Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا وسيما،پس از امضای قرار داد خرید پنج سامانه موشکی اس400 میان هند و روسیه که در جریان سفر اخیر ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری این کشور به دهلی نو صورت گرفت روزنامه گلوبال تایمز ارگان حزب حاکم چین نیز از بزرگترین قرار داد نظامی این کشور با پاکستان خبر داد.

به نوشته این روزنامه برای نخستین بار قرار داد بزرگ فروش چهل و هشت فروند پهباد از نوع "وینگ لانگ " با کاربرد تهاجی میان پکن و اسلام آباد امضا شد اگر چه در ساخت این پهپادها شرکت هوا فضای "کامرا " پاکستان با شرکت فناوری"چینگدو " چین همکاری دارد اما این کشور درصدد است به آمریکا نشان دهد که قادر است نیازهای بازارهای تسلیحاتی به پهپادهای تهاجمی را برآورده کند .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

زیرا آمریکا از فروش پهپادهای پیشرفته تهاجمی به کشورهای مختلف خود داری می کند.
مرکز مطالعات دانشکده "بارد " در نیویورک نیز با انتشار تصاویری اعلام کرد که چین پهپادهای "وینگ لانگ " را در اختیار پاکستان قرار داده است .براساس این گزارش ،این پهپادها می توانند در ارتفاع متوسط و با برد طولانی تا پنج هزار کیلومتر پرواز کنند .
امضای قرار داد فروش سامانه های موشکی اس400 روسیه به هند و همزمان انتشار بزرگترین قرار داد فروش پهپاد چین به پاکستان مهم و قابل توجه است .
از دیدگاه تحلیلگران مسایل نظامی و راهبردی، سیستمها و سامانه های موشکی پاکستان فراتر و با قابلیت بیشتری از سیستمها و موشکهای هند هستند.
به همین دلیل این کشور ادعا می کند که برای تقویت قدرت بازدارندگیش در برابر پاکستان نیاز به خرید سامانه های موشکی از روسیه دارد .دهلی نو و مسکو از زمان اتحاد جماهیر شوروی و پس از امضای قرار داد سال 1971 دارای روابط راهبردی نظامی هستند و مسکو تامین کننده بیشترین میزان از نیازهای تسلیحاتی هند است و به همین دلیل ساختار نظامی هندوستان روسی است .
در این حال ، به قدرت رسیدن حزب بهاراتیاجاناتا بی .جی . پی در سال 2014 که سیاستهای ملی گرایی هندوئیسم را به نخست وزیری نارندارا مودی دنبال می کند در توسعه همکاری های نظامی هند با روسیه و سایر کشورهای غربی نقش مهم و تاثیر گذاری داشته است .
با این حال ،قرارداد خرید موشکهای اس 400 میان هند و روسیه پس از آن امضا شد که آمریکا در این مورد به دهلی نو هشدار داده و تهدید به اعمال تحریم ضد دهلی نو کرده است .اما هندوستان تصمیم به خرید خود را از روسیه عملی کرد تا نشان دهد که دهلی نو از موضع مستقلانه در ارتباط با منافع و حاکمیت و امنیت ملی خود تبعیت می کند و حاضر نیست در مقابل افکار عمومی داخلی و منطقه ای پرستیژ و اعتبار خود را به خاطر هشدارهای آمریکا به خطر بیاندازد .

