Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-05-07@03:03:57 GMT

برهم صالح، فرصت‌ها و موانع پیش‌ِرو

تاریخ انتشار: ۲۱ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۰۴۵۶۲۲

برهم صالح، فرصت‌ها و موانع پیش‌ِرو

به گزارش تسنیم، هلمت غریب استاد دانشگاه صلاح‌الدین اربیل و تحلیلگر مسائل عراق در گفتگو با خبرنگار تسنیم در خصوص انتخاب برهم صالح به‌عنوان رئیس جمهوری جدید عراق گفت: برهم صالح به‌عنوان یکی از چهره‌های سیاسی مطرح عراق نقش تعیین‌کننده‌ای در ثبات و آرامش سیاسی این کشور به‌ویژه در مرحله پساداعش خواهد داشت، وی می‌تواند تداوم‌دهنده راه جلال طالبانی در منصب ریاست جمهوری عراق باشد و جایگاه واقعی این پست را بار دیگر به آن برگرداند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی در ادامه گفت: رئیس جمهوری جدید عراق می‌تواند مرجعی برای رفع مشکلات اربیل ــ بغداد و حتی مسائل داخلی این کشور باشد.

هلمت غریب با اشاره به مسائل پیش‌آمده در این دوره از انتخابات ریاست جمهوری عراق به‌ویژه میان دو حزب حاکم اقلیم کردستان گفت: حزب دموکرات کردستان بر این عقیده است که سازوکار انتخاب رئیس جمهوری جدید عراق، نقض توافق سیاسی در اقلیم کردستان به‌ویژه توافق راهبردی دو حزب حاکم اقلیم بوده است که سال 2005 به امضای هر یک از جلال طالبانی و مسعود بارزانی رسیده است.

استاد دانشگاه صلاح‌الدین اربیل گفت: بخش اعظم جریان‌های سیاسی اقلیم کردستان و عراق نگاه امیدوارانه‌ای به انتخاب برهم صالح دارند و معتقدند که وی با توجه به توانایی و روابط حسنه‌ای که با عراقی‌ها دارد می‌تواند عاملی در راستای رفع مشکلات این کشور باشد، البته در این میان عده دیگری هم بر این باور هستند که چهار سال آتی نیز رخداد قابل توجهی را به‌ویژه در روابط اربیل ــ بغداد به‌دنبال نخواهد داشت.

وی با اشاره به مخالفت‌های حزب دموکرات کردستان عراق گفت: حزب دموکرات کردستان معتقد به لزوم هماهنگی و اتخاذ موضع مشترک جریان‌های کردی به‌ویژه دو حزب حاکم اقلیم در خصوص معرفی نامزد مشترک ریاست جمهوری به پارلمان عراق بوده است و تعیین تکلیف این پروسه در صحن پارلمان عراق نگرانی این حزب را در پی داشته است.

هلمت غریب گفت: مسعود بارزانی با معرفی فؤاد حسین رئیس نهاد ریاست اقلیم کردستان به‌عنوان نامزد ریاست جمهوری عراق بر این اعتقاد بود که حمایت شخص وی از رئیس جمهوری می‌تواند چاره‌یابی مشکلات اربیل ــ بغداد را تسریع کند. با توجه به مسائل پیش‌آمده سال گذشته و فاصله‌ای که میان اقلیم و دولت مرکزی عراق به‌وجود آمد حتی برخی از جریان‌های سیاسی عراق بازگشت مسعود بارزانی را به عرصه سیاسی به‌فال نیک گرفته بودند و پیروزی نامزد معرفی‌شده وی را عامل وحدت بیشتر در عراق می‌دانستند، اما در نهایت، اتحادیه میهنی کردستان توانست این پرونده را به‌نفع خود یک‌سره کند.

تحلیلگر مسائل سیاسی عراق تصریح کرد: برهم صالح در جایگاه ریاست جمهوری عراق بدون حمایت اقلیم کردستان به‌ویژه شخص مسعود بارزانی نمی‌تواند به اهداف تعیین‌شده خود و استفاده از ظرفیت‌های موجود برسد. با توجه به اعلام نگرانی بارزانی از سازوکار انتخاب رئیس جمهوری عراق تاکنون هیچ گشایشی در رفع این نگرانی حاصل نشده است و دو حزب حاکم اقلیم کردستان هم ابتکاری در زمینه رفع این نگرانی نداشته‌اند، از این رو ممکن است برهم صالح قربانی رقابت‌های کنونی دو حزب دموکرات کردستان و اتحادیه میهنی شده و حتی تلاش‌هایی علیه وی در اقلیم کردستان نیز دیده شود.

