Web Analytics Made Easy - Statcounter

دکتر عباس علوی راد در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری از یزد عنوان کرد: پول یک وسیله برای ذخیره ارزش است. یکی از مهمترین ماموریت ها و مزیت های پول ذخیره ارزش برای دارندگانش است. اما از آنجایی که این پول یک رسید اعتباری است و به نوبه خود تنها یک کاغذ است باید یک شخص، یک نهاد و یا یک کشور اعتبار آن را تایید کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در نظام ابتدایی پولی تا قبل از سال ۱۹۷۰ میلادی پشتوانه پول ها طلا بود یعنی این رسیدها معادلش طلا در بانک بود و شما هر لحظه که اراده می کردید می توانستید معادل اسکناس خود طلا طلب کنید.

وی اضافه کرد: اینجا هم  آمریکا پیشقدم شد و گفت ما معادل دلار را طلا قرار نمی‌دهیم. پول ما به خودی خود اعتبار دارد. این اقدام باعث شد بانک های مرکزی کشورها به خودشان اجازه دهند فراتر از ذخیره طلای خود پول چاپ کنند.

این عضو انجمن اقتصاددانان ایران اذعان داشت: وقتی بانک ها پول بدون پشتوانه چاپ کردند ارزش این کاغذها پایین آمد. به عنوان مثال تعداد اسکناس‌های ۱۰ هزار تومانی در بانک مرکزی بیشتر از پشتوانه طلای آن است لذا به مرور زمان ارزش این ده هزار تومن هم کاهش پیدا می کند. شما یک اسکناس ۱۰ هزار تومانی دارید ولی این اسکناس به اندازه ۱۰ هزار تومان دو سال قبل ارزش ندارد و نمی توانید با این پول به اندازه دو سال قبل جنس خریداری کنید. اینجاست که اصطلاحا می‌گویند ارزش و قدرت واقعی پول پایین آمده است.

 

 

 رئیس دانشگاه آزاد ابرکوه تاکید کرد: پشتوانه پول یا طلا است یا تولید و یا ذخایر بین الملل. مثلاً در کشور ما به ازای هر پولی که داریم باید یا طلا داشته باشیم یا ارز داشته باشیم یا تولید رشد داشته باشد. اما وقتی در کشور رقم اسکناسی که در سال منتشر می‌شود از این ذخایر بالاتر می‌رود، پول هم در سیکل کاهش ارزش واقعی می افتد. در نتیجه قدرت خرید مردم پائین می آید و همین چیزهایی اتفاق می افتد که اکنون می بینیم.

استاد دانشگاه و اقتصاددان یزدی افزود: اکنون در کشور ما مشکلی که به وجود آمده این است که نقدینگی بعد از جنگ به طور متوسط بین ۲۵ تا ۲۶ درصد رشد داشته در حالی که تولید در کشور ما در حد ۵ درصد رشد را تجربه کرده، یعنی ما ۲۰ درصد بیشتر از رشد تولیدمان رشد نقدینگی داریم. این خودش یکی از دلایلی است که با کاهش ارزش پول ملی مواجه می‌شویم.

وی بیان داشت: طبق آنچه که مسئولین اخیراً مطرح کرده اند رشد نقدینگی در کشور ما دو دلیل عمده دارد. یک بخش عمده آن به دلیل بدهی های خود دولت به بانک مرکزی و بخش دیگر هم به دلیل بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی است. طبق آمار بدهی بانک های خصوصی به بانک مرکزی در سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵، ۱۱۰ درصد رشد داشته، این یک فاجعه است. شک نکنید اگر جلوی این ماجرا را نگیرند ثامن الحجج های بعدی هم در راه هستند.

 

 

علوی راد تصریح کرد: در مورد بدهی دولت به بانک مرکزی هم باید گفت دولت هر ماه مقدار عظیمی یارانه پرداخت می کند. یعنی بخش بزرگی از بدهی خود دولت به بانک ها ناشی از همین پول هایی است که سر هر ماه دولت تحت عنوان یارانه ها به مردم پرداخت می کند.

عضو انجمن اقتصاددانان ایران با اشاره به نحوه شکل گیری بدهی بانک ها به بانک مرکزی اضافه کرد: شما اگر بخواهید وام بگیرید باید حسابی باز کنید سپرده ایجاد کنید تا بانک وام اعطا کند. بانک ها  هم وقتی می‌خواهند زیر چتر حمایتی بانک مرکزی بروند باید یک ذخیره قانونی در بانک مرکزی ایجاد کنند. اما متاسفانه اکنون بانک ها از این ذخیره اضافه برداشت داشته اند. یعنی ذخیره قانونی را کم کرده و بانک مرکزی نیز سکوت کرده است، اینجاست که می گوئیم نظارت بانک مرکزی به ویژه در زمان آقای سیف ضعیف بوده است.

