Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-05-02@02:36:30 GMT

محاکمه علنی مفسدین؛ افزایش اعتماد و امنیت روانی مردم

تاریخ انتشار: ۲۲ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۱۱۵۲۸۵

محاکمه علنی مفسدین؛ افزایش اعتماد و امنیت روانی مردم

طی دو روز گذشته نامه رییس قوه‌قضاییه به رهبر انقلاب بازتاب‌های گسترده‌ای داشته است. بند سه این نامه به برگزاری جلسات علنی و قابل انتشار در رسانه‌ها برای محاکمه مفاسد اقتصادی اشاره دارد.

روزنامه صبح نو: طی دو روز گذشته نامه رییس قوه‌قضاییه به رهبر انقلاب بازتاب‌های گسترده‌ای داشته است. بند سه این نامه به برگزاری جلسات علنی و قابل انتشار در رسانه‌ها برای محاکمه مفاسد اقتصادی اشاره دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در بند سه نامه رییس قوه‌قضاییه آمده است که به تشخیص رییس دادگاه جلسات محاکمه علنی و قابل انتشار در رسانه‌هاست. این مسأله یعنی انتشار علنی دادگاه مفسدین اقتصادی، اگرچه در گذشته توسط مجلس تصویب شده بود، اما با مخالفت شورای نگهبان و مجمع تشخیص مصلحت نظام مواجه شده بود. دیروز نیز آقای محسنی‌اژه‌ای با اشاره به اینکه طبق قانون حق انتشار دادگاه‌ها به‌صورت علنی وجود ندارد عنوان کرد: اجازه گرفته‌ایم دادگاه‌هایی که علنی برگزار می‌شود، حق انتشار داشته باشند و با نام و نشان افراد منتشر شوند. درباره ابعاد رسانه‌ای علنی شدن دادگاه مفاسد اقتصادی با آقایان حسن کربلایی، مدیرعامل خبرگزاری آنا، محمدحسین ساعی، رییس دانشکده ارتباطات و رسانه دانشگاه صداوسیما و امیرعلی صفا، وکیل و کارشناس حقوقی گفتگو کرده‌ایم.

تقویت امنیت روانی مردم
حسن کربلایی، مدیرعامل خبرگزاری آنا در گفتگو با «صبح‌نو» درباره این موضوع گفت: «نامه رییس محترم قوه‌قضاییه به حضرت آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر معظم انقلاب در خصوص نوع و چگونگی انتشار خبر برخورد و مجازات مفسدین اقتصادی، نشانگر دو موضوع کلان است؛ نخست این که این مهم نشان می‌دهد نظام برای ریشه‌کنی فساد و خاصه فساد اقتصادی، عزم خود را جزم کرده است.
آنچه به عنوان حدود مجازات از حبس تا اعدام بیان شده، قطعاً در تاریخ جمهوری اسلامی اگر نگوییم بی‌سابقه، اما کم‌سابقه است. دوم این که امروزه فساد نه به‌عنوان یک حرکت صرفاً شخصی و محدود به انحراف فردی که موضوعی کاملاً اجتماعی و سیاسی با هدف درهم شکستن هنجار‌های جامعه و زمینه‌سازی برای ناامیدی مردم از اصلاح وضع موجود و ناکارآمد جلوه دادن نظام و اساساً تحمیل باور فساد سیستماتیک مطرح شده است.


پس نظام باید ریشه این تلقی را با قدرت تمام بزند! رهبری حکیم و هوشیار انقلاب اسلامی به عنوان، ولی فقیه، بر تدبیر قوه‌قضاییه با شرط رعایت سرعت و عدالت صحه گذاشته‌اند، پس قوه‌قضاییه نباید درنگ کند و باید با برگزاری علنی دادگاه آن هم با حضور خبرنگاران رسانه‌های مختلف از جمله رسانه ملی نشان دهد که عزم خود را برای مبارزه جدی و بی‌امان با شرارت‌ها و مفاسد اقتصادی جزم کرده است.»


نایب‌رییس انجمن روزنامه‌نگاران مسلمان سپس درباره عواقب رسانه‌ای این کار اظهار داشت: «قطعاً عواقب رسانه‌ای کردن دادگاه مفسدین اقتصادی آثار و ثمرات مثبتی را در پی خواهد داشت. هر عقل سلیمی تأیید می‌کند که انتشار اخبار جلسات علنی دادگاه مفسدین اقتصادی که به عنوان تروریست اقتصادی معیشت مردم، کارآمدی و سلامت نظام دینی را هدف گرفته‌اند منعکس‌کننده جدیت نظام در برخورد بدون مسامحه با مفسدین است. از طرف دیگر با برگزاری علنی جلسات دادگاه مفسدین اقتصادی، بی‌شک مردم نسبت به اجرای عدالت در جامعه اعتماد پیدا می‌کنند و امنیت روانی آن‌ها تقویت می‌شود.»


