Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-30@23:49:53 GMT

مهارت اندوزی، گم گشته ای در نظام آموزش کشور

تاریخ انتشار: ۲۹ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۷۵۹۸۹۷

مهارت اندوزی، گم گشته ای در نظام آموزش کشور

تهران- ایرنا- ارتقای کیفیت آموزش از طریق ایجاد تعادل میان مدرسه و فضای بیرون از چارچوب آموزشی، ضرورتی است که به باور کارشناسان، در نظام آموزش کشور کمتر به آن پرداخته شده است و رفع آن اجرای سند تحول بنیادین آموزش و پرورش را می طلبد.

سنگینی بار آموزشی کتاب های درسی، فرصت و فراغت آموزش مهارت های زندگی و رفتاری مطابق با واقعیت های بیرون از فضای آموزشی را از دانش آموزان سلب کرده و دانش آموزان پس از فراغت از تحصیل، اغلب مهارتی برای حضور و همراهی در اجتماع ندارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


این در حالی است که با رشد روزافزون جوامع و تغییر بافت زندگی، نیاز به همراهی آموزش و مهارت دو چندان شده است؛ امری که با تکیه صِرف به کتاب و محیط آموزشی دست یافتنی نیست.
موضوعی که «سید محمد بطحایی» وزیر آموزش و پرورش نیز در گردهمایی معاونان آموزش ابتدایی و مسوولان آموزش و پرورش عشایر سراسر کشور در اصفهان به آن اشاره کرد: کیفیت آموزش باید ارتقاء یابد تا بتوانیم انسان‌هایی با اخلاق تربیت کنیم که به آرمان‌های کشور احترام بگذارند.
وزیر آموزش و پرورش اظهار داشت: مسیر تربیت در آموزش و پرورش به انحراف کشیده شده، امروز تمام تلاش‌ها صرف آموزش بوده در صورتی که نیازها در خارج از مدرسه چیز دیگری است.
وی با بیان اینکه اختلالاتی در آموزش و پرورش وجود دارد اما باید به سمتی حرکت کنیم که به دنبال تضمین کیفیت آموزش ابتدایی باشیم، ادامه داد: مدرسه مهمترین رکن آموزش و پرورش است که سازمانی زنده به حساب می‌آید و باید نیازهایش تامین شود. نیاز است که محیط های آموزشی به بلوغ برسند.
راهکار رسیدن محیط های آموزشی به بلوغ و مهارت آموزی، موضوعی است که خبرنگار ایرنا در گفت و گو با «داوود محمّدی» عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی و «مجید متقیان» کارشناس امور تربیتی و آموزشی به واکاوی آن پرداخت.

