Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایران آنلاین»
2024-04-29@01:09:55 GMT

ممنوعیت ازدواج دختران زیر 13 سال

تاریخ انتشار: ۵ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۰۸۰۱۹۷۷

ممنوعیت ازدواج دختران زیر 13 سال

یک فوریت ممنوعیت ازدواج دختران زیر 13 سال دیروز در مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. یاسمن صادق شیرازی خبرنگار

اخبار اجتماعی/ طرحی که بر اساس آن قرار است ازدواج دختران زیر 13 سال و پسران زیر 16 سال در کشور ممنوع شود. این طرح از یک سال گذشته در دستور کار مجلس قرار گرفته و بزودی قرار است پس از تأیید کمیسیون قضایی و حقوقی به مجلس به صحن علنی بهارستان راه پیدا کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

کارشناسان معتقدند تصویب هرچه سریع‌تر این فوریت و اصلاح قانون سن ازدواج می‌تواند تا حدود زیادی از عوارض ناشی از پدیده کودک همسری در کشور جلوگیری کند. همچنین، صاحب نظران حوزه کودک، مهم‌ترین عوارض ناشی از کودک همسری را خودکشی، فرار دختران، آسیب‌های روحی و جسمی عنوان می‌کنند و معتقدند با اصلاح این قانون آمار با کاهش جدی در زمینه آسیب‌های اجتماعی روبه‌رو خواهیم شد.

«طیبه سیاووشی»، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس در این باره به«ایران» می‌گوید: خوشبختانه با وجود اینکه برخی از نمایندگان اعتقاد داشتند که مجلس باید تمرکز اصلی خود را به مسائل اقتصادی و کاهش قدرت خرید مردم بگذارد، امروز فوریت این طرح به تصویب رسید.
وی با اشاره به اینکه 90درصد از کودک همسری‌ها در کشور در خانواده‌های فقیر ایجاد می‌شود، ادامه می‌دهد: به عقیده ما هم مسائل اقتصادی کشور در اولویت است. چراکه اگر بتوان وضعیت مالی مردم را بهبود بخشید می‌توان ازتعداد زیادی از کودک همسری‌های کشور جلوگیری کرد. سیاووشی با تأکید بر اینکه این طرح در جهت تغییر ماده 1041 قانون مدنی طراحی شده است، می‌افزاید: این طرح حدود 6 ماه است که دروضعیت بررسی قرار دارد و تصویب فوریت آن به هرچه سریع‌تر رسیدن فوریت به صحن علنی کمک می‌کند. همچنین، پس از تصویب ازدواج دختران زیر 13 سال و پسران زیر 16 سال ممنوع می‌شود.
این عضو فراکسیون زنان مجلس در مورد متن این فوریت، می‌گوید: برخی از نمایندگان مجلس توجیهات خود از این فوریت را در متن آن آورده‌اند. یکی از این توجیهات آن است که اغلب این کودکان در خانواده‌های فقیر زندگی می‌کنند و دچار بارداری‌های زودهنگام می‌شوند. همچنین، متأسفانه تعداد زیادی از این کودکان به علت آماده نبودن وضعیت جسمی شان برای بارداری جانشان را از دست می‌دهند.
وی با بیان بر اینکه نیمی از راه تصویب این طرح پس از رأی فوریت آن طی شده است، تأکید می‌کند: در مورد اینکه طرح چه زمانی به صحن علنی می‌رسد نمی‌توان زمانی را اعلام کرد چون ممکن است فوریت‌های دیگری هم در طول این مدت مطرح شود اما تمام تلاش خود را می‌کنیم تا هر چه سریع‌تر به صحن برسد. سیاووشی ادامه می‌دهد: یکی از دلایلی که فوریت این طرح توانست نظر موافق تعداد زیادی از نمایندگان مجلس را جلب کند فتوای آیت‌الله مکارم شیرازی بود که ازدواج دختران زیر 10 سال را حرام اعلام کرد و به بحث بلوغ عقلی و جسمی کودک تأکید داشت. این نماینده مجلس، بلوغ جسمی و عقلی کودکان را از مهم‌ترین شروط ازدواج آنها می‌داند و می‌گوید: در حال حاضر برای ازدواج کودکان زیر 13سال، حکم دادگاه و اذن ولی کفایت می‌کند اما ما در این طرح بحث پزشکی قانونی را هم وارد این چرخه کردیم. به‌طوریکه برای ازدواج دختران بین 13 تا 16 و پسران 16 تا 18 سال علاوه بر حکم ولی و دادگاه، تأیید پزشکی قانونی هم لازم است. وی نسبت به افزایش کودکان بیوه در کشور هم هشدار می‌دهد و می‌افزاید: متأسفانه تعداد زیادی از این کودکان پس از ازدواج طلاق می‌گیرند و دچار اختلالات روانی و روحی می‌شوند. حتی برخی از آنها دست به خودکشی می‌زنند.
سیاووشی کودک همسری را مهم‌ترین عامل ترک تحصیل کودکان می‌داند و می‌گوید: متأسفانه حتی تعداد زیادی از این کودکان به خاطر ازدواج از چرخه آموزشی حذف می‌شوند و پس از اینکه طلاق می‌گیرند هم هیچ پشتوانه‌ای ندارند.موضوعی که باعث تحمیل هزینه‌های اضافی به خانواده و دولت می‌شود.البته برخی از این کودکان حتی به اجبار همسر اتباع خارجی می‌شوند و کودکان شان هم نمی‌توانند شناسنامه بگیرند.

