Web Analytics Made Easy - Statcounter

مجتبی شاهمرادی، مدیر نشر آرما در گفت‌وگو با خبرنگار ایکنا درباره اینکه برای ترویج کتابخوانی چه باید کرد، گفت: گاهی اوقات کارهایی از سر خیرخواهی انجام می‌شود، اما نتیجه‌اش این است که کتابفروشی تعطیل می‌شود، ناشر و نویسنده هم رانتی می‌شود و کل چرخه نشر به هم می‌خورد. در این چرخه ناشر، نویسنده، پخش کننده کتاب و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. هستند که باید در گردش باشند و کار انجام دهند و امور را پیش ببرند، اگر این چرخه با هم پیش برود یک اتفاق خوب در حوزه کتاب می‌افتد.
وی افزود: متأسفانه در بسیاری از موارد دخالت عوامل دیگر سبب می‌شود این چرخه خوب کار نکند، مثلاً کاغذ یارانه‌ای داده می‌شود و یا کتاب‌هایی خریداری می‌شود و بر روی یک کتاب زوم کرده و سبب پرفروش شدن آن می‌شود، در این صورت همه کتابفروش‌ها و پخش کننده‌های کتاب حذف می‌شوند؛ از این رو نکته اصلی این است که اگر به ایده و نکته‌ای می‌رسیم همه چرخه را با هم ببینیم و جوری باشد که چرخه اعم از نویسند، ناشر، کتابفروشی، پخش‌کننده و ... با هم به بازی گرفته شوند.
شاهمرادی در ادامه تصریح کرد: در نهایت همه این کارها به منظور ترویج مطالعه و کتابخوانی انجام می‌شود، اما علت اصلی کتاب نخواندن مردم قیمت کتاب نیست و این یک آدرس کاملاً غلط است؛ چرا که افرادی که از نظر اقتصادی ضعیف هستند، پفک و چیپس و .... را ترک نمی‌کنند، اما کتاب را ترک می‌کنند و کتاب جزو اولویت آنها قرار نمی‌گیرد.
وی ادامه داد: کتاب خواندن یک نیاز است و مخاطب باید احساس کند که کتاب خواندن و مطالعه چیزی بر وی می‌افزاید و متأسفانه این حس نیاز را ایجاد نکرده‌ایم و ارزشی به این موضوع قائل نبودیم؛ از این رو این‌گونه نیست که مردم به دلیل مسائل اقتصادی کتاب را نشناسند و در واقع کتاب جزئی از زندگی ما نشده است. به نظرم کتاب خواندن مانند مسواک زدن است و اگر کسی مسواک زدن برایش عادت باشد، بعید است که با ضعف اقتصادی مسواک و خمیر دندان نخرد. اما برخی این عادت را ندارند و به جای هزینه مسواک، هزینه‌های چند برابری را برای مراجعه به دندانپزشک می‌دهند؛ از این رو این عادت نشده و تنبلی هست.
مدیر نشر آرما در ادامه عنوان کرد: کتابخوانی نیز همین است که اگر مطالعه به صورت روزانه بخشی از زندگی شما شد، سرانه مطالعه هم بالا می‌رود افراد معمولاً در بدترین شرایط اقتصادی هم گوشی موبایل دارند، جوانان ما از طبقات مختلف گوشی هوشمند دارند، از این رو دلیل مطالعه نکردن وضعیت بد اقتصادی نیست و شاید بتوان آن را یک علت ثانویه تلقی کرد.
