Web Analytics Made Easy - Statcounter

حمام و مسجد وکیل شیراز دو مجموعه اثری هستند که در مجاورت بازار وکیل واقع شده اند و از دوران حکومت زندیه برای کشور ما به یادگار مانده است. مجموعه وکیل شیراز از اثری که به گواه متخصصان در عرصه معماری از پیشرفته ترین نمونه های معماری در عصر خود می باشند و همین سبک معماری است که ارزش این بناها را افزون کرده است و منجر به ثبت در فهرست آثار ملی ایران شده است که شماره ثبت 917 شاخص معرفی حمام وکیل شیراز و شماره 182 مختص به مسجد وکیل شیراز می باشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در مرکزیت شهر شیراز و در زمانی که وکیل الرعایا، کریم خان زند بر ایران حکمرانی می کرد، چندین و چند بنا پایه گذاری و ساخته شد که از جمله آن ها می توان به بازار وکیل، حمام وکیل شیراز و مسجد وکیل شیراز اشاره کرد. هر کدام از بناهای مجموعه وکیل شیراز در این عصر از ویژگی های ممتاز برخوردارند که از هر جهت منجر به متمایز شدن بناها از سایر ابنیه تاریخی می شود. پس در ادامه با ما در مجله گردشگری همگردی همراه باشید برای بازدیدی مختصر از دو بنای مجموعه وکیل شیراز...

مسجد وکیل شیراز، مسجدی هزار نقش و رنگ

مسجد وکیل شیراز که در قسمت غربی بازار و انتهای بخش شمشیرگرها واقع شده است، به اعتبار معماری کم نظیر، حجاری های فوق العاده، کتیبه های منقوش به خطوط نستعلیق، نسخ و ثلث و کاشی کاری های صورت گرفته در رنگ های زیبا و متنوع، شهرتی جهانی دارد به نحوی که زبان هر گردشگر، تاریخ شناس و علاقمند به فنون معماری به تعریف و تمجید از این همه هنر و دقت و ظرافت باز می گشاید. مسجد وکیل دارای دو شبستان شمالی و جنوبی می باشد که هر کدام از این شبستان ها به دلیل ویژگی هایی منحصر به خود جلوه گری می نمایند.
شبستان جنوبی به واسطه جای دادن 48 ستون مارپیچ در دل خود، از انحصاری شگرف در بخش معماری برخوردار است. این ستون ها زیبایی و بی نظیر بودن معماری این شبستان را برجسته تر ساخته است. به علاوه وجود منبر مرمرین که از سنگ های یکسان ساخته شده است بر اهمیت های معماری این بخش از مسجد افزوده است.
شبستان شمالی نیز محل استقرار طاق مروارید است و در چهار قسمت طاق مروارید سه عدد طاق نمای کوچک و یک شاه تویزه نیز در این شبستان خودنمایی می کند. اما در کنار همه این نکات بارزترین نکته این شبستان کاشی کاری های روی طاق است که بر روی آن ها آیات سوره های قرآن کریم با قلمی درشت و به خط ثلث و به صورت هلالی نقش بسته است.
دالان های ورودی مسجد از دو لنگه در دارای با ارتفاعی در حدود 8 متر و عرضی حدود 3 متر تشکیل شده است. زیبایی های معماری این دالان ها به گونه ای است که بر روی این سقف های ورودی عبارت لااله الاالله به خط کوفی نقش بسته است و نظرها را به خود جلب می سازد.

