Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-07@02:40:34 GMT

تلاش برای حفظ آب و کشاورزی یزد با اصلاح الگوی کشت

تاریخ انتشار: ۳۱ تیر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۷۹۲۳۶۴

تلاش برای حفظ آب و کشاورزی یزد با اصلاح الگوی کشت

رییس سازمان جهادکشاورزی استان یزد از کاهش قریب 24 هزار هکتار سطح زیرکشت محصولات پرآبخواه این استان و جایگزینی بیش از 14 هزار هکتار محصولات کم‌آبخواه متناسب با اقلیم استان و برخوردار از مزیت بالای اقتصادی در جهت کاهش آب مصرفی در بخش کشاورزی استان خبر می‌دهد.

به گزارش ایسنا، استان یزد به دلیل کاهش نزولات جوی و خشکسالی‌های متوالی دو دهه گذشته نه تنها در سال‌های اخیر با بحران کم‌آبی مواجه شده بلکه از دیرباز نیز در صدر استان‌های کم‌باران و خشک کشور قرار داشته است .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

این شرایط در حالی بر این استان کویری حاکم بوده و همچنان هست که بیش از 80 درصد از منابع آبی آن همچنان در حوزه کشاورزی مصرف می‌شود .

البته حذف کشاورزی از این استان کویری با وجود لازمه حفظ منابع آبی محدود نیز در حقیقت اقدامی ناممکن است چرا که کشاورزی به عنوان یکی از مهمترین راه‌های کسب و کار و امرار و معاش مردم، تاثیر بسیار مهمی در حفظ حیات اقتصادی یزدی‌ها دارد .

از طرفی عواملی مانند فرسایش خاک و پیشگیری از گسترش کویر هم یزد را به همین میزان به حفظ کشاورزی وابسته کرده است به نحوی که با حذف آن، روستاها به عنوان مهمترین هسته‌های مقاومت در برابر کویر به سرعت از بین رفته و به دنبال این رویداد، پس از مدتی تمام یزد در زیر شن و ماسه‌های کویر مدفون خواهد شد .

با این حال توسعه کشاورزی در استان نیز با توجه به محدودیت منابع آبی به هیچ وجه توصیه نمی‌شود لذا افزایش کیفیت و بازدهی بخش کشاورزی در سطح کشت حتی کمتر از میزان کنونی و منابع آبی کمتر، باید به عنوان مهمترین راهکارها در شرایط بی‌آبی استان مورد اهتمام قرار گیرد.

یکی از این راهکارهای موثر، اصلاح الگوی کشت‌های زراعی و باغی در استان است که تاثیر قابل توجهی در افزایش بازدهی و کیفیت بخش کشاورزی خواهد داشت، روشی که مدتی است در دستور کار متولیان بخش کشاورزی یزد قرار گرفته است.

حذف 24 هزار هکتار از اراضی کشاورزی یزد

«سید جمال سجادی‌پور» رییس سازمان جهاد‌کشاورزی استان یزد در گفت‌و‌گو با خبرنگار ایسنا - منطقه یزد، با اشاره به اصلاح الگوی کشت محصولات زراعی و باغی به عنوان یکی از راهکارهای مهم در استفاده بهینه از آب در بخش کشاورزی، اظهار می‌کند: کشاورزی در سرزمین کم آب و خشکی مانند یزد مستلزم کاهش سطح زیرکشت محصولات پرآبخواه زراعی و باغی است هر چند که برای حفظ تداوم حیات استان باید بخش کشاورزی همچنان در یزد حفظ شود.

وی در همین راستا از کاهش سطح زیرکشت محصولات پرآبخواه زراعی و باغی استان به میزان 23 هزار و 778 هکتار در بازه‌ای پنج ساله خبر می‌دهد و می‌گوید: با حذف این میزان سطح کشت، 14 هزار و 530 هکتار محصولات کم‌آبخواه زراعی و باغی متناسب با شرایط و اقلیم استان و دارای مزیت بالای اقتصادی، جایگزین خواهند شد .

این مسئول در رابطه با جزئیات این برنامه‌ی اصلاح الگوی کشت در استان نیز تصریح می‌کند: حذف 12 هزار و 221 هکتار از سطوح زراعی استان و کاهش این سطح به 26 هزار و 200 هکتار تا سال 1400 در دستور کار جهادکشاورزی قرار دارد.

به گفته وی، سطح اراضی باغات استان هم طی این سال‌ها، با حذف محصولات پرآبخواه و و جایگزینی محصولات کم‌آبخواه به 81 هزار و 232 هکتار خواهد رسید .

