Web Analytics Made Easy - Statcounter

ساعت24-دقیقا سه سال پس از آن که برجام حاصل شد، آن هم با مشارکت چین، فرانسه، آلمان روسیه، بریتانیا، ایالات متحده و اتحادیه اروپا، بقای این قرارداد پس از خروج واشنگتن از آن در ماه مه محل پرسش و گمانه زنی قرار گرفته است. ایران چه خواهد کرد؟ ایا علیرغم تحریم‌ها در برجام باقی خواهد ماند یا آن که از سرگیری غنی‌سازی اورانیوم را شروع خواهد کرد؟

تحریم‌های مدنظر ترامپ علیه ایران و خروج امریکا از برجام با فرمان او سبب شده‌اند تا امکان بقای توافق هسته‌ای ایران و قدرت های جهانی که در سال ۲۰۱۵ میلادی حاصل شده محل بحث و پرسش قرار گیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

دقیقا سه سال پس از آن که برجام حاصل شد، آن هم با مشارکت چین، فرانسه، آلمان روسیه، بریتانیا، ایالات متحده و اتحادیه اروپا، بقای این قرارداد پس از خروج واشنگتن از آن در ماه مه محل پرسش و گمانه زنی قرار گرفته است. براساس مفاد توافق هسته‌ای که در وین اتریش در تاریخ ۱۴ ژوئن ۲۰۱۵ میلادی حاصل شد ایران ذخایر اورانیوم خود را کاهش داده و برنامه غنی سازی خود را محدود می کرد و در مقابل تحریم‌های مورد تایید سازمان ملل متحد علیه ایران در ژانویه ۲۰۱۶ میلادی لغو شد و تهران قادر به صادرات آزادانه نفت و گاز خود در بازارهای بین‌المللی شد. در مجموع ۱۰۰ میلیارد دلار از دارایی‌های بلوکه شده ایران نیز آزاد شد.

اوباما رییس جمهوری سابق امریکا همچنین متعهد شد تا تحریم‌های ثانویه امریکا علیه ایران را به شرطی که ایران مفاد برجام را رعایت کند لغو کند. این موضوع به ایران اجازه می‌داد تا در سال مالی ۲۰۱۶ میلادی درآمد نفتی ۴۱ میلیارد دلاری کسب کند و این میزان در مارس ۲۰۱۸ میلادی به ۵۰ میلیارد دلار می‌رسید. طبق گزارش‌های آژانس بین المللی انرژی اتمی، ایران کماکان به مفاد برجام پایبند بوده است. با این حال، ترامپ جانشین اوباما در ۸ مه از توافق هسته‌ای خارج شد و استدلال‌اش این بود که توافق نقص‌های جدی دارد. از آن زمان به بعد واشنگتن تحریم‌های اضافی را علیه اشخاص و افراد ایرانی و همچنین شرکت‌های خارجی در معامله با ایران وضع کرده است تا از نظر اقتصادی بر ایران فشار آورد. در اوایل ماه جاری، امریکا گفت که فشار حداکثری اقتصادی و دیپلماتیک را علیه ایران وارد خواهد کرد و از کشورهای دیگر خواهد خواست تا واردات نفت از ایران را متوقف کنند. در ماه ژوئن، «نیکی هیلی» سفیر امریکا در سازمان مل متحد در جریان دیدار از هندوستان از مقام های هندی خواست تا به امریکا برای اجرای برنامه به صفر رساندن صادرات نفت ایران کمک کند.

«کاوه احسانی» استاد مطالعات بین المللی در دانشگاه DePaul در شیکاگو می گوید: «دولت ترامپ بارها و بارها به ویژه شخص خود او موضعی خصمانه علیه ایران اتخاذ کرده اند و گفته اند که خواستار گرفتن امتیاز در مذاکره هستند. با این حال، واقعیت آن است که ایران در مذاکرات هسته‌ای که به برجام منتهی شد درباره غنی سازی اورانیوم خود صحبت کرد. اکنون مذاکره باید درباره چه چیزی باشد»؟

شبکه خبری «الجزیره» در ادامه می نویسد: «تصمیم امریکا برای خروج از برجام، ایران را تحت تاثیر قرار داده است. ایران چه خواهد کرد؟ ایا علیرغم تحریم‌ها در برجام باقی خواهد ماند یا آن که از سرگیری غنی‌سازی اورانیوم را شروع خواهد کرد؟ رهبری ایران و حسن روحانی رییس جمهوری آن کشور گفته‌اند که تهران هرگز به درخواست‌های امریکا، مانند پایان دادن به برنامه موشکی و خروج نیروهایش از سوریه پاسخ مثبت نخواهد داد. ایران بر حق خود در استفاده از موشک‌های بالستیک تاکید کرده است. «علی اکبر ولایتی» مشاور عالی رهبری ایران نیز اخیرا تاکید کرد که ایران تنها با درخواست دولت قانونی دمشق حاضر است از سوریه عقب‌نشینی کند و نه به دلیل فشار اسرائیل و امریکا. علیرغم تلاش‌های امریکا علیه ایران، شواهدی وجود دارند که نشان می دهند تهران می‌خواهد توافق هسته‌ای را زنده نگه دارد. با این حال، برای انجام این کار ایران از اروپایی‌ها خواسته تا تضمین‌های اقتصادی لازم را پیش از اعمال تحریم های امریکا در فاصله ماه های اگوست و نوامبر آینده ارائه دهند.

