Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-05@21:55:39 GMT

ریشه‌ها را بخشکانیم

تاریخ انتشار: ۳ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۸۴۰۱۸۹

ریشه‌ها را بخشکانیم

تهران- ایرنا- واقعیت این است که فساد به‌نوبه خود یک سیستم محسوب می‌شود و تا زمانی که با آن سیستمی و ریشه‌ای برخورد نشود، ادامه می‌یابد و یک روز در خودرو، یک روز ثبت سفارش، یک روز اعتبارات بانکی، یک روز سکه، یک روز مسکن، یک روز مجوز واردات و روز دیگر در مجوز صادرات خود را نشان می‌دهد.

روزنامه آرمان در یادداشتی به قلم یحیی آل اسحاق اقتصاددان، آورده است: ولی مجموعه اینها یک سیستم است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اکنون بحث رانت به خودی خود یک فساد است. ما یک رانتخوار داریم که آخرین حلقه و سوءاستفاده‌گر است. یک رانت ساز داریم که قوانین، مقررات و فرآیندهاست. یک فضای رانتی داریم که افراد اگر می‌خواهند رشد کنند دنبال این می‌گردند که رانت کجاست؟ پس یک فاسد، یک فضای فساد و یک مجموعه قوانین و مقررات و امضاهای طلایی است. پس آنچه هست اینکه باید یک نگاه سیستمی داشته باشیم. فرض کنید که آنفلوآنزا همه گیر شده و هرکس از محل انتشار آن بگذرد مبتلا می‌شود. البته که باید همه مبتلایان را بستری و معالجه کرد اما اگر فضای آلوده همچنان باقی باشد دوباره افراد را درگیر می‌کند.

ما متاسفانه در تجزیه و تحلیل و مخصوصا در برخورد، دائما سراغ آخرین حلقه می‌آییم. با اینکه برخورد با آخرین حلقه خوب است و نباید مماشاتی با آن صورت بگیرد اما به اصل قضیه کاری نداریم. دربحث فساد بانکی وقتی هزار میلیارد به فردی تسهیلات ارائه می‌دهد اما به جوانی که 10 میلیون تقاضای وام ازدواج دارد، نمی‌دهد. نظامی که 80 درصد معوقه‌هایش مربوط به کسانی است که وام‌های کلان گرفته‌اند اما کاری به کارشان ندارند اما بیچاره‌ای که یک وام 10میلیون تومانی گرفته را تعقیب می‌کنند. پس باید نظام مربوطه و تصمیم‌گیر مربوطه را درست کنیم که برای گرفتن یک وام امضای طلایی نیاز است و اتاقی که سرقفلی با قفل‌های طلایی دارد. به این ترتیب است که شفافیت ایجاد نمی‌شود.

چه اشکالی دارد که هرکس مجوز ثبت خودرو را گرفت در فضای مجازی منتشر می‌شد تا همه بدانند هر روز چند نفر و مجوز چه خودرویی و با چه شرایطی گرفته‌اند؟ اما به اینها عمل نمی‌شود. در رابطه با مجوزهای ارز 4200 تومانی چه اشکالی دارد که جزئیات کالای وارد شده، مقدار و مبلغ آن اعلام شود تا سوءاستفاده‌ای نشود؟ اما انگار یا ما نمی‌خواهیم حقایق را عنوان کنیم یا می‌خواهیم سر کار بگذاریم. نتیجه اینکه دشمن داخلی و خارجی داریم و یک مملکت درست می‌کنیم که القا می‌شود همه دزدند! که خودش بزرگترین فساد است.

