Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-28@20:26:41 GMT

شیر خشک در شیشه شیر مافیا

تاریخ انتشار: ۱۹ شهریور ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۵۴۷۷۴۵

شیر خشک در شیشه شیر مافیا

تولید و عرضه شیرخشک در کشور با نوسانات ارزی به‌شدت دچار تحول شد و این محصول مورد نیاز خیلی از خانواده‌ها به محصولی کمیاب و البته گران تبدیل شد، عده‌ای در این میان بیان کردند که این محصول به‌دلیل تحریم مواد اولیه در گمرک یا نبود مواد اولیه در بازار نایاب شده است، اما موضوع چیز دیگری است، اتفاقاتی که در هفته‌های اخیر رخ داده است، حاصل ناهماهنگی دولت و بخش‌های تولید و فعالیت‌های خرابکارانه از سوی دانه‌درشت‌ها و به قول معروف مافیاست که در همه بخش‌های دارای سود حضور دارند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

روزنامه صبح نو: تولید و عرضه شیرخشک در کشور با نوسانات ارزی به‌شدت دچار تحول شد و این محصول مورد نیاز خیلی از خانواده‌ها به محصولی کمیاب و البته گران تبدیل شد، عده‌ای در این میان بیان کردند که این محصول به‌دلیل تحریم مواد اولیه در گمرک یا نبود مواد اولیه در بازار نایاب شده است، اما موضوع چیز دیگری است، اتفاقاتی که در هفته‌های اخیر رخ داده است، حاصل ناهماهنگی دولت و بخش‌های تولید و فعالیت‌های خرابکارانه از سوی دانه‌درشت‌ها و به قول معروف مافیاست که در همه بخش‌های دارای سود حضور دارند.

حضور دلالان به‌صورت گسترده اقتصاد کشور را تحت‌الشعاع قرار داده و در هر بخشی هم که می‌خواهند نفوذ پیدا می‌کنند، این نفوذ با فلج کردن چرخه طبیعی عرضه و تقاضا بازار را به‌هم می‌ریزند و با ایجاد التهاب نگرانی‌هایی را در جامعه تزریق می‌کنند و مردم به‌دلیل شانتاژ‌های رسانه‌ای به بازار هجوم می‌برند و این اتفاق همان خواسته‌ای است که دلالان دنبال می‌کنند.

مافیای لبنیات قوی‌تر از همیشه
آقای سیداحمد مقدسی، رییس انجمن صنفی گاوداران کشور مسوولیت اخبار و شایعات را متوجه مافیای لبنیات می‌داند و معتقد است: «شرکت‌های بزرگ لبنیات، همواره تلاش می‌کنند با ابزار‌های مالی هم دولت و هم دامداران را زیر فشار خود قرار دهند. ما همیشه شاهد فشار آ‌نها بر روی دامداران هستیم تا بهای شیر را با قیمت‌های پایین‌تر از قیمت مصوب و در زمان‌های طولانی پرداخت کنند. از سوی دیگر کارخانجات لبنی، دولت‌ها را هم زیر فشار قرار می‌دهند تا بتوانند در واردات و در توزیع محصولات در داخل و در صادرات، سود بیشتری را نصیب خود کنند. ببینید در موضوع شیرخشک صنعتی چه جنجالی راه انداختند تا در نهایت معاون وزیر کشاورزی آن را تکذیب کرد.»
او گفته است: «آمار‌ها نشان می‌دهد دامداران ایرانی در سال حدود ۱۱‌میلیون تن شیر تولید می‌کنند که در حدود ۷۰ درصد یعنی هشت‌میلیون تن آن جذب صنایع لبنی و بخش کوچکی از آن در لبنیاتی‌های سنتی مصرف می‌شود. ما هم‌اینک با مازاد تولید روبه‌رو هستیم و کمبود شیر را شدیداً تکذیب می‌کنم. بر اساس اظهارات مقامات وزارت کشاورزی و همچنین آمار‌های گمرک، صنایع لبنی رشد قابل توجهی داشته‌اند حال آن که اگر در کشور کمبود بود، روند صادرات کند یا متوقف می‌شد و دولت جلوی صادرات لبنیات را می‌گرفت.»