واشنگتن، موافق يا مخالف ؟
اما اینکه واقعا آمریکا مخالف امضای قرار داد اس 400 میان روسیه و هند بود و خواهان لغو آن است یا نه ؟ ناظران به دیده تردید به آن می نگرند و براین اعتقادند با توجه به قابلیتهای این سامانه موشکی که می تواند توازن نظامی راهبردی را در منطقه به نفع هند برهم بزند چندان هم از امضای این قرار داد ناخرسند نیست .هدف مهم اصلی آمریکا از تقویت توان نظامی و تسلیحاتی هند ،رودر رو قرار دادن آن با چین و وادار کردن این کشور برای رفتن به سمت رقابتهای تسلیحاتی است.
به همین دلیل هر برنامه نظامی که منجر به تضعیف موقعیت نظامی و ایجاد نگرانی در پکن شود مورد حمایت واشنگتن خواهد بود .
علاوه براین ،پاکستان نیز نه تنها رقیب اتمی و سنتی هند در شبه قاره هند است بلکه در دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ ، روابط واشنگتن و اسلام آباد به شدت مخدوش و متشنج شده است .به همین دلیل چارچوب برنامه های نظامی آمریکا در منطقه ،تقویت موقعیت هند در برابر چین و پاکستان است و از دیدگاه واشنگتن ،رقابت چین و روسیه برای فروش سلاحهای بیشتر به متحدان خود در منطقه جنوب آسیا می تواند در آینده پکن و مسکو را نیز در برابر هم قرار دهد .
در این خصوص هند نیز نگرانیهایی از توسعه روابط پاکستان با چین دارد .زیرا این کشور با هندوستان در مورد مسایل مختلف از جمله مسایل مرزی و ارضی و همچنین حضور دالایی لاما در دارمسلای هند اختلافات اساسی دارند و به همین دلیل قابل پیش بینی است دولت پکن بیش از پیش به تقویت توان موشکی پاکستان کمک کند.
از دیدگاه دهلی نو ،افزایش توان موشکی پاکستان تهدید جدی برای امنیت ملی هندوستان است .
در این راستا دولت هند نیز با تقویت روابط نظامی و موشکی خود به روسیه از یکسو می کوشد مانع از همبستگی و تقویت روابط میان مسکو و دهلی نو شود و از سوی دیگر درصدد است مانع از همکاری های نظامی روسیه با پاکستان شود .
بعد از تشدید تنش در روابط پاکستان با آمریکا ،اسلام آباد در تلاش است تا روابط خود را با کشورهای روسیه ،چین و جمهوری اسلامی ایران بیش از پیش تقویت نماید تا بتواند در برابر فشارهای سیاسی، نظامی و مالی آمریکا توان خود را تقویت نماید. زیرا آمریکا همچنان در حال کاهش و یا قطع کمکهای نظامی خود به پاکستان است تا اسلام آباد را به تمکین از درخواستهای واشنگتن بخصوص در مورد افغانستان وادار نماید.

