چابهار با مرز ترکمنستان و آسیای میانه نیز فراهم می‌شود.

با توجه به سرمایه‌گذاری هند به‌روی چابهار و امکان اتصال سریع‌تر دو کشور هند و افغانستان به هم با دور زدن پاکستان و صدالبته اتصال ریلی سریع‌تر به‌صرفه‌ترین بندر ایران به خط ریلی کشور، قطعه اول راه چابهار از اهمیت بالاتری برخوردار است.

محور ریلی چابهار- زاهدان به‌ طول 610 کیلومتر از سال 89 آغاز شد اما به‌دلیل کمبود اعتبارات با وقفه‌ای سه‌ ساله رو به‌ رو شد و دوباره در سال 92 این‌بار توسط قرارگاه سازندگی حضرت خاتم الانبیا(ص) شدت گرفت. قطعه دوم آن هم از زاهدان تا سرخس به‌تازگی در اواخر سال گذشته آغاز شده است.

پیشرفت 30 درصدی اقتصادی‌ترین پروژه ریلی ایران بعد از 7 سال

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار سیستان و بلوچستان با اشاره به پیشرفت 32درصدی این پروژه می‌گوید: راه‌آهن چابهار- نیکشهر- ایرانشهر- خاش- زاهدان در 8 قطعه در حال اجراست؛ 4 قطعه از آن در مسیر چابهار ــ ایرانشهر به‌طول 310 کیلومتر از بقیه پروژه پیشرفت بیشتری داشته و هم‌اکنون این 4 قطعه درمجموع 60 درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

باقر کرد در گفت‌وگو با تسنیم می‌افزاید: در مجموع 30 ایستگاه در این 8 قطعه از راه‌آهن تا زاهدان ساخته می‌شود و پیشرفت زیرسازی پروژه نیز درمجموع 44 درصد است، همان‌طور که گفتم 4 قطعه چابهار تا ایرانشهر پیشرفت بیشتری در زیرسازی دارد و 150 کیلومتر از آن تا پایان سال آماده ریل‌گذاری می‌شود.

وی تصریح می‌کند: هم‌اکنون بیش از 2 هزار و سیصد نفر و بیش از 600 دستگاه ماشین‌آلات سبک و سنگین در این پروژه مشغول کار هستند، تاکنون 300 میلیون دلار از منابع داخلی شرکت ساخت زیربناهای ریلی و جاده برای این پروژه هزینه شده است و حدود 800 تا 900 میلیون دلار دیگر نیز برای تکمیل آن اعتبار لازم است.

 پیشرفت 30درصدی راه‌آهن چابهار ــ زاهدان آن‌هم بعد از 7 سال از شروع ساخت و با علم به اینکه این پروژه اقتصادی‌ترین پروژه ریلی ایران است و در مبادلات تجاری جهانی نقش غیرقابل‌انکاری دارد، نمونه‌ای از نبود عزم و تدبیر لازم برای اقتصادی کردن تنها بندر اقیانوسی ایران است؛ به‌ویژه آنکه به‌گواه کارشناسان درصورتی‌که چابهار در جذب بار و کالا به رقیب اصلی‌اش بندر گوادر پاکستان نرسد، گوادر با سرمایه‌گذاری عظیم چینی‌ها و جذب کالا و بار و باهدف اتصال به آسیای میانه و افغانستان چابهار را از دور رقابت خارج می‌کند.

با روند توزیع اعتبار فعلی راه‌آهن چابهار ــ زاهدان تا 10 سال آینده هم به بهره‌برداری نمی‌رسد

نماینده مردم چابهار در مجلس شورای اسلامی می‌گوید: با اعتباراتی که به پروژه راه‌آهن چابهار به زاهدان به‌عنوان طولانی‌ترین و اقتصادی‌ترین خط ریلی کشور اختصاص می‌یابد، این پروژه تا ده سال آینده هم به بهره‌برداری نمی‌رسد.

