Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تین نیوز»
2024-05-07@02:55:20 GMT

◄ تا سال آینده خط ریلی خاش-زاهدان افتتاح می‌شود

تاریخ انتشار: ۸ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۹۲۱۰۱۶

◄ تا سال آینده خط ریلی خاش-زاهدان افتتاح می‌شود

تین‌نیوز | 

معاونت ساخت و توسعه راه‌آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل خطیبی از پیشرفت فیزیکی ۳۳‌درصدی پروژه ریلی چابهار-زاهدان خبر داد.

به گزارش تین‌نیوز به نقل از پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی، عباس خطیبی در نشست هم‌اندیشی راه‌آهن چابهار-زاهدان-مشهد (ایستگاه یونسی) گفت: پروژه ریلی چابهار-زاهدان  33‌درصد پیشرفت فیزیکی دارد و دارای دو بخش چابهار-ایرانشهر و ایرانشهر-زاهدان است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

خطیبی گفت: بخش جنوبی چابهار-زاهدان در سال ۸۹ از ردیف بودجه برخوردار شد و بخش شمالی از سال ۹۴ برای اولین بار در  پیوست قانون درج شد. به‌طوری‌که پیش از آن در جدول متفرقه ۱۹ یا ۲۰ قرار می‌گیرد.

او پیشرفت فیزیکی زیرسازی کل را ۶۱۰ کیلومتر  که معادل  ۴۵‌درصد کل پروژه است اعلام کرد و گفت: بخش اول دارای پیشرفت ۶۵‌درصدی در زیرسازی و بخش دوم دارای پیشرفت ۱۲‌درصدی در زیرسازی است.

 این معاون راه‌آهن به شرایط توپوگرافی و جغرافیایی منطقه اشاره کرد و گفت: در صورت تکمیل عملیات زیرسازی می‌توان شاهد انجام عملیات روسازی با سرعت به‌مراتب بیش‌تری بود. ازاین‌رو نباید افکار عمومی نباید خود را درگیر درصد فعلی پیشرفت فیزیکی ۳۳‌درصدی پروژه کند.

معاون ساخت و توسعه راه‌آهن گفت: تاکنون بیش از هزار میلیارد تومان در این پروژه هزینه شده است میزان پیشرفت فیزیکی آن طی ۳.۵ سال کم‌نظیر است.

خطیبی اظهار داشت: در قسمت شمالی از سمت زاهدان در انتهای مسیر به ایستگاه جیگولی در راه‌آهن کرمان-زاهدان متصل می‌شود.

او در ادامه گفت: از ایستگاه جیگولی به سمت خاش حدود ۴۰‌کیلومتر به‌طور پیوسته عملیات زیرسازی و حدود  ۱۰‌کیلومتر بالاست ریزی انجام‌شده است.

معاونت ساخت و توسعه راه‌آهن شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل گفت: درصورتی‌که مشکلات مالی‌ گریبان گیر شرکت ساخت و توسعه نشود طبق هدف‌گذاری در سال ۹۸ خاش از طریق ریل به زاهدان متصل خواهد شد و در بخش جنوبی زیرسازی حدفاصل چابهار تا ایرانشهر به اتمام خواهد رسید و وارد عملیات ریل‌گذاری خواهیم شد.

خطیبی در ادامه گفت: در سال گذشته مطالعات مسیر ۷۵۰‌کیلومتری بخش شمالی به‌علاوه نقشه‌برداری و عکس‌برداری هوایی پروژه انجام‌شده است.

او افزود: با توجه به اینکه بعد از بیرجند و گناباد تا ایستگاه یونسی از یک‌سو راه‌آهن بافق-مشهد و از سوی دیگر راه‌آهن شهر گناباد قرار دارد، عملیات اجرایی این محدوده در سال گذشته آغاز شد و هم‌اکنون حدود ۲۵‌درصد در بخش زیرسازی پیشرفت فیزیکی دارد.

این مقام مسئول درباره تامین مالی چابهار-زاهدان-مشهد به عقد تفاهم‌نامه با شرکت هندی در بهمن‌ماه گذشته اشاره کرد و گفت: مقرر شد طرف هندی پس از بررسی نتایج خود را اعلام کنند.

خطیبی گفت:  کریدور ریلی چابهار-مشهد به سه قسمت چابهار-زاهدان،‌ زاهدان-زابل-بیرجند و بیرجند-یونسی تقسیم‌شده است،

 او ادامه داد: برای خط ریلی زاهدان-بیرجند اخیرا با یک شرکت چینی دارای شریک ایرانی تفاهم‌نامه‌ای یک ماه قبل منعقد شد و در قسمت بیرجند-یونسی از ظرفیت صندوق توسعه ملی به‌صورت BLT با کنسرسیومی در حال مذاکره هستیم تا این قسمت را تامین مالی کنیم.

این مقام شرکت ساخت و توسعه  بیان داشت: عمده افرادی که برای مشارکت در ساخت و توسعه زیربناهای ریلی مراجعه می‌کنند تمایل زیادی به  BOT ندارند و به دنبال فاینانس پروژه هستند که در بهترین حالت حاضر به امضا BLT می‌شوند.