کودک همسری نوعی کودک آزاری است

«فاطمه ذوالقدر»، عضو کمیسیون فرهنگی مجلس نیز کودک همسری را نوعی کودک آزاری می‌داند و می‌گوید: این کودکان اغلب به دلیل فرهنگ و سنت و مشکلات اقتصادی و یا بعضاً عرفی خانواده محکوم به ورود زودهنگام به دنیای بزرگسالان هستند. شرایطی که آسیب‌های جسمی و روحی متنوعی را به آنها وارد می‌کند وباعث می‌شود از لحاظ جسمی و روحی آسیب‌های متنوعی را تحمل کنند. همچنین، فرزندان حاصل از این ازدواج‌ها نیز متأثر از این شرایط هستند. یعنی آنها هم دچار مشکلات زیادی در آینده خواهند شد.
او کودک همسری را مصداقی از خشونت علیه زنان می‌داند و می‌افزاید: خوشبختانه درخواست یک فوریت بررسی طرح افزایش حداقل سن قانونی دختران برای ازدواج در صحن علنی مجلس به رأی گذاشته شد که مورد تأیید اکثریت نمایندگان بود که از مجموع 209 نماینده حاضر در جلسه 151 نماینده با رأی موافق، 34 نماینده با رأی مخالف و 7 نماینده با رأی ممتنع با رسیدگی فوریتی مجلس به این مسأله اجتماعی موافقت کردند. وی می‌افزاید: شرایط فرهنگی و اجتماعی جامعه در زمان و مکان کنونی که بلوغ جسمی و روانی و حتی جنسی کودکان را تحت تأثیر قرار داده  سبب شده  کودکان دیرتر به بلوغ جسمی و فکری برسند لذا با توجه به افزایش محرومیت و فقراین مسائل کودک همسری را دامن خواهد زد.

