Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@10:53:54 GMT

موفقیت ‌آمیز بودن طرح احیای جمعیت قزل آلای خال قرمز

تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۰۱۲۹۶۵

موفقیت ‌آمیز بودن طرح احیای جمعیت قزل آلای خال قرمز

تهران - ایرنا - معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست از موفقیت ‌آمیز بودن طرح احیای جمعیت قزل ‌آلای خال‌ قرمز در رودخانه هراز از طریق حذف گونه مهاجم قزل ‌آلای رنگین ‌کمان خبر داد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، قزل‌آلای رنگین کمان گونه ‌ای غیربومی است که مصرف خوراکی دارد و در سال‌های گذشته، مجوز تکثیر آن برای واحدهای پرورش ماهی در حاشیه رودخانه هراز صادر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما متاسفانه این گونه غیربومی به رودخانه هراز وارد شده و به عنوان گونه‌ای مهاجم، نسل گونه بومی «قزل‌آلای خال قرمز» را به شدت مورد تهدید قرار داده است.
«موسسه ماهیگیران غیر حرفه ‌ای» و «انجمن لارکوه»، با ارائه طرحی تحقیقاتی – اجرایی، ایده کاهش جمعیت و حذف گونه مهاجم رنگین کمان از محدوده «دریاچه امامزاده علی» و بخش‌هایی از بالا دست و پایین دست دریاچه در رودخانه هراز را مطرح کردند که مورد موافقت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت.
در این طرح علاقه‌ مندان به ماهیگیری با اخذ مجوز در محدوده دریاچه امامزاده علی در حوزه روستای «آب اسک» استان مازندران می‌ توانند گونه رنگین‌کمان را صید کنند.
«حمید ظهرابی»، معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست که به تازگی از این طرح بازدید کرده است، با مثبت ارزیابی کردن فعالیت‌ها در این منطقه گفت: این طرح، نخستین تجربه مشارکت با سایر ذینفعان فعالیت‌های اجرایی سازمان حفاظت محیط زیست در حوزه محیط زیست طبیعی است و خوشبختانه حضور بخش خصوصی، نتایج مثبتی را در پی داشته است.
وی ادامه داد: دو مجموعه «موسسه ماهیگیران غیر حرفه‌ای» و «انجمن لارکوه»، ترکیبی از جوامع بومی و محلی و افراد علاقمند به محیط زیست را به عنوان موسس و عضو در ترکیب خود دارند و با استقرار کانکس و ایجاد تاسیسات موقت حفاظتی در محدوده دریاچه امامزاده علی، تحت نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران، فعالیت رسمی خود را با اخذ پروانه انتفاعی از سازمان آغاز کرده‌اند.
معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: در ابتدای سالجاری، عملکرد این مجموعه با همکاری استادان دانشگاه شهید بهشتی، تعدادی از کارشناسان خارجی مدعو این دانشگاه، دفاتر تخصصی حوزه این معاونت و همچنین اداره کل استان مورد ارزیابی دقیق و نمونه‌ برداری ‌های مکرر قرار گرفت که نتایج حاصله نشانگر موفقیت غیر قابل انکار در احیای جمعیت بومی خال قرمز در محدوده یاد شده است.
وی تاکید کرد: این پروژه به عنوان اولین پایلوت مدیریت مشارکتی در سازمان محسوب می‌شود، همراهی و همکاری بخش خصوصی و جوامع بومی و محلی با سازمان در امر حفاظت و بهره‌برداری اصولی از منابع زیستی، مهم‌ترین عامل موفقیت این برنامه بوده است.
ظهرابی گفت: به دلیل مسافت زیاد این منطقه تا مرکز استان، حضور محیط بانان در این منطقه با دشواری روبرو بود اما وجود کانکس و امکانات استقرار محیط بانان استان در این منطقه، باعث شده تا همواره حداقل یکی از محیط بانان استان در این منطقه حضور داشته باشد و وظیفه گشت‌ زنی و حفاظت عرصه‌های خشکی منطقه را نیز به نحو مطلوب‌تر به انجام برساند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه حذف گونه مهاجم از طریق واگذاری مجوز صید با قلاب به ماهیگیران صورت می‌گیرد، این امر موجب شده تا ضمن تامین شرایط مناسب برای علاقمندان به ماهیگیری اعم از افراد بومی و غیر بومی در چارچوب قانون، از میزان تخلفات در این منطقه تا حد بسیار زیادی کاسته شود.
به گفته ظهرابی، اجرای برنامه‌ های آموزشی مستمر از طرف مجموعه برای علاقمندان به ماهیگیری، موجب فرهنگ‌سازی در بین جوامع محلی و ماهیگیران و همچنین توسعه روش‌ های مطلوب ماهیگیری، به‌ خصوص روش «بگیر و رها کن» که برای ممانعت از صید قزل‌آلای خال ‌قرمز ضروری است، شده است.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست همچنین تصریح کرد: اشتغالزایی و به کارگیری نیروهای اجرایی و حفاظتی از بین افراد بومی منطقه موجب رضایت خاطر جوامع محلی و حمایت و استقبال از آنها از اقدامات مجموعه شده است. از طرفی، حضور بخش خصوصی در طرح احیا و حذف گونه رنگین‌ کمان که هزینه ‌های سنگینی را بر دوش سازمان می‌گذاشت باعث شد تا نه تنها برای این‌کار هزینه‌ای متوجه منابع دولتی نشود بلکه با فروش مجوزهای ماهیگیری، سالانه مبلغی قابل توجه نیز به خزانه واریز می‌شود.
وی توسعه اکوتوریسم و رونق اقتصادی منطقه را نیز از نتایج مثبت این طرح ارزیابی کرد.
ظهرابی همچنین خاطر نشان کرد: معاونت محیط طبیعی در نظر دارد تا ضمن تمدید اجرای طرح در این منطقه، از تجارب موفق به دست آمده، برای سایر مناطق و حوزه ‌هایی که ظرفیت‌های مشابه دارند نیز استفاده کند.