وی در رابطه با انواع محصولات پرآبخواه استان که باید از این بخش حذف شود، اظهار می‌کند: متناسب با میزان منابع آب در اختیار و قابل برنامه‌ریزی استان، در بخش زراعی محصولاتی مانند سبزیجات، محصولات جالیزی و یونجه و در بخش باغبانی محصولاتی مانند بادام و گردو حذف شوند و محصولاتی مانند تولیدات گلخانه‌ای، پسته، انگور، گیاهان دارویی، زعفران، گل محمدی، زیره و کنجد که در راس برنامه‌های اصلاح الگوی کشت استان قرار دارند، جایگزین شوند .

تنش 36 درصدی آب کشاورزی یزد در افق 1400

سجادی‌پور در مجموع آب مورد نیاز بخش کشاورزی در افق 1400 را معادل 761 میلیون مترمکعب پیش‌بینی و اعلام می‌کند: آب مصرفی در بخش کشاورزی استان با احتساب آب در اختیار در این بازه زمانی از تنشی معادل 36 درصد برخوردار خواهد بود .

وی در مورد عمده محصولات حوزه باغی جایگزین در استان نیز خاطرنشان می‌کند: به عنوان نمونه سطح زیرکشت محصول پسته از 44 هزار و 819 هکتار سال گذشته باید به 48 هزار و 169 هکتار در افق سال 1400 برسد و در حین حال نیز مصرف آب فعلی این محصول از 47 هزار و 60 میلیون مترمکعب به نصف این میزان کاهش یابد.

این مسئول زیتون را یکی دیگر از محصولات کم آبخواه برمی‌شمارد و می‌گوید: 2 هزار و 877  هکتار سطح زیرکشت کنونی این محصول با مصرف بیش از 17 میلیون مترمکعب آب باید در برنامه‌ای پنج سال به 3 هزار و 252 هکتار با میزان آب مصرفی 11 میلیون مترمکعب بسد.

وی از محصولاتی مانند زرشک، خرما، زعفران، گیاهان دارویی، گل محمدی، عناب و محصولات گلخانه‌ای نیز به عنوان دیگر محصولات جایگزین شده در بخش کشاورزی استان تا افق 1400 خبر می‌دهد.

نصف شدن آب بخش زارعی با اصلاح الگوی کشت

سجادی‌پور در ادامه نیز گندم، جو، ذرت دانه‌ای، یونجه و شلغم علوفه‌ای را عمده ترین محصولات زراعی پرآبخواه کشت شده در استان ذکر و در این باره بیان می‌کند: سطح کشت کنونی این محصولات استان در مجموع بیش از 24 هزار هکتار و میزان آب مصرفی آنها بیش از 150 میلیون مترمکعب است که در قالب برنامه اصلاح الگوی کشت جهادکشاورزی استان باید به حدود 13 هزار هکتار با مصرف آب 70 میلیون مترمکعب کاهش یابد.

رییس سازمان جهادکشاورزی استان همچنین لوبیا، عدس، کلزا، سیب‌زمینی، پیاز، گوجه فرنگی، بادمجان، کلم، بامیه و سایر سبزیجات را هم از محصولات پرآبخواه کشت شده در استان می‌داند و می‌گوید: این محصولات به همراه دیگر محصولاتی نظیر خربزه، هندوانه، طالبی، خیارسبز، کدو، گرمک، ذرت و چغندر و هویچ علوفه‌ای، آفتابگردان آجیلی و همچنین گیاهان علوفه‌ای در استان باید در این برنامه پنج ساله حذف و به جای آنها محصولات کم‌آب‌خواهی چون زیره، کینوا، گلرنگ، ارزن، کنجد، سیرخشک، سورگوم و سایر محصولات زراعی مشابه کشت شود.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام اصلاح الگوی کشت جهاد كشاورزي منطقه یزد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۷۹۲۳۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بهبود کیفیت محصولات کشاورزی با تلاش متخصصان بومی



به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سیدعبدالحمید هاشمی ساداتی دانشجوی دکتری تخصصی توسعه کشاورزی از دانشگاه زنجان درباره علت انجام این طرح گفت: استان مازندران با توجه به موقعیت خاص اقلیمی از گذشته به عنوان یکی از پایه‌های اصلی کشاورزی و تأمین مواد غذایی در ایران مطرح بوده و در بسیاری از محصولات کشاورزی ازجمله مرکبات در کشور از بالاترین جایگاه برخوردار است. به همین علت باید با شناخت کامل همه ابعاد و ویژگی‌های این پدیده‌ها، روند تغییرات و نوسانات عوامل اقلیمی برای ارزیابی امکان بروز تغییرات اقلیمی احتمالی بررسی شود.

