Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-01@01:27:23 GMT

درمان يبوست کودکان

تاریخ انتشار: ۳۰ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۷۶۴۹۳۵

درمان يبوست کودکان

خبرگزاري آريا -

يبوست، مشکلي آزاردهنده است که کودکان و حتي شيرخواران را هم درگير مي‌کند. در حقيقت مي‌‌توان گفت يبوست يکي از شايع‌ترين علل مراجعه به مطب‌هاي فوق تخصص گوارش کودکان است.
به زبان ساده، يبوست به دفع مدفوع سفت و دردناک مي‌گويند که با ناراحتي همراه است. البته در بسياري مواقع به اشتباه الگوي طبيعي دفع را به حساب يبوست مي‌گذارند يا بر خلاف آن، کودک يبوست دارد، ولي به موقع تشخيص داده نمي‌شود.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در نوزادان، ممکن است پس از هر بار تغذيه با شير مادر دفع وجود داشته باشد، يا حتي دفع به فواصل هفت روز يک بار انجام شود، ولي نرم و بدون هر گونه درد و ناراحتي. بنابراين، حتي اين الگوي دفع هم يبوست تلقي نمي‌شود.
برخي از والدين تصور مي‌کنند که کودکشان بايد هر روز اجابت مزاج داشته باشد، در صورتي که اين تفکر چندان صحيح نيست و تعداد دفعات دفع به اندازه سهولت تخليه آن اهميت ندارد.
تبديل شير مادر به شيرهاي خشک به هر دليل، مي‌تواند عادات روده‌اي نوزادان را به ويژه در دو سه هفته ابتداي تولد، تغيير دهد.
در برخي از اين موارد البته به تشخيص پزشک، افزودن آب بيشتر به شير خشک مي‌تواند جلوي يبوست را بگيرد. نکته ديگر اين که بايد به عادات اطفال توجه داشته باشيم. براي مثال برخي از نوزادان در زمان اجابت مزاج به خود فشار مي‌آورند، تا حدي که صورتشان سرخ مي‌شود، اما اگر مدفوع سفتي نداشته باشند، آنها را مبتلا به يبوست در نظر نمي‌گيريم. در اين موارد اگر مشکلات ديگري وجود نداشته باشد، نياز به اقدام خاصي نخواهد بود.
اغلب اطفال در دوره‌اي از زمان دچار يبوست مي‌شوند، ولي معمولا اين دوره‌ها کوتاه‌مدت بوده و درمان‌هاي ساده و معمولي کفايت مي‌کنند.
سن شروع تغذيه با غذاهاي کمکي ، سن شايع بروز يبوست است. بعد از شروع غذاي کمکي، بعد از رفتن به مهد کودک، بعد از اين که کودک از شير مادر گرفته مي‌شود و زماني که کودک به مدرسه مي‌رود، همگي زمان‌هايي هستند که يبوست‌هاي عملکردي که هيچ مشکل زمينه‌اي ندارند، به ‌تدريج خود را نشان ‌مي‌دهد.
بيشتر از 90 درصد يبوست‌هايي که پس از ماه‌هاي اول زندگي ديده مي‌شوند، معمولا ناشي از مشکلي زمينه‌اي نيستند؛ اما بر خلاف آن، يبوست ‌در دوران نوزادي يا ماه‌هاي اول تولد، حتما به بررسي تشخيصي نياز دارد.
علل يبوست
علل بروز يبوست در کودکان شامل تغيير در عادات غذايي، همچنين عدم مصرف مقادير کافي مايعات خصوصا آب در طول فعاليت‌هاي بدني يا در مناطقي که هوا گرم است، بي‌توجهي به نياز بدن به اجابت مزاج، تنبلي تدريجي روده‌ها، تغيير محل زندگي يا مسافرت، ترس از محيط سرويس بهداشتي به هر دليل مثلا وجود سوسک، به هم خوردن نظم طبيعي و روزمره زندگي، شروع تحصيل و يا مصرف بسياري از داروها هستند.
علائم يبوست
يبوست ممکن است موجب بروز دردهاي شکمي، بي‌اشتهايي و بي‌قراري کودک شود. در شرايطي هم ممکن است کودک به دليل دردناک بودن دفع، جلوي آن را بگيرد؛ مثلا، ممکن است شيرخوار پايش را سيخ کرده و به خودش فشار بياورد، يا در سنين بالاتر، نوک پا راه برود و به خودش فشار ‌بياورد تا جلوي دفع را بگيرد.
اگر والدين متوجه چنين شرايطي نشوند، آب مدفوع جذب شده و يبوست تشديد مي‌شود؛ در نتيجه، دفع بعدي دردناک‌تر خواهد بود. بنابراين نکته مهم اين است که اين چرخه معيوب را متوقف کنيم.
وجود رگه خون در مدفوع که حتي گاهي به صورت حجم خون قابل ملاحظه‌اي روي مدفوع مي‌چکد، نيز ديگر مشکلي است که مي‌تواند موجب نگراني والدين شود. يبوست همچنين مي‌تواند باعث بي‌اختياري مدفوع و کثيف شدن لباس زير کودک شود. در حقيقت، مدفوع تازه از کنار توده مدفوعي که به علت يبوست در روده تشکيل شده، نشت کرده و منجر به چنين حالتي مي‌شود. متأسفانه، در چنين شرايطي والدين تصور مي‌کنند اين مشکل به دليل تنبلي و بازيگوشي کودک است، در حالي‌که او اصلا نسبت به اين موضوع آگاه نيست.
در صورت بروز چنين مشکلي، نبايد کودک را به هيچ وجه دعوا کرد و او را مورد تنبيه قرار داد.
درمان يبوست
در مراحل اوليه بهتر است ميزان مايعات مصرفي و فيبر رژيم غذايي افزايش يابد. همچنين، در صورتي که تغذيه تکميلي کودک شروع شده، مي‌توانيم از آلو، کدو سبز و کدو حلوايي نيز در غذاهاي او استفاده کنيم. اما در مراحل بعدي ممکن است نياز باشد از داروهايي خاص استفاده شود؛ البته اين داروها معمولا بي‌ضرر هستند، اما بايد حتما تحت نظر پزشک مصرف شوند. در موارد خيلي شديد نيز نياز است، درمان سنگيني انجام شده و تخليه روده صورت گيرد.
مهم‌ترين اصل، آموزش و آگاهي والدين است. آنها بايد بدانند يبوست مشکل نگران‌کننده‌اي نيست، ولي به زمان کافي براي درمان نياز دارد.
يکي از شايع‌ترين علل شکست درمان، قطع ناگهاني دارو است؛ به اين معني که والدين پس از بهبود يبوست، دارو را قطع کرده و ديگر مراجعه نمي‌کنند؛ البته هنگامي که دارو را کم مي‌کنيم، انتخاب رژيم غذايي مناسب اهميت ويژه‌اي مي‌يابد. همچنين معمولا توصيه مي‌کنيم که کودکان، 10 دقيقه بعد از وعده‌هاي غذايي چه دفع داشته باشند و چه نداشته باشند، 5 دقيقه روي لگن يا توالت بنشينند تا کم‌کم الگوي دفع مجدد برقرار ‌شود.
چنانچه يبوست درمان نشود، مزمن شده و با پيشرفت آن، دوره درمان هم مشکل و طولاني خواهد شد. مشخص‌ترين علامت يبوست مزمن، دفع مشکل و دردناک مدفوع است. معمولا با عبور مدفوع، اين درد برطرف مي‌شود، تا بار ديگر که مجددا نياز به دفع باشد، اين روند تکرار خواهد شد. شدت اين دردها مي‌تواند به حدي باشد که کودک را از انجام اجابت مزاج تا مدت‌ها منصرف کند. در اين گونه موارد بهترين کار مراجعه به پزشک و انجام توصيه‌هاي متخصص است.
به بچه‌ها شير بدهيد، اما در حد تعادل
مصرف بي‌رويه شير مي‌تواند سبب بروز يبوست شود. کودکاني که پس از 2 سالگي مقادير زيادي شير در روز مصرف مي‌کنند، مستعد ابتلا به يبوست هستند. بنابراين، بعد از 2 سالگي توصيه مي‌شود بيش از 450 ميلي‌ليتر شير در روز مصرف نشود. مصرف زياد شير همچنين، مي‌تواند کم‌خوني فقرآهن نيز ايجاد کند. با وجود اين حذف کامل شير از رژيم غذايي کودکان مبتلا به يبوست نيز صحيح نيست، بلکه بايد در حد تعادل استفاده شود. در اين ميان، يکي از مهم‌ترين زمان‌هاي شروع يبوست، زمان قطع شير مادر و شروع مصرف شير خشک يا شير پاستوريزه است
منبع:chamranhospital.ir


منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۷۶۴۹۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ناپدید شدن بیش از ۵۰ هزار کودک پناهجو ظرف ۳ سال

به گزارش خبرآنلاین، سه رسانه‌ بلژیکی در پی انجام مطالعاتی در این باره اعلام کردند از ۵۱ هزار و ۴۳۳ کودک مهاجر که بدون بستگان خود بین سال‌های ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۳ به اروپا رفته‌اند، خبری نیست.

تخمین زده می‌شود که این کودکان ممکن است به دست گروه‌های جنایت سازمان یافته افتاده یا مجبور به کار شده باشند.

بیشترین تعداد کودکان بی سرپرست گمشده در ایتالیا با ۲۲ هزار و ۸۹۹ نفر ثبت شده است.

اتریش نیز با ۲۰ هزار و ۷۷ نفر و بلژیک نیز با ۲ هزار و ۲۴۱ کودک ناپدید شده در رده‌های بعدی قرار دارند.

با این حال تخمین زده می‌شود که تعداد واقعی، بسیار بیشتر باشد زیرا ۱۳ کشور از ۳۲ کشور اطلاعاتی را در محدوده تحقیق ارائه نکرده‌اند.

به گزارش آناتولی، «آخی لیون»، دبیرکل فدراسیون کودکان گمشده در اروپا، یک سازمان غیردولتی مستقر در بلژیک که در ۲۷ کشور اروپایی در مورد کودکان گم شده فعالیت می‌کند، تأکید کرد این ارقام نگران کننده است و گفت: افزایش تعداد گزارش‌های مربوط به ناپدید شدن «خردسالانِ بدون همراه» بسیار نگران کننده است.

۲۳۳۲۳۳

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1901523

دیگر خبرها

  • هزاران کودک بی سرپرست و پناهجو در اروپا ناپدید شده اند
  • ارسال ۹۲ تن دارو به افغانستان
  • ناپدید شدن بیش از ۵۰ هزار کودک پناهجو ظرف ۳ سال
  • ناپدید شدن بیش از ۵۰ هزار کودک پناهجو ظرف ۳ سال در اروپا
  • شرایط اخذ ویزای دبی برای کودکان
  • باید و نباید‌های تعامل با کودکان چاق
  • آغاز طرح غربالگری بینایی کودکان ۳ تا ۶ سال در استان
  • برنامه کودکی نداریم که درباره «جیغ و دست و هورایش» صحبت کنیم
  • انجام ۱۰۶ عمل کاشت حلزون شنوایی رایگان در زاهدان
  • بازی برای کودکان خیلی مهم است اما جایگاه ادبیات هم حفظ شود