Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش ایکنا، جهان اقتصاد نوشت: این کنترل ممکن است در جهت افزایش متغیرهای اقتصادی (سیاست انبساطی) و یا کاهش آنها (سیاست انقباضی) انجام شود. همچنین سیاست پولی را می توان تلاشی در جهت کنترل حجم پول، در راستای تحقیق اهداف اقتصادی و یا به حداقل رساندن خسارتهای ناشی از وجود عملکرد نظام پولی تعریف کرد. .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مهمترین هدف سیاست پولی ایجاد ثبات و پایداری در قیمتها است که بانک مرکزی از طریق ابزارهای مختلفی به این امر دست می یابد.

رضا توسلی، عضو انجمن حسابرسان داخلی ایران، در گفتگو با جهان اقتصاد با اشاره به مطلب فوق گفت: بانک مرکزی برای دستیابی به اهداف اقتصادی خود ابزارهای مختلفی دارد و با توجه به شرایط زمانی و تحولات اقتصادی و اجتماعی از هرکدام از ابزارها استفاده می کند. بانک مرکزی از طریق سه کانال، سیاستهای پولی خود را اعمال می کند که شامل نرخ ذخیره قانونی، نرخ تنزیل مجدد و عملیات بازار باز است.

وی با توجه به اهمیت نرخ ذخیره قانونی برای دست یابی به اهداف بانک مرکزی گفت: براساس قانون بانکی هرکشوری، بانکها موظف هستند درصدی از سپرده های دیداری و غیردیداری را به عنوان سپرده های قانونی نزد بانک مرکزی به ودیعه گذارند. این ابزار از دوجهت برای سیاستگذاران اهمیت دارد. نخست، آنکه وسیله ای است جهت تأمین امنیت بخشی از سپرده های مردم در نزد بانکها و دوم آنکه به لحاظ اثرهای سریعی که تغییر در نرخ ذخیره قانونی در حجم اعتبارات اعطایی سیستم بانکی به خصوص بخش خصوصی دارد، این ابزار به عنوان یکی از اهرمهای مهم برای اجرای سیاستهای پولی، به منظور کنترل حجم تسهیلات اعتباری تلقی می شود. تفاوت قائل شدن نرخ ذخائر قانونی برحسب منشأ داخلی یا خارجی بودن سپرده ها معمولا در کشورهایی اعمال می شود که پول آنها قدرت بین المللی داشته و حجم قابل توجه ای از آنها در اختیار واحدهای اقتصادی خارج از کشور میباشد.با توجه به اینکه این قسمت از پول کشور در اختیار خارجیان می باشد، جزو حجم پول کشور محسوب نمی شود و هر نوع انتقال آن به بانک تجاری داخل کشور، موجب افزایش قدرت وام دهی آنها می شود. بدین جهت بانک مرکزی نرخ ذخیره قانونی بالایی برای اینگونه سپرده ها که منشأ خارجی دارند تعیین می کند. اگر بانک مرکزی اقدام به افزایش نرخ سپرده قانونی نماید، ضریب فزاینده پولی کاهش یافته و از این طریق با فرض ثابت بودن پایه پولی، حجم پول کاهش می یابد. این اثر را بدین طریق می توان توجیه کرد که با افزایش نرخ سپرده قانونی بانکهای تجاری ناچارند درصد بیشتری از سپرده های مردم را به صورت سپرده قانونی نزد بانک مرکزی قرار دهند و درصد کمتری را جهت وام دهی استفاده کنند.

این کارشناس ارشد حسابداری گفت: در سال ۸۸ نسبت به سالهای قبل نرخ سپرده قانونی کاهش یافته است. به عبارت دیگر بانک مرکزی نسب به سالهای قبل سیاست انبساطی پولی را اعمال نموده است. همچنین در دوره ۱۳۸۶-۱۳۸۸ بانک مرکزی با هدف کاهش بار هزینه ای ناشی از سپرده قانونی، تشویق نظام بانکی به جذب سپرده های بلندمدت تر و آزادسازی منابع بانکها برای اعطای تسهیلات به بنگاه های کوچ و زود بازده نسبت ذخیره قانونی را برای سپرده های قرض الحسنه و بلند مدت تا سطح ۱۰ درصد کاهش داد.