کاهش آسیب‌های اجتماعی با تصویب این فوریت

رضا جعفری، رئیس اورژانس اجتماعی کشور نیز تصویب این فوریت را یکی از مهم‌ترین عوامل کاهش آسیب‌های اجتماعی و مراجعه به سازمان بهزیستی می‌داند و به«ایران» می‌گوید: ایجاد مشکلات اجتماعی مانند فرار از منزل، گرایش به مواد مخدر، خودکشی و سایر آسیب ها از عواملی است که در اثر ازدواج در سنین پایین ایجاد می‌شود. به همین علت پس از تصویب طرح شاهد کاهش مراجعه به بهزیستی و مداخلات اورژانس اجتماعی در این زمینه خواهیم بود.
وی با اشاره به این‌که یکی از مهم‌ترین آثار منفی ای که ازدواج در سنین پایین دارد، عدم امکان ادامه تحصیل، ترک تحصیل یا افت تحصیلی کودکان است، می‌افزاید: این عامل می‌تواند در کسب موقعیت‌های شغلی و پایگاه اقتصادی و اجتماعی در درازمدت اثرات منفی بر سرنوشت و آینده دختران بر جا بگذارد.
وی با تأکید بر این‌که عدم نقش یا عاملیت در انتخاب همسر آینده باعث عدم رضایتمندی زندگی زناشویی و حتی طلاق و سایر آسیب های اجتماعی می‌شود، بیان می‌کند: وجود فاصله سنی بین دختران و همسران که عموماً در سنین بالاتری هستند و می‌تواند سبب ایجاد فاصله سنی شود. وی می‌گوید: عدم آمادگی روانی یا بلوغ اجتماعی جهت انتخاب همسر.عموماً در این سن انتخاب‌ها متأثر از فضای عاطفی یا احساسی و ناشی از هوس‌های زودگذر مانند زیبایی ظاهری، تیپ و قیافه فرد مقابل یا فرار از شرایط اقتصادی و اجتماعی خانواده است.
جعفری با تأکید بر این‌که ناتوانی فیزیکی و جسمانی جهت بارداری، زایمان های زودرس، تولد فرزندان نارس و حتی مرگ مادران از نتایج منفی کودک همسری است، می‌گوید: بنابراین احترام به خواسته‌ها و انتظارات دختران و زنان در برنامه‌ریزی‌ها و سیاست گذاری های کلان باید مورد توجه قرار گیرد.

منبع: ایران آنلاین

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ion.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایران آنلاین» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۰۸۰۱۹۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

نگاهی به کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان»/ شما خدا را می‌شناسید؟

کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان؛ پاسخ به ۴۰ پرسش کودکان و نوجوانان درباره خدا» یکی از آن راه‌های آسانی است که می‌توان به کمک آن کودکان را قانع کرد. - اخبار فرهنگی -

به گزارش خبرنگار فرهنگی تسنیم، طرح پرسش‌‏ها و دغدغه‏‌های فکری نوجوانان و پاسخ مناسب به آنها از ملزومات  تبلیغی است. در کتاب "خداشناسی قرآنی کودکان" به قلم غلامرضا حیدری ابهری ضمن ارائه مباحثی در نحوه پاسخگویی به سؤالات مذهبی کودکان، 40 پرسش درمورد حقیقت، صفات و کارهای خداوند و شناخت جایگاه مقام و مرتبه خدا در ذهن کودکان ذکر شده و به اختصار با استفاده از آیات و روایات به آنها پاسخ داده شده است. مطالب به صورت روان و متناسب با درک و دریافت و زبان کودکان ارائه شده است. فرزانه زینلی نویسنده و فعال فرهنگی یادداشتی بر این کتاب نوشته و برای انتشار در اختیار خبرگزاری تسنیم قرار داده است که در ادامه می‌خوانید:

خدا چه شکلیه؟ خدا بچه داره؟ مامانش خدارو دعوا نمی‌کنه که همیشه بیداره؟! اصلاً خدا کیه؟!

این جور سؤالات را همه ما یا شنیده‌ایم یا مدتی در کودکی، ذهنمان را مشغول کرده‌اند. فکرکردن به خدا و بودنش در همه لحظات، برای ذهن کودک ما سخت است؛ کودکی که هنوز دنیا را درست نشناخته، تازه دارد مقدمات زیستن در آن را یاد می‌گیرد و قواعدش را می‌شناسد، با تناقض‌هایی روبرو می‌شود. همه پرسش‌های عجیب و غریب و فلسفی بچه‌ها از همین اختلاف‌های به ظاهر ساده برایشان شروع می‌شود و پاسخ این سؤالات برای ما سخت است؛ چون ذهنمان خیلی وقت است که به پذیرفتن عادت کرده و انگار هیچ چیز عجیبی نمی‌تواند هوشیارش کند.

