Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ،دو سال پیش بود که مهمانی ناخوانده از مرزهای شمالی کشور وارد شد ، طوری که سرسبزی‌ها را با خود برد و خزارن زود رس ماندگار شد.

آفت شب پره شمشاد آفتی وارداتی است سال 95 در جنگل‌ های شمال ایران و به‌ ویژه غرب مازندران مشاهده شد که این آفت برگ ‌خوار با عنوان شب‌ پره تیشه به ریشه گونه ‌های شمشاد در این جنگل‌ ها زده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

 آفت شب پره شمشاد در شب ‌ها پرواز کرده و با توجه به شرایط آب و هوایی شمال ایران قابلیت چندین نسل زاد و ولد را در طول یک ‌سال دارد.

بیشتر بخوانید:حال شمشادها خوب نیست

بر اساس مطالعات به‌ عمل آمده عامل آفت شب‌ پره شمشاد گونه ‌ای پروانه با نام علمی Cydalima perspectalis است که به‌ صورت طبیعی در شرق آسیا زندگی می‌کند و از نیمه دوم خرداد‌ماه امسال در مناطقی از غرب مازندران و به‌ ویژه در نمک‌ آبرود و پارک جنگلی بنفشه چالوس، جنگل سی ‌سنگان در نوشهر و جنگل ‌های سی ‌سرا و متل ‌قو را نیز در بر گرفت.

 این آفت كه بومی كشورهای شرق آسیا از جمله چین، ژاپن، تایوان و هند است،  از سال ۲۰۰۷ توسط كشتی‌های گیاهان زینتی آلوده به تخم لارو به اروپا و شمال آن و اخیرا به تركیه و آذربایجان سرایت كرده است.

مطابق آمار و تحقیقات واصله احتمال اینکه آفت از راه نهال‌‌های شمشاد تزئینی آلوده و یا مبادلات بین ‌المللی و یا حتی از طریق گردشگران و مسافران خارجی وارد ایران شده باشد، دور از ذهن نیست.

مراحل زندگی این آفت شامل مراحلی مانند لارو، شفیره و حشره کامل بود و با توجه به اینکه یکی از نشانه‌ های این آفت برگ ‌خواری محسوب می ‌شود بنابراین تمام انواع شمشاد اعم از نهال، درختچه و درختان را آلوده می ‌کند به ‌حدی که شمشادها خشک و سوخته نشان می ‌دهد.

آفت شب پره شمشاد که سال ۹۵ در منطقه آستارا و غرب مازندران مشاهده شد، به سمت غرب و مناطق مرکزی مازندران ورود پیدا کرد و روز به روز در حال گسترش است.

نفس شمشادهای شمال به شماره افتاد

امین وطن دوست کارشناس ارشد گیاه پزشکی اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: شب پره بسیار خطرناک و مخرب بر گونه های شمشاد است که این گونه آفت که تا  ۴ و ۵ نسل بر روی شمشاد زندگی و این کرم از برگها پوست و شاخه نهایتا تنه درخت تغذیه می‌کند و سبب خشکیدگی کل درخت می‌شود.

وی افزود: این آفت در طول سال فعال است تا زمانی که برگ هست از برگ و اما اگر برگ نباشد از پوست سرشاخه و تنه درخت تغذیه می‌کند.

بیشتر بخوانید:آفت شب پره بلای جان درختان شمشاد‌ جنگل‌های هیرکانی شمال کشور

وطن دوست گفت: درختان شمشاد که در عرصه های پارکها ویلاها وداخل پلاژها به صورت نواری کاشته شد، امکانش هست با سم ها و سم های سیتمیک یا سم های تماسی  کنترل انجام شود.‌

کارشناس ارشد گیاه پزشکی اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری افزود: این آفت که منوفاژ  است، فقط به گونه های شمشاد آسیب می رساند .

جولان شب پره در جنگل های سه استان شمالی کشور

کوروش روحانی کارشناس ناظر طرح های جنگلداری در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: آفت شب پره بومی کشور نیست و مقابله طبیعی در کشور وجود نداردکه امکان کنترل آن باشد.