عبدالغفور ایران‌نژاد در گفت‌وگو با تسنیم می‌افزاید: پروژه راه‌آهن چابهار ــ زاهدان ــ مشهد به‌دلیل اهمیت بالا و با توجه به این‌که کوتاه‌ترین و به‌صرفه‌ترین راه ریلی در کریدور شمال ــ جنوب و مهم‌ترین مسیر ترانزیت ریلی در شرق کشور است در لایحه بودجه کشوری دارای ردیف است.

نماینده مردم چابهار در مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه اعتبار تکمیلی برای اتصال چابهار به خط ریلی کشور 4هزار میلیارد تومان برآورد شده تصریح می‌کند: در لایحه بودجه سال 97 تنها 100 میلیارد تومان برای این طرح عظیم در نظر گرفته‌شده که تنها 2.5 درصد اعتبار تکمیلی برای به‌اتمام رسیدن پروژه است. با روند توزیع اعتبار فعلی این پروژه عملاً از دور خارج است و به این زودی‌ها به‌بهره‌برداری نمی‌رسد.

فاینانس احتمالی هند برای عبور از بی‌پولی

سرمایه‌گذاری احتمالی هند به‌روی پروژه راه‌آهن چابهار فعلاً تنها امید برای به‌اتمام رسیدن به‌موقع این پروژه است؛ همان‌طور که پیشتر گفته شد بارهای ترانزیتی که هند می‌خواهد به بازارهایش در افغانستان و آسیای میانه صادر کند و یا این کشورها می‌خواهند به هند صادر کنند ریلی هستند؛ بنابراین هند علاوه‌بر سرمایه‌گذاری به‌روی بندر چابهار و تجهیز آن برای تجهیزات تخلیه و بارگیری به‌روی ریل چابهار هم قرار است سرمایه‌گذاری کند.

مدیرعامل شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل می‌گوید: فاینانس هندوستان برای راه‌آهن چابهار ــ زاهدان که از خرداد 95 و در جریان سفر نخست‌وزیر هند به ایران با یک توافق‌نامه ابتدایی وارد فرآیند اجرایی شد سرانجام با سفر بهمن‌ماه رئیس‌جمهور به هند نهایی و اجرایی شده است.

خیرالله خادمی در گفت‌وگو با یکی از رسانه‌ها می‌افزاید: هند درمجموع حدود 900 میلیون دلار به‌صورت فاینانس به‌روی پروژه راه‌آهن چابهار ــ زاهدان ظرف 3.5 سال (سالانه هزار میلیارد تومان) سرمایه‌گذاری می‌کند. در جریان اجرای این پروژه فرآیند زیرسازی و اجرای روسازی با طرف ایرانی خواهد بود که حدود 70 درصد از پروژه است و 30 درصد باقی‌مانده نیز از سوی هندی‌ها انجام می‌شود. همچنین کنترل کیفیت و نظارت بر پروژه نیز به‌عهده طرف هندی خواهد بود.

وی درباره وضعیت فعلی پیشرفت پروژه راه‌آهن چابهار ــ زاهدان نیز می‌گوید: این کار تاکنون با پیگیری دست‌اندرکاران ایرانی دنبال شده و پروژه 47 درصد پیشرفت در زیرسازی و 32 درصد پیشرفت کلی داشته است و در صورت رسیدن منابع مالی لازم می‌توان امیدوار بود که کار ظرف همان 3.5 سال مدنظر به‌طور کامل اجرایی شود.

خادمی از مذاکره با هندی‌ها برای تأمین مالی این پروژه خبر می‌دهد و می‌گوید: در مذاکرات اخیر وزیر امور خارجه کشورمان با طرف هندی این مسئله مطرح شده است، بر این اساس قرار است در قالب یک خط اعتباری بزرگ (فاینانس) که هم این پروژه در آن است هم این‌که برای تأمین لکوموتیو و ریل برای این پروژه پیش‌بینی شده است فاینانس آن حل شود، در صورت بازگشایی این خط اعتباری از سوی هندی‌ها مشکلات مالی و فنی پروژه برطرف می‌شود.