** تغییر بازدهی نظام آموزش با اجرایی شدن سند تحول بنیادین
ضرورت تغییر نظام آموزشی به نهاد فرهنگی-تربیتی، تبدیل انحصار انگاری در تربیت به مشارکت جویی و مسوولیت پذیری و تبدیل دانش آموز منفعل به فردی فعال، منجر به تدوین سند تحول بنیادین آموزش و پرورش شد.
سندی که عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس شورای اسلامی روز جمعه در گفت و گو با ایرنا، اجرایی شدن آن را نخستین گام در پویاسازی نظام آموزش و پرورش و دانش آموزان عنوان کرد و اظهار داشت: نظام آموزش و پرورش کشور در قالب سند تحول بنیادین تعریف شده و در حقیقت مهم آن است که این سند در ابعاد مختلف اجرایی شود. در این سند، علاوه بر تعریف ساختارهای نظام های آموزشی، به آموزش های مهارتی توجه لازم شده و از سوی مجلس، به دستگاه های مختلفی که وظیفه آموزش را بر عهده دارند ابلاغ شده است.
محمّدی افزود: برای این که دانش آموزان از ابتدا با آموزش های حرفه ای آشنا شوند، باید بازنگری جدی در قالب همین سند تحول در آموزش های ابتدایی داشته باشیم و ببینیم چه تغییراتی لازم است تا دانش آموزان ما ضمن این که در مدارس آموزش های درسی می بینند، آموزش های عملی هم فرابگیرند. در کنار این امر، باید دستگاه های آموزشی را که به طور مشخص وظایف آموزش مهارت ها را بر عهده دارند تقویت کرد، مراکزی همچون کار و دانش و هنرستان ها، تا افرادی را تحویل جامعه دهند که کارایی و توانایی لازم برای انجام کار را داشته باشند.
ایجاد فضای همکاری بیشتر میان سازمان های آموزش فنی حرفه ای وابسته به وزارت کار با وزارت آموزش و پرورش در جهت حرفه آموزی عملی به دانش آموزان، پیشنهاد دیگر محمدی در جهت پویاسازی فضای آموزش بود که درباره آن گفت: طرحی که در مجلس مطرح و در کمیسیون هم بررسی شده و اگر این هماهنگی به وجود آید، دانش آموزان از ابتدا با صنعت آشنا خواهند شد. در نتیجه شاهد موفقیت و پویایی نظام آموزش خواهیم بود.
این موضوع را «رضوان حکیم زاده» معاون وزیر آموزش و پرورش هم در جلسه معاونان آموزش ابتدایی و مسوولان آموزش و پرورش عشایر کشور مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: اگر می خواهیم دانش آموزان و نسلی داشته باشیم که عقل مدار، با تحمل و صبور، خلاق، اهل گفتگو و مذاکره، شاداب و بانشاط باشند چاره ای جز اولویت دادن به اجرای سند تحول بنیادین برای دانش آموزان ابتدایی نداریم.

** ارتقای کیفیت آموزش با تقدم پرورش امکان پذیر است
مجید متقیان کارشناس امور تربیتی هم در این گفت و گو، ضمن اشاره به این که آموزش مهارت های زندگی و احترام به شخصیت دانش آموزان به خصوص در مقاطع پیش دبستانی، ابتدایی و دوره متوسطه اول بسیار حایز اهمیت است، راهکار رسیدن به این هدف را تقدم بخشیدن امور پرورشی بر امور آموزشی عنوان کرد.
به بیان وی، تفکیک آموزش و پرورش یک امر انتزاعی است به این معنا که وقتی فضایی را برای رشد و تعالی شخصیت دانش آموزان ایجاد می کنیم در واقع آموزش هم می دهیم. اما باید در نظر داشت که پرورش مجموعه ای از فعالیت ها است که بر محفوظات دانش آموز مقدم است.
متقیان ادامه داد: متاسفانه در کشور ما، به دلیل آموزش های غلطی که ارایه می شود این محفوظات بر کسب مهارت ها مقدم می شوند و دانش آموز، کسب مهارت های مرتبط با زندگی، طرز بیان و برخورد اجتماعی را از دست می دهد.
این کارشناس امور تربیتی، تفکیک سیاست از آموزش و پرورش را راهکار دیگر پویاسازی نظام آموزش عنوان کرد و گفت: به این معنا که سیاست باید صرفا تا حد لازم به مسایل آموزشی ورود کند چرا که مسایلی مانند برچسب زدن تحت تاثیر ظاهرگرایی همواره تهدیدی برای نظام آموزش است و باعث می شود نیروهای کیفی از آموزش و پرورش کناره بگیرند.

