Web Analytics Made Easy - Statcounter

در ۶ماهه ابتدایی سال دو سیاست ارزی کاملا متفاوت از سوی دولت اتخاذ شده که به عقیده کارشناسان هیچ کدام به صورت کامل اجرایی نشد. ۲۶ شهريور ۱۳۹۷ - ۱۰:۳۰ اقتصادی اقتصاد ایران صنعت و تجارت نظرات

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، دولت در 22 فروردین ماه سال جاری سیاست اول ارزی، که یک روز قبل اعلام شده بود را به تمام دستگاههای اجرایی ابلاغ کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این سیاست دولت ابتدا مهلت 6ماهه را برای صادرکنندگان در نظر گرفت تا ارز حاصل از صادرات خود را با نرخ 4200 تومان به سامانه نیما تزریق کنند. بر این اساس نیازهای وارداتی کالاهای گروه 2 که همه محصولات مورد نیاز کارخانجات و خطوط تولید کشور را شامل میشد باید با همین نرخ 4200 تومان از محل ارز صادرکنندگان تامین می‌شد.

بعد مدتی دولت مصوبه خود را تغییر داد و مهلت زمانی تزریق ارز صادراتی را از 6ماه به 2 ماه کاهش داد. در آن برهه هیچ آمار مشخصی از میزان عرضه ارز صادراتی توسط صادرکنندگان ارائه نشد، اما اخیرا مشخص شد که درکل بازه اجرای سیاست اول ارزی تنها 2.5 میلیارد دلار ارز به سامانه نیما تزریق شده است این درحالی است که در بازه 4 ماههه اجرایی سیاست یعنی از اواخر فروردین ماه تا نیمه مرداد ماه حدود 17 میلیارد دلار صادرات غیر نفتی انجام شده است.

متاسفانه اجرای سیاست اول ارزی 2 مشکل اساسی داشت، اول اینکه معیار تخصیص ارز به واردکنندگان مشخص نبود و هنوز هم میزان عرضه ارائه شده به عمده واردکنندگان اعلام نشده است. همچنین دولت هیچ ضمانت اجرایی برای بازگشت ارز صادراتی لحاظ نکرد و شاید همین موضوع باعث شد تا ارز صادراتی به طور کامل به سامانه نیما تزریق نشود. در واقع اینکه در یک مصوبه اعلام شود 6ماه یا 2ماه برای بازگشت ارز صادرات مهلت وجود دارد هیچ نوع ضمانت اجرایی برای تزریق ارز صادراتی ایجاد نمیکرد.

بر همین اساس با فشارهای بیرونی که برخی رسانه ها و تشکلهای بخش خصوصی در آن اثر گذار بودند، دولت نهایت سیاست ارزی خود را به طور کامل تغییر داد و با توجه به قیمت ارز آزاد در 15 مردادماه نرخ بازار ثانویه حدود 8هزار تومان به ازای هر دلار اعلام شد.

بعد از آزاد سازی نسبی قیمت ارز صادراتی در سامانه نیما، دولت انتظار داشت تا روند تزریق ارز صادراتی شدت بگیرد این در حالی بود که بعد از گذشت یک ماه از اجرای سیاست دوم ارزی نزدیک به 4 میلیون دلار ارز به بازار ثانویه تزریق شد. متاسفانه سخنرانی شنبه هفته قبل رئیس جمهور نشان داد که بازهم صادرکنندگان حاضر به عرضه تمام و کمال ارز خود به سامانه نیما نیستند. رئیس جمهور صادرکنندگان را تهدید کرد که اگر ارز خود را به سامانه نیما تزریق نکنند یا به دادگاه معرفی می‌شوند و یا هیئت مدیره شرکتهای خصولتی صادرکننده متخلف برکنار می‌شوند. از طرفی در همان ایام اخباری درخصوص بخشنامه وزیر نفت به شرکتهای پتروشیمی منتشر شد که نشان میداد دولت قصد دارد با شرکتهای متخلف برخورد کند.

