Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «رویداد24»
2024-05-04@03:58:03 GMT

عامل مهم آشفتگی بازار چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۲ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۰۵۵۰۰۲

رویداد۲۴ اخیراً در اقتصاد کشور افرادی باعث احتکار بعضی از اقلام مصرفی شدند که با توجه به سیاست‌های دولت پس از مدت کوتاهی این مشکل برطرف شد ضمن اینکه تعدادی زیادی از انبارهای کالای محتکران نیز در این مدت کشف و کالاها نیز به بازار عرضه شد.

احتکار در واقع نوعی مانع ایجاد کردن در تعادل بین عرضه و تقاضا است که با توقف در میزان عرضه و کاهش آن باعث افزایش تقاضا می‌شود و این افزایش تقاضا ازیک‌طرف باعث هجوم شهروندان جهت خرید بیشتر می‌شود و از طرف دیگر باعث می‌شود درآمد یا سود محتکران افزایش یابد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع محتکران در بازار کمبود ایجاد می‌کنند و همین عامل کسب سود برایشان در پی دارد.

در اینجا منظور از احتکار عبارت است از متوقف کردن یا کاهش دادن روند توزیع کالا در یک کشور یا استان که این عمل توسط همه یا بعضی از توزیع‌کنندگان یا فروشندگان به شکل موقت اتفاق میافتد. این عمل با توجه به وضعیت بازار به‌ویژه تقاضای تحریک‌شده مصرف‌کنندگان باهدف بالا بردن قیمت و افزایش درامد حاصل از فروش کالا انجام می‌گیرد.

در ماده یک‌ بند الف قانون تشدید مجازات محتکران و گران‌فروشان آمده است: «احتکار عبارت است از جمع و نگهداری ارزاق موردنیاز و ضروری عامه مردم به‌قصد افزایش قیمت» و در ماده دو همین قانون مجازاتی برای محتکران در نظر گرفته است.

سیاست‌هایی که دولت در برابر محتکران در این شرایط اقتصادی می‌تواند انجام دهد این است که اول این‌گونه افراد را وادار کند به عرضه و فروش کالای احتکار شده‌، دوم تعیین قیمت و قیمت‌گذاری کالاها براساس وضعیت و در نظر گرفتن شرایط اقتصادی کشور.

عبدالرضا پیروی منش، معاون امور بازرسی و حمایت از حقوق مصرف‌کنندگان استان هرمزگان، در خصوص میزان کشف کالاهای احتکار شده در استان هرمزگان به ایسنا گفت: تاکنون کالاهای کشف‌شده به ارزش ۲۹۸ میلیارد و ۲۸۱ میلیون ریال و در این خصوص ۱۳پرونده تخلف احتکار تشکیل و جهت صدور رأی به تعزیرات حکومتی ارسال‌ شده است.

وی در مورد نوع کالاهای احتکار شده اعلام کرد: گروه‌های کالایی کشف‌شده شامل مواد خوراکی، مصالح ساختمانی و آهن‌آلات هستند.

پیروی منش در خصوص اقدامات انجام‌شده جهت جلوگیری از احتکار کالاهای اساسی و موردنیاز شهروندان افزود: در جهت پیشگیری از احتکار کالا، رصد و پایش سطح شهر و همکاری با سایر دستگاه‌های نظارتی و استفاده از ظرفیت نیروهای ناظرین افتخاری و دستگاه‌های انتظامی در دستور کار است.

وی در مورد نحوه عرضه کالاهای کشف‌شده به بازار تصریح کرد: از طریق فروشگاه‌های منتخب عرضه می‌شود که جزئیات بیشتر در این زمینه و نحوه توزیع این نوع کالاهای کشف‌شده هفته آینده مشخص می‌شود.

‌محمد دانا، کارشناس مسائل اقتصادی در این زمینه به ایسنا گفت: احتکار در همه دوره‌ها باهدف افزایش سود در کشور ایجادشده ضمن اینکه فروشندگان یا توزیع‌کنندگان داری حساب و منطق هستند زیرا می‌دانند اگر موجودی کالاهای خود را به بازار عرضه کنند برای تأمین همین مقدار از موجودی کالا نیاز به سرمایه بیشتری نسبت به قبل دارند و سرمایه بیشتر هم هزینه بیشتری دارد اما در میزان سود آن‌ها تفاوتی ایجاد نمی‌شود.

این کارشناس اقتصادی افزود: بازاریان ما به‌خوبی از این موضوع اطلاع دارند که در شرایط تورمی نگهداری سرمایه نقدی هزینه بالایی دارد و به همین دلیل افراد سعی می‌کنند موجودی کالاهای خود را نگهدارند زیرا در این روش نه‌تنها هزینه‌ای ندارد بلکه می‌توانند سود بالاتری نیز داشته باشند.

دانا در خصوص رفع این مشکل اقتصادی تصریح کرد: درصورتی‌که بتوانیم قیمت‌ها در کل اقتصاد کشور ثابت نگهداریم و به یک وضعیت باثبات برسیم در این صورت است که تعادل ایجاد می‌شود و تولیدکنندگان و توزیع‌کنندگان تکلیف خود را به‌صورت روشن می‌دانند و نسبت به آینده اطمینان حاصل می‌کنند و درنهایت این مشکلات خودبه‌خود برطرف می‌شود.