*** قزل‌آلای خال‌ قرمز
قزل‌آلای خال‌ قرمز (Salmo trutta fario) نام گونه ‌ای ماهی است. این ماهی را در برخی کشورها «قزل‌ آلای قهوه‌ای» می ‌نامند.
این ماهی‌ ها در آب شیرین و رودخانه و دریاچه به تغذیه می‌ پردازند و در فصل پاییز برای تخم‌ریزی عکس جریان آب را در پیش گرفته و به سمت سرچشمه‌ های رودخانه رهسپار می‌ شوند قزل‌آلا اصولا یک ماهی شکارچی و پراشتها است. این ماهی از خانواده آزاد ماهیان بوده و نسبت به تغییرات دما و مواد غذایی حساسیت خاصی از خود نشان می‌دهد و هنگامی که پناهگاه مناسبی برای خود دید به راحتی آنجا را از دست نمی‌دهد و از نوع رنگین کمان باهوش‌تر است،همچنین به خاطر شرایط زیستی هیچ وقت به صورت پرورشی تکثیر نمی شوند و از دست انسان غذا نمی‌خورند به همین علت بسیار کمیاب هستند.
در ایران قزل‌آلای خال‌ قرمز در منطقه دشت لار از توابع استان مازندران به وفور دیده می شود و از گونه های حمایت شده کشور محسوب می شود.
یکی از شاخصه های این گونه آبزی که جزو ماهیان سردابی و شاخصی برای سلامت اکوسیستم هستند، برای زیست احتیاج به آب سرد با اکسیژن بالا دارند به همین دلیل است که در بالادست رودخانه کرج زندگی می کنند.
هرچند این ماهی پرجنب و جوش است و خیلی حرکات سریع دارد ولی نسبت به آلودگی و ناهنجاری اکولوژیکی فوق العاده حساس است به طوری که با کاهش اکسیژن و افزایش دمای آب شرایط زیست خودش را از دست می دهد که در این صورت گونه های گرمابی به راحتی می توانند جایگزین این گونه شوند.
علمی 9014**1440

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي محيط زيست ماهي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۰۱۲۹۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اجرای طرح اجتماعی پسماند در ۵ شهر و ۱۰ روستای چهارمحال‌ و بختیاری

مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال‌وبختیاری با اشاره به تفاهم همکاری امضا شده میان شش استان منطقه ۵ گفت: در چهارمحال‌وبختیاری ۱۰روستا و ۵ شهر به عنوان مناطق آزمایشی اجرای طرح مدیریت اجتماعی پسماند انتخاب شدند که تلاش داریم این طرح در سایر استان‎های منطقه ۵ نیز اجرا شود.

