Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@23:05:25 GMT

موفقیت ‌آمیز بودن طرح احیای جمعیت قزل آلای خال قرمز

تاریخ انتشار: ۱۴ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۰۱۲۹۶۵

موفقیت ‌آمیز بودن طرح احیای جمعیت قزل آلای خال قرمز

تهران - ایرنا - معاون محیط طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست از موفقیت ‌آمیز بودن طرح احیای جمعیت قزل ‌آلای خال‌ قرمز در رودخانه هراز از طریق حذف گونه مهاجم قزل ‌آلای رنگین ‌کمان خبر داد.

به گزارش روز یکشنبه ایرنا از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، قزل‌آلای رنگین کمان گونه ‌ای غیربومی است که مصرف خوراکی دارد و در سال‌های گذشته، مجوز تکثیر آن برای واحدهای پرورش ماهی در حاشیه رودخانه هراز صادر شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

اما متاسفانه این گونه غیربومی به رودخانه هراز وارد شده و به عنوان گونه‌ای مهاجم، نسل گونه بومی «قزل‌آلای خال قرمز» را به شدت مورد تهدید قرار داده است.
«موسسه ماهیگیران غیر حرفه ‌ای» و «انجمن لارکوه»، با ارائه طرحی تحقیقاتی – اجرایی، ایده کاهش جمعیت و حذف گونه مهاجم رنگین کمان از محدوده «دریاچه امامزاده علی» و بخش‌هایی از بالا دست و پایین دست دریاچه در رودخانه هراز را مطرح کردند که مورد موافقت سازمان حفاظت محیط زیست قرار گرفت.
در این طرح علاقه‌ مندان به ماهیگیری با اخذ مجوز در محدوده دریاچه امامزاده علی در حوزه روستای «آب اسک» استان مازندران می‌ توانند گونه رنگین‌کمان را صید کنند.
«حمید ظهرابی»، معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست که به تازگی از این طرح بازدید کرده است، با مثبت ارزیابی کردن فعالیت‌ها در این منطقه گفت: این طرح، نخستین تجربه مشارکت با سایر ذینفعان فعالیت‌های اجرایی سازمان حفاظت محیط زیست در حوزه محیط زیست طبیعی است و خوشبختانه حضور بخش خصوصی، نتایج مثبتی را در پی داشته است.
وی ادامه داد: دو مجموعه «موسسه ماهیگیران غیر حرفه‌ای» و «انجمن لارکوه»، ترکیبی از جوامع بومی و محلی و افراد علاقمند به محیط زیست را به عنوان موسس و عضو در ترکیب خود دارند و با استقرار کانکس و ایجاد تاسیسات موقت حفاظتی در محدوده دریاچه امامزاده علی، تحت نظارت اداره کل حفاظت محیط زیست مازندران، فعالیت رسمی خود را با اخذ پروانه انتفاعی از سازمان آغاز کرده‌اند.
معاون محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست خاطرنشان کرد: در ابتدای سالجاری، عملکرد این مجموعه با همکاری استادان دانشگاه شهید بهشتی، تعدادی از کارشناسان خارجی مدعو این دانشگاه، دفاتر تخصصی حوزه این معاونت و همچنین اداره کل استان مورد ارزیابی دقیق و نمونه‌ برداری ‌های مکرر قرار گرفت که نتایج حاصله نشانگر موفقیت غیر قابل انکار در احیای جمعیت بومی خال قرمز در محدوده یاد شده است.
وی تاکید کرد: این پروژه به عنوان اولین پایلوت مدیریت مشارکتی در سازمان محسوب می‌شود، همراهی و همکاری بخش خصوصی و جوامع بومی و محلی با سازمان در امر حفاظت و بهره‌برداری اصولی از منابع زیستی، مهم‌ترین عامل موفقیت این برنامه بوده است.
ظهرابی گفت: به دلیل مسافت زیاد این منطقه تا مرکز استان، حضور محیط بانان در این منطقه با دشواری روبرو بود اما وجود کانکس و امکانات استقرار محیط بانان استان در این منطقه، باعث شده تا همواره حداقل یکی از محیط بانان استان در این منطقه حضور داشته باشد و وظیفه گشت‌ زنی و حفاظت عرصه‌های خشکی منطقه را نیز به نحو مطلوب‌تر به انجام برساند.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه حذف گونه مهاجم از طریق واگذاری مجوز صید با قلاب به ماهیگیران صورت می‌گیرد، این امر موجب شده تا ضمن تامین شرایط مناسب برای علاقمندان به ماهیگیری اعم از افراد بومی و غیر بومی در چارچوب قانون، از میزان تخلفات در این منطقه تا حد بسیار زیادی کاسته شود.
به گفته ظهرابی، اجرای برنامه‌ های آموزشی مستمر از طرف مجموعه برای علاقمندان به ماهیگیری، موجب فرهنگ‌سازی در بین جوامع محلی و ماهیگیران و همچنین توسعه روش‌ های مطلوب ماهیگیری، به‌ خصوص روش «بگیر و رها کن» که برای ممانعت از صید قزل‌آلای خال ‌قرمز ضروری است، شده است.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست همچنین تصریح کرد: اشتغالزایی و به کارگیری نیروهای اجرایی و حفاظتی از بین افراد بومی منطقه موجب رضایت خاطر جوامع محلی و حمایت و استقبال از آنها از اقدامات مجموعه شده است. از طرفی، حضور بخش خصوصی در طرح احیا و حذف گونه رنگین‌ کمان که هزینه ‌های سنگینی را بر دوش سازمان می‌گذاشت باعث شد تا نه تنها برای این‌کار هزینه‌ای متوجه منابع دولتی نشود بلکه با فروش مجوزهای ماهیگیری، سالانه مبلغی قابل توجه نیز به خزانه واریز می‌شود.
وی توسعه اکوتوریسم و رونق اقتصادی منطقه را نیز از نتایج مثبت این طرح ارزیابی کرد.
ظهرابی همچنین خاطر نشان کرد: معاونت محیط طبیعی در نظر دارد تا ضمن تمدید اجرای طرح در این منطقه، از تجارب موفق به دست آمده، برای سایر مناطق و حوزه ‌هایی که ظرفیت‌های مشابه دارند نیز استفاده کند.