‌افشین حبیبی، کارشناس مسائل اقتصادی در مورد وضعیت احتکار به ایسنا، اظهار کرد: در کشور ما با توجه به فرهنگ اقتصادی مردم حتی یک مغازه‌دار کوچک نیز با توجه نگرانی‌های موجود نسبت وضعیت اقتصادی، در انبار خود نگه می‌دارد زیرا افراد ترس از نوسانات شدیدتر در آینده دارند.

وی افزود: به‌صورت کلی انبارداری یک چرخه واقعی دارد یعنی هر انبار به میزانی ورودی و خروجی کالا دارد لیکن اکنون اگر به‌دقت این ورودی و خروجی‌ها را بررسی کنیم نشان می‌دهد باهم برابر نیستند و انبارها این روزها خروجی ندارند و موجودی انبارها در حال افزایش است و برخلاف گذشته که میزان ورودی و خروجی هر انباری برابر بوده، این تعادل به‌هم‌ خورده است و می‌توان گفت احتکار در اقتصاد فعلی وجود دارد.

حبیبی اضافه کرد: این مسائل نشان‌دهنده یک مشکل حل‌نشده مثل تورم در اقتصاد است زیرا تا زمانی که مشکل اقتصادی وجود نداشته باشد این‌گونه تعادل‌ها برقرار است و اگر اقتصاد در مسیر صحیح خود قرار گیرد این مسائل بدون دخالت نیروهای خارجی بازار،مثل دولت حل خواهد شد بنابراین برای رفع این موضوع ابتدا باید گره‌های تنیده در اقتصاد کشور را حل کرد.

 

منبع: رویداد24

کلیدواژه: رویداد24 عامل مهم اشفتگی بازار اقتصاد دلال ارز عرضه و تقاضا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.rouydad24.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «رویداد24» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۰۵۵۰۰۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تجربه اخیر کاهش نرخ ارز در شرایط بحرانی بی‌سابقه بود

قائم مقام اسبق وزارت صمت با اعلام اینکه تجربه اخیر کاهش نرخ ارز در شرایط بحرانی بی‌سابقه بود، گفت: عملکرد یکساله مدیریت جدید بانک مرکزی قابل تحسین است. - اخبار اقتصادی -

محمد صادق مفتح، قائم مقام اسبق وزارت صمت در گفت و گو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، گفت: در زمان بحران های سیاسی، کاهش نرخ ارز اقدام بسیار بزرگی محسوب می‌شود، چرا که بسیاری ازجمله عوامل دشمن، کانال‌های دلالی تلگرامی و برخی افراد و رسانه‌ها، پیش بینی می‌کردند که در شرایط ملتهب کشور، هیجانات و انتظارات تورمی افزایش می‌یابد و نرخ ارز تا 100 و حتی 120 هزار تومان جهش می‌کند، اما خلاف این موضوع رخ داد و نرخ ارز کاهشی شد و اکنون تا کانال 60 هزار تومان ریزش کرده است.

مفتح تصریح کرد: این موضوع حاکی از آن است که دولت و بانک مرکزی در مهار بازار ارز عملکرد موفقی داشته‌اند و این اتفاق شاید برای اولین بار است که با این همه اتفاقات سیاسی و امنیتی منطقه، در اقتصاد ایران روی داده است.

وی اضافه کرد: عملکرد یک ساله مدیریت جدید بانک مرکزی قابل تحسین است و اقدامات ایشان برای مدیریت بازار ارز و کنترل انتظارت تورمی در سطح جامعه به خوبی جواب داده است. 

قائم مقام اسبق وزارت صمت اظهار کرد: تمام واقعیت‌های اقتصادی حاکی از این است که کشور توانسته بحران‌ها را مدیریت کند و  پیش بینی بنده این است که کاهش نرخ ارز تداوم خواهد داشت و با افت نرخ ارزقیمت طلای داخلی نیز نزولی خواهد شد. 

این تحلیلگر اقتصادی عنوان کرد: مهمترین عاملی که موجب کاهش نرخ ارز و تورم در کشور شده، این است که بانک مرکزی و دولت توانسته‌اند بازارها را در شرایط بحرانی مدیریت کنند؛ به طوری که در 5 سال گذشته برای اولین بار است که دولت در موضع ابتکار عمل قرار گرفته است.

مفتح در پایان تاکید کرد: همچنین بانک مرکزی موفق شد نرخ رشد نقدینگی و نرخ رشد پایه پولی را کاهش دهد که این موضوع نیز به کاهش نرخ ارز کمک کرده است. علاوه بر این افزایش میزان فروش نفت و قیمت آن، درآمدهای ارزی را تقویت کرده است که به مدیریت بهتر بازار ارز کمک خواهد کرد.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • آیا سیل امارات عاملی برای گرانی کالاهای وارداتی می‌شود؟ 
  • اکنون مهم‌ترین زمان برای اجرای وعده صادق در حوزه اقتصاد کشور است
  • رانت شیرین ۶۹ میلیارد دلاری برای واردکنندگان
  • «خوراکی‌ها»؛ عامل اصلی تورم فقرا در فروردین ۱۴۰۳
  • انبار احتکار لوازم خانگی در محمودآباد لو رفت
  • نانوایی متخلف در یزد شناسایی شد
  • چین اولین مقصد صادرات کالاهای ایرانی/ باید بازار چین را بشناسیم
  • محمدی: تحریم‌ها عامل رشد صنعت دارو و تجهیزات پزشکی ایران شد
  • تحریم ها عامل رشد صنعت دارو و تجهیزات پزشکی ایران
  • تجربه اخیر کاهش نرخ ارز در شرایط بحرانی بی‌سابقه بود