Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-04-26@22:39:32 GMT

ترغیب اراده مردمی برای مطالعه با طرح تابستانی کتاب

تاریخ انتشار: ۳۰ مرداد ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۲۵۵۵۲۰

ترغیب اراده مردمی برای مطالعه با طرح تابستانی کتاب

تهران- ایرنا- پایین بودن سرانه مطالعه همواره یکی از دغدغه های حوزه کتاب و کتابخوانی بوده است دغدغه ای که طی چند سال گذشته متولیان فرهنگی را به فکر واداشت تا طرح های مختلف مشوق و مردم پسند از جمله طرح تابستانه کتاب را به یاری بطلبند.

به گزارش خبرنگار فرهنگی ایرنا طرح «تابستانه کتاب» که با شعار «دانش گستری با حمایت از تالیف ایرانی» با مشارکت حدود 700 کتابفروشی از امروز در سراسر کشور آغاز شده، در ادامه طرح هایی چون «عیدانه کتاب» است که از طریق آن خریداران و علاقمندان، با تخفیف کتاب های مورد علاقه را در اختیار می گیرند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


طی این طرح در تهران به مدت هفت روز و در سایر شهرها و شهرستان ها به مدت 10 روز کتاب های تالیفی با تخفیف 25 درصد و کتاب های ترجمه با تخفیف 15 درصد عرضه می شود.

**طرح های کتابخوانی در گرایش مردم به مطالعه اثرگذارند
عضو کمیسیون فرهنگی مجلس شورای اسلامی در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: متاسفانه جامعه کنونی از دو مساله پائین بودن سرانه مطالعه و وضعیت نامساعد اقتصادی رنج می برد، درباره پائین بودن سرانه مطالعه دو متغیر تعیین کننده است؛ نخست، دسترسی مردم به شبکه های اجتماعی که باعث شده پارادایم اطلاعات گیری مردم تغییر کند.
محمد علی وکیلی افزود: در گذشته دور برای همگان مهم بود که سرانه مطالعه بالا باشد اما اکنون برای همه مهم آن است که به شبکه های مجازی دسترسی بیشتری داشته باشند، این موضوع واقعا آسیب جدی در حوزه کتاب و نشر است.
وکیلی توضیح داد: به طور طبیعی در چنین شرایطی مسئولان فرهنگی کشور هر اندازه بتوانند با ارائه یارانه برای پائین آمدن قیمت پشت جلد کتاب ها بکوشند، قابل ستایش است.

**افزایش اعتبار ادبیات ایران با حمایت آثار تالیفی
مدیر شهر کتاب فدک معتقد است که حمایت از آثار تالیفی رونق و اعتبار ادبیات ایران در سطح جهانی را به دنبال خواهد داشت.
اعظم کیان افراز اظهار کرد: طرح های حمایتی از کتابفروشان که چند سالی است از سوی موسسه خانه کتاب برگزار می شود، در هر مقطعی به ویژه در این شرایط از جامعه که وضعیت نشر بحرانی است، به حوزه نشر و کتاب کمک می کنند.
مدیر شهر کتاب فدک ادامه داد: معتقدم این گونه طرح ها باید از حمایت بیشتری برخوردار باشند و فقط موسسه خانه کتاب این مسئولیت سنگین را بر عهده نگیرد بلکه باید سایر نهادهایی که در ارتباط مستقیم با کتاب هستند مانند شهرداری و حتی نهادهایی که در ارتباط با کتاب نیستند اما بودجه فرهنگی دارند، در این حوزه ورود کرده و بودجه خود را مستقیم به بدنه نشر تزریق کنند تا کتابفروشان بتوانند در شرایط سرپا بایستند در غیر این صورت و با توجه به ثبات نداشتن قیمت کاغذ، ناشران و کتابفروشان ورشکسته می شوند.
کیان افراز تأکید کرد: طرح های حمایتی از کتابفروشان به ویژه «تابستانه کتاب» به توسعه و افزایش کیفی ویترین کتابفروشی ها کمک قابل توجهی می کنند.
مدیر انتشارات افراز عنوان کرد: اتفاقی که در این دوره از طرح «تابستانه کتاب» رخ داده است حمایت بیشتر از کتاب های تألیفی است که اتفاق بسیار خجسته ای محسوب می شود چرا که متأسفانه در همه این سالها، حمایت از آثار تألیفی کمتر بوده در نتیجه بیشتر آثار ترجمه شکل گرفته اند.
وی اظهار کرد: حمایت موسسه خانه کتاب در طرح «تابستانه کتاب» از کتاب های تألیفی در واقع حمایت از ناشر و نویسنده داخلی است و رونق نشر آثار تألیفی را باعث می شود، چرا که این کار با ایجاد انگیزه در ناشران داخلی باعث چاپ آثار تألیفی و در نتیجه باعث رونق و اعتبار ادبیات ایران در سطح جهان می شود.
مدیر شهر کتاب فدک پیشنهاد داد که در اجرای طرح های فصلی حمایتی میزان نظارت افزایش یابد تا اگر تخلفی هم وجود دارد، به حداقل برسد و نیز با برنامه ریزی و مشورت بیشتر، شاید بتوان درباره نحوه اجرای این طرح ها به راهکارهای بهتری رسید تا خروجی بهتری داشته باشند.
فراهنگ**3009** 1701