حمام وکیل شیراز، جلوه گر معماری پیشرفته دوره زندیه

حمام وکیل شیراز در میان تمام حمام های تاریخی کشورمان از شهرت و آوازه ای بی نظیر برخوردار است که این شهرت به خاطر سبک معماری و نقوش تزئینی می باشد که نشأت گرفته از فرهنگ و هویت ایران در زمان حکومت صفویه می باشد در ساخت و بنای حمام به کار گرفته شده است. صاحب نظران عرصه تاریخ، فرهنگ و معماری بر این باور هستند که کریم خان زند علاقه و توجه زیادی نسبت به زنده نگه داشتن تاریخ ایران داشته است. به همین منظور دستور داده است که بر پیکره حمام تصاویر و نقوشی در قالب مضامین اساطیری و ملی که در باورها و عقاید مردم رخنه کرده بود نگارگری شود.
مساحت حمام چیزی در حدود 11 هزار متر مربع بوده است. حمام ویژگی های خاص خود را دارد که می توان به مواردی نظیر سنگ فرش کردن کف حمام و عبور دادن آب گرم و بخار آب از دالان های زیرین آن به منظور جلوگیری از تبادل دما و هم چنین وجود گرم خانه ای در بخش جنوبی، به منظور گرم کردن آب حمام اشاره کرد. دو ویژگی فوق به خوبی نشان می دهد که معماران و طراحان این حمام بنایی را احداث کرده اند که در دوره خود بسیار مدرن و پیشرفته بوده است. به علاوه کنترل ورود و خروج هوای سرد و گرم است نیز مغفول نمانده است. بدین منظور ورودی حمام کوچک ساخته شده است و با ورود به آن در دو مرحله و با شیبی ملایم روی می دهد.
در قلب حمام وکیل دو شاه نشین و دو حاکم نشین به چشم می خورد و در وسط هر حاکم نشین حوضی مرمرین قرار دارد. برای رساندن آب به قسمت های مختلف مخصوصا قسمت های یاد شده، درون حمام راه آب هایی کشیده اند که آبی که درون دیگ های موجود در گرم خانه آماده استفاده به منظور استحمام هستند به بخش های مختلف حمام هدایت شوند.
امروزه حمام وکیل به عنوان موزه ی گرمابۀ وکیل در مجموعه وکیل شیراز استفاده می شود و تعدادی مجسمه ی مومی در فضای آن قرار گرفته است که تعداد این مجسمه ها چیزی نزدیک به 30 عدد است که نشان دهنده آداب و رسوم مردم کشورمان در گذشته می باشد.
همان گونه که می دانید، کشور عزیزمان ایران، دارای تاریخ و تمدنی مملو از افتخارات و اصالت می باشد و آثار این چنینی گواهی هستند بر این حقیقت که اثبات کننده این واقعیات می باشد. در این مجال سعی و تلاش بر این بود که جرقه ای هرچند کوچک برای شناخت بهتر کشورمان و پیشینه پربارش زده شود.

منبع: مجله همگردی

کلیدواژه: شیراز ایران گردی ایرانگردی تور اروپا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت hamgardi.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مجله همگردی» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۰۳۷۰۴۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قدردانی از بزرگان، جامعه را فاخر می‌کند

ایسنا/اردبیل مدیرکل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری اردبیل گفت: ارزشگذاری به بزرگان و اهمیت دادان به خدمات آنان، جامعه را فاخر می‌کند.

رضوان باقلاچی، ۱۶ اردیبهشت در آیین تقدیر از مفاخر قرآنی استان اردبیل با محوریت تجلیل از مقام شامخ حجت الاسلام و المسلمین شیخ جمال تعدیلی، مفسر برجسته قرآن کریم که در سالن اجتماعات شهید سلیمانی جهاد دانشگاهی اردبیل و به همت معاونت فرهنگی این نهاد انقلابی برگزار شد، گفت: استاد تعدیلی تمثال واقعی خضوع است و مصداق آن، تجلیل از ۳۱ چهره برگزیده استان به‌مناسبت سی و یکمین سالگرد پیروزی شکوهند انقلاب اسلامی است که ایشان علی رغم اینکه یکی از این شخصیت ها بودند اما به دلیل ایحاد فرصت برای دیگران انصراف دادند.

وی با قدردانی از جهاد دانشگاهی به دلیل برگزاری این رویداد ارزشمند، اذعان داشت: وظیفه ما در برابر استاد تعدیلی سنگین است و باید برنامه ویژه‌ای برای بزرگداشت ایشان تدارک دیده شود.

در ادامه، حجت الاسلام باقری رئیس شورای هماهنگی تبلیغات اسلامی استان، وجود استاد تعدیلی را خیر و برکت برای استان و خدمات ایشان را ذخیره آخرت دانست.

وی افزود: استاد تعدیلی از شخصیت های برجسته علمی و قرآنی استان هستند که امیدواریم از وجود ایشان بدرستی برای نوجوانان و جوانان بهره‌برداری شود.