این استاد دانشگاه اقلیم کردستان در خصوص تأثیر انتخاب برهم صالح بر روابط خارجی عراق گفت: برهم صالح به‌سبب داشتن روابط حسنه با کشورهای منطقه و جهان می‌تواند نوعی از تعادل و توازن را در روابط عراق با کشورهای همسایه، منطقه، اروپایی و آمریکا محقق کند.

وی گفت: موضوع روابط عراق با جمهوری اسلامی ایران متفاوت است، این دو کشور دارای روابط عمیق مبتنی بر فاکتورهای خاصی هستند و هر نخست وزیر و رئیس جمهوری که در رأس قدرت عراق قرار می‌گیرد باید به اهمیت این روابط و اعتبار آن واقف باشد. حکام عراق باید از دریچه اهمیت به عوامل تشکیل دهنده روابط بغداد ــ تهران بنگرند زیرا ایران به‌عنوان یک قدرت اصلی، نقش تعیین کننده‌ای در معادلات منطقه دارد، از طرفی مرزهای طولانی مشترک عراق با ایران وجود یک روابط مستحکم را میان دو کشور ایجاب می‌کند.

هلمت غریب گفت: اگرچه بر اساس قانون اساسی عراق شخص نخست وزیر طراح و مجری سیاست خارجی و نوع رابطه این کشور با کشورهای دیگر است اما برهم صالح با توان و تجربه و مقبولیتی که در عراق دارد می‌تواند عامل نزدیکی هرچه بیشتر بغداد و تهران باشد.

استاد دانشگاه صلاح‌الدین اربیل در خاتمه گفت: در صورتی که برهم صالح نگرانی‌های به‌وجودآمده در اقلیم کردستان را برطرف و مسعود بارزانی با وی به‌عنوان رئیس جمهوری عراق تعامل کند، می‌تواند از جایگاه قانونی خود به‌عنوان حافظ قانون اساسی عراق در جهت رفع مشکلات اقلیم کردستان و دولت مرکزی گام بردارد. اما همچنان که اشاره کردم بدون رفع مشکلات پیش‌آمده میان حزب دموکرات کردستان و اتحادیه میهنی در خصوص انتخاب رئیس جمهوری جدید عراق نمی‌توان به افق روابط اربیل و بغداد با نقش‌آفرینی برهم صالح امیدوار بود زیرا حزب دموکرات کردستان جریان سیاسی اصلی اقلیم کردستان است و با کسب 45 کرسی در انتخابات پارلمانی محلی هم نشان داده است که هر گونه اقدام در راستای رفع مشکلات چندین‌ساله اقلیم و مرکز بدون بازگشت به رأی این حزب مقدور نخواهد بود.

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۰۴۵۶۲۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

رئیسی: از سوءاستفاده صهیونیست‌ها علیه ایران جلوگیری کنید/ بارزانی: حرمت کمک‌های ایران را نگه می‌داریم

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، حجت‌الاسلام سید ابراهیم رئیسی صبح امروز دوشنبه در دیدار آقای «نیچروان بارزانی» رئیس اقلیم کردستان عراق با بیان اینکه روابط کردستان با ایران بر پیوند‌های تاریخی، ملی، دینی و فرهنگی استوار است، اظهار امیدواری کرد که این سفر به نقطه عطفی در ارتقای سطح روابط سیاسی، امنیتی، اقتصادی و فرهنگی تبدیل شود.

رئیس جمهور با بیان اینکه عراق قوی و تقویت وحدت و انسجام در چارچوب عراق واحد همواره مورد اهتمام و تاکید جمهوری اسلامی ایران بوده است، گفت: حمایت‌های ایران از کرد‌ها چه در زمان رژیم صدام، چه قتل عام حلبچه و حمله داعش اثبات می‌کند که ایران پشتوانه‌ای بزرگ و دوست روز‌های سخت عراق و کردستان است.

رئیسی با اشاره به اینکه دولت و ملت ایران، امنیت عراق را به مثابه امنیت خود می‌شمارند، افزود: ما نسبت به حسن نیت و دوستی برادران عراقی و کرد خود اطمینان داریم، اما با توجه به کینه‌ورزی دشمنان از جمله رژیم صهیونیستی علیه ملت ایران، انتظار داریم دولت عراق و اقلیم کردستان به طور مطلق از هرگونه سوء استفاده عناصر دشمن صهیونیستی و عناصر ضد انقلاب از خاک این منطقه علیه ایران جلوگیری به عمل آورند.