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي كتاب طرح تابستانه

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۲۵۵۵۲۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

الزام فرهنگسازی برای کتاب‌های الکترونیکی

علی گلشن نویسنده کتاب‌های کودک و نوجوان معتقد است باید برای کتاب‌های الکترونیکی فرهنگ‌سازی مناسبی انجام شود و در کنار آن حق مولف نیز در نظر گرفته شود.

به گزارش ایسنا، در آستانه برگزاری سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران، علی گلشن، نویسنده ادبیات کودک و نوجوان در گفت‌وگویی درباره وضعیت چاپ و نشر کتاب این حوزه اظهار کرد: کتاب‌ها چاپ می‌شوند، اما به دلیل هزینه‌های چاپ و گرانی کاغذ، ناشران زیر بار چاپ کتاب‌هایی که همراه با ریسک هستند و یا پیش‌بینی می‌شود که فروش خوبی نداشته باشند، نمی‌روند. بنابراین بیشتر آثار ترجمه را انتخاب می‌کنند یا کتاب‌هایی که در سطح بین‌المللی دیده شده‌اند و یا جوایزی را از آن خود کرده‌اند تا فروش آنها تضمین‌شده باشد.

او ادامه داد: تا جایی که اطلاع دارم کتاب‌های تالیفی کمتر مورد توجه واقع می‌شوند، چرا که کتاب‌ها چاپ اول خود را پشت سر می‌گذارند، ولی با توجه به قیمت بالای کتاب از فروش چندانی برخوردار نخواهند بود. در واقع باید گفت گرانی کاغذ و چاپ به تولید آثار صدمه زده است و از سوی دیگر این گرانی روی سبد فرهنگی خانواده نیز اثر گذاشته و به نوعی سهم کتاب برای بچه‌ها در خانواده‌های سطح متوسط به کمترین میزان ممکن در چندین سال گذشته رسیده است.

نویسنده کتاب «گوزن زرد ایرانی» همچنین با اشاره به اینکه این وضعیت در تهران به این‌گونه است و شهرهای دیگر وضعیت بدتری دارند، گفت: دسترسی به کتاب خوب بسیار کاهش یافته است. من حداقل درباره آثار خودم که چاپ کانون پرورش فکری هستند و قیمت مناسب‌تری دارند این را می‌دانم. کتاب‌های کانون به دلیل قیمت مناسبی که دارند بیشتر مورد توجه هستند، اما در تجدید چاپ کتاب‌ها نیز با توجه به قیمت‌های جدید و نسبت به تلاش کانون برای ارائه قیمت مناسب، اما شاهد تحمیل هزینه بالایی به خانواده هستیم.

گلشن بیان کرد: از سوی دیگر کتاب‌های کودک با توجه به قیمت‌هایشان امروز تبدیل به یک کالای لوکس شده‌اند و هر کسی به سمت آن نمی‌رود. در صورتی‌که همیشه شعار ما این بوده که کتاب برای همه است و همه باید توان خرید داشته باشند. در همه جا حتی روستاها، کودکان حق دارند که دسترسی به کتاب‌های خوب داشته باشند. اما الان این اتفاق به شکلی رقم خورده که کتاب‌های خوب به تعداد محدود و صرفا برای یک قشر خاص قابل خرید است و این بسیار دردناک بوده و باعث ناراحتی است.