وی با بیان اینکه  برای کنترل شب پره شمشاد درحال حاضر روش‌های مختلفی در کشور در حال بررسی است ، افزود:از آنجایی که این آفت خیلی خوش خوراک هست و یک دفعه میزبان را از بین می برد، روش‌های بسیاری استفاده می شود .

روحانی گفت: چون از نظرسم پاشی هوایی  برای جنگل مشکل و محدودیت هست، اگر این آفت کنترل نشود کل شمشاد ها ازبین می رود.

کارشناس ناظر طرح های جنگلداری افزود: این آفت با تارهایی كه ایجاد می‌كند حساسیت پوستی را به دنبال دارد و در صورت بارندگی آلودگی خاک را نیز به همراه دارد.

بیشتر بخوانید: مقابله با آفت شب پره در عرصه‌های جنگلی غرب مازندران

روحانی گفت: دیگر علائم درختان خسارت دیده نیز شامل خردگی برگ ‌ها، باقی ماندن رگبرگ‌ ها، تنیدن تارهای فراوان و وجود لاروهای در حال تغذیه و بی ‌برگی درختان به ‌صورت توده‌ ای است.

وی افزود: باید از همه ظرفیت ها و امكانات برای مبارزه با این آفت استفاده كرد تا جلوی پیشروی آن گرفته شود.

کارشناس ناظر طرح های جنگلداری با بیان اینکه شمشاد دارای خواص دارویی است كه در پرورش زنبور عسل  بسیار كاربرد دارد و در شهرک ها و حیاط منازل استفاده می شود، گفت: این گیاه در بقعه ها و امامزاده ها فراوان است و دارای قدمتی بیش از هزار سال است.

شب پره شوکی برای شمشادهای همیشه سبز

لطفی رئیس شورای اسلامی روستای تاکام در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: هیچ وقت درختان شمشاد این منطقه را در این حال و روز ندیده است و اکنون بیشتر شمشادهای منطقه تاکام خشک و نابود شده است.

وی افزود: همه شمشادهای سبز خشک شدند ،طوری که وقتی به آن ها دست بزنید پودر می شود.

یکی از اهالی روستای تاکام در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، می گوید: درختان شمشاد چنان خشک شد که انگار فصل پاییز و خزان است.

این پیرمرد مازندرانی افزود: همه حشرات و پرنده هایی که روی درخت شمشاد زندگی می کردند از بین رفتند و فقط درختان خشکیده باقی ماندند.

شب پره جان ۷۰ درصد شمشادهای مازندران را گرفت

امین وطن دوست کارشناس ارشد گیاه پزشکی اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، گفت: سطح شمشاد‌های مازندران بیش از ۱۶ هزار هکتار است که منابع طبیعی مازندران منطقه ساری ۲ هزار و ۵۰۰ هکتار یعنی ۷۰ درصد از عرصه‌های شمشاد‌های ما آلوده به آفت شب پره است.

شمشادهای گیلان ایستاده می میرند

سهیل توکلی معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان در گفتگو با خبرنگار گروه استان های باشگاه خبرنگاران جوان از ساری ، با بیان اینکه برای نخستین بار آفت شب پره خرداد ۹۵ در شهرستان آستارا مشاهده شد، گفت: استان گیلان ۲۵ هزار هکتار رویشگاه شمشاد دارد و اکنون هزار هکتار از شمشادها به شدت آلوده است.

وی با بیان اینکه آفت شب پره بین ۵۰ تا ۱۰۰ درصد از شمشاد‌های گیلان را دچار بیماری و آسیب کرده است، افزود: با تله گذاری و محلول پاشی ضمن مبارزه با آفت شب پره در تلاشیم تا این آفت را کنترل کنیم.

توکلی گفت: ۵۰۰ میلیون تومان اعتبار ملی و ۵۰ میلیون تومان اعتبار استانی پارسال برای مقابله با آفت شب پره در گیلان هزینه شد.

معاون حفاظت و امور اراضی اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان افزود: دستگاه ‌ها و سازمان‌ های مردم نهاد می ‌توانند برای مبارزه بیولوژیک با آفت شب پره بسیار مثمر ثمر باشند.