ضعف در سیاست‌گذاری تنظیم بازار
آقای جلال محمودزاده، عضو هیأت‌رییسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی درباره اتفاقات اخیر پیرامون شیرخشک و تولیدات لبنی در کشور، به روزنامه «صبح‌نو» این‌طور توضیح می‌دهد: «در حوزه لبنیات چند مشکل وجود دارد، یکی بحث تنظیم بازار است که سیاست‌گذاری آن هم در دست وزارت جهاد کشاورزی و هم وزارت صنعت قرار دارد و این‌ها سیاست‌گذاری‌های خوبی برای تنظیم بازار صورت نداده‌اند.» او ادامه می‌دهد: «آمار‌ها نه در مورد سرانه مصرف و نه در مورد نیاز‌های واقعی باهم تطبیقی ندارند، آمار‌هایی که وزارت جهاد و وزارت صنعت اعلام می‌کنند، دارای تناقض‌های زیادی هستند، در میزان تولید هم آمار درستی وجود ندارد اگر میزان تولیدی را که صورت می‌گیرد بررسی کنیم با آماری که وزارتخانه‌های مختلف مانند جهاد اعلام می‌کند، حداقل ۳۰ تا ۴۰ درصد اختلاف دارد.»

احتکار و نقدینگی و نگرانی
محمودزاده اضافه می‌کند: «ما بعد از گرانی ارز در کشور، بحث احتکار کالا‌های تولید داخل را در بیشتر کالا‌ها داشتیم و تعدادی که نقدینگی دستشان هست و آن را در تولیدی به‌کار نگرفته و در بانک سپرده‌گذاری کردند، وارد بازار و خرید کالا کردند و این کار باعث برهم خوردن عرضه و تقاضا شد. یعنی ما اگر میزان تولید داخل و واردات و صادرات و مصرف سرانه را نداشته باشیم و از طرف دیگر تعداد محدودی براساس میزان نقدینگی که دارند دست به احتکار بزنند تعادل در بازار برهم می‌خورد. با این اتفاق کمبود ایجاد شده و نگرانی در جامعه افزایش می‌یابد.»
عضو هیأت‌رییسه کمیسیون کشاورزی، آب و منابع طبیعی مجلس شورای اسلامی معتقد است: «از طرف دیگر سخنان برخی از مسوولان در افزایش نگرانی‌های مردم مؤثر است، یعنی کسانی هستند که مصاحبه می‌کنند که مثلاً شیرخشک تولید نمی‌شود یا زیرنظر نظارت شدید دولت قرار می‌گیرد، همه این رفتار‌ها موجب می‌شود تا نگرانی‌ها در جامعه افزایش یابد.»
او با بیان اینکه خرید‌های زیاد خود باعث دامن‌زدن به نگرانی‌ها می‌شود، توضیح می‌دهد: «بعد از بروز نگرانی از سوی مسوولان برخی از خانواده‌ها هم اقدام به خرید‌های فله‌ای یا زیاد می‌کنند که همین هم موجب افزایش نگرانی‌ها می‌شود و می‌تواند برای کشور مخرب باشد، متأسفانه این‌ها مشکلاتی است که در کشور داریم و هر بخشی از این مشکلات حل شود، می‌تواند موجب بهبود وضعیت اقتصادی شود.»

دست دلالان در حوزه خرید شیر
او در پاسخ به این موضوع که آیا مافیایی در حوزه لبنیات وجود دارد که بازار را در دست گرفته باشد؟ تلویحاً دلالان را مافیای این بازار دانسته و پاسخ می‌دهد: «شیر در کشور ما از آب ارزان‌تر است، در حال حاضر کسی که در این ماجرا ضرر می‌کند دامدار و کسی که سود می‌برد دلال است. متأسفانه خرید شیر از گاوداری‌ها از سوی افراد غیرکارشناسی صورت می‌گیرد که این‌ها شیر را برای صنایع تبدیلی جمع کرده و بعد به دوتا سه برابر قیمت یا حداقل برابر قیمت دامدار به صنایع می‌فروشند.»