بااین‌حال اما با توجه به خروج آمریکا از برجام و اکراه بانک‌ها برای کار با ایران زیاد نمی‌توان به تأمین مالی این مقدار سرمایه‌گذاری عظیم از سوی هندی‌ها دل بست به‌ویژه آنکه هند هنوز سرمایه‌گذاری 85 میلیون دلاری خود را در بندر شهید بهشتی چابهار و تجهیز دو اسکله به جرثقیل‌های تخلیه و بارگیری نمایان نکرده و بارها از سوی وزارتخانه‌ها و مسئولان هندی اعلام شده که شرکت‌ها و بانک‌های هند از کار با ایران و تأمین مالی پروژه‌ها به‌خاطر مجازات‌های آمریکا علی‌رغم میل دولت هند برای سرمایه‌گذاری در چابهار طفره می‌روند.

هرچه که باشد به‌نظر می‌رسد اختصاص ردیف اعتباری ویژه داخلی به پروژه راه‌آهن چابهار ــ زاهدان با توجه به اهمیت آن چاره کار باشد؛ محمد نعیم امینی فرد رئیس مجمع نمایندگان سیستان و بلوچستان می‌گوید: با توجه به محدودیت‌های مالی در این پروژه مهم ملی و روند کند اجرای آن انتظار می‌رود حداقل یک میلیارد دلار از صندوق ذخیره ارزی برای تسریع در عملیات اجرایی آن تزریق شود.

گزارش از سیدامیرحسین عظیمی

انتهای پیام/م

R7843/P1486/S6,65/CT6

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۴۳۳۲۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تکرار تجربیات موفق تأمین مالی بانک صادرات ایران برای خودرو

​مدیرعامل بانک صادرات ایران در نشست‌هایی جداگانه با مدیران عامل و مدیران ارشد دو خودروساز بزرگ کشور، برای استفاده از تجربیات تخصصی این بانک در تأمین مالی صنعت خودرو به هم‌اندیشی پرداختند. - اخبار بازار -

به گزارش روابط‌عمومی بانک صادرات ایران، محسن سیفی در دیدار با محمدحسن محمد‌زاده، مدیرعامل شرکت ایران‌خودرودیزل و همچنین دیدار با علیمردان عظیمی، مدیرعامل ایران‌خودرو، ضمن تشریح توانمندی‌های این بانک در زمینه تجربه موفق همکاری و شیوه‌های تخصصی تأمین مالی صنعت خودرو کشور، برای توسعه همکاری و تحقق اهداف منویات مقام معظم رهبری در «جهش تولید با مشارکت مردم» و همچنین کمک به تعمیق داخلی‌سازی و افزایش تولید محصولات این شرکت‌ها اعلام آمادگی کرد.

او توسعه همکاری، تسریع و تسهیل ارائه خدمات مالی نقدی و غیرنقدی و تجربیات ویژه و الگوی موفق بانک برای حل مشکلات تأمین مالی زنجیره تأمین سایر خودروسازان و قطعه‌سازان کشور در بانک صادرات ایران را تشریح و تبیین و کمک به تولید با استفاده از ظرفیت‌های شعب داخلی و خارجی بانک را مورد تاکید قرار داد.

سیفی گفت: بانک صادرات ایران به عنوان یکی از بانک‌های اصلی کشور، از سال‌های گذشته در کنار خودروسازان کشور بوده و اکثر خودروسازان کشور با بانک صادرات ایران تعامل مناسبی داشته و دارند.

مدیرعامل بانک صادرات ایران با تاکید بر اینکه بدنه کارشناسی و ارکان بانک، تجربه و شناخت دقیقی از شرایط فعالیت خودروسازان کشور دارند، افزود: در بخش‌های اعتباری و طرح و برنامه بانک، برای طراحی محصولات ویژه، تجربه‌های موفقی وجود دارد و این شناخت موجب می‌شود که سرعت و کیفیت ارائه خدمات مالی و بانکی به این صنعت روز به روز بهتر شود و امروز با افتخار، همکاری مطلوبی با خودروسازان و قطعه‌سازان کشور داریم.

