Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-29@06:57:42 GMT

عقل دینی در روش و متدلوژی دانش نیز می تواند اثرگذار باشد

تاریخ انتشار: ۱۳ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۱۹۹۹۴۲۰۹

عقل دینی در روش و متدلوژی دانش نیز می تواند اثرگذار باشد

به گزارش خبرنگار مهر، چهارمین دوره طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی، عصر  دیروز  با حضور  آیت الله اعرافی رئیس حوزه های علمیه سراسر کشور، حجت الاسلام حمید پارسانیا عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی و حجت الاسلام مریجی رئیس دانشگاه باقرالعلوم  و جمعی از اندیشمندان و دانشجویان از سراسر کشور در مرکز همایش های غدیر استان قم  افتتاح شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

آیت الله اعرافی سخنران اول جلسه بیان داشت که اسلام دینی تمدنی است و می تواند برای همه ابعاد و عرصه های زندگی انسان برنامه ارائه دهد. و ما بنابر مفروضات معتقدیم بر مبنای قرآن یک تمدن وجود دارد.

وی ادامه داد: معارف قرآنی قافله ای از فکر و اندیشه درست کرده است و اندیشه اسلامی صرفا تک بعدی و تعلیق و پیوست زندگی بشری نیست و توانایی این را دارد که برای همه جنبه های زندگی بشری راه حل و نسخه ارائه دهد. وی افزود: البته این به معنای تعطیل کردن عقل بشری نیست.و اسلام می تواند با تحولات بشری هماهنگ شود و نقش هدایتگری داشته باشد.

وی سپس در ادامه جلسه به ذکر چند نکته پیرامون علوم انسانی اسلامی و نسبت اسلام با علم پرداخت.

اعرافی گفت: آنگاه که سخن از علم انسانی- اسلامی است به معنای دخالت اندیشه های دینی در مبانی و مبادی علم است. زیرا علم جدا از ریشه های خود نمی تواند باشد و ذهن هر دانشمند محاط به مجموعه ای از مبادی و مبانی است.

رئیس حوزه های علمیه ادامه داد: عقل دینی در روش و متدلوژی دانش نیز می تواند اثر گذار باشد. کشف حقایق در جهان چند روشی است و عقل و نقل نیز در کشف حقایق  می تواند موثر باشد و نیز برای کشف ابعاد وجودی عالم نمی توان بر یک عصا تکیه کرد. اندیشه دینی همچنین می تواند در گزاره های علمی دخالت کند و نیز علوم انسانی از منظر اسلامی قابل نقد و ارزیابی است.

وی در پایان گفت: برای دست یابی به علم انسانی و اسلامی نیاز به تحولات و تطورات  و تعمقات در حوزه علوم اسلامی است.

سخنران دیگر این جلسه حجت الاسلام حمید پارسانیا بود. وی به مقایسه طرح ملی گفتمان با سایر طرح های در حال اجرا در کشور پرداخت.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی افزود: طرح ملی گفتمان از چند جهت بر سایر طرح های در حال اجرا برتری دارد. یکی از تمایز های گفتمان با سایر طرح ها بلندمدت بودن این طرح است. مدت زمان سایر طرح ها حداکثر تا دو هفته می باشد این در حالی است  که فاز آموزشی طرح گفتمان یک برنامه بلندمدت پنج ساله است.

وی افزود: وجه تمایز دیگر گفتمان به نحوه گزینش دانشجویان مربوط می شود. در سایر طرح ها دانشجویان با رشته های تحصیلی مختلف و پراکنده شرکت می کنند در حالی که در طرح ملی گفتمان فقط دانشجویان نخبه رشته های علوم انسانی شرکت می کنند.

وی ادامه داد: از دیگر مزایای این دوره آشنا شدن دانشجویان با طرح ها و نظرات مختلف و متنوع است.

گفتنی است این دوره امسال با حضور بیش از ۴۰۰ دانشجو نخبه رشته های علوم انسانی و اساتید برجسته حوزه و دانشگاه  در دهکده وسف به مدت ۱۰ روز برگزار می شود.