دفترچه «خاطرات شیطان» دست بچه‌ها افتاد

در بین همه مسائلی که برای بچه‌ها سؤال ایجاد می‌کند، ماهیت خداوند از همه پیچیده‌تر است. این موضوع حتی برای بزرگترها هم گاهی جای ابهام دارد چه برسد به کودکی که تازه می‌خواهد معنای «لا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَ لا نَوْمٌ» را درک کند و بفهمد چطور در دنیایی که خودش می‌خوابد، مادرش می‌خوابد، حتی پرنده‌ها و گنجشک‌ها هم می‌خوابند، موجودی وجود دارد که نمی‌خواد و به خواب احتیاجی هم ندارد؟ یا کودکی که از لحظات غفلت مادرش برای خرابکاری‌ها استفاده می‌کند و باور دارد کسی او را نمی‌بیند، چطوری باید درک کند خدا در همه لحظات او حضور دارد و در عین حال، در تمام لحظات مادرش هم حضور دارد؟ بخشی از این پرسش‌ها به سبب شکل نگرفتن تفکر انتزاعی کودک ایجاد می‌شود و ممکن است با گذر از این دوره و ورود به دوره دوم نوجوانی، حل بشود، اما پاسخ همین سؤالات می‌تواند جهان‌بینی کودک را در موضوع خداشناسی شکل بدهد.

پاسخ به بنیادی‌ترین پرسش‌ها درباره خدا

این دست پرسش‌ها برای والدین نگران کننده است؛ از طرفی اینکه نمی‌توانند کودکانشان را قانع کنند و در چشم فرزندشان از مقام «همه چیزدانی» تنزل پیدا می‌کنند، و از طرف دیگر اینکه بالاخره چه پاسخی باید به بچه داد، اضطراب شدید به آنها وارد می‌کند. یک راه‌حل این است که از سرخط شروع کنید؛ یعنی ابتدا خودتان مسئله را حل کنید و بعد، متناسب با فهم و درک کودک، آن را برایش شرح بدهید. اما همیشه راه‌حل آسان‌تری هم هست!

کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان؛ پاسخ به 40 پرسش کودکان و نوجوانان درباره خدا» یکی از آن راه‌های آسانی است که می‌توان به کمک آن کودکان را قانع کرد. نویسنده در این کتاب، به بنیادی‌ترین پرسش‌هایی که بین کودکان و نوجوانان مشترک است، پرداخته و به زبان ساده و با تمثیل‌هایی از زندگی روزمره، آن را برای کودکان قابل درک کرده است. در ابتدای کتاب هم بخشی را برای والدین نوشته و در آن، به لزوم «شنیدن» و چگونگی همدلی با کودکان در پرسش‌هایشان پرداخته است. غلامرضا حیدری ابهری، نویسنده کتاب، در مقدمه می‌گوید: «مطالب این کتاب با مطالب کتاب‌های اعتقادی مرسوم، کاملاً متفاوت است؛ زیرا خداشناسی کودک و نوجوان و پرسش‌های او، با خداشناسی بزرگسال و نیازهای فکری این گروه بسیار تفاوت دارد.» نویسنده در بخش‌های مختلف این کتاب سعی کرده است با نهایت آرامش، پاسخی قانع کننده برای کودکان آماده کند و حتی می‌گوید که این پاسخ‌ها را ابتدا در اختیار فرزند خودش قرار داده و نظر او را به عنوان یک مخاطب هم سن و سال، پرسیده تا در نهایت، کتاب مناسب حال و هوای کودک و نوجوان باشد.

این کتاب را انتشارات بین‌المللی جمال در 140 صفحه منتشر کرده و در کتابنامه رشد آموزش و پرورش نیز معرفی شده است.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آیا دختران ازدواج کرده می توانند در مدارس روزانه هم تحصیل کنند؟
  • جراحی تومور ۱۴ سانتی از کلیه کودک ۲ ساله بندرعباسی
  • تاثیر اسباب بازی در نبوغ و رشد کودکان
  • ۴۲ هزار کودک سرطانی در «محک» در حال درمان هستند
  • فریز تخمک، راهی برای حفظ قدرت باروری دختران
  • نگاهی به کتاب «خداشناسی قرآنی کودکان»/ شما خدا را می‌شناسید؟
  • شناخت زودهنگام اختلالات رشد، موثر بر عملکرد فردی و اجتماعی کودک در آینده
  • ماجرای عجیب گم شدن یک حلقه ازدواج
  • ماجرای شبکه اجتماعی تیک تاک و ممنوعیت در آمریکا به کجا رسید؟
  • نشانه‌های آمادگی برای ازدواج در دختران