بیشتر بخوانید:پذیرایی سرد از مهمان ناخوانده جنگل‌های شمال

وی گفت: برای مبارزه و کنترل کردن آفت شب پره به ۴ میلیارد تومان اعتبار نیاز است.

توکلی افزود: تشکیل بانک ژن از پایه های مقاوم شمشاد در نهالستان های منابع طبیعی و آبخیزداری گیلان از دیگر اقداماتی است که برای تولید نهال از پایه های سالم انجام می شود.

نصب ۲ هزار و ۵۰۰ تله برای نجات شمشاد‌های ۱۳۶ میلیون ساله شمال

امین وطن دوست کارشناس ارشد گیاه پزشکی اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری درباره اقدامات انجام شده برای مقابله با آفت شب پره گفت: ۲ هزار و ۵۰۰ تله های فرمونی که در مکان هایی که آلودگی کم بوده نصب شد، این تله‌ها خوب جواب داد.

وی با بیان اینکه به دلیل کمبود امکانات و اعتبارات نتوانستیم کل عرصه های آلوده با این کار عملیاتی کنترل کنیم، افزود: برای مقابله با آفت شب پره به ۵ میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم که تاکنون ۲۷۰ میلیون تومان به ما اختصاص دادند.

کارشناس ارشد گیاه پزشکی اداره کل منابع طبیعی مازندران منطقه ساری افزود: درعرصه های جنگلی ترکیباتی مثل BT ترکیبات bnoan ( بی نوان) ترکیبات chlish (چلیش )که به صورت محلول پاشی در عرصه جنگلی انجام می دهیم که متاسفانه با توجه به حجم وسیع آلودگی سطح شمشاد ما تنها می توانیم به صورت گله ای بعضی از جاها که در معرض دید هستند سم پاشی را انجام بدهیم.

شمشاد هیرکانی با نام علمی بوکسوس هیرکانا (Buxus hyrcana) درختی همیشه سبز و بومی جنگل ‌های هیرکانی در شمال ایران است که در فهرست گونه ‌های گیاهی در خطر انقراض اتحادیه بین المللی حفظ طبیعت (IUCN) قرار دارد.

این گونه درختان به عنوان پناهگاه حیات وحش و نماد میراث جنگل‌ های شمال ایران قلمداد می ‌شود و بهترین رویشگاه آن در ارتفاع ۲۰تا ۴۰۰ متری از سطح دریا قرار دارد، ولی تا ارتفاع حدود یک هزار و ۲۰۰ متری درمناطق مختلف جنگلی استان ‌های گیلان، مازندران و گلستان می ‌روید.

در جنگل های شمال کشور مجموعا ۴۲ هزار هکتار شمشاد وجود داره که با گسترش آفت شب پره شاید روزی برای برای همیشه با این درختان همیشه سبز خداحافظی کنیم.

گزارش از سیده حکیمه موسوی ازنی

انتهای پیام/ م

منبع: باشگاه خبرنگاران

کلیدواژه: حوادث طبیعی کشاورزان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.yjc.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «باشگاه خبرنگاران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۹۶۵۰۷۳ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

ماجرای قطع ۴۰ درخت در نوشهر

به گزارش صدای ایران از ایرنا، موضوع از این قرار است که در روز‌های اخیر متنی کوتاهی با عنوان " قطع درختان پهن پیکر در بخش کجور نوشهر"‌در شبکه‌های اجتماعی غرب مازندران منتشر شده است و در توضیح این اتفاق نیز عنوان شد:‌

این متن با اشاره به قطع ۴۰ اصله درخت در اراضی روستای منجیر بخش کجور توضیح می‌دهد: بیش از ۴۰ اصله درخت پهن پیکر در اراضی روستای منجیر بخش کجور نوشهر توسط افراد ناشناس قلع و قمع شد.

انتشار تیتر این خبر با عنوان" فاجعه‌ای دیگر در البرز مرکزی / نابودی درختان پهن پیکر در کجور " در شبکه‌های اجتماعی برای تمامی دوستداران طبیعت دردآور و سخت و برخورد با عوامل این کار به طور قطع خواسته آنان است، اما جوابیه اداره منابع طبیعی و آبخیزداری منطقه مرهمی برای دوستداران طبیعت شده است چرا که این متن مربوط به سال گذشته بود و اکنون از وقوع چنین حوادث دلخراش طبیعی در حاشیه اراضی و عرصه‌های طبیعی روستا‌های بخش کجور خبری نیست.