«محمد مرندی» کارشناس مطالعات امریکا در دانشگاه تهران می گوید که تصمیم ایران برای باقی ماندن در برجام بستگی به گام های عملی اروپایی‌ها به خصوص در روند خرید نفت از ایران دارد. او می گوید: «صرف حمایت کلامی اروپایی‌ها برای حفظ توافق هسته‌ای کافی نیست». مرندی می‌گوید علیرغم وجود این احساس در میان ایرانیان که احتمالا امتیازات زیادی در جریان امضای توافق هسته ای داده شده است، در ایران به طور کلی اجماع وجود داشت که به برجام پایبند باقی بماند چرا که ایران خود را متعهد به اجرای مفاد توافقی می داند که آن را امضا کرده است.

این شبکه خبری اما می افزاید: «برخی دیگر معتقدند که توافق هسته‌ای در عمل مرده است. با این حال، واقعیت ان است که ایران تمایلی به ترک برجام ندارد و گزینه زیاد دیگری نیز پیش رو ندارد. در ان میان اما امتیازات قابل توجهی وجود دارند که اروپایی ها می توانند به ایران بدهند مگر آن که بتوانند خود امتیازات بیشتر دیگری را از امریکا دریافت کنند. برای مثال، اروپایی‎ها حتی موضعی متحد در قبال ایران ندارند. فرانسه هم اکنون بر ایران فشار می آورد تا هرگونه احیای فعالیت هسته‌ای را متوقف کند. وزیر امور خارجه فرانسه اخیرا گفته بود که ایران باید از طرح تهدید نسبت به خروج از برجام دست بردارد».

در همین حال، «احسانی» از شیکاگو به «الجزیره» می گوید که چندان خوش‌بین نیست که ایران و امریکا در مذاکرات دوجانبه برای حفظ برجام شرکت کنند. «مرندی» از دانشگاه تهران می‌گوید تا زمانی که امریکا به برجام بازنگردد و به تعهدات خود و اجرای ان پایبند نباشد چشم‌اندازی برای مذاکره میان ایران و امریکا وجود ندارد. مرندی گفت که زمانی تحریم‌های امریکا در اواخر سال جاری بازگردند ایران باید دوره دشواری را سپری کند. او می‌گوید امریکایی‌ها تلاش می‌کنند تا این باور را به شهروندان عادی ایرانی القا کنند که رنج و سختی انان به دلیل مقابله دولت‌شان با امریکاست. با این حال، واقعیت آن است که ایرانی‌ها می‌خواهند نشان دهند که امریکا دیگر دیپلماسی و اهرم‌های قدرت نرم موثری را ندارد. امریکا می خواهد علیه ایران جنگ مالی به راه اندازد اما ایرانی‌ها می‌خواهند نشان دهند که امریکایی‌ها شکست خواهند خورد».

افتاب

منبع: ساعت24

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.saat24.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ساعت24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۷۰۸۵۱۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

عرضه جهانیِ تولید ایرانی علیه تحریم‌ها

به گزارش قدس آنلاین، بر اساس مشاهدات میدانی خبرنگار ما همزمان و حتی شاید ساعتی پیش از باز شدن در سالن‌های هفده‌گانه نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ به عنوان بزرگ‌ترین و شاخص‌ترین رویداد تجاری برای معرفی توانمندی‌های صادراتی کشورمان به بازارهای جهانی، خیل عظیم بازدیدکنندگان ایرانی و خارجی در محوطه نمایشگاه و ورودی‌ها خودنمایی می‌کند؛ بازدیدکنندگانی که طبعاً به واسطه ترکیب چهره و رنگ پوست، لباس‌های ملی و محلی و یا کت و شلوارهای رسمی به آسانی امکان تشخیص «خارجی بودن» یا «هموطن بودن» را به بیننده می‌دهند.

