Web Analytics Made Easy - Statcounter

سردار تقی مهری، رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا در تشریح مفهوم "درک از خطر در رانندگی" گفت: توجه به امر رانندگی مهم ترین وظیفه هر راننده ای است و راننده باید نسبت به شرایط فنی وسیله نقلیه خود و وضعیت جاده ها شناخت کافی داشته باشد.

ایران آنلاین / سردار تقی مهری در حاشیه دیدار از خبرگزاری ایلنا با اشاره به اجرای طرح تابستانه اظهار داشت: با هماهنگی و همکاری همه دستگاه ها مانند اورژانس، هلال احمر، آتش نشانی، سازمان راهداری، امداد خودروها و … و  با محوریت پلیس راهنمایی و رانندگی، طرح تابستانه پلیس،  از ۲۴ خرداد آغاز و تا پایان شهریور سال ۹۷  ادامه دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی افزود: نیروی انتظامی، راهنمایی و رانندگی، اورژانس، هلال احمر و سازمان راهداری تا پایان شهریور ماه با تقویت امکانات و تجهیزات در استان های مسافرخیز همانند خراسان رضوی، استان های شمالی و ... مستقر هستند.

پیش بینی افزایش سفرها در شهریور ماه

رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا با اشاره به اینکه در ماه شهریور نسبت به تیر و مرداد افزایش سفر داریم، گفت: فرمانده نیروی انتظامی تدبیر ویژه ای دارند که هم زمان با این ایام، سایر بخش های انتظامی به حوزه پلیس راهور هم در حوزه درون شهری و هم برون شهری کمک کنند.

سهم ۷۵ درصدی جاده های برون شهری در وقوع تصادفات

رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا با بیان اینکه بیش از ۷۵ درصد از تصادفات در جاده های برون شهری است،  ادامه داد: از آغاز طرح تابستانی تاکنون و در مقایسه با مدت مشابه  سال گذشته، حدود ۱۰ درصد افزایش سفر داشتیم؛ براساس آمار ترددشمار در سازمان راهداری، حدود ۲۰ درصد نسبت به سال ۹۵ از ابتدای طرح تابستانه امسال شاهد افزایش سفر بودیم.

سردار مهری با اشاره به اینکه بیش از ۶۳ درصد از تصادفات در ۳۰ کیلومتری شهرها اتفاق می افتد، تاکید کرد: رانندگان باید به تابلوها، سرتابلوها و تذکرات پلیس  بیشتر دقت و توجه کنند تا دچار حادثه نشوند.

سرعت غیر مجاز؛ علت اصلی تصادفات

وی بیشترین علل تصادفات در سطح جاده ها  را  "سرعت غیرمجاز" برشمرد و افزود: عدم توجه به جلو، خستگی و خواب آلودگی با ۴۰ درصد و سبقت های غیرمجاز و انحراف به چپ  با  ۱۵ درصد، سهم بیشتری  از تصادفات را به خود اختصاص داده اند.

رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا به هموطنان تأکید کرد: از مبدأ تا مقصد برای سفر خود برنامه ریزی کنند و به ازای هر ۲ ساعت رانندگی ۱۵ دقیقه استراحت کنند.

وی با بیان اینکه "درک از خطر در رانندگی" یکی از اصول بسیار مهم در رانندگی است، بیان کرد: توجه به قوانین مهم ترین وظیفه راننده است و هر راننده ای باید نسبت به شرایط فنی وسیله نقلیه خود و وضعیت جاده ها شناخت کافی و دقیقی داشته باشد.

سردار مهری در پاسخ به این سوال که در چه بازه زمانی شاهد تصادفات هستیم ؟ پاسخ داد: ۲۳ درصد  تصادفات در بازه زمانی  ۱۶  تا ۲۰  بوده است، هم چنین ۴۵ درصد از تصادفات  بین ساعت ۱۶ بعدازظهر تا ۱۲ شب  اتفاق افتاده است.

رئیس پلیس راهنمایی و رانندگی ناجا در خاتمه با بیان اینکه  خودروی رانندگانی که همزمان دو  تخلف حادثه ساز را  مرتکب شوند، توقیف می شود، گفت: سخت گیری پلیس  برای  حفظ سلامت راننده ،سرنشینانش و دیگران است.

وی گفت:  ان شاءالله شعار " پرهیز از خطر، آرامش در سفر" مدنظر  همه رانندگان باشد.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۱۱۹۶۰۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تصادفات نیازمند کروکی/ آنچه رانندگان باید بدانند

تین نیوز

رییس پلیس راهنمایی و رانندگی البرز با تشریح اصول کروکی در مواقع حوادث رانندگی از رانندگان خواست برای جلوگیری از انسداد مسیر و ترافیک بلافاصله از زاوایای مختلف محل تصادفات خساراتی بدون جرحی و فوتی(به استثنای تصادف رخ به رخ ) عکس بگیرند و خودرو را به حاشیه جاده انتقال دهند.