سوالی که در اینجا در ذهن اغلب کارشناسان ایجاد شده این است که چرا  پیمان سپاری ارزی از صادرکنندگان که یک هفته از زمان اجرای آن میگذرد و یا تهدید پتروشیمیهای  متخلف در زمان سیاست اول ارزی اجرای نشد؟

این درحالی است که بررسی عملکرد بازار ثانویه نشان میدهد، بعد از تهدید رئیس جمهور میزان تزریق ارز صادراتی مجددا به روند قبلی خود یعنی میانگین روزانه 60تا 65 میلیون یورو بازگشته و به این ترتیب تهدید آقای روحانی نیز بی اثر شده است.

به نظر میرسد دولت قصد جدی برای برخورد با تخلفات صادرکنندگان را ندارد در غیر این صورت باید شاهد برخورد جدی با پتروشیمیها و فولادیهای متخلف می‌بودیم. حداقل این است که به صورت شفاف به عموم مردم اعلام میشد چه میزان ارز صادراتی از طرف کدام صادرکننده به سامانه نیما تزریق نشده تا حداقل مردم تکلیف خود را با صادرکنندگان متخلف روشن کنند.

این موضوع نشان میدهد همانطور که لیست واردکنندگان دریافت کننده ارز 4200 به طور کامل منتشر نشد گویا قرار است با صادرکنندگان متخلف نیز برخورد قاطعی صورت نگیرد. به این ترتیب در هر دو سیاست اول و دوم با یک نوع یک بام و دوهوایی در سیاست گذاری مواجه بوده ایم. در واقع سیاستی که به طور کامل اجرایی نشود با سیاستی که اجرا نشده تفاوتی ندارد و شاید اثرات ان به اقتصاد مخرب تر باشد.

نکته قابل توجه اینکه اخیرا با شدت گرفتن اختلاف بازار سوم و بازار ثانویه عده ای از کارشناسان اقتصادی متعلق به طیف طرفدار بازار آزاد، پیشنهاد جدیدی ارائه داده اند که بر این اساس کل اقتصاد کشور به سمت آزاد سازی حرکت کند اتفاقی که اخیرا در بورس کالا رخ داد و در هفته‌های آتی باید شاهد اثرات منفی احتمالی آن در حوزه تولید باشیم. این درحالی است که به نظر میرسد اقتصاد ایران به جای آزاد سازی به سمت ولنگاری اقتصادی در حال حرکت است.

انتهای پیام/

R1389/P1012122/S7,77,78,79/CT7

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۶۵۹۴۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اطمینان خاطر فعالان اقتصادی با ابزار‌های موثر بانک مرکزی

امتداد - بانک مرکزی با ابزار‌های موثر فرصتی را فراهم کرد تا تقاضای سفته‌بازی وارد بازار ارز نشود و فضا برای ورود تقاضا‌های حقیقی باز شود.

به گزارش پایگاه خبری امتداد ، جعفر قادری؛ عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس در گفت‌وگو با خبرنگار ایبِنا با اشاره به عملکرد بانک مرکزی در خاموش سازی مدبرانه تنش‌های ارزی هفته‌های اخیر در کشور اظهار کرد: یکی از موضوعات مهمی که در بیش از یک سال گذشته جزیی از عملکرد موثر بانک مرکزی محسوب می‌شود، ورود درست به بازار ارز در راستای جلوگیری از التهاباتی است که با هدف تخریب معیشت مردم و کسب سود عده قلیلی بر پا شده است.

وی در این باره تاکید کرد: بانک مرکزی در روز‌هایی که شاهد نوسان هیجانی بالا رفتن نرخ ارز بودیم تلاش کرد تا با سیاست‌های درست و عدم دامن زدن به افزایش قیمت، بازار ارز را به خوبی مدیریت کند، ضمن اینکه درباره هیجانی بودن این نوسانات به خوبی و درستی اطلاع رسانی کرد.