توسلی بیان داشت: در سال جاری نیز با تاکیدات دولت برای رونق اقتصادی نرخ ذخیره قانونی برای بانک های خوب کاهش یافت. بنابراین این کاهش به شیوه مدیریت شده نقدینگی مناسبی را در اختیار نظام بانکی قرار می ‌دهد و از این نظر اثر این سیاست پولی مثبت خواهد بود. از طرف دیگر کاهش ذخیره قانونی به بانک‌هایی که در معرض تنگنای مالی قرار گرفته‌اند، به مدیریت نقدینگی بانک ها کمک می‌ کند که اثر آن تقویت بانک‌ها برای تسهیلات‌دهی بیشتر است.

مرتضی ابراهیمی

منبع: ایکنا

کلیدواژه: نظام بانکی ذخیره قانونی ایکنا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۷۸۵۵۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تامین توسط شبکه بانکی صادر شد

بانک مرکزی اعلام کرد: به منظور گسترش تامین مالی زنجیره تولید و اجرایی‌سازی شیوه‌نامه اجرایی استفاده از برات الکترونیکی (که طی بخشنامه شماره ۲۸۳۹۶۲‏‏/۰۰ مورخ ۲۹‏‏/۰۹‏‏/۱۴۰۰ به شبکه بانکی کشور ابلاغ شده است) با تلاش‌های صورت گرفته و فراهم‌سازی الزامات سامانه‌ای و فناورانه و با همکاری بانک‌های صادرات ایران، تجارت و ملی ایران و همچنین وزارت امور اقتصادی و دارایی بهره برداری تجاری از این ابزار در تاریخ سوم اردیبهشت ماه امسال عملیاتی شد و اولین برات الکترونیکی توسط دو بانک صادرات ایران و تجارت صادر شد.

در چارچوب این ابزار اشخاص حقیقی و حقوقی می‌توانند به منظور تامین سرمایه در گردش مورد نیاز فعالیت اقتصادی خود اقدام نمایند. لازم به ذکر است برات الکترونیکی سندی غیر کاغذی است که با درخواست برات‌دهنده (براتکش) یعنی خریدار در وجه یا به حواله کرد دارنده برات یعنی فروشنده و بر اساس اعتبار خریدار صادر می‌شود. سررسید این ابزار یک تا دوازده ماهه است و بانک عامل به عنوان رکن براتگیر، بازپرداخت مبلغ در سررسید را تقبل می‌کند.

برخی از مزایای برات الکترونیکی عبارتند از:
- قابلیت انتقال در زنجیره‌های فعالیت‌های اقتصادی
- امکان صدور برات الکترونیکی تا سقف ۲۰۰ فروش سال گذشته بنگاه خریدار
- معاف از برنامه کنترل مقداری ترازنامه بانک مرکزی
- امکان تنزیل توسط شبکه بانکی در صورت گذشته یک چهارم از عمر برات یا دو بار گردش در زنجیره

با توسعه استفاده از این ابزار برای کل شبکه بانکی ظرفیت مناسبی جهت تامین مالی بنگاه‌های اقتصادی در طول زنجیره‌های فعالیت آنها فراهم شده است. لازم به ذکر است که بر اساس بخشنامه مورخ ۲۶/۱/۱۴۰۳ بانک مرکزی به شبکه بانکی امکان صدور ۸۰ هزار میلیارد تومان برات الکترونیکی توسط شبکه بانکی در سال ۱۴۰۳ پیش بینی شده است که می‌تواند در کنار سایر ابزار‌های تامین مالی اعم از اوراق گام و تسهیلات نقش موثری در تحقق اهداف شعار سال ایفا کند.

باشگاه خبرنگاران جوان اقتصادی بانک و بیمه

دیگر خبرها

  • تداوم کاهش نرخ رشد نقدینگی | خلق پول بانک‌ها و موسسات ناتراز محدود شد
  • تداوم کاهش نرخ رشد نقدینگی/ خلق پول بانک‌ها و موسسات ناتراز محدود شد
  • تداوم کاهش نرخ رشد نقدینگی
  • تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها
  • دستاورد گواهی ۳۰ درصدی چه بود؟/ تولید زیر بار فشار دستورالعمل ها
  • کاهش غیر منتظره نرخ تورم در حوزه پولی یورو /انتظارات بازار و بانک مرکزی اروپا
  • تاثیر تثبیت بر انتظارات تورمی
  • تقویت همکاری های بانکی ایران و افغانستان
  • نخستین برات الکترونیکی تامین مالی زنجیره تامین توسط شبکه بانکی صادر شد
  • گزارش عملیات اجرایی سیاست پولی