**ضرورت تربیت مربیان کارآمد
آموزش و پرورش از مهمترین نهادهایی است که می تواند کیفیت فعالیت نهادهای اجتماعی را هم تحت تاثیر قرار دهد. از این رو کیفیت گرایی آن اهمیت و ضرورت دارد و مهمترین وظیفه وزارت آموزش و پرورش است.
به باور کارشناسان، دستیابی به کیفیت آموزشی، از طریق ایجاد شرایط لازم جهت اجرای فعالیت های آموزشی در کنار در دسترس بودن مربیانی که مشارکت و علاقه دانش آموزان را برانگیزانند و بتوانندآنها را به سطح جدید درک و شناخت برسانند، فراهم می شود.
متقیان در این خصوص گفت: پرورش نیروی انسانی کارآمد در امور تربیتی در امر مهارت آموزی به دانش آموزان مثمر ثمر است. بنابراین باید به نیروهای کیفی آموزش و پرورش اجازه حضور و عرض اندام در امور تربیتی داده شود تا دانش آموزانی خلاق و پویا به جامعه تحویل داده شود.
رفع تبعیض و تقسیم بندی دانش آموزان در مدرسه و کلاس ها هم نکته دیگری بود که متقیان به آن اشاره کرد.
به گفته وی، باید فضای آموزشی ما چنان باشد که بچه ها احساس برتری جویی نسبت به یکدیگر نداشته باشند و تنها به رقابت سالم بپردازند، باید برای پیشگیری از بوجود آمدن احساس برتری، کار گروهی و جمعی اشاعه داده شود تا هیچ کس خود را بر دیگری برتر نبیند.
علمی**9294**2017

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي سيستم اموزشي مهارت اموزي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۷۵۹۸۹۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

درخشش ۵۰۰ دانش‌آموز خراسان شمالی در المپیادهای ملی

ایسنا/خراسان شمالی مدیرکل آموزش و پرورش خراسان شمالی با اشاره به درخشش دانش‌آموزان این استان در المپیادهای مختلف، گفت: کیفیت آموزش و پرورش استان به‌عنوان یک مجموعه تعالی‌بخش روبه افزایش است.

ابوالقاسم اکبری در مراسم محوری هفته معلم که امروز (۱۱ اردیبهشت ماه) در بجنورد برگزار شد، اظهار کرد: در این سال تحصیلی، ۵۰۹ نفر دانش‌آموز در مرحله نخست المپیادها حائز رتبه شدند و در المپیاد ریاضی نیز ۱۰ درصد کل مقام‌های المپیاد ریاضی را کسب کردند.

وی ادامه داد: دانش‌آموزان استان ما توانستند در المپیادهای ادبی، جغرافیا؛ علوم و زمین موفق عمل کنند و حائز ۹ مدال ملی و سه مدال جهانی شوند که این‌ها نشان از ارتقای سطح آموزش‌ها در مدارس استان و بهبود عملکرد نظام تعلیم و تربیت دارد.

او تاکید کرد: آموزش و پرورش، پیشران توسعه کشور در تمام حوزه‌هاست و نقش بی بدیلی در تعلیم نیروی انسانی در فرآیند رشد کشور ایفا می‌کند.

اکبری با بیان اینکه مدرسه کانون اصلی تعالی‌جویی و حرکت به سمت تعالی است، گفت: دکترین حرکتی ما، سند تحول آموزش و پرورش است که در آن، مدرسه را محور اصلی نظام تعلیم و تربیت می‌دانند و در مدرسه نیز معلم محوری‌ترین عنصر فعالیت، الگو و اسوه شناخته می‌شود.

وی رتبه هفتم آموزش و پرورش استان در کشور را مرهون تلاش همکاران فرهنگی استان در این مجموعه دانست و افزود: زیرساخت‌های تعلیم و تربیت استان به لطف دولت و پیگیری‌های بسیار در حال بهبود است. در ۲.۵ سال گذشته ۷۰ پروژه با ۳۰۰ کلاس درس به اتمام رسیده و اکنون نیز ۸۵ پروژه با ۳۷۰ کلاس درس در حال ساخت است.

تعلیم و تزکیه، دو بال مهم نظام آموزشی

رئیس کل دادگستری خراسان شمالی در حاشیه این آیین در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا اظهار کرد: اعتلای فرهنگ و اندیشه ایران اسلامی مرهون مجاهدت‌های هدفمند معلمان و استادانی است که فداکارانه در ترویج و اشاعه فرهنگ دانش و پژوهش نقش‌آفرینی می‌کنند.