وی با اشاره به راهکارهای ترویج مطالعه و کتابخوانی بیان کرد: چرا در همه جای دنیا کتابخانه‌ها برخلاف کشورمان رونق دارد. در کشور ما اگر قیمت کتاب را با کشورهای دیگر مقایسه کنید، بسیار پایین و ارزان است. در دنیا وقتی کسی نمی‌تواند کتاب خریداری کند، در کتابخانه به دنبال آن می‌رود و به همین دلیل خدمات کتابخانه‌ای در آن کشورها رونق دارد و از استاندارد بالاتری برخوردار است و کتابخانه‌ها محل رجوع است.
شاهمرادی با اشاره به نهادهای مؤثر در امر ترویج وقف اثر و ترویج کتابخوانی گفت: تمام این مسائل مربوط به فرهنگ عمومی است که این هم چیزی نیست که از دست ناشر، نویسنده، پخش‌کننده، کتابفروش و ... برآید. یک بخش این مسائل حاکمیتی است که باید برای آن یک برنامه ریشه‌دار و عمیق وجود داشته باشد. در حوزه‌های مختلف از آموزش پایه، رویدادهای مختلف، ارزش‌گذاری کار نویسنده، ناشر و ... را ببینید. در همه دنیا فرهنگ بخشی است که یارانه دریافت می‌کند و حمایت می‌شود که بتواند حفظ شود و در پروسه و برنامه 30 ساله به استانداردهای حداقل می‌رسد و واقعیت این است که ما چنین برنامه‌ریزی نداریم.
وی در پاسخ به سؤالی مبنی بر اینکه آیا وقف یک کتاب از سوی نویسنده و ناشر می‌تواند به ترویج کتابخوانی کمک کند، اظهار کرد: اگر بخواهم چیزی را وقف کنم و کاری انجام دهیم باید در این زمینه رونق کتابخانه‌ها باشد. حتی اگر وقف برای تبلیغات انجام شود و یا به افرادی پول دهیم تا کتاب بخرند و تجربه خرید کتاب را داشته باشند، نیز خوب است. همچنین وقف می‌تواند در حوزه آموزش خرید کتاب باشد؛ چرا که مردم مهارت خرید کتاب، انتخاب و مطالعه آن را ندارند، در حالی که جزو نیازهای معمولی است و اگر هزاران عنوان کتاب خرید کنید و رایگان در اختیار مردم قرار دهید و هزاران کتابخانه بسازید. به شما قول می‌دهم چون چرخه را کامل ندیدید و چون از پایه کار نکردید، آمار مطالعه را افزایش نخواهید داد. اتفاقی که تا به حال افتاده، این است که در رابطه با وقف چه در بخش خصوصی و چه دولتی هزینه‌هایی شده، اما چندان توفیقی نداشتیم.
مدیر نشر آرما در پایان یادآور شد: ترویج فرهنگ کتابخوانی یک کار همگانی است و همه مسئولیم، اما نکته جدی‌تر حاکمیت است و نقش تربیتی هم دارد و این موضوع ریشه دینی، عقلی و عرفی دارد. این همه ناشر دولتی در کشور داریم و این همه کتاب‌های بد هم نشر می‌دهند، البته در این میان ناشران خوبی هم وجود دارند و این را نفی نمی‌کنم، اما در هیچ جای دنیا کار دولت نشر کتاب نیست و باید بخش خصوصی این کار را انجام دهد؛ از این رو اقداماتی که از سوی دولت انجام می‌شود باید به قویتر شدن بخش خصوصی بینجامد نه اینکه رقیب آنها باشد.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: کتابخوانی وقف