این نویسنده اظهار کرد: با ناشران که صحبت می‌کنم آنها می‌گویند هزینه چاپ برای ناشران بالاست و چاره‌ای نیست اما در پایان ضرر این خروجی به کودکان وارد می‌شود. ای کاش راهکاری پیدا شود تا ناشران بتوانند با هزینه بهتری دست به چاپ بزنند و کتاب با قیمت مناسبی در اختیار عموم به‌ویژه کودک و نوجوان قرار گیرد.

او در ادامه به استقبال از کتاب‌های دیجیتال اشاره کرد و افزود: این روزها بسیاری به سمت تهیه نسخه پی‌دی‌اف یا الکترونیکی کتاب‌ها رفته‌اند که این هم راهکاری است، اما مگر می‌شود همه کتاب‌ها را به این شکل در اختیار مخاطب قرار داد؟ چرا که هم زمان‌بر است و هم این که همه افراد دسترسی به فضای مجازی و اینترنت ندارند که بخواهند این کار را انجام دهند. در پایان این آثار هم باید خریداری شوند، اما در مناطق روستایی و یا شهرهای دیگر اینترنت و دسترسی به ابزار دیجیتال محدود است و بچه‌ها باز هم امکان استفاده از آثار را ندارند. ضمن این‌که فرهنگ استفاده از کتاب‌های الکترونیک و دیجیتال در کشور ما وجود ندارد و بیشتر تمایل‌مان به سمت استفاده از کتاب‌های فیزیکی و تورق آن است.

گلشن در ارتباط با تاثیر کتاب‌های دیجیتال روی مطالعه نیز گفت: یک قشر خاص دسترسی به این امر دارند و به طور کلی نمی‌توان این را تایید کرد. استفاده از کتاب‌های دیجیتال صرفا در تهران و شهرهای بزرگ وجود دارد. اما در شهرهای کوچک‌تر این گونه نیست، چرا که دسترسی وجود ندارد. باید برای هر چیزی فرهنگ‌سازی شود. باید برای کتاب‌های الکترونیکی نیز این فرهنگ‌سازی انجام شود. من وقتی با بچه‌ها در مراکز کانون یا شهرهای مختلف صحبت می‌کنم، می‌گویند ترجیح ما این است که یا کتابی را نخوانیم یا اگر هم می‌خوانیم فیزیکی باشد، اگر قرار است پای رایانه باشیم علاقه‌مند به بازی هستیم تا این‌که کتاب بخوانیم. بنابراین هنوز این فرهنگ در جامعه ما ایجاد نشده است و خیلی از آن استقبال نمی‌کنند.

او در پایان سخنان خود اظهار کرد: چاپ کتاب برای نویسندگان به نوعی منبع درآمد است و برای هر چاپ کتاب ناشر باید به نویسنده مبلغی پرداخت کند. می‌توان گفت تجدید چاپ کتاب برای نویسنده مانند بیمه عمر است که در طول سال این درآمد از آثار حاصل می‌شود. وقتی این آثار الکترونیکی هستند و در فضای مجازی منتشر می‌شوند دیگر این اتفاق رخ نمی‌دهد و یا خیلی کم پیش می‌آید. در نتیجه نویسنده از دریافت حق چاپ محروم می‌شود و همین امر نیز موجب شده تا نویسندگان با دیجیتالی شدن کتاب موافق نباشند. از جمله خود من، چرا که این نویسنده است که متضرر می‌شود و این اتفاق خوبی نیست.

سی‌وپنجمین نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۳ در مصلای امام خمینی(ره) برگزار می‌شود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • جوانان آثار شهید مطهری را مطالعه کنند
  • گلایه از عدم حضور هیئت دولت در بخش بسطام/برنامه ریزی سفر خوب نبود
  • ششمین جشنواره انتخاب کتاب سال آذربایجان ‌غربی برگزار می‌شود
  • میانه ظرفیت ایجاد و احداث کتابخانه مرکزی را دارد
  • راهیابی دو اثر نمایشی به جشنواره ملی تئاتر مردمی بچه‌های مسجد
  • ماموستا رستمی: فضای کتابخوانی در استان کردستان تقویت شود
  • الزام فرهنگسازی برای کتاب‌های الکترونیکی
  • نق‌نق‌‌نویسی داستان اجتماعی نیست
  • چالشی به نام سرانه مطالعه در ایلام/ کتاب همچنان مغفول است
  • از روز جهانی کتاب و حق مولف تا نقش کتاب در سبد خانواده‌ها