به گزارش تین نیوز به نقل از ایرنا، سرهنگ حمداله رحمتی پور اظهارکرد: یکی از وظایف پلیس در هنگام وقوع حوادث رانندگی ترسیم کروکی تصادف و تنظیم یک گزارش دقیق و مصور از صحنه تصادف است که در آن اطلاعاتی همچون تاریخ، ساعت، مکان، زمان و سایر جزئیات حادثه شرح داده می شود.

وی اضافه کرد: اطلاعات ثبت شده در کروکی حاوی ساعت و محل وقوع، آثار به جای مانده در صحنه تصادف، تعیین مقصر و علت تامه تصادفات و تعیین علل احتمالی ناشی از مشکلات ایمنی در جاده ها و خودروها است ضمن آنکه نحوه عمل کردن تجهیزات ایمنی خودروها از قبیل کیسه هوا، ترمز و امثال آن نیز از سوی افسر کارشناس تصادفات در گزارش مربوطه درج خواهد شد.

رحمتی پور از رانندگان خواست در صورت بروز تصادفات خسارتی و به جهت پیشگیری از تداخل در جریان ترافیک ضمن تهیه عکس از زوایای مختلف بلافاصله وسایل نقلیه را به حاشیه مسیر منتقل نمایند و در تصادفات منجر به جرح و فوت از تغییر محل خودروها تا حضور افسر کارشناس تصادفات خودداری نمایند مگر آنکه مسیر تردد مسدود شده و امکان تردد خودروها مقدور نباشد.

تصادفات نیازمند کروکی

رییس پلیس راهور البرز بیان کرد: تصادف رخ به رخ، تصادفات منجر به جرح و فوت و تصادفاتی که هرگاه یکی از طرفین یا سرنشینان مجروح یا فوت شوند و یا یکی از طرفین به نظر کارشناس اعتراض داشته و درخواست ترسیم کروکی نماید می بایست کروکی ترسیم شود.

وی به برخی دیگر از تصادفات نیازمند کروکی اشاره کرد و یادآورشد: چنانچه یکی از خودروهای طرفین تصادف،خودروی نظامی باشد، تصادف مابین چندین وسیله نقلیه رخ داده باشد، علت تامه تصادف حرکت با دنده عقب باشد، یکی از طرفین حادثه تصادف فاقد بیمه نامه شخص ثالت باشد دراین صورت کروکی لازم است.

رحمتی پور افزود: درصورتی میزان خسارت وارده بیش از میزان تعهد بیمه نامه شخص مقصر باشد می بایست کروکی غیر سازشی ترسیم شود.همچنین تصادفات عبور از چراغ قرمز و زمانی که برخورد با شی ثابت مانند تیرچراغ برق، جدول، گاردریل و امثال آن باشد نیاز به تصویر وضعیت برخورد است از دیگر موارد نیازمند کروکی است .

اطلاعات کروکی تصادف

رییس پلیس راهور البرز گفت: کروکی یک سند معتبر و موثق است که وضعیت تصادف را شرح می دهد. در صورت وقوع تصادفات رانندگی، شرکت های بیمه شخص ثالث و بیمه بدنه به این مدرک مهم برای پرداخت خسارت به بیمه گذار احتیاج دارد. همچنین پیگیری برخی حوادث نیز مستلزم تهیه و ضبط کروکی تصادفات است.

وی یادآور شد: در تصادفات خسارتی که میزان خسارت کمتر از حداقل تعهد مالی بیمه شخص ثالث باشد و طرفین تصادف در خصوص علت تامه اختلاف نظر نداشته باشند، رانندگان دارای گواهینامه بوده و هر ۲ خودرو دارای بیمه نامه شخص ثالث معتبر باشند می توانند بدون نیاز به کروکی به اتفاق یکدیگر به شرکت بیمه طرف مقصر جهت دریافت خسارت مراجعه کنند.

آخرین اخبار حمل و نقل را در پربیننده ترین شبکه خبری این حوزه بخوانید

دیگر خبرها

  • تشکیل کارگروه مشترک پلیس و شهرداری، برای رفع نواقص نقاط پرتصادف تهران
  • بارندگی در همدان تصادفات را ۴۰ درصد افزایش داد
  • تصادفات نیازمند کروکی/ آنچه رانندگان باید بدانند
  • تصادف مرگبار رونیز و پژو ۲۰۶ در این بزرگراه تهران/ برخورد خونین کامیونت‌ها
  • ضرورت نظارت بر دوربین‌های راهنمایی و رانندگی
  • کاهش ۱۰ درصدی تصادفات سالانه با رفع نقاط حادثه خیز از امسال اجرایی می‌شود
  • تصادف پراید منجر به فوت عابر پیاده در رشت شد
  • عدم توجه به جلو سبب مرگ عابر پیاده در رشت شد
  • ◄ افزایش چند برابری جرائم رانندگی؛ تامین ایمنی یا کسب درآمد؟
  • لغزنده بودن محورهای مواصلاتی استان ایلام به دلیل بارش باران