این کارشناس رسانه و مدرس دانشگاه در ادامه درباره ملاحظات این پوشش رسانه‌ای گفت: «رسانه‌ها باید توجه کنند که اولاً در بیان فضای دادگاه و مطالب رد و بدل شده بین متهم و رییس دادگاه و ... عدالت رعایت شود، جرم به خوبی تشریح گردد و عواقب ارتکاب جرم هدف تبیین قرار گیرد. ضمن این که رسانه‌ها وظیفه دارند تصریح کنند چشم بستن و گذشت از جرم مجرم چه تبعاتی را برای افراد و جامعه به‌دنبال دارد. رسانه‌ها باید بدانند که قطعاً اراده‌های شومی به هیاهو و سر دادن شعار‌های به ظاهر انسان دوستانه در باب ضرورت بخشش مجرمین یا بی‌پناه جلوه دادن مفسدین دست خواهند زد. پس این بنگاه‌های خبری باید با انتشار به موقع، دقیق و صحیح اخبار دادگاه مفسدین پاسخی درخور به این اراده‌های شیطانی که سرمنشأ آن هم دنیای استکباری غرب به سرکردگی آمریکا و به کارگردانی رژیم منحوس صهیونیستی است، بدهند.»

در نظام رسانه‌ای جدید مخفی بودن اسامی متهمان بی‌معنی است
محمدحسین ساعی، رییس دانشکده ارتباطات و رسانه دانشگاه صدا و سیما در این‌باره گفت: بنده، چون مطالعاتم در حوزه علوم اجتماعی و علوم ارتباطات بوده قاعدتاً از این زاویه و عمل‌گرایانه‌تر صحبت می‌کنم و نه از زاویه حقوقی. تا پیش از این که عمده رسانه‌ها، رسانه‌های بزرگ و سازمان محور بودند مثل روزنامه‌ها و رادیو و تلویزیون، نوعی مسوولیت مشخص داشتند و تبعات عملکرد خود را باید پاسخ می‌دادند. در این شرایط کنترل این رسانه‌ها به لحاظ قواعد و قوانین حکومتی خیلی دشوار نبود؛ لذا اگر قانونی وضع می‌شد که اسامی افراد تا زمانی که متهم هستند، اما جرم‌شان اثبات نشده موضوع پنهان بماند تا بعد‌ها لازم نباشد اعاده حیثیتی صورت بگیرد خوب بود.


اگر از این زاویه بنگریم این پنهان بودن اشکالی ندارد. اما در نظام رسانه‌ای جدید اصولاً این امکان وجود ندارد این که دادگاه علنی برگزار شود، اما اسامی افراد و ماوقعی که در دادگاه اتفاق افتاده را مردم متوجه نشوند با این همه رسانه کوچک و بزرگ بعید است. خود قوه‌قضاییه هم راغب بود که این قانون عدم انتشار اسامی تغییر کند، اما این مسأله فعلاً معطل باقی مانده است.»
محمدحسین ساعی همچنین گفت: «اگر بخواهم صریح صحبت کنم کار استهزاء آمیزی صورت می‌گرفت. یعنی همه می‌دانستند که چه اتفاقی افتاده، اما روزنامه‌ها و رادیو و تلویزیون اعلام نمی‌کردند. مثلاً وقتی همه می‌دانند که «ب. ز» چه شخصی است چرا تلویزیون وقتی درباره او صحبت می‌کند نباید بگوید بابک زنجانی؟


این قضیه جایی طنزتر می‌شود که تلویزیون یکی درمیان اسم او را می‌آورد و گاهی هم می‌گفت: «ب. ز»؛ لذا به نظرم بعضی چیز‌ها را نمی‌شود پنهان کرد مگر این‌که ما این توصیه قانونی و اخلاقی را بکنیم و تأکید کنیم که فلان شخص هنوز متهم است و جرمش اثبات نشده است. یا فرایند قضایی کامل طی شود بعد اعلام شود که کسی مجرم است؛ لذا بنده وقتی از زاویه خودم یعنی علوم اجتماعی، ارتباطات و رسانه به قضیه نگاه می‌کنم غیر از این مسیر و نکته‌ای وجود ندارد.
باید مردم را عادت دهیم تا در فضا‌های مجازی هم رایج شود که افرادی که به عنوان متهم به دادگاه خوانده می‌شوند لزوماً مجرم ۱۰۰ در‌صد نیستند. شاید حتی جرم‌شان فساد اقتصادی باشد، اما نه شدیدترین حالت آن؛ چون فساد اقتصادی طیفی از جرائم مختلف را شامل می‌شود. بخشی از این مسأله آموزشی است و بخش حقوقی و اخلاقی و این فضا باید مدیریت شود نه این که فقط بگوییم اسم نباید عنوان شود که عملاً ممکن نیست.»

این نامه از عدم شفافیت جلوگیری می‌کند
امیرعلی صفا، وکیل دادگستری نیز در این‌باره به «صبح‌نو» گفت: کلیت نامه خوب بود ولیکن باید در نظر گرفته شود که از آن جایی که آیین‌دادرسی برای این است که آن حکم انتهایی که ما می‌خواهیم بگیریم از اتقان بیشتری برخوردار باشد می‌بینیم که در آیین‌دادرسی آمده که موارد قانون باید رعایت شود و در مواقع خاصی فقط رسانه‌ای شود.
این‌ها به این دلیل است که آن حکم نهایی بیشتر مورد پذیرش جامعه قرار گیرد. اگر دقت کنید متأسفانه به‌دلیل عدم شفافیت، دشمنان ایران از جنایتکاری مثل محمد ثلاث هم چهره دیگری درست کردند.


