Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-02@03:46:04 GMT

رونق ساخت و ساز در دو جبهه

تاریخ انتشار: ۲۴ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۶۷۰۶۲۵

رونق ساخت و ساز در دو جبهه

سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی در سال 96، به لحاظ نرخ رشد مثبت، رکورد زد. سال گذشته حجم کل سرمایه‌گذاری در بازار ساخت‌و‌سازهای شهری 15 درصد افزایش یافت که این میزان رشد از سال 92 تاکنون بی‌سابقه بوده است.

جزئیات کارنامه سرمایه‌گذاری فعالان ساختمانی نشان می‌دهد رونق در دو جبهه «شروع پروژه‌های جدید» و «تکمیل ساختمان‌های نیمه‌کاره» شکل گرفته که البته میزان رشد در جبهه دوم بیشتر بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

سال گذشته قیمت تمام شده ساخت‌و‌ساز از محل رشد دو شاخص افزایش یافت.

حجم سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی در کشور طی سال 96 تحت تاثیر رشد فروش آپارتمان در بازار ملک، رکورد افزایشی زد. گزارش «دنیای اقتصاد» از اطلاعات آماری بانک مرکزی حاکی است؛ سال گذشته کل سرمایه‌گذاری‌ در بازار ساخت و ساز، 15 درصد نسبت به سال 95 افزایش پیدا کرد که این میزان رشد، بالاترین نرخ از سال 92 به بعد، محسوب می‌شود.

ثبت رکورد چهار ساله بیشترین رشد سرمایه‌گذاری ساختمانی در سال 96، ناشی از چرخش بازار معاملات خرید مسکن در سال 95 از فاز رکودی به فاز پیش رونق و افزایش بیشتر حجم معاملات در طول سال گذشته بوده است به‌طوری که عمده تغییرات مثبت در بازار ساخت و ساز در سال 96 را می‌توان در نیمه دوم سال و به‌خصوص در زمستان گذشته، ردیابی کرد.
سال گذشته حجم معاملات خرید مسکن در تهران 12 درصد افزایش پیدا کرد.

در شهرهای بزرگ نیز اگر چه نبض معاملات ملک به میزان بازار مسکن تهران، تند نشد اما تا حدودی بهبود پیدا کرد و در عین حال از شدت رکود در شهرهای کوچک کاسته شد. اکنون بازتاب رونق نسبی معاملات مسکن در بازار ساخت و سازهای سال96، به استناد آمارهای جدید از این بازار، مشخص می‌کند: فعالان ساختمانی سال گذشته، بازار را برای سرمایه‌گذاری‌های دوباره، مناسب تشخیص دادند و وارد شدند.

بررسی‌های «دنیای‌اقتصاد» از جزئیات سرمایه‌گذاری‌های ساختمانی در سال 96 نشان می‌دهد: رونق ساختمانی در دو جبهه «تعریف پروژه‌های جدید» یا همان «شروع به ساخت» و همچنین «تکمیل ساختمان‌های نیمه‌کاره» شکل گرفته‌ که البته، شدت آن در جبهه دوم –جبهه ساختمانی نزدیک به بازار مصرف- بیشتر از جبهه اول بوده است. پارسال 73 هزار و 740 میلیارد تومان سرمایه‌گذاری در بازار ساخت و ساز صورت گرفت که 58 درصد آن، در ساخت و سازهای در حال احداث صرف شد، 25 درصد در ساخت و سازهای جدید (شروع به ساخت) و بقیه برای تکمیل نیمه‌کاره‌ها (آماده فروش) انجام شد.

میزان سرمایه‌گذاری در ساختمان‌های جدید طی سال‌های گذشته، همواره بیشتر از حجم سرمایه‌گذاری برای تکمیل نیمه‌کاره‌ها بود اما در زمستان 96، دو سیگنال رشد قیمت‌ها و رشد فروش آپارتمان‌ها به فعالان ساختمانی سبب شد میزان سرمایه‌گذاری در حوزه تکمیل نیمه‌کاره‌ها با هدف فروش سریع، هم به لحاظ حجم ریالی و هم به لحاظ نرخ رشد، از حوزه ساخت و سازهای جدید، سبقت بگیرد.

در یک سال 96، رقمی معادل 13 هزار و 120 میلیارد تومان برای تکمیل پروژه‌های ساختمانی نیمه‌کاره در سراسر مناطق شهری کشور و همچنین مبلغی معادل 18 هزار و 110 میلیارد تومان نیز برای شروع پروژه‌های جدید در این مناطق، از سوی فعالان ساختمانی، سرمایه‌گذاری شد. با این حال، حجم سرمایه‌ صرف شده برای تکمیل نیمه‌کاره‌ها در سال گذشته، 54 درصد نسبت به سال 95 افزایش پیدا کرد که بالاترین نرخ رشد سرمایه‌گذاری در مقایسه با دو حوزه دیگر یعنی «شروع به ساخت» و «ساختمان‌های در حال احداث» بوده است.

