Web Analytics Made Easy - Statcounter

هربرت دیاس، مدیر ارشد اجرایی شرکت فولکس واگن در واکنش به قانون کاهش ۴۰ درصدی میزان انتشار آلاینده‌ها در یک دهه آینده، از احتمال بیکار شدن خیل عظیمی از کارکنان فعال در صنایع خودروسازی سخن گفت.

به گزارش ایسنا به نقل از وب سایت moneycontrol، با توجه به اعلام متخصصان و کارشناسان فعال در سازمان ملل متحد مبنی بر افزایش تلاش‌های جهانی در رابطه با کاهش دو درجه‌ای دمای زمین و همچنین کنترل میزان انتشار گازهای گلخانه‌ای و آلاینده‌ها، هفته پیش اتحادیه اروپا با بررسی جوانب مختلف و حضور مقام‌های بلندپایه از کشورهای مختلف اروپایی قانونی را تصویب کرد که در آن کشورهای عضو این اتحادیه موظف خواهند بود میزان انتشار گاز گلخانه‌ای کربن دی اکسید را به میزان ۳۰ تا ۴۰ درصد تا سال ۲۰۲۰ و ۲۰۳۰ میلادی کاهش دهند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وی ضمن انتقاد شدید از این قانون، خاطرنشان کرده است که کاهش ۴۰ درصدی گازهای گلخانه‌ای نظیر دی اکسید کربن در مرحله نخست بسیار زیاد، قابل توجه و جاه‌طلبانه است و موجب خواهد شد بالغ بر ۱۰۰ هزار سِمَت مختلف اعم از کارگران، کارمندان و کارشناسان فعال در صنایع خودروسازی از کار بیکار شده و شغل خود را از دست دهند.

وی در گفت‌وگویی با روزنامه آلمانی  Sueddeutsche Zeitung  تاکید کرد که با اجرای این قانون، بیشترین ضرر و زیان را صنایع خودروسازی و بخصوص کارگران فعال در این حوزه متحمل خواهند شد به گونه‌ای که ما در طول این مدت ۱۰ ساله، شاهد از دست رفتن یک چهارم از مشاغل مربوطه در این صنعت خواهیم بود.

این در حالی است که مقام‌ها و مسئولان بلندمرتبه در دولت‌های اروپایی از جمله آنگلا مرکل رسیدن به این توافق را "قابل قبول" توصیف کرده‌اند، برنارد ماتیس بعنوان سرپرست اتحادیه خودروسازان در آلمان، توافق مذکور را غیر قابل قبول و بیش از حد بلندپروازانه نامید و عنوان کرد که این مساله تنها منجر به از بین رفتن مشاغل فعال در صنعت خودروسازی خواهد شد.

دیاس در ادامه سخنانش همچنین افزود که باید روند کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای و کربن دی اکسید تدریجی باشد تا هیچ یک از صنایع دچار ضرر و زیان و خسارات جبران‌ناپذیری نشوند ولی توافق کشورهای اروپایی در کاهش ۴۰ درصدی این گازهای آلاینده تنها در عرض مدت یک دهه، بسیار زیاد و غیر قابل توجیه است و بدون شک، مشکلات متعددی را ایجاد خواهد کرد.

این قانون همچنین تمامی خودروسازان را به توسعه و بکارگیری فناوری‌های نوین در تولید خودروهای پاک و دوستدار محیط زیست وادار می‌کند تا طی یک دهه آینده، بسیاری از خطوط تولید خود را به ساخت خودروهای تمام برقی و الکتریکی تبدیل کنند.

وی ادامه داد: بطور قطع چنین تغییر ناگهانی بیشتر به یک انقلاب تاسف بار شباهت دارد تا یک تغییر قابل کنترل!

بسیاری از کشورهای جهان قصد دارند با هدف مقابله با آلودگی هوا و کاهش میزان انتشار آلاینده ها و گازهای گلخانه‌ای و حفظ بیشتر محیط زیست، خودروهای تمام الکتریکی و برقی را به تولید انبوه برسانند.

بنابراین بسیاری از شرکت‌های خودروسازی در جهان عزم خود را برای تولید انبوه خودروهای برقی جزم کرده و از برنامه‌های خود بدین منظور رونمایی کرده‌اند. افزایش روزافزون خودروهای برقی و محبوبیت استفاده بیشتر از این خودروهای پاک، موجب شده است شرکت های خودروسازی در سراسر جهان به رقابتی تنگاتنگ پرداخته و هر یک از برنامه‌های خود برای طراحی و تولید خودروهایی بهتر و با توان پیمایش بیشتر رونمایی کنند.

دولت‌های بسیاری همچون انگلستان، فرانسه، نروژ، اسپانیا، یونان، مکزیک، چین و هند از جمله پیشگامانی هستند که قصد دارند به منظور جلوگیری از آلودگی هوا و حفظ محیط زیست، تولید و فروش خودروهای بنزینی و دیزلی را تا دهه ۲۰۳۰ و نهایتا تا دهه ۲۰۴۰ میلادی (حدودا دو دهه آینده) ممنوع و متوقف اعلام کنند.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام اتحاديه اروپا بيكاري خودروسازان اروپایی کاهش انتشار آلاینده

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۰۷۶۷۱۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کارگران؛ صف اولی‌های جبهه تولید

مدیرکل تعاون، کار و رفاه اجتماعی استان فارس گفت: در طول فعالیت دولت مردمی سیزدهم در این استان حدود ۲۰۰ هزار فرصت جدید شغلی ایجاد شده است.