محمودزاده اضافه می‌کند: «برای اینکه قیمت شیر را متعادل و پول واقعی را به دست دامدار برسانیم که بتواند تولید را ادامه دهد. راهش این است که واسطه‌هایی را که بین تولیدکننده و صنایع تبدیلی هستند حذف کنیم و این اقدام را باید وزارت جهادکشاورزی انجام دهد. ضمن اینکه با ایجاد تشکل‌های مردم‌نهاد و تعاونی‌های روستایی را که در اکثر روستا‌ها وجود دارند و امکاناتی برای خرید دارند فعال کند تا شیر را از دامداری‌ها با قیمت مناسب بخرند و در اختیار صنایع تبدیلی قرار دهند که این باعث می‌شود اولاً قیمت شیر یا سایر تولیدات لبنی کاهش یابد و از طرفی پول به دست دامدار‌ها برسد تا تولید را ادامه بدهد و برای مصرف‌کننده هم به صرفه خواهد بود که لبنیاتی مناسب به لحاظ قیمتی و کیفیتی خریداری کند.» او تأکید می‌کند: «واسطه و دلال در بیشتر بخش‌های کشاورزی و محصولات حاصله وجود دارند و باعث می‌شوند که قیمت محصولات دامی و کشاورزی افزایش می‌یابد.»


اقتصاد بیمار و بدون نظارت و سازو کار درست، باعث شده تا دست کثیف دلالان در همه بخش‌ها وارد شود و منافع را به سمت خودش بچرخاند. این وضعیت شاید در ظاهر به راحتی قابل حل نباشد، اما پایبندی به سازوکار‌های قانونی و اصلاح روند‌های اقتصادی می‌تواند بخشی از این وضعیت را ساماندهی کند.

منبع: فردا

کلیدواژه: کمبود شیر شیرخشک نوسانات ارزی تنظیم بازار

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۵۴۷۷۴۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود

علی حسینی عضو شورای ملی زعفران در گفت و گو با باشگاه خبرنگاران جوان، به موضوع قیمت زعفران در بازار، وضعیت صادرات و تولید زعفران و علل قاچاق پرداخت.

وضعیت قیمت زعفران در بازار چگونه است؟

حسینی: هم اکنون زعفران در دست کشاورزان و صادرکنندگان نیست و تنها عوامل بازارگردان با احتکار زعفران در انبارها اقدام به گران فروشی می کنند.

صادرکنندگان و تولیدکنندگان نقشی در بازار زعفران ندارند و از آنجاکه هیچ نهاد نظارتی در بازار نیست، سودجویان و عوامل واسطه زعفران های مانده در انبارها را با قیمت های نجومی دد بازار عرضه می کنند که اختلاف معناداری با قیمت خرید محصول از کشاورزان دارد. آمارها حاکی از آن است که کشاورزان حداقل هرکیلو زعفران را با نرخ ۳۰ میلیون و حداکثر ۴۳ میلیون تومان فروختند.

با توجه به آنکه گردانندگان بازار دلالان هستند که با خرید و نگهداری زعفران در انبارها بدنبال سودهای نجومی هستند، از این رو نمی توان پیش بینی راجع به بازار داشت.

تقاضا از سوی تجار خارجی برای خرید طلای سرخ ایرانی چگونه است؟

حسینی: با توجه به نوسان قیمت زعفران در بازار، قاچاقچیان در کنار دلالان اقدام به سودجویی می کنند به طوریکه زعفران تاریخ گذشته و مانده در انبارها را به آن سوی مرزها قاچاق می کنند که این امر اعتبار بزرگترین تولیدکننده زعفران را دچار خدشه می کند.

صادرکنندگان با ریسک بالا اقدام به صادرات می کنند چراکه بازگشت ارز به سامانه نیما با مشکلاتی روبروست که همین امر بر رونق قاچاق دامن زده است.

بنابر آمار سالانه افغانستان ۶۷ تن زعفران صادر می کند، درحالیکه تولید زعفران این کشور کمتر از ۲۰ تن است که این امر بدان معناست که بخشی از زعفران های قاچاق شده به این کشور به اسم زعفران افغانستان صادر می شود. براین اساس مشکلات قاچاق زعفران باید عارضه یابی و رفع شود.

سالانه چه میزان زعفران کشور به بازارهای هدف قاچاق می شود؟

حسینی: آمارها حاکی از آن است که سالانه ۱۰ تن زعفران به آن سوی مرزها قاچاق می شود و از آنجا که حداکثر تاریخ انقضا زعفران ۳ سال از زمان برداشت است، قاچاقچیان زعفران های تاریخ گذشته مانده در انبارها را به آن سوی مرزها قاچاق می کنند که این امر آسیب جدس به آینده زعفران می زند چراکه با از دست دادن بازارها زیان قابل جبران نیست.

