Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بسیج نیوز»
2024-05-06@15:12:40 GMT

روایتی از مخوف‌ترین زندان عراق

تاریخ انتشار: ۱۱ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۴۲۲۴۱۱

روایتی از مخوف‌ترین زندان عراق

به گزارش خبرگزاری بسیج، نویسنده کتاب «زندان الرشید» درباره اهمیت ثبت خاطرات آزادگان و ایثارگران گفت: خاطرات آزادگان و کسانی که در جبهه جنگ حضور داشتند، بخشی از حقیقت انقلاب اسلامی است که در سینه آن‌ها به امانت است و باید همانند یک سند معتبر ثبت و حراست شود.

به گزارش باشگاه خبرنگاران پویا، حجت‌الاسلام محمدمهدی بهداروند، پژوهشگر و نویسنده کتاب «زندان الرشید»، درباره این کتاب و ثبت خاطره سردار علی‌اصغر گرجی زاده، گفت: «زندان الرشید» خاطرات سردار علی‌اصغر گرجی زاده، رئیس ستاد قرارگاه سپاه ششم و از هم‌رزمان سردار شهید علی هاشمی، یکی از صادقانه‌ترین آثاری است که در زمینه تاریخ دفاع مقدس نوشته شده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

گرجی‌زاده راوی روایت‌های این کتاب که در واپسین روزهای جنگ تحمیلی در جزایر مجنون به اسارت نیروهای عراقی درآمده بود تا چهار ماه پس از اسیر شدن به دست نیروهای بعثی، هویت خود را از آنان پنهان می‌کند ولی پس از لو رفتن هویت واقعی او برای نیروهای ارتش بعث، به زندان الرشید که مخوف‌ترین زندان عراق بود، منتقل می‌شود تا باقیمانده دوران اسارت خود را که در حدود هشت سال می‌شد، در این زندان پشت سر بگذارد.

وی ادامه داد: راوی کتاب با دقت تمام سعی کرده تا در بیان خاطرات خود صادق باشد و با وجود آنکه در زمان خود یکی از مسئولین رده‌بالای سپاه محسوب می‌شده، ولی از بیان ترس‌ها و دل‌نگرانی‌های خود در دوران اسارت ابایی نداشته است؛ تا آنجا که لحظه‌به‌لحظه وحشت خود از شکنجه‌های دشمن بعثی را با صراحت بیان کرده است. بدون شک یکی از دلایل صادقانه شدن این اثر همین صراحت راوی در بیان خاطرات خود بدون ترسیم کردن چهره‌ای قهرمان‌گونه از خود است.

نویسنده کتاب تصریح کرد: گرجی‌زاده در بخش‌هایی از این کتاب با تشریح شرایط جنگ در ماه‌های پایانی به ماجرای استفاده گسترده عراق از بمب‌های شیمیایی می‌پردازد. وی همچنین در خاطرات خود به اسارت دو تن از خبرنگاران صداوسیمای کرمانشاه که در حال همراهی یک هیئت رسمی از سازمان ملل متحد بودند، اشاره می‌کند و چگونگی اسیر شدن این دو خبرنگار و انتقال آن‌ها به زندان الرشید را شرح می‌دهد.

حجت‌الاسلام محمدمهدی درباره علت برجسته بودن این کتاب گفت: «زندان الرشید» از ابعاد گوناگونی دارای اهمیت است. یکی از اصلی ترین دلایلش این است که سردار گرجی زاده ارشد ترین مقام سپاه پاسداران است که به اسارت نیروهای عراقی درمی‌آید. از همین رو جایگاه ایشان بر اهمیت این کتاب می افزاید. از طرفی زندان الرشید یک زندان معمولی نیست و زمانی که اداره استخبارات عراق به کسی مشکوک بوده است او را به زندان الرشید منتقل کرده و تحت شکنجه بسیار قرار می دادند. یکی از ابعاد اهمیت این کتاب را نیز می توان نوع روایت و صراحت راوی دانست که به نحوی به داستان پرداخته است که خواننده هم داستان را باور می کند و هم به دلش می نشیند.