رئیس جمهور ضمن قدردانی از اقدامات دولت عراق و نیز اقلیم کردستان در اجرای مفاد توافقنامه امنیتی فیمابین، بر اجرای کامل و دقیق این توافق تاکید و تصریح کرد: خلع سلاح کامل و عدم حضور عناصر ضد انقلاب در خاک عراق یک ضرورت است.

رئیسی همچنین تاکید کرد: ایران مانعی برای گسترش همکاری‌های اقتصادی و مراودات تجاری با اقلیم کردستان ندارد. ما مرز‌های طولانی میان دو طرف را فرصتی ارزشمند برای ارتقای سطح روابط می‌دانیم، اما امنیت اساس و بستر ضروری هر نوع همکاری و گسترش تعاملات است.

رئیس جمهور با تاکید بر اینکه نباید اجازه دهیم عناصر معاند و بدخواهان روابط دوستانه و صمیمی طرفین اخلالی در مسیر گسترش همکاری‌های فیمابین ایجاد کنند، اظهار داشت: نگاه مسئولان باید فراتر از بدخواهی بیگانگان معطوف به طراحی و اجرای راهکار‌های توسعه روابط در مسیر تامین منافع متقابل میان ایران با عراق به طور عام و اقلیم کردستان به طور خاص باشد.

«نیچروان بارزانی» نیز در این دیدار ضمن ابراز خوشحالی از تجدید دیدار خود با رئیس جمهور کشورمان، با بیان اینکه اشتراکات دینی، تاریخی و فرهنگی، در طول سالیان متمادی همسایگی، پیوند‌هایی عمیق را میان دو طرف ایجاد کرده است، از جمهوری اسلامی ایران به عنوان دوست روز‌های سخت و کشوری که همواره در هنگام بروز مشکلات کنار عراق و اقلیم کردستان بوده است، صمیمانه قدردانی کرد.

رئیس اقلیم کردستان عراق با قدردانی از نقش شهید قاسم سلیمانی در امنیت و بقای کردستان تاکید کرد: شالوده عراق جدید و روابط امروز فیمابین برآمده از همکاری مبارک ایران و عراق است و لذا ایران برای ما صرفاً یک همسایه نیست. اگر انقلاب اسلامی و جمهوری اسلامی نبود، معلوم نبود جنبش کرد امروز چه سرنوشتی داشت. رعایت حرمت این همکاری‌ها و تعاملات خط قرمزی است که ما هرگز از آن عبور نخواهیم کرد.

بارزانی با بیان اینکه مرز‌های ایران و اقلیم کردستان حتی در دوران کرونا نیز بسته نشد، گفت: انتظار ما از ایران آن است که همچنان برای رفع مشکلات در عراق و ساختن کشوری آباد و پیشرفته در کنار ما باشد. روابط گذشته ما افتخارآمیز است و تلاش ما بر این است که آینده‌ای درخشان و بهتر از گذشته بسازیم.

رئیس اقلیم کردستان تصریح کرد: هیچ عقل سلیمی اجازه نمی‌دهد ما روابط با کشوری قدرتمند و دوست را به همکاری با رژیمی که امروز در بدترین موقعیت خود قرار دارد، ترجیح دهیم. رئیس اقلیم کردستان عراق همچنین بر پایبندی بر اجرای کامل توافق امنیتی ایران و عراق تاکید کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • بارزانی: با جدیت تمام، اجرای کامل توافق‌نامه امنیتی با تهران را دنبال خواهیم کرد
  • احمدیان: امیدواریم روابط اقلیم کردستان با ایران در بُعد امنیتی گسترش یابد
  • اهمیت پیام‌های رئیس اقلیم کردستان عراق در تهران
  • توجه ویژه رسانه‌های عربی به سفر «مهم» بارزانی به ایران
  • از سوء استفاده صهیونیست‌ها و عناصر ضدانقلاب از اقلیم کردستان علیه ایران جلوگیری کنید
  • رئیسی: از سوءاستفاده صهیونیست‌ها علیه ایران جلوگیری کنید/ بارزانی: حرمت کمک‌های ایران را نگه می‌داریم
  • رئیسی: از سوء استفاده صهیونیست‌ها علیه ایران جلوگیری کنید/ بارزانی: حرمت کمک‌های ایران را نگه می‌داریم
  • چرا سفر «نیچروان بارزانی» به ایران مهم است؟
  • اربیل: در روزهای سخت اولین تماس ما با جمهوری اسلامی ایران است
  • اقلیم کردستان: روابط تاریخی ما را به ایران پیوند داده است