آیا واقعا همه مسئولان خائن و کل مملکت دزد هستند؟ از طرفی به مجرد اینکه شایعه‌ای منتشر می‌شود مبنی بر اینکه در فلان شهرستان کارمندی فلان تخلف یا اختلاس را کرده، قبل از اینکه ثابت شود در بوق و کرنا می‌کنند. اما توجه نمی‌کنیم که شاید داریم اشتباه می‌کنیم و منتظر حکم قاضی نمی‌مانیم. هم نحوه برخورد، هم نحوه اعلام و هم نحوه بررسی‌مان مشکل دارد. اما باز همان آش است و همان کاسه. چون یکسری ذی‌نفعان در این میان هستند که اگر این سیستم نباشد، آنها هم نیستند. فرضا در اعتبارات بانکی یا ارائه مجوزها اگر امضای طلایی نباشد سوءاستفاده کننده و این سیستم هم دیگر وجود ندارد. درحالی که اگر سیستم شفاف باشد امکان گرفتن هزار میلیارد وام بانکی برای برخی وجود ندارد. این مشکل از نحوه نگاه به مساله فساد و بروکراسی‌هاست.

واقعیت این است که مقدار زیادی از فضا را همین قوانین و مقررات و ضابطه‌هاست که ما ایجاد کرده‌ایم. به جای این قوانین، شفاف سازی کنیم که فساد کمتر شود. در رابطه با ثبت خودروها اعلام شد در سیستم ثبت سفارشات خودرو امکان اعمال فساد است که شبانه یا نیمه شب انجام شد. این سیستم به‌گونه‌ای است که حتی ممکن است ماشین دیگری به جای آنچه ثبت شده وارد شود و گمرک هم آن را ترخیص کند. ماشینی که از نظر ظاهری با اصل آن مشابهت دارد اما 30 هزار دلار با اصل خارجی آن اختلاف دارد و با کندن آرم مربوطه و جایگزینی آرم دیگری از گمرک ترخیص می‌کند.

درواقع باید مجموعه نحوه برخورد با مقوله فساد را تغییر دهیم و سراغ از صدر تا ذیل برویم. وقتی می‌خواهیم سراغ صدر برویم، ذی‌نفعانی آنجا هستند که خدا نکند از رجال دولت و حکومت باشند که موجب فروپاشی اعتماد می‌شود و اصل نظام را نشانه می‌گیرد درحالی که مشکل از عدم توجه درست و برخورد با ریشه‌هاست و به حاشیه‌ها می‌پردازیم. از ریشه‌ها و کسانی که در این ریشه‌ها ریشه دوانده‌اند، غافل نشویم.

*منبع:روزنامه آرمان،1397،5،3
**گروه اطلاع رسانی**1893**9131

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي آرمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۸۴۰۱۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدا و سیما مؤثرترین نقش را در ایجاد تمدن اسلامی دارد

به گزارش حوزه استان‌های خبرگزاری تقریب، ماموستا عبدالسلام محمدی امروز در خطبه‌های نماز جمعه شهرستان دهگلان که با حضور مردم متدین این شهرستان برگزار شد، به تفسیر آيه ۷۷ سوره مبارکه قصص پرداخت و گفت: خداوند متعال در چندین آيه قرآن کریم در مورد شخصیت قارون به عنوان فردی ثروتمند، جاه طلب و بخیل یاد می کند که در زمان حضرت موسی علیه السلام وطبق چندین روایت از اقوام و نزدیکان این پیامبر الهی بوده (وَابْتَغِ فِيمَا آتَاكَ اللَّهُ الدَّارَ الْآخِرَةَ ۖ وَلَا تَنسَ نَصِيبَكَ مِنَ الدُّنْيَا ۖ وَأَحْسِن كَمَا أَحْسَنَ اللَّهُ إِلَيْكَ ۖ وَلَا تَبْغِ الْفَسَادَ فِي الْأَرْضِ ۖ إِنَّ اللَّهَ لَا يُحِبُّ الْمُفْسِدِينَ) و در آنچه خداوند به تو داده است [اصلاح ] سراى آخرت را بجوى و بهره ات از دنيا را [نيز] فراموش مكن و چنان كه خداوند به تو نيكى كرده است نيكى كن و در زمين در پى فساد مباش. كه خداوند فساد پيشگان را دوست نمى دارد.