به گزارش خبرگزاری ایمنا از چهارمحال و بختیاری، سعید یوسف‌پور _امروز سه‌شنبه چهارم فروردین _در جلسه نشست هم‌اندیشی مدیران محیط زیست با اعضای شورای اسلامی استان کشور به مناسب هفته زمین پاک اظهار کرد: منطقه ۵ در کشور با شش استان شامل کهگیلویه و بویراحمد، ایلام، همدان، کرمانشاه، لرستان، چهارمحال و بختیاری بخش بزرگی از پهنه زاگرس را در کشور در بر می‌گیرند، منطقه زاگرس با تولید ۴۰ درصد منابع آب شیرین کشور نقش بی‌بدیلی در تمدن ایران و زیست بسیاری از استان‌ها و کلانشهرهای کشور را بر عهده دارد.

وی با اشاره به ارزش‌های طبیعی شش استان منطقه ۵ افزود: هم اکنون در منطقه ۵ کشور ۳۲ منطقه حفاظت شده، چهار پارک ملی، ۳۶ منطقه شکار ممنوع، ۵۰ تالاب، ۱۱ هزار واحد صنعتی در حوزه کشاورزی و تولید ۹۰۰ گرم پسماند سرانه شهری را داراست که نشان از اهمیت بالای این منطقه است.

مدیرکل اداره حفاظت از محیط زیست چهارمحال‌وبختیاری گفت: هفته گذشته همایش ملی دانش سنتی در شهرکرد با هدف مستمرسازی دانش بومی محیط زیست برگزار شد و اعضای شورای اسلامی شهرها و روستاها با ظرفیت بزرگی که دارا هستند، در راستای مستمرسازی و کاربردی‌سازی این دانش ما را یاری کنند.

یوسف‌پور با اشاره به چالش‌های دیگری که در استان وجود دارد، اضافه کرد: مسئله سگ‌های بی‌صاحب در مناطقی از استان چالش جدی برای سلامت و بهداشت مردم استان است، همچنین مدیریت پسماند، ترافیک شهرها، افزایش سرانه فضای سبز و کمربندی شهرها سازماندهی صنف‌های آلاینده‌ساز داخل حریم شهرها نیز از مهم‌ترین موضوعات و چالش‌های مورد بررسی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان است.

وی گفت: تسهیل روند تأمین بودجه برای مدیریت اصولی پسماندها و تخصیص تسهیلات لازم جهت مدیریت پسماند به ویژه برای طرح مدیریت اجتماعی پسماند شهری که سنگ بنای آن تفکیک زباله از مبدا است، حل مشکلات زیست‌محیطی این منطقه از اهمیت بالایی برخوردار است.

رئیس اداره حفاظت از محیط زیست استان در پایان با اشاره به تفاهم همکاری امضا شده میان شش استان منطقه ۵ گفت: در چهارمحال‌وبختیاری ۱۰ روستا و ۵ شهر به عنوان مناطق آزمایشی اجرای طرح مدیریت اجتماعی پسماند انتخاب شدند که تلاش داریم این طرح در سایر استان‌های منطقه ۵ نیز اجرا شود.

یوسف‌پور گفت: بحث‌های دیگری نظیر تخلفات شکار و صید در حریم جنگل و مراتب، تعارض باغداران با حیات وحش، تصرفات اراضی، تخریب جنگل‌ها که در تفاهم‌نامه‌های بعدی نیز در نظر گرفته خواهد شد.

وی ادامه داد: همچنین همکاری‌های مشترک شورای استان در جهت حفظ کاربری، افزایش سرانه فضای سبز در شهرها، ایستگاه‌های سنجش آب و هوا و توانمندسازی تشکل‌های محیط زیستی نیز مدنظر است.

کد خبر 747268

دیگر خبرها

  • خط و نشان محیط زیست و میراث فرهنگی در میانکاله برای یکدیگر
  • ممنوعیت چیدن ریواس در منطقه حفاظت شده پلنگ دره قم
  • رفع تصرف ۱۰۰۰ متر از اراضی ملی منطقه گشت رودخان فومن
  • رفع تصرف اراضی ملی در گشت رودخان
  • تبدیل منطقه حفاظت شده به گردشگری/ واگذاری بهشت گمشده در فارس
  • مشاهده یک گله مرال در جنگل‌های هیرکانی گیلان
  • ثبت تصویر ۴ راس مرال در جنگل‌های هیرکانی گیلان + فیلم
  • مشاهده ۴ رأس مرال در ارتفاعات جنگلی لنگرود + فیلم
  • برای احیای خاک آلوده به پلاستیک، ۵۰۰ سال زمان لازم است
  • اجرای طرح اجتماعی پسماند در ۵ شهر و ۱۰ روستای چهارمحال‌ و بختیاری