در سال 96 سرمایه‌گذاری در ساخت و سازهای جدید تنها 8.5 درصد افزایش پیدا کرد و در حوزه ساختمان‌های در حال احداث –پروژه‌هایی که در سال 96، هنوز به مرحله تکمیل و عرضه به بازار مصرف نرسیدند- نیز نرخ رشد سرمایه‌گذاری، رقم 9 درصد را ثبت کرد. در آخرین فصل از سال96، تمرکز سرمایه‌گذاران ساختمانی بر تکمیل نیمه‌کاره‌ها تشدید شد به‌طوری که در زمستان پارسال، نرخ رشد سرمایه‌گذاری در این حوزه به 62 درصد رسید که از میزان رشد 42 درصدی سرمایه‌گذاری در ساخت و سازهای جدید، بیشتر بوده است.

سرمایه‌گذاری در حوزه تکمیل ساختمان‌های نیمه‌کاره، طی سال‌های رکودی 94 و 95، روند کاهشی داشت به‌طوری که در این دو سال، سرمایه‌گذاری در این حوزه به ترتیب 13 درصد و 35 درصد کاهش یافت. با این حال، آنچه برای سال 96 در این حوزه به ثبت رسید (نرخ رشد 54 درصدی)، از سال 92 تا کنون، به لحاظ بیشترین رشد، بی‌سابقه بوده است.

به گزارش «دنیای اقتصاد»، اگر چه در سال گذشته، عرضه واحدهای نوساز تازه تکمیل شده به بازار ملک ناشی از رشد دست کم 50 درصدی حجم سرمایه‌گذاری در این حوزه، افزایش پیدا کرد اما این رخداد به دو دلیل نتوانست در بازار مسکن تعادل مناسب بین موجودی واحدها و حجم تقاضای خرید، به‌وجود بیاورد. دلیل اول به سطح از دست رفته عرضه مسکن در سال‌های 93 تا 95 برمی‌گردد که میزان رشد در سال 96، در بهترین حالت توانسته باعث جبران آن شود.

تا پیش از سال 93 و در زمان رونق ساختمانی سال‌های 90 تا 92، سالانه بیش از 600 هزار واحد مسکونی تازه‌ساز (تکمیل شده) روانه بازار می‌شد اما طی سال‌های اخیر، این میزان به کمتر از 400 هزار واحد تنزل کرد. بنابراین از آنجا که در سال 96 و همچنین ماه‌های اخیر، تقاضای خرید نسبت به سال‌های قبل افزایش پیدا کرده، عملا موجودی فعلی بازار نوسازها به‌خصوص در گروه واحدهای پرتقاضا، به مراتب کمتر از حجم تقاضا است.

دلیل دوم نیز واکنش دسته‌ای از سازنده‌ها در ماه‌های اخیر به تورم مسکن برمی‌گردد. برخی سازنده‌ها از فروش واحدهای تازه‌ساز خودداری می‌کنند تا از افزایش قیمت‌ها در طول زمان، منتفع شوند. حوزه تکمیل ساختمان‌ها، در مقایسه با حوزه ساخت و سازهای جدید، به بازار عرضه مسکن نزدیک است به این معنا که هر نوع افت و خیز در حجم سرمایه‌گذاری در حوزه تکمیل ساختمان‌ها، در زمان کم، در بازار معاملات ملک به شکل کاهش یا افزایش عرضه تاثیر می‌گذارد البته در زمان نوسانات مثبت قیمتی، رفتار سازنده‌ها –نفروختن- می‌تواند جلوی تزریق نوسازها به بازار را بگیرد. با این حال از آنجا که پروسه شروع ساخت تا تکمیل ساختمان حداقل یکسال زمان می‌برد، تغییرات سرمایه‌گذاری در این حوزه، با تاخیر، در بازار معاملات مسکن (میزان عرضه) منعکس می‌شود.

**افزایش قیمت تمام شده ساختمان
اطلاعات بانک مرکزی درباره جزئیات ریالی ساخت و سازهای سال 96 نشان می‌دهد: سال گذشته قیمت تمام شده ساختمان‌ با کاربری‌های مختلف در کل کشور، از محل بهای مصالح ساختمانی و همچنین بهای خدمات ساختمانی افزایش پیدا کرد. شاخص بهای تولیدکننده مصالح ساختمانی در سال 96، رقمی معادل 17 درصد نسبت به سال 95 افزایش یافت. این شاخص در زمستان پارسال، رشد نقطه‌ای 19درصد را تجربه کرد که بیان‌کننده میزان افزایش هزینه تامین مصالح ساختمانی برای سازنده‌ها در سال گذشته است.

در سال گذشته، شاخص بهای خدمات ساختمانی نیز 8 درصد افزایش پیدا کرد. در تهران بیش از 60 درصد از قیمت تمام شده ساخت مسکن را بهای خرید زمین تشکیل می‌دهد که سال گذشته این جزء اصلی بازار ساخت و ساز، مطابق آمارهای مرکز آمار، به‌طور متوسط بیش از 25 درصد افزایش قیمت پیدا کرد. شاخص‌های مربوط به بهای مصالح ساختمانی و خدمات ساختمانی در کل کشور نیز بیانگر افزایش در سال گذشته است.