*** قزل‌آلای خال‌ قرمز
قزل‌آلای خال‌ قرمز (Salmo trutta fario) نام گونه ‌ای ماهی است. این ماهی را در برخی کشورها «قزل‌ آلای قهوه‌ای» می ‌نامند.
این ماهی‌ ها در آب شیرین و رودخانه و دریاچه به تغذیه می‌ پردازند و در فصل پاییز برای تخم‌ریزی عکس جریان آب را در پیش گرفته و به سمت سرچشمه‌ های رودخانه رهسپار می‌ شوند قزل‌آلا اصولا یک ماهی شکارچی و پراشتها است. این ماهی از خانواده آزاد ماهیان بوده و نسبت به تغییرات دما و مواد غذایی حساسیت خاصی از خود نشان می‌دهد و هنگامی که پناهگاه مناسبی برای خود دید به راحتی آنجا را از دست نمی‌دهد و از نوع رنگین کمان باهوش‌تر است،همچنین به خاطر شرایط زیستی هیچ وقت به صورت پرورشی تکثیر نمی شوند و از دست انسان غذا نمی‌خورند به همین علت بسیار کمیاب هستند.
در ایران قزل‌آلای خال‌ قرمز در منطقه دشت لار از توابع استان مازندران به وفور دیده می شود و از گونه های حمایت شده کشور محسوب می شود.
یکی از شاخصه های این گونه آبزی که جزو ماهیان سردابی و شاخصی برای سلامت اکوسیستم هستند، برای زیست احتیاج به آب سرد با اکسیژن بالا دارند به همین دلیل است که در بالادست رودخانه کرج زندگی می کنند.
هرچند این ماهی پرجنب و جوش است و خیلی حرکات سریع دارد ولی نسبت به آلودگی و ناهنجاری اکولوژیکی فوق العاده حساس است به طوری که با کاهش اکسیژن و افزایش دمای آب شرایط زیست خودش را از دست می دهد که در این صورت گونه های گرمابی به راحتی می توانند جایگزین این گونه شوند.
علمی 9014**1440

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي محيط زيست ماهي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۰۱۲۹۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مشاهده پلنگ در منطقۀ سبزکوه

به گزارش تابناک، سعید یوسف‌پور مدیرکل حفاظت محیط‌زیست استان گفت: مأمور یگان حفاظت محیط‌زیست استان در حین گشت و کنترل در منطقۀ حفاظت‌شدۀ سبزکوه موفق به ثبت تصویر یک قلاده پلنگ ایرانی شد.