نماینده مردم شیراز در مجلس گفت: آگاهی دادن بانک مرکزی به دارندگان سرمایه‌های خرد مبنی بر اینکه نباید در دام سفته بازانی افتاد که چند روزی به دنبال بالا بردن کاذب تقاضای ارز در بازار هستند تا منافع مالی خود را تامین کنند، سبب شد بسیاری از مردم وارد این مسیر نشوند و در کنار التهاب آفرینان بازار ارز قرار نگیرند.

قادری افزود: اطلاع رسانی بانک مرکزی موجب جلوگیری از زیان بسیاری از مردم شد؛ چرا که سفته بازان با ایجاد فضای هیجانی کاذب به دنبال بالا بردن نرخ ارز با نمایش وجود متقاضی بسیار زیاد در این بازار بودند؛ در حالی که مشخص بود بازار به سرعت افت می‌کند و قیمت ارز به نرخ‌های سابق برمی گردد.

این نماینده خانه ملت تصریح کرد: در این شرایط بانک مرکزی با ابزار‌های اطمینان بخش و موثر فرصتی را فراهم کرد تا تقاضای سفته بازی وارد بازار نشود و فضا برای ورود تقاضا‌های واقعی باز شود.

بساط گرانفروشی ارز جمع شد

عضو کمیسیون برنامه، بودجه و محاسبات مجلس گفت: بانک مرکزی با تخصیص درست و به موقع ارز مختص واردات کالا‌های اساسی و نهاده‌ها باعث اطمینان بیشتر در فعالان اقتصادی شد؛ بنابراین زمینه‌ای برای وجود تلاطمات در بازار ارز باقی نماند و به این دلیل بساط گرانفروشی ارز و بازار گرم کنی بالا بردن نرخ ارز هم جمع شد.

وی معتقد است: در چنین شرایطی مردم نیز نباید اسیر التهاب آفرینی‌های دلالان ارزی شوند و منابع مالی خود را در جایی هزینه کنند که ممکن است به همان سرعتی که بر قیمت آن افزوده شده به همان سرعت نیز در مسیر کاهش نرخ قرار بگیرد؛ درست شبیه به روندی که در افزایش و کاهش نرخ ارز طی روز‌های اخیر شاهد آن بودیم. در واقع مردم باید بدانند اسیر شدن در این بازار‌ها به زیان آنهاست لذا نباید به چنین التهاباتی دامن بزنند.

قادری تاکید کرد: بانک مرکزی در چنین شرایطی باید روش‌های متعددی را در پیش بگیرد تا بخشی از مردم که نگران حفظ قدرت خرید هستند بتوانند قدرت خرید خود را حفظ کنند؛ مثل سپرده گذاری ارزی که می‌تواند منجر به کاهش تلاطمات ارزی در چنین زمان‌هایی شود.

برچسب ها :

این مطلب بدون برچسب می باشد.

دیگر خبرها

  • تضارب آراء در سیاست‌های ارزی طبیعی است
  • جزئیات جلسه ارزی کمیسیون اقتصادی مجلس با مخبر
  • نظام ارزی ،صادرکننده را با محدودیت مواجه کرده است
  • حسینی: مجلس نظام ارزی را بازبینی می‌کند
  • چگونه بازار مرغ ترکمنستان را از دست دادیم؟
  • جنجال علیه اخذ مالیات از دلالان دانه‌درشت آن هم با پول بیت‌المال
  • ‏افزایش ۲۰۰ میلیون دلاری دارایی‌های ارزی در فروردین
  • اطمینان خاطر فعالان اقتصادی با ابزار‌های موثر بانک مرکزی
  • جذابیت گوهر سنگ خراسان جنوبی برای هیئت های خارجی نمایشگاه اکسپو
  • وصول یک ماهه ۱۰۰۰ میلیارد مالیات از شرکتهای خام فروش صادراتی