وی درباره اهمیت ثبت خاطرات آزادگان نیز گفت: رزمندان بسیاری در جبهه های جنگ حضور داشته‌اند؛ از نوجوان کم سن تا پیرمرد کهنسال، از انسانی عادی که خردترین کارها را انجام می داده است تا فرماندهان ارشدی که تصمیم‌گیری‌های کلانی را برعهده داشته اند، خاطرات و نقل اتفاقات توسط این افراد سند معتبر و بخشی از هویت و تاریخ انقلاب اسلامی است. این خاطرات بهترین سندی است که می تواند چهره واقعی انقلاب، رشادت سربازان اسلام و فداکاری های آن‌ها را نشان دهد. زمانی که یک خاطره نقل می شود، حادثه و واقعه ای را روایت می کند، این روایت شاید توسط افرادی به چشم دیده شده است که یا در میان ما نیستند و یا اینکه دسترسی به آن افراد غیر ممکن است. حال اگر یکی از این شاهدان دست به قلم ببرد و یا خاطراتش را مکتوب کند، قطعا این واقعه مهم در پازل تاریخی انقلاب و دفاع مقدس محفوظ می ماند و برای نسل های بعدی میراثی ماندگار خواهد شد.

منبع: بسیج نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت basijnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بسیج نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۴۲۲۴۱۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

صدایی که چهره خانم معلم را نگران می‌کرد

ایسنا/لرستان توجه! توجه! محل خود را ترک و به مکان امن پناه ببرید.  این صدای آشنایی است که بخشی از خاطرات ما دهه شصتی‌ها را تشکیل می‌دهد؛ اصلا ذهنمان را مشغول کرده و خیال ندارد از مخیله‌مان پاک شود.

توجه! توجه! محل خود را ترک و به مکان امن پناه ببرید.  این صدای آشنایی است که بخشی از خاطرات ما دهه شصتی‌ها را تشکیل می‌دهد؛ اصلا ذهنمان را مشغول کرده و خیال ندارد از مخیله‌مان پاک شود.

صدای آژیر پراسترس دوران جنگ، روزهایی که بمباران خاطراتمان را رقم می‌زد. برای دشمن فرقی نمی‌کرد که اهداف موشکی‌اش سرباز هست یا سردار، خانواده‌ هست یا دانش‌آموز، کاسب هست یا رفتگر! برای او ایرانی بودن مهمترین هدف بود برای کشته شدن، برای معلولیت، برای شکار...

در آن روزها اضطرابی که بر همه ما کودکان دهه ۶۰ مستولی بود صدای آژیر وضعیت قرمز بود که از رادیو در مواقعی که رادارها حضور یک هواپیمای جنگنده عراقی را در مناطق ردیابی می‌کردند، پخش می‌شد: «توجه! توجه! صدایی که هم‌اکنون می‌شنوید اعلام خطر یا وضعیت قرمز است و معنا و مفهوم آن این است که حمله هوایی انجام خواهد شد محل کار و منزل خود را ترک کنید و به پناهگاه‌ها و نقاط امن پناه ببرید»! اوووووووووووو ...

خاطرم هست که زمانی این صدا از رادیو پخش می‌شد چهره خانم معلم درهم می‌رفت اما سعی می‌کرد اضطرابش را پشت لبخندی مصنوعی پنهان کند و یکی یکی بچه‌ها را که از ترس جیغ می‌کشند به پناهگاه ببرد، یکدفعه متوجه می‌شد کودکی زیر میز خودش را خیس کرده و او بدون اینکه اجازه بدهد بقیه متوجه شوند آرامش می‌کرد و با همان شرایط او را در آغوش می‌کشید و به پناهگاه می‌برد.

امان از آن روز که صدای صوت موشک زودتر از پیام رادیو می‌رسید و مدرسه با خاک یکسان می‌شد. مثل همان روزی که پنج دانش‌آموز دختر دبیرستان بنت‌الهدی صدر خرم‌آباد هرگز به خانه برنگشتند.

شهیده سیده زهرا رحیمی، شهیده نازیلا جزایری، دیانا کاکاوندی، شهیده لعبت نادی و شهیده طاهره جابری و معلم‌هایی که هر سال داغ دلشان با آن خاطرات تلخ تازه می‌شود.

هفته بزرگداشت معلم برهمه زحمتکشان عرصه تعلیم و تربیت مبارک باد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • فیلمبرداری «دست خدا» آغاز شد/ روایتی سینمایی از تصمیم زن عروسک‌فروش
  • روایتی متفاوت از مصطفی رحماندوست درباره ننه سرما + فیلم
  • جنایت زندان دوله‌تو + تصاویر | خود مشاهده کردم که آنان را جلوی کاروان‌های عروسی سر می‌بریدند...
  • استاد مسعود اسکویی نقش الگوسازی داشت
  • روایتی از سرگذشت عماد مغنیه + فیلم
  • ایرانی‌هایی که در کشور خود هم برگ هویت ندارند
  • صدایی که چهره خانم معلم را نگران می‌کرد
  • یادآوری خاطرات با نسخه بدنساز داستان اسباب بازی ها(عکس)
  • روایتی از سرگذشت سید عباس موسوی + فیلم
  • روایتی از معلم شهید حاج علی اکبر شمشیری