وی با اشاره به اینکه پلنگ ایرانی گونه در خطر انقراض جهانی است و از گونه‌های حمایت شده، حفاظت‌شده و همچنین با ارزش به شمار می‌رود افزود: گونه پلنگ در رأس اکولوژیک قرار دارد و حفاظت از آن به معنای حفاظت از کل زیستگاه است.

به گفته وی، در حال حاضر ۴۳۲ گونه جانوری در مناطق حفاظت شده استان ثبت شده که از این تعداد، ۴۶ گونه از مجموع پستانداران به شمار می‌روند.

یوسف پور اظهار داشت: از مجموع گونه‌های در معرض خطر نیز تاکنون چهارگونه شامل بالابان، کرکس مصری، اردک سر سفید و پلنگ ایرانی در مناطق حفاظت شده چهارمحال‌وبختیاری به ثبت رسیده است.

گفتنی است: منطقه حفاظت‌شدۀ سبزکوه با مساحت بیش از ۵۱ هزار هکتار، زیستگاهی ارزشمند با تنوع زیستی غنی و منحصر به فرد در چهارمحال‌وبختیاری است که در ۱۵۰ کیلومتری مرکز استان و ۳۰ کیلومتری شهر لردگان و در شهرستان‌های کیار و بروجن قرار گرفته است.

زیست‌بوم ویژه، تنوع گیاهی، وجود دره‌های عمیق و جنگل‌های بلوط و کوه‌های زاگرس، بهترین شرایط را برای زیست گونه‌های جانوری مانند پلنگ، کل و بز وحشی، خرس قهوه‌ای و دیگر جانداران در این محدوده تحت مدیریت حفاظت محیط‌زیست فراهم کرده است.

در چهارمحال‌وبختیاری یک اثر طبیعی ملی، یک پارک ملی، یک پناهگاه حیات‌وحش و ۶ منطقه حفاظت‌شده وجود دارد که در مجموع حدود ۱۵ درصد مساحت این استان را در برمی‌گیرند.

این تصاویر توسط محیط‌بان ملک‌آرا خلیل طهماسبی در منطقه حفاظت شده سبزکوه ضبط شده است.

پیش از این نیز، حضور پلنگ ایرانی در مناطق حفاظت شده چهارمحال‌وبختیاری توسط محمدرضا احمدی مسئول منطقه حفاظت شده سبزکوه در سال جاری ثبت شده و پیش‌بینی می‌شود حضور پلنگ در دیگر مناطق حفاظت شده استان نیز به ثبت برسد.

منبع: خبرگزاری تسنیم
 

دیگر خبرها

  • مشاهده پلنگ در منطقۀ سبزکوه
  • مشاهده پلنگ در منطقه سبزکوه چهارمحال‌وبختیاری
  • افزون بر پنج هزار متر مربع از اراضی ملی در خلخال آزادسازی شد
  • تصاویری از گشت و گذار پلنگ ایرانی در منطقه حفاظت شده سبزکوه
  • مشاهده پلنگ در منطقۀ سبزکوه چهارمحال‌وبختیاری
  • تالاب گرده‌قیت نقده بعد از ۲۵ سال احیا شد
  • آزادسازی پنج هزار متر مربع از اراضی ملی در خلخال
  • کشف و ضبط یک قبضه اسلحه غیر مجاز در منطقه حفاظت شده سفیدکوه خرم آباد
  • عدم انجام تکالیف قانونی سازمان حفاظت محیط زیست در خصوص ارزش‌گذاری مناطق تحت مدیریتش
  • تلاش برای افزایش ضریب حفاظت گوزن زرد در ارسنجان