رییس منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان چالوس روز جمعه در خصوص خبر منتشره " نابودی درختان پهن پیکر در بخش کجور نوشهر " در شبکه‌های اجتماعی غرب مازندران آن را مربوط به سال گذشته ذکر کرد.



عبدالله شمس ادامه داد: محل قطع این درختان در عرصه مستثنیات اشخاص قرار داشته که این درختان در سال گذشته و با مجوز اداره منابع طبیعی قطع شده که در نزدیکی این باغ ساختمان اداره محیط زیست قرار دارد.

وی با تاکید بر حفاظت و حراست از عرصه‌های منابع طبیعی از سوی همگان اظهارداشت: برای حفاظت از جنگل و منابع طبیعی باید هم مردم تلاش کنند.

شمس از اهالی منطقه و همیاران طبیعت خواست در صورت مشاهده هرگونه تخریب منابع طبیعی، از طریق شماره‌های ۱۵۰۴ و ۱۳۹ یگان حفاظت منابع طبیعی را مطلع کنند.



استان مازندران ۲ اداره کل منابع طبیعی دارد که اداره کل منابع طبیعی منطقه نوشهر، بیش از ۶۶۰ هزار هکتار جنگل، مرتع و سواحل معادل ۲۸ درصد از مساحت مازندران را زیر پوشش دارد.

استان مازندران ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مساحت دارد که حدود ۲ میلیون هکتار از این مقدار را منابع طبیعی شامل جنگل‌ها و مراتع تشکیل می‌دهد.

حوزه منابع طبیعی مازندران منطقه ساری هم حدود ۷۰ درصد از اراضی ملی و جنگل‌های استان را زیر پوشش مدیریتی خود دارد.

استان مازندران ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار هکتار مساحت دارد که حدود ۲ میلیون هکتار از این مقدار را منابع طبیعی شامل جنگل‌ها و مراتع تشکیل می‌دهد.



قدمت جنگل‌های شمال ایران به بیش از ۴۰ میلیون سال قبل بر می‌گردد و دارای ۹۰ گونه درختی و ۲۱۱ گونه درختچه‌ای و هزار و ۵۵۸ گونه علفی و بوته‌ای است. مساحت این عرصه‌های جنگلی در حدود یک درصد جنگل‌های اروپاست ولی تعداد گونه‌های آن ۱۶ درصد گونه‌های موجود در کل قاره اروپاست.

جنگل‌های هیرکانی با گستره حدود ۱.۹ میلیون هکتار از آستارا در شمال استان گیلان آغاز می‌شود و تا گُلی داغی در شرق استان گلستان به طول تقریبی ۸۰۰ کیلومتر و عرض ۲۰ تا ۷۰ کیلومتر پراکنش دارد بخشی کوچکی از جنگل‌های هیرکانی هم معادل ۲۰ هزار هکتار در کشور آذربایجان قرار دارد.

دیگر خبرها

  • نجات گردشگران گم‌شده در جنگل‌های خلیل‌شهر بهشهر
  • طرح نیمه‌تمام زباله‌سوز ساری به کجا رسید؟
  • ماجرای قطع ۴۰ درخت در نوشهر
  • اعزام تیم بوکس نوجوانان مازندران به مسابقات قهرمانی کشور
  • برگزاری اردوی تیم ملی کستی آزاد جوانان در ساری
  • ادعای عبور آزادراه قائمشهر ساری از محوطه تاریخی پایه علمی ندارد
  • رفع تصرف ۴ هزار متر مربع از اراضی ملی بابل
  • کاسپین آبی ساری قهرمان مینی فوتبال زیر ۱۴ سال مازندران
  • ادعای عبور آزادراه قائمشهر_ ساری از محوطه تاریخی پایه علمی ندارد
  • آزادسازی یک هکتار از اراضی ملی بابل