Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-27@05:34:36 GMT

حکايت منصب خواري از نگاه روزنامه جام جم

تاریخ انتشار: ۱۵ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۰۳۳۲۴۵

حکايت منصب خواري از نگاه روزنامه جام جم

خبرگزاري آريا- روزنامه جام جم در گزارشي به قلم فتاح غلامي به پديده اي قابل تامل پرداخته است« منصب خواري»، اين مقاله را بخوانيم:
سن و سال برخي مقامات مسئول که بالا مي‌رود، کم‌کم موعد بازنشستگي فرامي‌رسد. مديري که سال‌ها در پست‌هاي حساس کشوري مسئوليت داشته، بايد آماده باشد جاي خود را به نيروهاي جوان‌تر بسپارد؛ نيروهايي که در همان مجموعه کاري رشد کرده و براي خود تجربه‌اي کسب کرده‌اند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جوانگرايي در چهارمين دهه انقلاب، نيازي است که هرکسي آن را احساس مي‌کند. بويژه نمايندگاني که بتازگي قانون منع به‌کارگيري نيروهاي بازنشسته در مشاغل را تصويب کرده‌اند. قانوني که گفته مي‌شود منتهي به خداحافظي نزديک به 2000 مدير از پست‌هاي مختلف دولتي و حاکميتي مي‌شود. اما در پس اين وداع با مديران کهنسال که بيم خمودگي در نهادهاي اجرايي کشور را بيشتر مي‌کند، يک نگراني نهفته است؛ اين‌که مبادا جاي خالي مديران باسابقه را آقازاده‌هايي پر کنند که بدون توجه به شاخص‌هاي شايسته‌سالاري، صرفا به‌دليل ملاحظات خانوادگي، روابط شخصي يا حزبي، مي‌خواهند عهده‌دار مسئوليت‌هاي سنگين شوند.
در گذشته انتصابهاي جوانانه پرحاشيه کم نداشتهايم. شايد تازهترين نمونه جنجال بر سر چنين انتصابهايي داستان احمد عراقچي در بانک مرکزي باشد. کسي که از زمان انتصاب در بانک مرکزي تا حالا که شايعه رفتنش دهان به دهان ميچرخد و در نهايت عصر ديروز خبري درباره بازداشت او منتشر شد، يکي از مصاديق حاشيهسازي براي جوانگرايي بوده و حرف و حديثهايي درباره نسبتش با ديپلمات مشهور هستهاي سوءتفاهمهايي را ايجاد کرده است.
غير از او، پيشنهاد انتصاب آقازاده رئيس دولت اصلاحات بهعنوان سخنگوي دولت هم نشان از آن دارد که گويي برخي بهنام جوانگرايي درصدد به کرسي نشاندن برخي آقازادگان جواني هستند که نسبتي با مسئولان سن و سالدار گذشته دارند. شايد به همين خاطر است که حسامالدين آشنا از چهرههاي نزديک به رئيس جمهور و رئيس مرکز بررسيهاي استراتژيک رياستجمهوري در توييتي هشدار داده است: «اجراي سختگيرانه قانون منع بهکارگيري بازنشستگان ميتواند يک فرصت استثنايي براي جوانتر شدن سن مديريت اداري در کشور باشد اما بايد مراقب بود که جايگزينها هم سختگيرانه انتخاب شوند تا در کنار کاهش سن، شاهد افزايش کارآمدي هم باشيم.» همين نگراني از عاقبت انتصابهاي جوانانه است که باعث شده برخي صاحبنظران نسبت به پيامدهاي پديده آقازادگي در توزيع سمتهاي دولتي هشدار دهند.
سيدمحمد حسيني که سابقه تکيه زدن بر کرسي وزارت ارشاد را در کارنامه خود دارد، درباره راهکارهاي مقابله با آفت منصبخواري و رابطهسالاري به جامجم ميگويد: گرچه در دنيا تجربيات موفقي در اين زمينه وجود دارد و ميتوان از آنها بهره گرفت اما بايد پديده آقازادگي به عنوان يک امر قبيح و ناشايست در اذهان نهادينه شود. در برخي کشورها اگر مسئولان و مديران ارشد بويژه سردمداران بخواهند از موقعيت خود به نفع اعضاي خانواده و بستگان سوءاستفاده کنند افکار عمومي نميپذيرد و نسبت به اين مساله واکنش سريع و شديد نشان ميدهد.
محمد هاشمي، فعال سياسي اصلاحطلب که در دهه 60 رئيس سازمان صداوسيما بود هم احتمال شکلگيري وضعيت خويشاوندسالاري و قوموخويشگرايي را يکي از دغدغههاي موجود در عرصه مديريتي کشور توصيف ميکند و با اشاره به قانون منع بهکارگيري بازنشستگان، نسبت به آن هشدار ميدهد.
جوانان به ميدان بيايند اما بدون «ژن خوب»
چندي قبل وقتي که فرزند محمدرضا عارف، رئيس فراکسيون اميد مجلس براي توجيه موفقيتهاي خانوادگي از عبارت ژن خوب استفاده کرد، بسياري از صاحبنظران نگران شدند مبادا همين اعتماد به نفس، منتهي به ايجاد حقي ويژه براي خانواده مسئولان طرازاول کشور شود. اين نگراني آن وقت تشديد شد که يک نماينده مجلس که فرزند يکي از مقامات دولت اصلاحات است، در رابطه با حقوق نجومي پدرش، از عبارت «سفره انقلاب» استفاده کرد.
همين دو تفسير کافي بود که زنگ خطر درباره رشد پديده رابطهسالاري به صدا درآيد. خطري که صاحبنظران درباره راههاي مقابله با آن، بر نقش نظارتي بيشتر دولت تاکيد ميکنند. عبدا... ناصري فعال سياسي اصلاحطلب در زمره همين صاحبنظران است که با اشاره به دغدغههاي موجود در اين زمينه به جامجم ميگويد: حتما دولت بايد نظارت کند و همچنان که براي ورود به دانشگاه مجراي اطمينان بخشي به نام کنکور وجود دارد، نظام استخدامي کشور هم سازوکاري تعريف کند که با نظارت مراجع ذيربط شرايط ورود نيروهاي جوان به عرصههاي مديريتي مورد سنجش قرار گيرد تا شايستگان فرصت حضور در عرصههاي اجرايي را پيدا کنند.
البته واژه شايسته براي تشريح ويژگيهاي يک مدير، از همان واژگان پرمناقشه است که بيم ايفاي نقش نسبتهاي حزبي و خانوادگي در توزيع پستهاي مديريتي را افزايش ميدهد.
حسيني، فعال سياسي اصولگرا در همين رابطه حضور مديران سفارشي در مناصب و مسئوليتها را ظلم به جامعه، ظلم به افراد توانمند و حتي ظلم به خود آقازادهها ميداند و تاکيد ميکند: قرار گرفتن يک فرد نالايق در يک منصب و موقعيت با آموزههاي ديني ما منافات دارد و در مديريت علمي دنيا نيز شاخصها و ويژگيهاي احراز شرايط مسئوليت براي هر پست تعريف شده و تنها افرادي که واجد آن مشخصات هستند، مناصب را به عهده ميگيرند و صرف سفارش و توصيه کارساز نيست و محلي از اعراب ندارد.
حميدرضا ترقي، عضو شوراي مرکزي حزب موتلفه اسلامي نيز در گفتوگو با جامجم بر اين نکته تصريح ميکند، قانون منع بهکارگيري بازنشستگان الزاما تامينکننده اين نظر نيست که بهجاي مديران باتجربه، آقازادگان و وابستگان به احزاب و جريانات خاص پستهاي مديريتي را پر نکنند.
الزامات پوستاندازي موفق نظام مديريتي
به اين ترتيب بهنظر ميرسد 40سال پس از پيروزي انقلاب اسلامي، کنار گذاشتن مديران کهنسال و به ميدان آوردن مديران جوان و پرانرژي، نويد افزايش تحرک در نظام اجرايي را ميدهد. قانون منع بهکارگيري بازنشستگان نشان ميدهد اجماعي ملي بر سر جوانگرايي بهوجود آمده و دستگاههاي مختلف ميتوانند با شناسايي جوانان باايده و پرانرژي، راه را براي درخشش مديريتي اين جوانان درست مانند سالهاي نخست پيروزي انقلاب هموار کنند.
با اين حال همه بايد مراقب باشند اين فرصت با ويروس رابطهسالاري و فرصتخواري، تبديل به يک تهديد نشده و چهرههايي جايگزين مديران شايسته شوند که بهجاي روابط با مسئولان سابق يا فعلي، توانمندي بالايي در رسيدگي به مطالبات مردم داشته باشند. شايد اگر اين شرط محقق شود، انقلاب اسلامي بهجاي آنکه هزينه حاشيهسازي رفتار و گفتار آقازادهها را بدهد، مديراني توانمند براي سالهاي بعد داشته باشد که راه را براي پاسخگويي به مطالبات مردم هموار کنند.