تفسیر دعای کمیل استاد تعدیلی مغفول مانده است

حجت الاسلام طهماسبی، رئیس اداره قرآنی سازمان تبلیغات اسلامی استان نیز گفت: کلاس‌های درس استاد تعدیلی سرشار از نظم، وقت شناسی و دقت ایشان است به گونه ای که در شرایط حساس و تعطیلات نیز در کلاس ها دایر می شوند.


وی ادامه داد: استاد تعدیلی در حوزه تفسیر چندین سال تحقیق و پژوهش کرده و به ادبیات عرب مسلط و در این زمینه صاحب نظر می باشد که در شمال غرب کشور بی بدیل است.
رئیس اداره قرآنی سازمان تبلیغات اسلامی استان اظهار کرد: تفسیری بسبار زیبا از استاد وجود دارد که متاسفانه مغفول مانده و ضرورت دارد نسبت به آن برنامه ریزی شود.


تواضع و گمنامی استاد تعدیلی برای ما درس و الگو است


در ادامه دکتر عباس فنی اصل، معاون فرهنگی و اجتماعی دانشگاه محقق اردبیلی با اشاره به اینکه استاد جمال تعدیلی در عین حال که چهره حوزوی است، چهره دانشگاهی نیز می باشد، گفت: پیش بینی ما این است که این جلسه مقدمه ای برای تجلیل بالاتر و والاتر از ایشان در دانشگاه ها باشد.


وی بیان کرد: از سال ۱۳۶۵ که در مسجد تازه میدان از تفسیر ایشان بهره مند می شدیم، شدت تواضع و گمنامی ایشان خصلتی است که برای ما درس و الگو است.
فنی اصل تصریح کرد: استاد تعدیلی هرگز به دنبال کسب مقام و مطرح شدن نبودند و در قلب ها جای دارند.

در ادامه این آیین، حجت الاسلام مصلح نیا، رئیس نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در دانشگاه محقق اردبیلی نیز بیان کرد: در جامعه‌ای که در آن فرهنگ قدردانی جاری نباشد، تولید تمدنی اتفاق نمی‌افتد.

وی ادامه داد: تقدیر را باید در همه جوانب داشته باشیم و همه ما باید افتخار کنیم که شاگرد مکتب جعفری هستیم.

همچنین حجت الاسلام غلامی رئیس اداره تبلیغات اسلامی شهرستان اردبیل نیز در تجلیل از استاد تعدیلی گفت: برای تقدیر از ایشان نمی توان واژه ای یافت چرا که ایشان مصداق آیه شریفه «وَالَّذِینَ أُوتُوا الْعِلْمَ دَرَجَاتٍ» هستند یعنی هر لحظه و هر زمان استاد تعدیلی برای ما درس است و در هر جا گیر کنیم به یاد استاد تعدیلی می‌افتیم.

در خاتمه این مراسم با اهداء الواح سپاس و هدایایی توسط جهاد دانشگاهی، اداره کل امور اجتماعی و فرهنگی استانداری، اوقاف و امور خیریه، فرهنگ و ارشاد اسلامی و تبلیغات اسلامی، معاونت فرهنگی دانشگاه محقق اردبیلی و سایر دستگاه‌های اجرایی از مقام استاد شیخ جمال تعدیلی تجلیل و تکریم شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • تولیدات فاخر علمی از اهداف مهم بنیاد ملی علم
  • رویداد ملی بازی آرا، کمک به صنعت تولید بازی در کشور
  • قدردانی از بزرگان، جامعه را فاخر می‌کند
  • ببینید | گفت و گوی اختصاصی با وکیل تتلو
  • حرکت جدی بنیاد ملی علم ایران به سوی تولیدات فاخر علمی است
  • جمهوری اسلامی؛ عصر شکوفایی ادبیات اقوام/ شیرنوایی نابغه ای که ناشناخته مانده است
  • «باغ حاجی» از بیم تخریب تا امید آبادانی
  • جایگاه میرنوروز از نگاه ملی مغفول مانده است
  • امروز، روز شیراز؛ شهر شعر و هنر و حافظ/ شهرها همه بازند و شیراز، شهباز
  • امروز، روز شیراز؛ شهر شعر و هنر و حافظ