Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-05-04@03:59:41 GMT

نسل سوم فرودگاه‌ها در راه است

تاریخ انتشار: ۱۸ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۵۲۹۴۱۲

به گفته مه‌آبادی، فرودگاه‌های نسل سوم فرودگاه‌هایی هستند که توسط دولت‌های محلی (استانداری‌ها و شهرداری‌ها) از محلبودجه استانی و محلی اداره می‌شوند. به این ترتیب ستاد مرکزی شرکت فرودگاه‌ها دیگر در درآمد - هزینه این فرودگاه‌ها دخالت نداشته و مقامات محلی با استفاده از ظرفیت‌های داخلی استان یا شهر مربوطه به اداره فرودگاه می‌پردازند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

غلامحسین باقریان، عضو هیات‌مدیره شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران و یکی از طراحان اصلی طرح تبدیل یا احداث فرودگاه‌های نسل سوم درباره این طرح به خبرگزاری مهر گفت: قرار است طی یکی دو هفته آینده این طرح با حضور وزیر راه و شهرسازی رونمایی شود. وی با بیان اینکه قرار است فرودگاه‌های جدیدی که ساخته می‌شود با رویکرد فرودگاه نسل سوم باشد، ادامه داد: براساس این طرح، فرودگاه‌ها بر اساس میزان کارآیی آنها تقسیم‌بندی شده و قرار است در واگذاری به دولت‌های محلی، از حداکثر امکانات محلی و حداقل نیروی انسانی فعال شده و بهره‌وری را بالا ببرند. این مشکلی است که ما درحال‌حاضر در اکثر فرودگاه‌هایمان داریم.

عضو هیات‌مدیره شرکت فرودگاه‌ها افزود: بحثی که درخصوص رابطه زمین و اراضی فرودگاهی با بهره‌وری آنها وجود دارد این است که تا پیش از برجام و خرید هواپیماهای کوچک، شرکت‌های هواپیمایی عمدتا هواپیماهای بزرگ خریداری می‌کردند و ما مجبور بودیم برای امکان‌پذیر شدن نشست و برخاست این نوع هواپیماها، فرودگاه‌های بزرگ احداث کنیم؛ ولی اخیرا با طرحی که مطرح شده، یک‌سری هواپیمای کوچک وارد شده که می‌توانیم برای پذیرش آنها، فرودگاه کوچک بسازیم. وی با تاکید بر اینکه طرح تبدیل یا احداث فرودگاه‌های نسل سوم به‌صورت یک مجموعه اقدامات دیده شده، گفت: با این هدف، فرودگاه کوچک‌تر و اقتصادی‌تر احداث می‌شود تا هواپیماهای ۴۰ تا ۵۰ نفره اقدام به جابه‌جایی مسافر کنند. اگر فرودگاه بسازیم ولی هواپیمای مناسب آن در کشور نداشته باشیم، مجبوریم هواپیمای بزرگ با هزینه و تجهیزات زیاد برای تعداد محدودی مسافر اختصاص دهیم. بنابراین در رویکرد فرودگاه‌های نسل سوم، بخشی از اقدامات را شرکت فرودگاه‌ها انجام می‌دهد و بخشی را هم شرکت‌های هواپیمایی انجام می‌دهند. هدایت شرکت‌های هواپیمایی هم با سازمان هواپیمایی کشوری است.

باقریان در پاسخ به این پرسش که آیا غیر از هواپیماهای ای‌تی‌آر که هما در دوره پسابرجام خریداری کرد، قرار است هواپیماهای کوچک و چند نفره دیگری هم وارد کشور شود، گفت: یک‌سری هواپیماهای بمباردیر RJ ۱۴۵ با موتور جت هستند که چند شرکت هواپیمایی داخلی قرار است وارد کنند که ۴۰ تا ۵۰ نفر ظرفیت دارند. این هواپیماها دست‌دوم هستند.

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۵۲۹۴۱۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واکسیناسیون دام‌ها علیه بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک

 
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز خراسان رضوی، رئیس شبکه دامپزشکی، گفت: اجرای واکسیناسیون به موقع دام‌ها علیه بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک، همچنین رعایت اصول امنیت زیستی و آموزش دامداران از مهمترین راه‌های پیشگیری از بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک در دام سبک است.

دکتر سید محمد سیاح، افزود:طاعون نشخوارکنندگان کوچک، بیماری ویروسی بسیار واگیر در گوسفند و بز است و این بیماری به شدت قابل انتقال در جمعیت نشخوارکنندگان کوچک و همچنین مشترک میان حیات وحش و جمعیت دام‌های اهلی است.

او گفت: عمده‌ترین راه انتقال، تردد دام آلوده در مکان‌هایی که تماس با حیوانات وحشی داشته و یا از آبشخور‌های مشترک استفاده می‌کننداست.

وی، افزود: طاعون نشخوارکنندگان کوچک با شروع ناگهانی تب، ریزش ترشحات چشم، بینی، زخم دهان، تنگی نفس، اسهال بدبو و سرفه بروز می‌کند و دام مبتلا به شدت لاغر و سپس تلف می‌شود، لذا در صورت شیوع، می‌تواند خسارات فراوانی به جمعیت دامی منطقه وارد می‌کند.

سیاح، تأکید نمود: از مهم‌ترین راه‌های پیشگیری از این بیماری، انجام واکسیناسیون به موقع دام‌ها و همچنین رعایت کلیه اصول امنیت زیستی در جابه‌جایی دام‌ها، دفن صحیح لاشه دام آلوده و ضد عفونی آبشخور‌ها است.

 

 

دیگر خبرها

  • بازگشت پرواز تهران ـ خرم‌آباد ‌به مبدأ در پی شرایط بد جوی
  • فرودگاه بین‌المللی کربلا اوایل 2025 افتتاح می‌ شود
  • افتتاح فرودگاه بین‌المللی کربلا در سال ۲۰۲۵
  • واکسیناسیون دام‌ها علیه بیماری طاعون نشخوارکنندگان کوچک
  • سپهران کم تاخیرترین ایرلاین فرودگاه نجف شد
  • اجرای ترمیم روکش آسفالت محور اسپاین به سمت برج مراقبت فرودگاه امام
  • برگزاری رویداد بین المللی فرصت های سرمایه گذاری و جلب مشارکت های عمومی در فرودگاه های ایران
  • بهسازی باند فرودگاه کرمانشاه تا پایان نیمه نخست سال
  • بهره برداری از محل جدید اعزام و آماده سازی پروازهای هواپیمایی کیش
  • ثبت پتنتی که انتقال حرارت در کشتی‌ها و هواپیماهای پرسرعت را تسهیل می‌کند