این اقتصاد دان ادامه داد: این قصه بدهی بانک‌ها به بانک مرکزی اینگونه ایجاد شده که بانک ها از آن ذخیره قانونی بیش از حد برداشت کرده اند و در واقع به نوعی آن بدهی در جای خود مانده است. خب وقتی رقم ذخیره قانونی نزد بانک مرکزی کم می شود در واقع بانک مرکزی هم ترازنامه اش دچار مشکل می‌شود و این دور ادامه داد. اما خوشبختانه الان با توجه به اتفاقی که برای موسسات مالی افتاده حساسیت ها هم زیاد شده است.

وی اذعان داشت: اصلاح نظام بانکی ایران کار دشواری است. این اتفاقی که افتاده در عرض یکسال نیافتاده بلکه  در عرض بیش از چهار دهه به وقوع پیوسته است. اکنون از نظر حسابداری درآمد با هزینه ای که شده نمی خواند، منابع و مصارف با هم نمی‌خواند. کنترل و حل این مسائل چون ترازنامه ای است دشوار است. یعنی الان یک پولی کم داریم. باید این پول را تامین کنیم مثلاً دولت باید بخشی از این کمبود را از محل درآمدهای نفتی جبران کند. بالاخره مسئله باید حل شود بنابراین کار بسیار دشوار است و نیاز به تصمیمات سخت در سطح سران کشور دارد.

علوی راد ابراز امیدواری کرد: اخیراً مدیران ارشد کشور در همین رابطه جلسه ای داشتند. بنابراین می توان گت مسئولین حساس شده اند. امیدوارم این حرکت واقعی باشد چون حل این معضل بسیار مهم است.

انتهای پیام/

true برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

true

منبع: امتداد نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.emtedadnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «امتداد نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۸۷۹۴۱۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بانک مرکزی: گشایش‌های جدید ارزی در راه است

معاون بین الملل بانک مرکزی گفت: خوشبختانه اتفاقات خوبی در خصوص گشایش‌هایی برای آزادسازی منابع مسدود شده ما در برخی کشور‌ها که سال‌ها بود به کار گرفته نشده بود صورت پذیرفت که در آینده خبررسانی می شود. - اخبار اقتصادی -

به گزارش خبرگزاری تسنیم، کریمی معاون بین الملل بانک مرکزی درباره سفر رئیس کل بانک مرکزی به عربستان گفت: رئیس کل بانک مرکزی برای شرکت در پنجاهمین سالگرد تاسیس بانک توسعه اسلامی به دعوت رئیس این بانک به ریاض سفر کرد. بانک‌های مرکزی کشور‌های عضو و مقامات بین المللی در این سفر حضور داشتند، که خوشبختانه در حاشیه اجلاس مذاکرات خوبی با مقامات سازمان‌های بین المللی و بانک‌های مرکزی کشور‌هایی که طرف کاری ما هستند صورت پذیرفت.

کریمی گفت: خوشبختانه اتفاقات خوبی در خصوص گشایش‌هایی برای آزادسازی منابع مسدود شده ما در برخی کشور‌ها که سال‌ها بود به کار گرفته نشده بود صورت پذیرفت که در آینده خبررسانی میشود.

معاون بین الملل بانک مرکزی همچنین گفت: بانک مرکزی در طی ماه‌های گذشته 445 میلیون یورو از بدهی‌های سال گذشته ایران به بانک توسعه اسلامی را از محل منابع مسدود شده تامین کرد که این باعث شد فرصت‌های جدیدی برای تامین مالی‌های جدید این بانک صورت پذیرد. چون تا زمانی که ایران بدهی داشت عملا تامین مالی جدیدی صورت نمیگرفت.

کریمی خاطر نشان کرد: ما در ظرف چند روز گذشته توانستیم پرداخت حج عمره امسال را از محل منابع مسدودی خودمان به بانک‌های عربستانی منتقل کنیم و از این جهت یک نگرانی که وجود داشت برطرف شد. اما هدف اصلی در این سفر این بود که این پرداخت‌ها را تبدیل به یک رابطه پولی و بانکی با بانک‌های ذیربط در عربستان بکنیم که این بتواند برای پرداخت‌های عربستان به صورت پایدار در بیاید.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بانک مرکزی: گشایش‌هایی در پیش است
  • بانک مرکزی: گشایش‌های جدید ارزی در راه است
  • کاهش نقدینگی و تورم با تمرکز بانک مرکزی در حوزه ریال
  • بدهی خارجی ایران کمتر از ۲۶ کشور خاورمیانه و آسیای مرکزی شد
  • طعنه‌زنی سنگین به دو مدیر ارشد اقتصادی دولت رئیسی
  • بدهی ابر بدهکاران بانکی؛ بیش از ۷۰ درصد پایه پولی کشور
  • دلار و سکه تا کجا کاهش پیدا می کنند؟
  • آمادگی بانک‌ها برای استفاده از برات الکترونیکی
  • بانک مرکزی آرژانتین، نرخ بهره را کاهش داد
  • بانک مرکزی آرژانتین نرخ بهره را به ۶۰ درصد کاهش داد