کد خبر 4365203

منبع: مهر

کلیدواژه: طرح ملی گفتمان نخبگان علوم انسانی علوم انسانی معرفی کتاب فلسفه فعالیت های قرآنی تازه های نشر امام رضا ع پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی قرآن سهروردی نشست علمی علوم انسانی دین اسلام سازمان اوقاف و امور خیریه قرآن کریم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۹۹۹۴۲۰۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

پارسانیا: باید ارتباط میان بنیادهای معرفتی و محیط‌های علمی را مشخص کنیم

به گزارش گروه آموزش و دانشگاه خبرگزاری علم و فناوری آنا، حجت الاسلام والمسلمین حمید پارسانیا، عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی در نشست خانه گفت‌وگوی دانشگاه تهران اظهار کرد: درست است که علم با بخشنامه پیش نمی‌رود، هر چند که در جای خودش به بخشنامه هم نیاز دارد، باید نسبت فرهنگ با علم را تعریف کرد، باید مشخص کنیم که تاریخ و فرهنگ علم را چه می‌دانیم و از چه سطحی است.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: ما در دوران معاصر گرفتار بحران خودآگاهی هستیم، نزاع‌ها و اختلافات مستمر در جریان‌های مختلف داشتیم و شاید کمتر اتفاقی در جهان اسلام بوده که وارد ایران نشده باشد، ایران همواره محل تضارب اندیشه‌ها بوده است.

حجت الاسلام پارسانیا ادامه داد: لازم است به برخی از سوالات پاسخ دهیم، نسبت علم و عقل به لحاظ تاریخی چیست، پاسخ به این سوال هویت ما را شکل می‌دهد، علم چیست؟ تقسیم‌بندی علوم چگونه است؟ علوم انسانی چیست؟ آیا رشته فلسفه باید در دانشکده‌های ادبیات باشد؟ آیا علوم انسانی در مقابل علوم طبیعی است؟ علوم انسانی موضوعی است که با اراده انسان ایجاد می‌شود، اینها تأملات جدی است.

وی گفت: این چهل سال تجربه‌ای از غفلت‌ها و تلاش‌ها برای خودآگاهی بوده است، وقتی شورای عالی انقلاب فرهنگی تشکیل شد، ایجاد علوم تاریخی خودمان را از منظر تاریخ تفکر مورد توجه قرار دادیم.

عضو شورای عالی انقلاب فرهنگی بیان کرد: با این حال اجازه ندادیم که مشخص شود علم در تاریخ ما به چه معناست و گفتگوی بین معانی و مفاهیم ایجاد شود. بنیاد‌های معرفتی ما با ابعاد اقتصادی سیاسی اجتماعی تناسب دارد، اما باید ربط آنها را با محیط علمی جستجو کنیم، با ربط اجتماعی انقلاب اسلامی نقطه عطف ایجاد کردیم، اما متاسفانه اینکه چه مقدار در بازگشت به مفاهیم معنوی و تقسیم بندی علوم درست عمل کردیم، مشخص نیست.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • پارسانیا: باید ارتباط میان بنیادهای معرفتی و محیط‌های علمی را مشخص کنیم
  • باید ارتباط میان بنیادهای معرفتی و محیط‌های علمی را مشخص کنیم
  • لزوم جریان یافتن مردم سالاری دینی در محلات
  • طرح تحول علوم انسانی در دانشگاه خوارزمی اجرا می‌شود
  • رایزن علمی و سرپرست دانشجویان ایرانی در کشور عراق منصوب شد
  • ضعف جریان حوزوی و علوم انسانی اسلامی در به تصویر کشیدن اندیشه خود
  • ویژه‌برنامه استاد مجتهدی با عنوان «یک‌عمر معلم» برگزار می‌شود
  • رویکرد سپاه کردستان اعتقادی است
  • رقابت ۱۵هزار داوطلب کنکور سراسری در خراسان جنوبی
  • بیش از ۱۱ هزار داوطلب گیلانی کنکور سراسری باهم رقابت کردند