در این مورد دلیل این قضیه این بود که اولاً دادگاه علنی نبود، یعنی علنی بود، اما رسانه‌ای نبود و برای مردم پخش نشد. در نتیجه از عدم شفافیت ما توانستند این ضربه را وارد کنند.


صفا همچنین افزود: یکی از نکاتی که در نامه رییس قوه‌قضاییه وجود دارد این است که احکام غیر قابل اعتراض در مراجع دیگر خوانده شده است. در حالی که برای مردم فرقی ندارد که احکام توسط کجا صادر بشود. کلیت این نامه به نظر می‌رسد برای این بود که بهانه‌ها تمام شود. قبلاً که این قانون مجلس توسط مجمع تشخیص مصلحت رد شده بود، کار درست این بود که لایحه قضایی دیگری به مجلس برود و اصلاحاتی در آن جا رقم بخورد. اگر این اتفاق می‌افتاد به خاطر تأخیر‌ها می‌توانستند از حکم حکومتی مقام معظم رهبری استفاده کنند، اما در حال حاضر قوه قضاییه مستقیماً نزد رهبری رفته‌اند و تأیید رهبری بر نامه رییس قوه‌قضاییه حکم حکومتی محسوب می‌شود.


در نتیجه از این لحظه هر کدام از این مواد می‌توانند اجرایی شوند و به لحاظ قانونی هیچ مشکلی وجود ندارد. طبق اصل‌۱۱۰ قانون اساسی رهبر می‌تواند مسائلی که از طرق عادی قابل حل نیست، ورود و حل کند.

منبع: فردا

کلیدواژه: دادگاه مفاسد اقتصادی دادگاه علنی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۱۱۵۲۸۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رایزنی مقامات ایران و افغانستان بر افزایش روابط تجاری دو کشور

سیدحسن مرتضوی، معاون سفارت ایران در کابل با نوراحمد اسلام‌جار، والی هرات در «باغ اسلامی» این شهر دیدار و درباره توسعه روابط تجاری، اقتصادی دو کشور گفتگو کردند.

در این دیدار طرفین پیرامون موضوعات مرزی و امنیت مرزهای دو کشور، روابط تجاری و اقتصادی و همچنین تسهیل در امر صدور روادید برای شهروندان افغانستان گفتگو نمودند. 

سید حسن مرتضوی در این دیدار اظهار داشت که امنیت و آرامش در افغانستان را برای همه کشورهای منطقه مفید است؛ وی همچنین تاکید نمود در سایه آرامش و امنیت به ویژه در مرزهای دو کشور، فعالیت تجار و فعالان افغانستانی و ایرانی افزایش خواهد یافت.

این دیپلمات ارشد ایرانی با تاکید بر لزوم حمایت از تجار و فعالان اقتصادی، تسهیل در صدور روادید برای شهروندان افغانستان را امری مهم در پیشگیری از ترددهای غیرقانونی به ایران عنوان نمود.

مولوی نوراحمد اسلام‌جار نیز آرامش و امنیت را نیاز اساسی برای ترقی و پیشرفت دو کشور دانسته و تصریح نمود که حکومت سرپرست افغانستان هیچگاه به دنبال برهم زدن آرامش منطقه نبوده و نیست.

والی هرات همچنین با تاکید بر اینکه پیشرفت افغانستان و عمران و آبادانی هرچه بیشتر این کشور را از اولویت های مقامات حکومت سرپرست می‌باشد، راه‌آهن خواف، هرات را یک پروژه مهم و حیاتی برای هر دو کشور خوانده و بر لزوم بهره برداری هرچه سریعتر از این پروژه تاکید نمود.

باشگاه خبرنگاران جوان افغانستان افغانستان

دیگر خبرها

  • تشکیل کمیته امنیت روانی برای برخورد با شایعه سازان و نشردهندگان اکاذیب در فضای مجازی
  • در دفاع از امنیت ملی اتحاد را به رقابت رسانه‌ای ترجیح می‌دهیم
  • واکنش وزیر کشور به گزارش مربوط به نیکا شاکرمی؛ عملیات روانی است
  • مولفه‌های بومی امنیت روانی در اردبیل احصا شود
  • فیلم| تایمز انگلیس: به‌زودی حکم بازداشت نتانیاهو صادر می شود
  • اتمام حجت دادستان کرمان با شایعه‌سازان در فضای مجازی
  • رایزنی مقامات ایران و افغانستان بر افزایش روابط تجاری دو کشور
  • تلاش کارگران منجر به ایجاد امنیت اقتصادی می‌شود
  • با حل مشکلات مردم اعتماد عمومی را افزایش دهید
  • دستگاه قضا با حل مشکلات مردم اعتماد عمومی را افزایش دهد