حجت‌الاسلام رضا براتی‌زاده گفت: این روزها بیشتر یاد و نام معلمان که مانند شمعی فروزان، پرتلاش و خستگی‌ناپذیر و در عین حال با انگیزه و با نشاط، ساز و کار تعلیم و تربیت نسل حاضر را بر دوش می‌کشند، شنیده می‌شود و به همین اعتبار پویش‌های متعدد و اقدامات نمادینی در شرف انجام است تا حداقل گوشه‌هایی از این خاطرات مهم و ارزشمند به یادگار بماند.

وی افزود: فراموش نشود که ایثار و از خود گذشتگی فقط در میدان رزم متبلور نمی‌شود، بلکه با اقدام و عمل درخور تحسین، درخشان و مفهوم‌ساز جامعه معلمان در ابعاد فرهنگی، اجتماعی و آموزشی، به بهترین شکل به منصه ظهور رسیده است.

او بیان کرد: تربیت و تزکیه، بال دیگری است در که نظام آموزش و پرورش باید مورد توجه قرار گیرد. در غیر این صورت، علم و دانشی که تولید می‌شود مانند بمب‌های اتم بر ضد بشریت مورد استفاده قرار می‌گیرد.

مقام عالی قضایی استان با اشاره به مهمترین ویژگی‌ها و ابعاد شخصیتی و رفتاری شهید مطهری، گفت: اعتلای فرهنگ و اندیشه ایران اسلامی، مرهون مجاهدت‌های هدفمند معلمان و استادانی است که فداکارانه در ترویج و اشاعه دانش و پژوهش به‌طور مؤثر، سازنده و راهگشا نقش‌آفرینی می‌کنند.

وی اظهار کرد: مسلک و مکتبی که استاد شهید مرتضی مطهری بانی آن بود و از خود به یادگار گذاشت، از چنان قابلیت و ظرفیتی بهره‌مند است که آثار پر خیر و برکت آن در نسل‌های این مرز و بوم، مشهود و نهادینه شده است و به همین اعتبار باید اذعان داشت و افتخار کرد که هنوز بزرگانی هستند که در راه اعطا و اهدای بینش وسیع معرفت‌شناسی، بیش از پیش اهتمام ورزیده‌اند و در همه احوال، والاترین سرمایه‌های انسانی خود را وقف ارتقا و بهبود آینده دیگران می‌کنند و با این کار، نام‌شان را همراه نام انبیا و اولیای الهی بر کتیبه تاریخ به منصه ظهور می رسانند.

تجلیل از مقام شامخ معلمان و قدردانی از تلاش‌های آنها از مهمترین محورها و پایان‌بخش این برنامه‌ها بود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • درخشش ۵۰۰ دانش‌آموز خراسان شمالی در المپیادهای ملی
  • جذب اعضای تیم والیبال دانش‌آموزان به عنوان معلم
  • روی «کیفیت بخشی به نظام آموزشی» و «تقویت مدارس دولتی» تمرکز داریم
  • غول کنکور در دولت سیزدهم جادو شد/ معلم ستون فقرات نظام آموزشی است
  • معلمان معمار آینده نظام هستند
  • توسعه زیرساخت های آموزشی در استان سمنان/ افتتاح ۱۴ چمن مصنوعی
  • دوره آموزشی مدیران دبیرستان‌های شبانه‌روزی غرب کشور در سنندج
  • تشکیل قرارگاه عدالت آموزشی با هدف توزیع متوازن امکانات در همه مدارس
  • علت افت تحصیلی دانش‌آموزان در آزمون‌های نهایی چیست؟ + تاریخ برگزاری امتحانات
  • نمایش دستاوردهای خودکفایی دانش‌آموزان با نیازهای ویژه در سنندج