نگراني هاي اسلام آباد
یکی از نگرانیهای عمده پاکستان در منطقه جنوب آسیا جایگاه راهبردی هندوستان در سیاست منطقه ای آمریکا است.رویکرد نظامی این کشور به سمت دهلی نو نشان می دهد که انتخاب واشنگتن در منطقه هند است و با دادن امتیازات لازم همچون اعلام موقعیت جغرافیایی راهبردی هند –پاسفیک و تلاش برای ایجاد نوعی جاده ابریشم هند در برابر طرح ترانزیتی و اقتصادی یک جاده –یک کمربند چین، هند را در برابر کشورهای منطقه قرار دهد.به همین دلیل پاکستان نیز با خرید های نظامی از چین می کوشد مانع از برهم خورد توازن راهبردی منطقه به نفع هند شود .
اکنون این سوالات مهم مطرح هستند که هند و پاکستان تا چه اندازه می خواهند موقعیت راهبردی و موشکی خود را در برابر هم تقویت نمایند ؟ آیا تهدیدات اصلی امنیت ملی هند و پاکستان توان موشکهای بالستیک آنها است ؟ آیا دامن زدن به رقابت میان چین و روسیه برای فروش سلاح های پیشرفته به پاکستان و هند به عنوان دو رقیب سنتی و اتمی حرکت در راستای سیاستهای آمریکا در منطقه برای دامن زدن به اختلافات و ناامنی ها نیست ؟آیا فروش تسلیحات پیشرفته چین و روسیه به هند و پاکستان نوعی قدرت نمایی آنان در برابرامریکا است تا دامن زدن به رقابتهای تسلیحاتی میان پکن و مسکو که اخیرا تحت فشارهای آمریکا هر دو درصدد توسعه همکاری های راهبردی هستند ؟
از دیدگاه ناظران سیاسی نگاهی به تحولات و ناامنی ها در روابط هند و پاکستان نشان می دهد که مهمترین عامل تهدید امنیت ملی آنها تروریسم ،افراط گرایی و فقر است .
حملات تروریستی سال 2008 میلادی در بمبئی که دولتمردان هند آنرا به گونه ای با حملات سال 2001 آمریکا مقایسه کردند نشان داد که تروریسم مهمترین عامل تهدید امنیت ملی هند است که برای مقابله با آن ضعف بسیاری دارد .بر اساس گزارشهایی که در سال 2008 از سوی محافل نظامی هند منتشر شد سلاحها سبک نیروهای امنیتی و نظامی این کشور از نوع قدیمی و فاقد توان لازم برای مقابله سریع و گسترده با ترویستها بوده است.
در این زمان تحلیلگران نظامی و امنیتی در هندوستان این سوال مهم را مطح کردمد که آیا توان موشکی بالستیک هند توانست ضعف های امنیتی این کشور را در برای براب حملات تروریستها جبران و توان ارتش را برای مقابله با آنان افزایش دهد؟ بنابراین از دیدگاه این محافل ،خریدهای کلان نظامی هند از روسیه و حتی غرب صرفا برای جلب نظر آنها برای توسعه روابط در سایر بخشها از جمله انرژی برای روسیه نیز صورت می گیرد .این در حالی است که بخش مهمی از بودجه عمومی هند که باید صرف فقر زدایی و بهبود شرایط بهداشتی و پزشکی شود صرف خریدهای نظامی می شود تا توان بازدارندگی خود را در برابر پاکستان و سپس چین ارتقا دهد .وضعیت مشابه در مورد پاکستان نیز صادق است .

اگر چه تحولات امنیتی پاکستان پیچده تر از هند است به گونه ای که برخی محافل ،افراط گرایی و خشونت را انتخاب برخی جریانهای سیاسی نظامی و مذهبی پیرو وهابیت در پاکستان برای پیشبرد اهداف و برنامه های سیاسی و مالیشان می دانند اما به هر حال بخش مهمی از بودجه عمومی این کشور نیز صرف خریدهای تسلیحاتی راهبردی میشود که نتیجه آن فرو رفتن بیش از پیش پاکستان در فقر و مشکلات اقتصادی است به گونه ای که بدون دریافت کمک و استقراض از نهادهای مالی بین المللی قادر به ادامه حیات سیاسی خود نیست .بدون تردید وارد شدن چین و روسیه به رقابتهای نظامی و موشکی پاکستان و هندوستان می تواند منطقه جنوب آسیا را بیش از پیش درگیر بحران و ناامنی نماید و در همان حال امیدواری ها برای ایجاد بلوک آسیایی برای رویارویی با سیاستهای تهاجمی آمریکا در سطح منطقه ای و بین المللی را به یاس تبدل نماید.
چین در ماههای اخیر به شت تحت فشارهای اقتصادی و نظامی امریکا قرار گرفته به گونه ای محافل آمریکا از آن به عنوان جنگ تجاری واشنگتن و پکن نام می برند که با گسترش ابعاد آن تا روابط نظامی چین از جمله با روسیه در حال گسترش است.
در این شرایط چین بیش از آنکه نیازمند رویاروی منطقه ای و ایجاد بلوکهایی که می تواند در آینده به خصم با روسیه و یا هند تبدیل شود به توسعه همکاری و استفاده بیشتر از ظرفیتهای منطفه ای برای مقابله با فشارهای آمریکا نیازمند است.
روسیه نیز که از سالهای اخیر تحت تحریمها و فشارهای آمریکا قرار دارد با وضعیت مشابه چین روبرو است و برای خارج شدن از این شرایط در سطح منطقه ای به تفاهم همکاری و ایجاد اعتماد نیازمند است.
در غیر این صورت، هر گونه تلاش های منطقه ای در جنوب آسیا برای خریدهای های تسلیحاتی گرچه ممکن است از نظر مالی به چین و روسیه کمک نماید اما حرکت در چارچوب برنامه های آمریکا برای ایجاد ناامنی و بحران در منطقه است که در شرق آسیا در دریای چین جنوبی و همچنین در آبهای پیرامونی کره شمالی واشنگتن این سیاست را پی گیری می کند در منطقه جنوب آسیا نیز آن را با همکاری خود کشورهای پاکستان و هندوستان با اختصاص هزینه های نظامی کلان از بودجه های داخلیشان دنبال می کند .
========================
نويسنده : مجيد وقاري - کارشناس سياست در آسيا .
.