محمدحسن محمد‌زاده، مدیرعامل ایران‌خودرودیزل در این دیدار با استقبال از توسعه همکاری با بانک صادرات ایران، با ارائه اهداف و برنامه‌های این شرکت در سال جاری به تعدد شرکت‌های زیرمجموعه این شرکت اشاره کرد و گفت: استفاده از این شرکت‌ها عمق داخلی‌سازی شرکت ایران‌خودرو دیزل را افزایش داده و از این رو میزان ارزبری شرکت نسبت به سایر خودروسازان کمتر است.

او ویژگی دیگر این شرکت را تنوع محصولات آن برشمرد و افزود: تنوع محصولات ایران خودرو دیزل از جمله ون، انواع اتوبوس، انواع کشنده، کمپرسی و باری و از جمله بزرگترین سالن تولید اتوبوس خاورمیانه در این شرکت وجود دارد.

محمد‌زاده از تولید و فروش اتوبوس برقی داخلی شهری به شهرداری برخی کلان‌شهرهای کشور و همچنین فروش 1000 دستگاه اتوبوس دیزلی به شهرداری‌های کشور خبر داد و بر تداوم تولید و رفع نیازهای مختلف کشور به این محصولات، تاکید کرد.

علیمردان عظیمی، مدیرعامل ایران خودرو نیز در نشستی که با اتفاق مدیران ارشد این شرکت با مدیرعامل و مدیران ارشد بانک صادرات ایران، برگزار شد، از همکاری بانک صادرات ایران طی سال‌های اخیر قدردانی کرد و گفت: باید با تلاش و  توسعه همکاری به دنبال حل مشکلات این صنعت و مردم باشیم.

 او افزود: بانک صادرات ایران سهم بسزائی در توفیقات مجموعه‌های بزرگ صنعتی دارد و امروز این سهم بیش از سایرین است.

مدیرعامل ایران‌خودرو با بیان برخی دغدغه‌ها و مشکلات بخش تولید، افزود: بانک‌ها به ویژه بانک صادرات ایران با وجود محدودیت‌های فراوان، کمک‌های بزرگی و بسیار ارزشمندی به صنعت خودرو کرده‌اند به طوری که اگر این کمک‌ها نباشد، امکان کسب موفقیت‌های بیشتر در این صنعت وجود ندارد.

محسن سیفی در جریان این دیدارها به اتفاق معاونان شعب، اعتبارات، طرح و برنامه و همچنین مدیران ارشد بانک در حوزه‌های ارز و بانکداری شرکتی، راهکارها و محصولات نوین بانک برای تأمین مالی زنجیره تأمین در صنعت خودرو را ارائه و برای کمک به این صنعت اعلام آمادگی کرد. 

دیگر خبرها

  • وعده ریل پایه شدن بندر چابهار در آینده‌ ای نزدیک
  • پیشنهاد ایران به بانک توسعه اسلامی برای تأمین مالی تأیید شد
  • وزیر امور اقتصادی و دارایی: پیشنهاد ایران به بانک توسعه اسلامی برای نحوه تامین مالی تایید شد
  • تکرار تجربیات موفق تأمین مالی بانک صادرات ایران برای صنعت خودرو
  • تکرار تجربیات موفق تأمین مالی بانک صادرات ایران برای خودرو
  • پیشنهاد ایران به بانک توسعه اسلامی برای نحوه تامین مالی تایید شد
  • بندر چابهار در آینده نزدیک یک بندر ریل پایه خواهد شد
  • کار وزارت نیرو برای فرهنگ‌سازی مصرف برق به جایزه‌دادن کشید!
  • مذاکره برای تامین مالی ۳ پروژه جدید ایران از سوی بانک توسعه اسلامی
  • مذاکره برای تأمین مالی ۳ پروژه جدید ایران از سوی بانک توسعه اسلامی