Web Analytics Made Easy - Statcounter

یک سرمایه‌گذار بخش خصوصی با اشاره به بلاتکلیفی ۹ ساله طرح ملی گردشگری-مسافربری دریایی شمال کشور، گفت: علاوه بر بومی‌سازی فناوری طراح و ساخت اتوبوس‌های مدرن دریایی، این طرح حداقل ۱۷ هزار شغل در سه استان شمالی ایجاد خواهد کرد. ۲۴ شهريور ۱۳۹۷ - ۰۸:۴۹ اقتصادی راه و مسکن نظرات

سیدحسن گیتی پسند در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، یادآور شد:‌ سال 89 طرح گردشگری دریایی شامل ایجاد خطوط کشتیرانی مسافربری و حمل و نقل دریایی آستارا- بندر ترکمن  و به همسایه‌های شمالی از سوی نهاد ریاست‌جمهوری مورد موافقت قرار گرفت و در ادامه به‌عنوان یک طرح ملی تصویب شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی با بیان این‌که مجوزهای مورد نیاز اجریا این طرح  از دستگاه‌ها و ارگان‌هایی مانند سازمان بنادر، وزارت راه، وزارت دارایی، سازمان میراث فرهنگی و... حدود 9 سال پیش دریافت شد، افزود: این درحالی است که همچنان درگیر بروکراسی‌های اداری هستیم و نتوانسته‌ایم عملیات اجرایی این طرح تاثیرگذار در حوزه اشتغال و ارز‌اوری برای کشور را فراهم کنیم.

وی با بیان این‌که در بخش گردشگری-مسافربری دریایی با استفاده از اتوبوس‌های دریایی لوکس 200 نفر مسافران از بندر آستارا به بنادر ترکمن، امیرآباد و نوشهر جابجا می‌شوند، تصریح کرد: همچنین از بندر انزلی این اتوبوس‌های دریایی مسافران و گردشگران را به بنادر ترکمن، امیرآباد و نوشهر منتقل می‌کنند.

این سرمایه‌گذار بخش خصوصی یکی از مهم‌ترین مزیت‌های اجرایی شدن این طرح را بومی‌سازی جدیدترین فناوری روز دنیا در ساخت اتوبوس‌های دریایی عنوان کرد و گفت: با اجرایی شدن این طرح ملی تکنولوژی ساخت طراحی و تولید این نوع شناورها به کشور وارد شده که باعث ایجاد اشتغال مناسبی در شهرهای شمالی کشور می‌شود.

گیتی‌پسند در ادامه راه‌اندازی«کشتی رو-رو» برای جابجایی خودروهای سنگین از بنادر آستارا و انزلی به طور مستقیم به بنادر امیرآباد و ترکمن را یکی دیگر از طرح‌ها اعلام کرد و افزود: با این کار بخش قابل توجهی از ترافیک جاده‌ای سواحل کشور کشور کاهش می‌یابد که نقش چشم‌گیری در کاهش تلفات جانی و مالی ناشی از تصادفات رانندگی دارد.

وی با اشاره به ایجاد «مارینا» دربندرگاه‌های بین راهی از آستارا تا بندر ترکمن،‌ اظهار کرد: ایجاد رستوران‌های فراساحلی، دهکده‌های فراساحلی و.. از دیگر پروژه‌هایی است که در طرح ملی «دریای طلایی کاسپین» برنامه‌ریزی دقیقی برای اجرای آنها شده است.

وی همچنین با اشاره به استفاده از کشتی‌های کروز برای گردشگری و مسافربری به همسایه‌های شمالی کشور،‌ بیان کرد: توسعه خطوط کشتیرانی از بنادر حاشیه نوار ساحلی دریای خزر با استفاده از بندرگاه‌های آماده سرویس دخی بین راهی از آستار تا بندر ترکم و حوزه همسایه‌های شمالی کشور مانند ترکمنستان،‌قزاقستان،‌روسیه،‌داغستان و باکو  و در نهایت ورود به خدمات کشتیرانی و گردشگری دریای سیاه،‌ مدیترانه و دریای بالتیک از جمله اهداف طرح ملی دریای طلایی کاسپین است.

گیتی پسند اشتغالزایی این طرح را حدود 17000 نفر اعلام کرد و خواستار توجه و همراهی دستگاه‌ها و ارگان‌های ذی‌ربط به خصوص شهرداری‌های سه استان ساحلی کشور با طرح مذکور شد.

انتهای پیام/

R1012188/P1012122/S7,81/CT1 واژه های کاربردی مرتبط وزارت راه سازمان بنادر

منبع: تسنیم

کلیدواژه: وزارت راه سازمان بنادر وزارت راه سازمان بنادر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۲۲۷۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اعتراض پناهجویان افغانستانی در اندونزی

برخی از پناهجویان افغانستانی در «جاکارتا» پایتخت اندونزی با برپایی تجمع در برابر دفتر کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل نسبت به سرگردانی و بلاتکلیفی چندساله‌شان در این کشور، دست به اعتراض زدند و خواستار حمایت این نهاد برای اسکان در کشورهای دیگر شدند.

خیابان‌های شهرهای مختلف اندونزی در سال‌های اخیر شاهد تجمعات و اعتراضات بسیاری از سوی پناهجویان افغانستانی بوده است.

بسیاری از پناهجویان افغانستانی، بیش از ۱۰ سال است که به اندونزی آمده‌اند با این حال پس از گذشت این مدت، جز سرگردانی و بلاتکلیفی چیزی عایدشان نشده است.

گفته می‌شود بیشتر این پناهجویان خواستار ورود نهادهای بین‌المللی به موضوع و کمک به انتقال آنها به کشور ثالث هستند.

باشگاه خبرنگاران جوان افغانستان افغانستان

دیگر خبرها

  • چالشی به نام بلاتکلیفی جاده سلامت در بجنورد
  • اعتراض پناهجویان افغانستانی در اندونزی
  • بهبود شاخص ایمنی عملیات بندری بنادر کشور/ افزایش ضریب ایمنی بندرانزلی
  • اعتراض پناهجویان افغان به سرگردانی چندین ساله در اندونزی
  • برگزاری روز ملی خلیج‌فارس با نمایشگاه اسناد و نقشه‌های تاریخی در بندر ماهشهر
  •  تاکید بر افزایش همکاری‌های بنادر گلستان و بندر امیرآباد
  • علاقه مندی روس‌ها برای سرمایه گذاری در بندر امیرآباد
  • نصب علائم کمک ناوبری در مسیر تردد شناورهای دریایی گلستان
  • اعلام آمادگی روس‌ها برای سرمایه گذاری در بندر امیرآباد
  • وزش باد شمال شرقی در خلیج فارس و دریای عمان از امشب