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۲۳۱۶۵۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتابخانه ای به گستره صدا

به گزارش جام جم آنلاین از روابط عمومی معاونت صدا، «کتاب» به مثابه رسانه این روزها با گسترش رسانه‌های متنوع هنوز در قید حیاتی مبارک است و گرچه در قالب دیجیتال هم به بازار عرضه می‌شود یا با رسانه‌های دیگر همچون رادیو و تلویزیون بده‌بستان‌ دارد اما برای بسیاری همچنان نخستین انتخاب در رفاقت است. در ایام برگزاری نمایشگاه کتاب، شبکه های رادیویی با برپایی غرفه های رادیویی در مصلای امام خمینی (ره) سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی كتاب را به صورت زنده پوشش می دهند. علاوه بر این شبکه ها با طراحی برنامه های جدید و در قالب برنامه های روتین به معرفی كتاب، گفت وگو با ناشران، نخبگان و نویسندگان و... می پردازند.

رادیو ایران؛ گفتگو با ناشران برتر   

برنامه «باغ هنر» شبکه رادیویی ایران از ابتدا تا پایان سی و پنجمین نمایشگاه بین المللی كتاب ساعت 16 از مصلای بزرگ تهران، محل برگزاری نمایشگاه كتاب، ضمن انعكاس رویدادهای مهم نمایشگاه با ناشران برتر و نویسندگان شاخص گفت و گو و از آنتن رادیو ایران تقدیم مخاطبان می شود. «ایران امروز» ،« ایرانشهر» و «تالار آیینه» نیز به نمایشگاه کتاب می پردازند.

رادیو جوان؛ چه خبر از کافه رادیو

برنامه کافه رادیو رادیو جوان از محل نمایشگاه کتاب پخش می‌شود. این برنامه رادیویی، ناشران و نویسندگان جوان را معرفی کرده و در بخش‌های دیگر، اخبار جدید نمایشگاه را پوشش می‌دهد. همچنین، برنامه کافه رادیو، با صدای هنرمندان، مردم را به خرید و مطالعه کتاب دعوت می‌کند تا سرانه مطالعه کشور را افزایش دهد و در بخش دیگر، کتاب های مطرح را معرفی خواهد کرد. 

رادیو فرهنگ؛ میزبان نویسندگان برجسته

شبکه رادیویی فرهنگ برنامه کتاب فرهنگ را با حضور نویسندگان و ناشران برجسته ساعت 17 تا 18 از گروه تاریخ و اندیشه  تقدیم مخاطبان می کند. گفتگوی گزارشگران با غرفه داران، شرکت‌کنندگان و بازدیدکنندگان از نمایشگاه و شنیدن دغدغه‌های آنها بخشی از این برنامه است. 

برنامه سرزمین من به طور زنده با بخش های گزارش، گفت وگو و اطلاع رسانی رویدادهای مربوط به نمایشگاه کتاب، ساعت ۱۳ تا ۱۴ از محل برگزاری نمایشگاه کتاب روی آنتن می رود.

برنامه  ققنوس با معرفی کتاب در گفت وگو با ناشران و نویسندگان حوزه ادب و هنر ساعت ۱۵ روی آنتن رادیو فرهنگ می رود و برنامه "صبح به وقت فرهنگ" در قالب گزارش اطلاع رسانی ساعت6 و 30 دقیقه پخش می شود.

رادیو تهران؛ اجرای نمایش عروسکی

برنامه «کتاب خوار» کاری از گروه فرهنگ و جامعه شبکه رادیویی تهران است که از نمایشگاه کتاب از ساعت 16 تا 17 به صورت زنده تقدیم مخاطبان می شود. هدف از برنامه کتاب خوار ترویج کتاب و کتابخوانی و کمک به مخاطبان برای انتخاب بهترین کتاب هاست. با توجه به محیطی بودن برنامه سعی شده از المان هایی استفاده شود که مخاطب یک نمایش عروسکی را هم در نمایشگاه ببیند. رضا صفری عروسک گردانی و صداپیشگی را به عهده دارد. 

رادیو اقتصاد؛ گذر بازار

رادیو اقتصاد در مجله رادیویی «گذر بازار» به برگزاری نمایشگاه کتاب می پردازد. بازار کتاب بخش 30 دقیقه ای از برنامه «گذر بازار» است که در قالب گزارش از نمایشگاه کتاب تهیه می شود. این برنامه صنعت نشر را از دیدگاه اقتصادی بررسی می کند. جایگاه نشر در صنعت رسانه، تهدیدها و فرصت های نشر در عصر همگرایی رسانه ها، چالش های تامین مواد اولیه، حقوق مالکیت فکری و کانال های توزیع از جمله مباحثی است که در گفت‌وگو با ناشران، فعالان فرهنگی و اقتصادی در این حوزه مطرح می شود.فناوری های جدید بکار گرفته شده در زنجیره ارزش کتاب، توجه ناشران و خریداران کتاب به مباحث پایداری به خصوص محیط زیستی و معرفی کتاب در حوزه اقتصاد، تجارت و مدیریت از دیگر بخش های این گزارش خواهد بود.