منبع: خبرگزاری آریا

کلیدواژه: جام جم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۰۳۳۲۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

فیلم/ وظایف مهم مسئولین در قبال جهش تولید از نگاه رهبر انقلاب

رهبر انقلاب در دیدار با کارگران: تبیین زمینه‌های حضور و مشارکت مردم در تولید وظیفه مهم مسئولین است.

دریافت 17 MB

دیگر خبرها

  • آماری هولناک؛ «۸۹ درصد فقرا از شاغلین سابق و امروز هستند»
  • هشدار فرشاد مؤمنی؛ ۸۹ درصد فقرا از شاغلین سابق و امروز هستند
  • نگاه ویژه رهبر انقلاب به فرهنگ کار
  • چلسی دیگر تحمل پوچتینو را ندارد: تحقیرمان کردی!‏
  • زاهدان میزبان گردهمایی مدیران مراکز مشاوره و سبک زندگی دانشگاه‌های کشور
  • رهبر انقلاب در دیدار کارگران سراسر کشور: تحریم ها ملت ایران را از پا در نمی‌آورد
  • تجدید میثاق مدیران و کارکنان بانک رفاه کارگران با آرمان‌های بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی
  • فیلم/ وظایف مهم مسئولین در قبال جهش تولید از نگاه رهبر انقلاب
  • فیلم/ رکن جهش تولید از نگاه رهبر انقلاب
  • جایگاه ویژه‌ مردم ایران در بسط تفکر مهدوی در جهان امروز