تحریم، حریف توان و اراده ایرانی نیست
ششمین نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران که از هشتم تا دوازدهم اردیبهشت ۱۴۰۳ برقرار است، خوشبختانه با استقبال چشمگیر استان‌ها و شرکت‌های داخلی و خارجی همراه بوده به طوری که فعالان حوزه‌های صنعت ساختمان و خدمات فنی، مهندسی و پتروشیمی، صنایع غذایی، کشاورزی و شیلات، فرش و صنایع ‌دستی و گردشگری، صنعت دارو، تجهیزات پزشکی، آزمایشگاهی و محصولات شیمیایی، آرایشی و بهداشتی در آن حضور به هم رسانده‌اند تا ضمن معرفی ظرفیت‌ها و توانمندی‌های تولیدی و صادراتی خود عرصه تجارت خارجی کشور و بازارهای هدف برای محصولات وطنی را چابک‌تر، هموارتر و شفاف‌تر کنند.
در این گردهمایی بزرگ اقتصادی و تجاری  ۲هزار و ۵۰۰ تاجر از ۱۰۰ کشور و ۸۰۰ شرکت برتر صادراتی داخلی حضور دارند.از سویی با توجه به حضور پررنگ استان‌ها به نظر می‌رسد رویداد بزرگ برای صاحبان صنعت و تولید در اقصی نقاط کشور به قدری انگیزه‌بخش بوده که غرفه‌هایی برای خود تدارک دیده‌اند تا از نزدیک هر آنچه در چنته دارند را برای معرفی به جامعه هدف ارائه کنند و به خوبی اثبات کنند میله‌های سخت و بلند تحریم هیچ گاه محکم‌تر و برافراشته‌تر از پرچم اراده صنعتگران و صادرکنندگان ایرانی و قوی‌تر از اراده دیپلماسی اقتصادی کشورمان برای توسعه ظرفیت‌ها و روابط اقتصادی با کشورهای همسایه، منطقه و بازارهای جهانی نیست.

حضور پرتعداد میهمانان خارجی در محوطه بیرونی سالن‌ها و همچنین غرفه‌های نمایشگاه ایران اکسپو ۲۰۲۴ به خوبی مؤید این واقعیت است که فرصت پنج‌روزه برگزاری این گردهمایی، علاوه بر معرفی ظرفیت‌ها و توانمندی‌های داخلی اقتصادی و تجاری کشور، امکان دستیابی بیش از پیش به ذائقه طرف‌های تجاری، آشنا شدن شرکت‌های ایرانی با توان و ظرفیت اقتصادی و تجاری میهمانانشان و بازاریابی به صورت رودررو و بی‌واسطه فراهم آمده است.

هدف گذاری یک میلیارد دلاری
بر اساس اظهارات مجریان نمایشگاه توانمندی‌های صادراتی ایران حدود ۶۰درصد از تاجران حاضر در نمایشگاه سال گذشته برای نخستین بار به ایران سفر کرده بودند و پس از بازدید از نمایشگاه پنجم و آشنایی با توان و ظرفیت‌های تجاری شرکت‌های ایرانی، امسال حضور پررنگ‌تر و پرتعدادتری در نمایشگاه داشته‌اند.

ارقام منتشر شده از دستاوردهای نمایشگاه سال گذشته ایران اکسپو نشان می‌دهد در نتیجه قراردادهای منعقد شده میان طرف‌های ایرانی و خارجی بیش از یک میلیارد دلار صادرات محقق شده و بر این اساس انتظار می‌رود امسال رقم صادرات حاصل از این گردهمایی فراتر از رقم یک میلیارد دلار باشد.

نمایشگاه ششم ایران اکسپو ۲۰۲۴ در شرایطی بستری هموار برای متنوع‌تر شدن کالاها و گروه‌های کالایی صادراتی و افزایش آمار مقاصد و بازارهای صادراتی ایران فراهم آورده که همزمان با این رویداد شاخص تجاری، برنامه‌هایی برای بازدید از کارخانه‌های بزرگ، شهرک‌های صنعتی و دانش‌بنیان‌ها هم پیش‌بینی شده و قرار است در این فرصت پنج‌روزه ۳هزار و ۵۰۰جلسه بی‌توبی (Business-to-Business) نیز برای فروش محصولات و خدمات بین شرکت‌ها برگزار شود.

فرزانه غلامی

دیگر خبرها

  • ایران مسابقات مچ‌اندازی قهرمانی آسیا را به دلیل میزبانی غیرعادلانه ازبکستان تحریم کرد
  • مذاکره با برزیل برای برگزاری دیدار تدارکاتی با فوتسال ایران
  • عرضه جهانیِ تولید ایرانی علیه تحریم‌ها
  • مسقط، مهم ترین تسهیل کننده دیدارهای غیرمستقیم ایران و آمریکا / چرا عمان تمایلی به نمایش قدرت دیپلماتیک خود ندارد؟/ عمان کانال گفت و گوی غیرمستقیم میان تهران-واشنگتن را باز نگاه داشته است
  • چین معافیت تعرفه‌ای واردات محصولات آمریکایی را تمدید می‌کند
  • فاکتور اشتباه و شیطنت آمیز اصلاح طلبان در خصوص شرایط امید در جامعه/ آغاز کنش‌های انتخاباتی رادیکال‌ها پس از عملیات تحریم!
  • سنگ‌اندازی واشنگتن در توافق راهبردی عراق و ترکیه
  • عالم غرب مدرن وارد دوران بحران انحطاط خود شده است
  • زرشناس: عالم غرب مدرن وارد دوران بحران انحطاط خود شده است
  • روزنامه شرق: بهترین فرصت مذاکره مستقیم با آمریکا را از دست ندهید! / اجرای برجام و FATF اولویت نظام پس از عملیات وعده صادق