به این ترتیب، بخشی از تورم مسکن در بازار نوسازها، به رشد قیمت تمام شده برمی‌گردد. تازه‌سازهایی که در سال گذشته و به‌خصوص در فصل آخر سال 96، عملیات تکمیل آنها به اتمام رسید، در ماه‌های اخیر احتمالا وارد بازار معاملات ملک شدند. هنوز آمار مربوط به تیراژ عرضه مسکن ناشی از تعداد واحدهای مسکونی تکمیل شده در یک‌سال 96، منتشر نشده است.

منبع: روزنامه دنیای اقتصاد؛ 1397.4.24
**گروه اطلاع رسانی**9370**2002

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد دنياي اقتصاد بازار مسكن سرمايه گذاري و ساخت و ساز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۶۷۰۶۲۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ابلاغ و اجرای طرح جامع نقش اساسی در رونق ساخت‌وساز و اقتصاد ارومیه دارد

عضو شورای اسلامی شهر ارومیه گفت: اعضای شورا از استاندار آذربایجان‌غربی خواستار تسریع در یکی از اصلی‌ترین مطالبات شهروندان ابلاغ و اجرای طرح جامع شهر ارومیه بوده که نقش اساسی برای رونق ساخت و ساز، رونق اقتصادی و توسعه شهر ارومیه دارد.

مرتضی پیری در گفت‌وگو با خبرنگار ایمنا در آذربایجان‌غربی اظهار کرد: برنامه ها و فعالیت شوراها باید بر مبنای شعار سال ۱۴۰۳ جهش تولید با مشارکت مردم باشد.

وی با اشاره به اینکه شوراها نماد مشارکت مردمی هستند، افزود: امیدوارم در سالی که مقام معظم رهبری سال تولید و مشارکت مردمی نامیدند؛ دولتمردان و قانون‌گذاران ما همگی دست به دست هم داده تا بتوانیم به نحو احسن در تحقق شعار سال گام برداریم.

عضو شورای اسلامی شهر ارومیه با بیان اینکه تشکیل پارلمان محلی نشان داد که در جمهوری اسلامی ایران در اداره شهر و حتی روستا به نظر مردم توجه ویژه ای شده است، گفت: شورای اسلامی شهر و روستا نماد مردم‌سالاری و مشارکت شهروندان در اداره امور شهر و روستا بوده و این نهاد و وظیفه اصلی آن در قانون اساسی که خدمت به مردم، توسعه و مشارکت مردمی در اداره کرد جامعه و مدیریت محسوب می‌شود تاکید شده است.

پیری با تقدیر و تشکر از زحمات مدیرکل پیشین اداره راه و شهرسازی استان آذربایجان‌غربی و آرزوی موفقیت برای سرپرست جدید ادامه داد: اعضای شورا از استاندار آذربایجان‌غربی خواستار تسریع در یکی از اصلی‌ترین مطالبات شهروندان ابلاغ و اجرای طرح جامع شهر ارومیه بوده که نقش اساسی برای رونق ساخت و ساز، رونق اقتصادی و توسعه شهر ارومیه دارد.

وی تصریح کرد: آزادی و استقلال عمل اعضای شورا در تصمیمات موجبات افزایش خلاقیت شوراها را فراهم کرده و شرایط توسعه پایدار را به نفع جامعه رقم زده و از این منظر تمدن‌سازی وتمدن آفرینی را برای جامعه به ارمغان خواهد آورد.

عضو شورای اسلامی شهر ارومیه در پایان با اشاره به لزوم تشکیل جلسات همفکری با مقام عالی استان و معاونین در راستای بررسی و حل مشکلات شهری خاطرنشان کرد: شورا در جهت آبادانی، توسعه و پیشرفت شهری با تمام توان در کنار ارگان‌های دولتی و اجرایی بوده و در جهت رفع مشکلات شهری و شهروندی همپای سازمان‌ها و نهادهای اجرایی است.

کد خبر 749537

دیگر خبرها

  • رونق تولید در ایرانی‌ترین صنعت پتروشیمی کشور
  • ابلاغ و اجرای طرح جامع نقش اساسی در رونق ساخت‌وساز و اقتصاد ارومیه دارد
  • استاپ‌موشن عرصه نوظهور در بازاریابی است/ نقش موشن‌گرافی در رونق تجارت
  • ساخت 2هزار خانه در تهران توسط چین
  • تولید مسکن با اخذ مالیات از اراضی بایر و رها شده رونق می گیرد/ممانعت قیمت گذاری های کاذب مسکن در سکوهای آنلاین بازار مسکن
  • افزایش سه برابری برگزاری مجامع الکترونیک در بازار سرمایه
  • کوچ نقدینگی از بازار طلا و ارز به بازار سرمایه/ بورس جذاب شد
  • ثبت سفارش ۱۳۰ هزارتن برنج در ۲ ماهه ابتدای سال
  • رونق ورزش کارگری نیاز به سرمایه‌گذاری کارخانه‌ها و مجموعه‌های صنعتی دارد
  • توریسم درمانی در حال ترک ایران است؛ عراقی‌ها هم دیگر نمی‌آیند