به گزارش مشرق، وحید خداپرست در سخنرانی پیش از خطبه‌های نماز جمعه شیراز، وضعیت استان فارس در حوزه اشتغال را مناسب ارزیابی کرد و افزود: از سال ۱۴۰۰ تاکنون میزان اشتغال در فارس رشد و وضعیت خوبی را تجربه کرده به نحوی که در دولت مردمی سیزدهم قریب به ۲۰۰ هزار شغل در این استان ایجاد و در سامانه رصد اشتغال کشور ثبت شده است.

وی ادامه داد: تنها در سال ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ بیش از ۱۶۰ هزار شغل در سطح استان فارس ایجاد و در سامانه رصد اشتغال کشور ثبت شده است.

رئیس شورای هماهنگی دستگاه‌های اجرایی تابعه وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی در استان فارس اظهار کرد: فارس در سال ۱۴۰۱ در صحت سنجی وضعیت اشتغال کشور رتبه نخست را کسب کرد و در کل شاخص های اشتغال زمره استان های برتر بودیم که پس از بررسی ها در سال ۱۴۰۲ هم همین رویه انتظار است.

وی با بیان اینکه فارس در بین استان‌های هم تراز با پیش بینی ایجاد اشتغال بیش از ۵۰ هزار نفر در سال در جایگاه نخست قرار داشته، گفت: اولویت، سیاست و راهبرد اشتغال سال ۱۴۰۳ استان فارس براساس هدایت فارغ تحصیلان دانشگاهی به سوی بازار کار تنظیم شده که نیاز است همه دستگاه های اجرایی استان در این مسیر همکاری لازم را داشته باشند.

خداپرست با بیان اینکه در ۲ سال گذشته فارس به کاهش نرخ بیکاری به عدد هفت و نیم درصد دست یافته که آمار خوبی است، افزود: براساس آمار فصلی مرکز آمار ایران پیش بینی می‌شود که طی سال گذشته فارس به رکورد نرخ بیکاری کمتر از هفت و نیم درصد دست یافته که طی ۲ دهه گذشته بی‌سابقه بوده است.

وی تحقق هدف کاهش نرخ بیکاری این استان را مسأله ای دانست که حاصل تلاش‌ها و راهبری استاندار فارس و سایر دستگاه های اجرایی این استان بوده است.

مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان فارس در ادامه اعلام کرد: فارس در حوزه روابط کار در سال ۱۴۰۱ برای اولین بار رتبه نخست کشور را به دست آورد و این مهم با همراهی کارگران، کارفرمایان و دولت به دست آمده و گام مهم دیگر در این تعاملات ، کاهش خطرات ناشی از کار در فارس بوده تا با ایجاد محیطی امن و ایمن سلامت کارگران تامین شود.

وی برگزاری تفاهم نامه ها و برگزاری دوره های آموزشی را در راستای تحقق هدف کاهش حوادث ناشی از کار موثر دانست و اعلام کرد که این رویه با قدرت بیشتر در سال ۱۴۰۳ نیز ادامه دارد.

خداپرست در بخش دیگر سخنان خود عنوان کرد: دغدغه حل مشکل بیمه کارگران ساختمانی با جدیت توسط مسولان فارس در سطح ملی در حال پیگیری است تا این مشکل حوزه کارگری حل شود که این هدف به همکاری دولت و مجلس نیازمند است.

وی معیشت، سلامت و مسکن کارگران را از اولویت‌های اصلی حوزه کارگری دانست که به جد دنبال خواهد شد.

مدیرکل تعاون کار و رفاه اجتماعی استان فارس افزود: جامعه کارگری در صف اول جبهه تولید در حال تلاش است و وظیفه مسولان است که مشکلات این جامعه را کاهش دهند.

وی در ادامه اعلام کرد: سه کارگر فارس امسال در سی و پنجمین جشنواره امتنان از کارگران ،گروه های کار و واحدهای نمونه کشور برای نخستین بار موفق به کسب مقام برتر شدند.

خداپرست با بیان اینکه جشنواره امتنان هر ساله برگزار و نخبگان کارگری به جامعه معرفی می شوند در پایان گفت: انتخاب سه نماینده برتر از فارس در مرحله کشوری این جشنواره نشان از ظرفیت و توان جامعه کارگری این استان دارد.

در حاشیه برگزاری آیین نماز جمعه هفتم اردیبهشت ماه ۱۴۰۳ در شیراز میز خدمت ادارات زیر مجموعه وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی در استان فارس برای خدمت به نمازگزاران و جامعه کارگری، کارفرمایی و تعاونگران فارس برپا و مطالبات این قشر توسط مدیران بخش‌های مختلف این اداره‌کل شنیده و پاسخ داده شد.

دیگر خبرها

  • سیل بم در پارکینگ خودرو | خودروهای لجن کش در حال کارند
  • خودروهای غرق شده در پارکینگ کارخانه خودروسازی در بم | ویدئو
  • کارگران؛ صف اولی‌های جبهه تولید
  • ایمنی بالای خودروهای دوگانه‌سوز با سوخت CNG با وجود تخریب‌های مافیای بنزین
  • ضربه سنگین خودروهای بی‌کیفیت تولید داخل به تشدید ناترازی بنزینی و کسری بودجه ارزی کشور
  • «پراید»؛ بیشترین سهم تولید آلایندگی مشهد را داشته است
  • خودروسازان؛ متهم ردیف اول ناترازی بنزین
  • پراید در صدر جدول خودروهای آلاینده مشهد قرار دارد
  • بلاتکلیف شدن کارکنان شرکت فروسیلیس ملایر در پی تعطیلی این شرکت
  • تحقق رویای چین؛ خیابان ها در سیطره خودروسازان اژدهای سرخ!