اکثر زعفران های قاچاق، زعفران هایی هستند که تاریخ مصرف آنها گذشته است که در شرایط کنونی با ورود دلالان به بازار خطر هشدار تشدید قاچاق زعفران را می دهیم.

پتانسیل تولید چه میزان زعفران در کشور وجود دارد؟

حسینی: بنابر آمارهای اعلامی سطح زیرکشت زعفران در استان های خراسان بیش از ۱۲۰ هزارهکتار است که براین اساس پتانسیل تولید بیش از هزارتن محصول در کشور وجود دارد، درحالیکه تولیدفعلی زعفران در کشور ما یک چهارم تا یک پنجم این میزان است که براین اساس منابع و انرژی کشور برای تولید کمتر از ۳۰۰ تن زعفران صرف می شود.

آمارها حاکی از آن است که سالانه ۲۰ تا ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف و مابقی صادر می شود. در شرایط کنونی که کمتر از ۳۰۰ تن زعفران تولید می شود، این احتمال وجود دارد که ۱۰ تا ۱۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف شود.

بنابر آمار طلای سرخ ایران به ۶۰ تا ۶۸ کشور دنیا صادر می شود، اما اگر مشکلات عارضه یابی شود، می توان سهم بیشتری داشت. به عنوان مثال سالانه ۶۰ تن زعفران به امارات صادر می کنیم، درحالیکه حداکثرمصرف ۵ تن است و ۵۵ تن دیگر را مجدد به اسم خود صادر می کنند. درحالیکه ما باید آن کشورها را شناسایی کنیم و مستقیما خود صادرات داشته باشیم، اما متاسفانه سالهاست غفلت کرده ایم.

اگر استراتژی دقیقی برای تولید و صادرات زعفران را در نظر بگیریم به مرور هم می توان از خام فروشی جلوگیری کرد.

عملکرد تولید زعفران در هکتار چقدر است؟

حسینی: بنابر آمار تا دهه ۶۰ در هرمتر مربع ۶۰۰ تا ۷۰۰ میلی گرم یعنی بیش از نیم گرم و معادل ۶ تا ۷ کیلو در هکتار تولید داشتیم، درحالیکه تولید فعلی کمتر از ۲ کیلو در هکتار است که علت این امر باید بررسی و رفع شود چراکه آیندگان از ما طلب می کنند.

با توجه به آنکه قدمت تولید زعفران در کشور ما به ۳ هزار سال پیش بازمی گردد،آیا کافی نیست که در این خصوص تمهیداتی داشته باشیم چرا که فرصت های زیادی را از دست دادیم و برای کشوری که بیش از ۹۰ درصد تولید زعفران دنیا را در اختیار دارد، این موضوع زیبنده نیست.

با توجه به افزایش قیمت زعفران و ورود دلالان در سطح بازار و تشدید قاچاق به آن سوی مرزها بعید است که میزان صادرات به ۲۸۶ تن سال گذشته برسد.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی صنعت ، تجارت و کشاورزی

دیگر خبرها

  • «مالیات برعایدی سرمایه» چرا صدای ۲ درصد از جامعه را درآورد؟
  • راهکار توسعه اقتصادی و تقویت منابع ارزی؛ تولید زیر تیغ واردات یارانه‌ای!
  • ۲۵ درصد زعفران تولیدی در داخل مصرف می‌شود
  • میمند شهر ملی شیشه گری
  • مرغ؛ از «تولید و تامین بازار داخل» تا «ارزآوری و صادرات»
  • گوشت اینگونه ۶۳.۵ درصد گران شد
  • قیمت گذاری دستوری، باعث افزایش قیمت لاستیک می‌شود
  • نظر علیرضا طلیسچی درباره حضورش در شب‌های زودیاک و آهنگ پرطرفدارش «پاقدم»
  • ساخت بلوک‌های بتنی از شیشه‌های دورریز توسط استارتاپ ایرانی
  • متلاشی شدن باند مواد مخدر صنعتی در ماهان