خطیبی از دستور وزیر مبنی بر تسریع مطالعات به مناقصه گذاشتن  مسیر ریلی چابهار-میلک خبر داد و گفت: بر این اساس با احداث راه‌آهن زاهدان-زابل-میلک می‌توان شاهد تکمیل حلقه مفقوده ترانزیت ریلی جنوب شرق کشور بود.

او هدف از ایجاد طرح راه‌آهن چابهار-زاهدان-مشهد گفت: بندر چابهار در موقعیتی قرار دارد که می‌تواند بارهای جنوب شرق آسیا که قصد ترانزیت به  حوزه CIS و اروپای شرقی را دارند را در صورت اتصال به ریل در زمان مناسبی انتقال دهد.

این مقام مسئول در شرکت ساخت و توسعه بیان داشت: در صورت ساخت راه‌آهن چابهار-زاهدان و راه‌آهن زاهدان- میلک و  سپس اتصال کل خط به ایستگاه یونسی به نتایج نهایی دست خواهیم یافت. همچنین بااتصال این مسیر ریلی به راه‌آهن سرخس تمام شهرهای اطراف این کریدور ازنظر دسترسی به ریلی تأمین خواهند شد.

منبع: تین نیوز

کلیدواژه: راه آهن چابهار راه آهن زاهدان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tinn.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تین نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۹۲۱۰۱۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چهار سالن ورزشی دانش‌آموزی در زنجان آماده افتتاح است

به گزارش خبرنگار مهر، علی اسماعیلی، ظهر دوشنبه در آیین گرامیداشت هفته مقام معلم اظهار کرد: در سایه تلاش جهادی عناصر تعلیم و تربیت و همه معلمان و مربیان، شاهد اتفاقات خوبی در استان بودیم.

وی تصریح کرد: ارتقای مناطق آموزش و پرورش استان زنجان در رتبه‌بندی کشوری از جمله دستاوردهای مهم است؛ به طوریکه یکی از مناطق استان ۲۷۰ پله جابه‌جایی داشت.

مدیرکل آموزش و پرورش استان زنجان ابراز کرد: در خروجی امتحانات نهایی در سال گذشته رتبه ۱۱ کشوری را کسب کردیم که سال‌های قبل در جایگاه ۲۰ تا ۲۱ قرار داشت.

وی با اشاره به اینکه توسعه و گسترش رشته‌های فنی و مهارتی از برنامه پیش‌بینی شده وزارت متبوع بیشتر است، افزود: در سال گذشته شاهد رشد ساخت و ساز مدارس بودیم و بر این اساس اداره نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس ۲۱۷ کلاس را تحویل آموزش و پرورش داد.

اسماعیلی ارتقای برنامه‌های فرهنگی و تربیتی را از دیگر اقدامات آموزش و پرورش برشمرد و گفت: در شرایط تربیتی به وجود آمده، اردوگاه‌ها و توسعه فضاهای تربیتی مورد توجه قرار گرفته و باعث شده فضای حاکم در مدارس متفاوت شود.

وی با بیان اینکه کسب رتبه‌های علمی، فرهنگی، قرآنی و المپیاد جهش مناسبی داشته است، خاطرنشان کرد: یک دانش‌آموز در شهرستان خدابنده از مدارس عادی راهی مسابقات المپیاد شد.

مدیرکل آموزش و پرورش استان زنجان در مورد توسعه فضاهای ورزشی عنوان کرد: ۵۰ درصد فضاهای روباز و سالنی افزایش یافته و ۲۰ زمین چمن افتتاح شده و چهار سالن ورزشی در آستانه بهره‌برداری است.

وی با تأکید بر اینکه توجه به سلامت دانش‌آموزان در همه ابعاد مورد توجه آموزش و پرورش است، یادآور شد: توزیع شیر بعد از ۱۰ سال وقفه پیگیری شد و زنجان جزو نخستین استان‌هایی بود که با تأمین اعتبار قرارداد لازم را منعقد کرد.

اسماعیلی با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری در خصوص سند تحول بنیادین آموزش و پرورش بیان کرد: این سند منشأ بروز و ظهور تحول علمی و فرهنگی در مدارس است و برای اجرایی‌سازی آن همگام با سیاست‌های وزارت متبوع تلاش خود را به‌کار می‌گیریم.

کد خبر 6098057

دیگر خبرها

  • گام‌های نهایی برای سر آمدن انتظار چندساله؛ فقط یک ماه تا افتتاح پل چهارم بشار
  • ۲۰ چمن ورزشی ویژه دانش آموزان در زنجان افتتاح شد
  • افتتاح بزرگ‌ترین نیروگاه خورشیدی انشعابی استان تهران به دست هایپراستار
  • ۴ سالن ورزش دانش‌آموزی در زنجان آماده افتتاح است
  • چهار سالن ورزشی دانش‌آموزی در زنجان آماده افتتاح است
  • افتتاح سد قیز قلعه‌سی با حضور رؤسای جمهور ایران و آذربایجان
  • منطقه آزاد چابهار در مسیر ساخت نیروگاه خورشیدی
  • خط ریلی زاهدان-کویته نیازمند تبدیل تفاهم‌نامه به قرارداد عملیاتی
  • با رویای ریلی هیتلر آشنا شوید؛ قطار عجیب نازی ها که هیچگاه ساخته نشد!+ فیلم
  • «توسعه حمل و نقل ریلی - خاش» + فیلم