رادیو معارف؛ همراه با عصر جوانی

عصر جوانی نام برنامه‌ رادیو معارف است که از نمایشگاه کتاب به صورت زنده به روی آنتن رادیو معارف می رود. این برنامه با موضوع اهمیت مطالعه و کتابخوانی از ساعت ۱۷ تا ۱۸ از استودیوی ویژه معاونت صدا به سمع شنوندگان می رسد. از مهم ترین بخش های «عصر جوانی» می توان به معرفی و گپ و گفتی دوستانه با ناشران و نویسندگان جوان کشور نام برد.

رادیو سلامت؛ عشق کتاب 

شبکه رادیویی سلامت با ویژه برنامه«عشق کتاب» از نمایشگاه با مخاطبان همراه خواهد بود. این برنامه با هدف معرفی كتاب‌های حوزه های مختلف به ویژه سلامت، گفت وگو با نویسندگان، مترجمان، ناشران و اهل قلم پخش می‌شود. آیتم "پی رنگ" با بیان طرح و موضوع روز برنامه با توجه به نامگذاری روز روی آنتن می رود و آیتم "پندار" گفت وگوهای کارشناسان درباره تاثیر و بررسی مطالعه از ابعاد گوناگون است. از دیگر آیتم های این برنامه می توان به "شیرازه" اشاره کرد که در گفت وگو با نویسنده ها و مولفان حوزه سلامت تهیه می شود. آیتم "قصه گوهر"در حوزه واژه شناسی و تبارشناسی است. این برنامه شامل بخش های متنوع دیگری است.

رادیو ورزش؛ سکوی دانش 

ویژه برنامه«سکوی دانش» رادیو ورزش ضمن خوانش عناوین مطبوعات ورزشی به صورت روزانه به معرفی کتاب‌های جدید در حوزه ورزش می پردازد. گفت وگو با ناشران و نویسنده‌های کتاب های ورزشی از دیگر بخش‌های این برنامه است.‌

آیتم ویژه برنامه سکوی دانش درباره سرانه مطالعه و کتابخوانی در کشور است که به صورت طنز به این موضوع پرداخته خواهد شد. رادیو ورزش برنامه سکوی دانش را از  از ساعت 14 تا 15 تقدیم مخاطبان می کند.

رادیو نمایش؛ استودیو هشت یار مهربان

رادیو نمایش در ایام نمایشگاه کتاب ویژه برنامه «استودیو هشت یار مهربان» را به روی آنتن می برد. این برنامه ساعت 18 و 15 دقیقه به صورت زنده در رادیو نمایش از محوطه نمایشگاه کتاب پخش می شود که در آن با نویسندگان و ناشران ارتباط حضوری و مستقیم برقرار شده و به اطلاع رسانی درباره نمایشگاه کتاب می پردازد.

رادیو پیام؛ آگاهی از آخرین رویدادها

ویژه برنامه نمایشگاه کتاب از رادیو پیام با آگاهی از آخرین رویدادهای نمایشگاه بین المللی کتاب، روزی یکبار به صورت شناور پخش می شود.

دیگر خبرها

  • نمایشگاه کتاب، رویدادی که هم جنگ را دید و هم روزهای قرنطینه را
  • موانع فرزندآوری باید رفع شود/ زوج‌های جوان و مجرد‌ها باید در مسیر رونق بخشی به خانواده قرار بگیرند
  • ۶۶۱ نفر در جشنواره کتابخوانی عشایر اردبیل نام‌نویسی کردند
  • حضور ۲ هزار ۶۱۹ ناشر در نمایشگاه کتاب قطعی شده است/اتکای برپایی نمایشگاه به بودجه‌ دولتی کم است
  • ۵۰۰ جلد کتاب به کتابخانه سیار بهاباد اهدا شد
  • حضور ۶۰ ناشر خارجی در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران
  • حضور ۶۰ ناشر خارجی با ۵۰ هزار عنوان در نمایشگاه کتاب/ بن دانشجویان ۷۰۰ هزار تومان شد
  • حضور ۶۰ ناشر خارجی با ۵۰ هزار عنوان در نمایشگاه کتاب/ توزیع نقشه جانمایی غرفه‌ها از فردا
  • کتابخانه‌ای به گستره صدا
  • کتابخانه ای به گستره صدا