وی تصریح کرد: این آیه چندین پیام بسیار مهم وارزشمند را می رساند: علم، ثروت، جایگاه اجتماعی و مسئولیت در راه خدمت به مردم و ذخیره برای قیامت باشد،  استفاده صحیح از نعمت های الهی، نیکی کردن به دیگران همچانکه خداوند به ما نیکی نموده، سعی کنیم عامل و مسبب فساد و تباهی در سرزمین نباشیم.

امام جمعه دهگلان عنوان کرد: اصول و پایه تمدن اسلامی را می توان در چهار مقوله انجام عمل صالح در جهت سعادت آخرت، عمارت و آبادانی دنیا، خدمت صادقانه به مردم و مبارزه با فساد خلاصه کرد.

ماموستا محمدی در بخش دیگری از خطبه ها به مناسبت روز معلم اشاره و اظهار کرد: تعلیم و تربیت از اهداف مهم انبیای الهی بوده که در چندین جای قرآن به آن اشاره شده است.( یزکیهم و یعلمهم الکتاب والحکمه) ضمن تشکر و تقدیر از زحمات معلمین دلسوز که مروج فکر و اندیشه هستند باید به این مهم اشاره کرد که مدارس ما در باب آموزش خوب عمل کرده و شاهد آن وجود نخبگان و دانش آموزان زیرک در المپیاد های علمی است اما در زمینه پرورش و تربیت ضعف بسیاری وجود دارد که مستلزم همکاری معلمین و والدین دانش آموزان و برنامه خوب در باب فرهنگی است.

امام جمعه دهگلان افزود: تسلیم شدن جوانان امروزی ما در مقابل نیرنگ دشمن، دوری از مراکز دینی، بیکاری، فقر، ضعف برنامه مدارس، مساجد، صداوسیما، تجمل گرایی از عوامل هجمه فرهنگی و جنگ رسانه‌ای دشمن در برنامه ریزی بلند مدت علیه جوانان و امت اسلامی است.

وی خاطرنشان کرد: بهره گرفتن از معلم و عالم دینی و شخصیت های متفکر و نیک اندیش در کارهای فرهنگی و تربیتی و مخصوصا در رسانه ها می تواند تأثیر بسیار مهمی داشته باشد، صدا و سیما به عنوان یکی از مهمترین سازمان ها و نهادهای فرهنگ‌ساز چه برنامه هایی در جهت ایجاد تمدن اسلامی و تقابل با هجمات دشمن داشته؟ روشنگری، گفتمان دینی، اطلاع رسانی صحیح، مطالبه گری، و بیان مشکلات مردم و پیگیری آنها توسط صدا وسیما می تواند در بهبود وضع موجود بسیار تأثیرگذار باشد.

امام جمعه دهگلان در پایان گفت: یکی از مطالبات مردم متدین این شهرستان از مدیر کل صدا و سیمای مرکز استان مشکل پوشش (HD) در شهرستان است که سال گذشته و در سفر ریاست سازمان صدا و سیما این طرح به اسم و ظاهری افتتاح شد اما عملا هیچ نوع تغییری ایجاد نشده است، امیدواریم مسئولین ما هر گاه در رسانه ها وعده و ایجاد توقع می کنند پیگیر وعده خود باشند که چه مقدار تحقق پیدا کرده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آموزش و پرورش : با معلم بلاگرها برخورد قانونی می‌شود/ چند نفر از این افراد را از سیستم حذف کرده ایم
  • لبه تیغ
  • آبروی اصفهان را برده، برخورد قضایی کنید |‌ به عنوان یک سپاهانی خود من شاکی‌ام
  • پایش مواد غذایی دریایی با جوهر هوشمند ایرانی
  • قوه قضاییه در مبارزه با فساد هیچ تبعیضی قائل نمی شود
  • (ویدئو) قدرت باورنکردنی یک فیل در کندن یک درخت از ریشه
  • صدا و سیما مؤثرترین نقش را در ایجاد تمدن اسلامی دارد
  • دولت اژدهای هفت سر فساد را در بخش‌های مختلف شناسایی کند
  • مبارزه با فساد در الوند پایان نمی‌پذیرد
  • نباید از اهمیت مشارکت در دور دوم انتخابات غافل شد