وی ادامه داد: از طرفی، معیشت خانوارهای روستایی وابسته به کشاورزی است و این آسیب‌پذیری می‌تواند اثرات غیرمستقیمی برالگوی تجارت، توسعه و امنیت غذایی داشته باشد. در سال‌های اخیر توجه مجامع علمی جهان به موضوع تغییر اقلیم بیشتر در زمینه‌های اثرات و پیامدهای تغییر اقلیم و بررسی سازوکارهای تاب‌آوری و سازگاری در مقابل تغییر اقلیم معطوف شده و در سطح جهانی، تغییرات چشمگیری در نگرش نسبت به مخاطرات دیده می‌شود. بر اساس این نگرش، برنامه‌های کاهش مخاطرات باید به دنبال ایجاد و تقویت ویژگی‌های جوامع تاب‌آور باشند و در زنجیره مدیریت سوانح به مفهوم تاب‌آوری نیز توجه کنند.

هاشمی ساداتی تصریح کرد: سازگاری در کشاورزی با توجه به محرک اقلیمی و اصلاحات مرتبط با آن و مطابق با گونه‌های مختلف مزرعه و مکان‌ها، و شرایط اقتصادی، سیاسی و سازمانی انجام می‌شود. مناطق مختلفی از کشور در سال‌های اخیر تحت تأثیر نوسانات آب و هوایی و تغییر اقلیم قرار گرفته‌اند که از این بین می‌توان به مناطق کشاورزی استان مازندران اشاره کرد.

وی خاطر نشان کرد: نتایج این پژوهش در سیاستگذاری‌ها و برنامه‌ریزی‌های ملی، منطقه‌ای و محلی برای مقابله با آثار وپیامدهای نوسانات وتغییرات اقلیمی در کشور و استان مورد استفاده جدی و کاربردی قرار می‌گیرد و به تدوین برنامه‌ها و اقدامات عملیاتی لازم برای افزایش ظرفیت‌های سازگاری و تاب‌آوری بخش کشاورزی وجوامع محلی در مواجهه با تغییرات و نوسانات اقلیمی کمک می‌کند.

هاشمی ساداتی گفت: توجه به مسأله تغییر اقلیم از اهداف و اولویت‌های کشور‌های مختلف جهان است چراکه با مسائل دیگری از جمله کاهش فقر، امنیت غذایی، دستیابی به خدمات بهداشتی، آموزش و انرژی ارتباط مستقیم دارد.

وی افزود: تغییر اقلیم تأثیر قابل توجهی بر منابع آب خاورمیانه می‌گذارد و به دنبال آن کشور ما نیز با چالش‌های جدی به‌خصوص در بخش آب و کشاورزی مواجه خواهد شد. از طرفی کشاورزی یکی از حساس‌ترین بخش‌هایی است که در معرض تغییرات اقلیمی قرار دارد.

این محقق و پژوهشگر در ادامه بیان کرد: شواهد موجود نشان می‌دهد که تغییر اقلیم و اثرات آن جهانی است، اما بیشترین اثرات نامطلوب را بر کشورهای در حال توسعه به ویژه کشورهای آفریقایی و آسیایی به‌خاطر پایین بودن ظرفیت مقابله‌شان می‌گذارد.

وی تصریح کرد: کشاورزی را می‌توان یک فعالیت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی دانست که طیف وسیعی از خدمات زیست بوم را فراهم می‌کند. مهمتر از همه اینکه کشاورزی به اشکال و در مکان‌های مختلف به تغییر اقلیم حساس شده و ظرفیت مدیریت این خطر نیز در این مناطق متغیر است.
این محقق و پژوهشگر افزود:

«تحلیل آسیب‌پذیری و تاب‌آوری باغداران مرکبات در سازگاری آن‌ها در برابر تغییر اقلیم در استان مازندران» عنوان طرحی است که سیدعبدالحمید هاشمی ساداتی در قالب رساله دکتری با راهنمایی اسماعیل کرمی دهکردی ون حمایت بنیاد ملی علم ایران انجام داده است .

دیگر خبرها

  • پرداخت غرامت به کشاورزان بیمه شده خوزستانی
  • بهبود کیفیت محصولات کشاورزی با تلاش متخصصان بومی
  • اجرای هفت پروژه باغات مدرن در آذربایجان شرقی
  • پیش‌بینی تولید پنج میلیون و ۲۸۰ هزار تن محصولات کشاورزی در استان
  • تولید ۵ میلیون و ۲۸۰ هزار تن محصولات کشاورزی در آذربایجان شرقی
  • توسعه ۳۰۰ هزار هکتار اراضی؛ افزایش سه میلیون تنی محصولات کشاورزی
  • گندم‌های ذخیره شده در مراکز روباز خوزستان خسارت ندیدند
  • خسارت بارش شدید به ۱۴۵ هزار هکتار از مزارع خوزستان
  • خسارت بارش‌های شدید به ۱۴۵ هزار هکتار از مزارع خوزستان
  • خسارات سنگین طوفان به ۱۰۰ هزار هکتار از گندم‌زارهای خوزستان