منبع: خبرگزاری صدا و سیما

کلیدواژه: هند اس 400 پاکستان پهپاد

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.iribnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری صدا و سیما» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۰۷۰۵۹۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

سفیر روسیه کمک تسلیحاتی آمریکا به اوکراین را مضحک خواند

آناتولی آنتونوف، سفیر روسیه در آمریکا وعده‌های کی یف به واشنگتن مبنی بر عدم استفاده از موشک‌های ATACMS برای حمله به خاک روسیه را نادرست توصیف کرد.

براساس گزارش آرتی، سفیر به خبرنگاران گفت: مضحک است که مشتریان اوکراینی قول داده‌اند که از موشک‌ها علیه اهدافی در خاک روسیه استفاده نکنند 

روزنامه پولیتیکو پیشتر به نقل از مقامات آمریکایی گزارش داده بود که دولت آمریکا در ماه مارس گذشته برای اولین بار از زمان آغاز درگیری در سال ۲۰۲۲، مخفیانه موشک‌های تاکتیکی ATACMS را به اوکراین عرضه کرده است.

پس از تصویب مجلس نمایندگان و سنای  آمریکا، جو بایدن، رئیس جمهور این کشور، بسته‌ای از قوانین را برای کمک نظامی به اوکراین، اسرائیل و تایوان امضا کرد.

 در این بسته ۶۰.۸۴ میلیارد دلار برای کمک به اوکراین اختصاص یافت. از این مبلغ ۲۳.۲ میلیارد دلار برای تکمیل تسلیحات ارسال شده از انبار‌های پنتاگون، ۱۳.۸ میلیارد دلار برای خرید نظامی برای نیرو‌های اوکراینی در بازار آزاد، ۱۱.۳ میلیارد دلار برای حمایت از عملیات نظامی آمریکا در منطقه استفاده خواهد شد و ۲۶ میلیون دلار برای حسابرسی اختصاص داده شده است.

دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست‌جمهوری روسیه تاکید کرد که تحویل محموله‌های تسلیحاتی آمریکا وضعیت را در میدان جنگ به نفع کی‌یف تغییر نخواهد داد.

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل اروپا و آمریکا

دیگر خبرها

  • حمله نیروهای روسیه به قطار حامل تسلیحات غربی
  • نیروهای روسیه به قطار حامل تسلیحات غربی حمله کردند
  • شویگو: آمریکا برای تسلط بر منطقه آسیا و اقیانوسیه تلاش می کند
  • امضای دو توافقنامه همکاری میان وزرای دفاع روسیه و قرقیزستان
  • هشدار روسیه درباره استقرار تسلیحات هسته‌ای آمریکا در لهستان
  • سفیر روسیه کمک تسلیحاتی آمریکا به اوکراین را مضحک خواند
  • مناسبات دوجانبه و مهمی میان ایران و پاکستان وجود دارد
  • ۶۰ میلیارد دلاری آمریکا، جنگ اوکراین را به کدام سو می برد؟
  • 60 میلیارد دلاری آمریکا، جنگ اوکراین را به کدام سو می برد؟
  • فصل تازه همکاری های امنیتی تهران - اسلام آباد