Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «اکوفارس»
2024-04-26@05:59:53 GMT

انبساط ناهمگون بازارهای داخلی

تاریخ انتشار: ۲۵ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۱۰۱۷۳۶

انبساط ناهمگون بازارهای داخلی

بازار سهام نشانه‌های جدایی مسیر سهام

شاخص کل بورس تهران دیروز با رشد ۲۲۳۳ واحدی(معادل ۲/ ۱ درصد) به سطح ۱۸۲ هزار و ۸۳۴ واحد دست یافت. معاملات دیروز با قدرت و پایداری صف‌های خرید آغاز شد و شاخص ۳۲۰۰ واحد ارتفاع گرفت، اما عرضه زیاد سهام در ساعت پایانی معاملات، نماگر اصلی بازار را وادار به عقب‌نشینی یک‌هزار واحدی کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با وجود فضای مثبت در اغلب صنایع، معاملات منفی در نمادهای «ومعادن» و «شپنا» بیشترین فشار را بر نماگر اصلی آوردند. همزمان با زورآزمایی عرضه و تقاضا در بزرگان کالایی، شاهد گسترش موج صعودی به طیف بیشتری از نمادها بودیم. اما نکته جالب توجه عدم صعود دسته‌جمعی سهام و بروز نشانه‌هایی از جدایی روندهاست. انتظار می‌رود که انتشار تدریجی گزارش‌های میان‌دوره‌ای در کنار تداوم ارزش یک‌هزار میلیاردی معاملات خرد روند قیمت‌ها را به زمینه‌های بنیادی سهام پیوند زند.

 

بازار ارز بازگشت دلار به کانال ۱۴ هزار

هر دلار آمریکا ساعت ۱۶ دیروز با افزایش ۱۷۰ تومانی به نرخ ۱۴ هزار و ۱۰۰ تومان معامله شد. برای دومین روز متوالی بهای دلار در بازار آزاد رشد کرد. پس از اینکه نرخ دلار در روز یکشنبه به پایین‌ترین سطح طی یک ماه گذشته تنزل کرد، در دو روز اخیر گارد صعودی گرفت و طی معاملات دیروز مجددا به کانال ۱۴ هزار تومانی قدم نهاد. یکی از محرک‌های نرخ ارز طی هفته‌های اخیر، بیم تحریم‌های نفتی و فضای هیجانی برآمده از آن بوده است. در همین راستا، رویترز روز گذشته مدعی شد صادرات نفتایران در دو هفته نخست اکتبر ۱۷ درصد افت کرده است. در فضای داخلی نیز خبر لغو معافیت ارزی برای مقاصد صادراتیافغانستان و عراق و الزام صادرکنندگان مرتبط برای فروش در سامانه نیما انتشار یافت تا موقتا نرخ‌های بازار آزاد تحت تاثیر سیگنال‌های منفی رشد کند.

 

بازار سکه رشد حباب سکه

هر سکه طرح جدید ساعت 16 دیروز با افزایش 130 هزار تومانی به قیمت 4 میلیون و 390 هزار تومان معامله شد. ارزش سکه نیز به تبعیت از رشد دلار، برای دومین روز افزایش یافت. با این تفاوت که ضرباهنگ حرکت صعودی سکه از دلار بیشتر بود. در روزی که طلای جهانی وضعیت باثباتی را تجربه کرد و ارزش دلار داخلی نیز به رشد حدود یک درصدی بسنده کرد، سکه با افزایش بیش از 3 درصدی مواجه شد. به نظر می‌رسد انجام معاملات ارزی با خریداران و فروشندگان کم، محدودکننده نوسان قیمت‌ها بوده است که عمدتا کنترل‌های امنیتی را عامل آن می‌دانند. با این حال، طبعا چنین محدودیتی به بازار طلا تحمیل نشده بنابراین طبیعی است سکه نوساناتی بیشتر را ثبت کند. مجموعه این عوامل، سبب شد تا حباب سکه طی روز گذشته بیشتر شود.

 

بازار طلای جهانی پایداری طلا در سقف 2 و نیم ماه

هر اونس طلای جهانی ساعت 16 دیروز بدون تغییر نسبت به روز قبل در سقف دو و نیم ماه اخیر یعنی 1231 دلار باقی ماند. دو عامل اساسی همچنان از طلا به عنوان دارایی امن حمایت می‌کند: افزایش تنش‌های سیاسی و چشم‌انداز تنزل رشد اقتصادجهانی با موانع تجاری بین اقتصادهای بزرگ. باید اضافه کرد که رویکرد انقباضی بانک مرکزی آمریکا و ارتباط آن با بحران ارزی بازارهای نوظهور نیز بر عدم قطعیت‌های اقتصادی افزوده است. در همین راستا، دیروز نرخ بازده اوراق خزانه ۱۰ ساله آمریکا با تقویت نسبی به سطح ۱۶/ ۳ درصد بازگشت. از طرف دیگر، آمار غالبا ضعیف اقتصادهای اروپایی در کنار تضعیف ین ژاپن، شاخص دلار را تقویت کرد و طلا را تحت فشار گذاشت. آمار شاخص بهای مصرف‌کننده بریتانیا و اتحادیه اروپا در روز چهارشنبه مورد توجه بازارهاست.

 

بازار اوراق مسکن تداوم کم‌نوسان اوراق

اوراق تسهیلات اسفند 95(تسه9512) با افت اندک در روز گذشته به قیمت 61 هزار و 954 تومان رسید. دادوستدهای دیروز اوراق تسهیلات دو نیمه متفاوت داشت. در ابتدای معاملات، شاهد شکل‌گیری تقاضای قوی و رشد قیمت در اغلب سررسیدهای اوراق بودیم، اما در نیمه دوم این روند پایدار نماند و با چرخش الگوی معاملاتی، آخرین قیمت‌ها به محدوده منفی بازگشت. اما ویژگی غالب معاملات یک هفته اخیر اوراق تسهیلات، روند کم‌نوسان قیمت‌ها در چشم‌انداز رکودی بازار مسکن است. در وضعیتی که حجم معاملات مسکن در ماه‌های اخیر کاهش یافته، به گفته مدیر طرح و برنامه بانک مسکن، میزان پرداخت تسهیلات از محل صندوق یکم این بانک افزایش یافته است. به نظر می‌رسد با کاهش قدرت خرید متقاضیانمسکن به ویژه خانه‌اولی‌ها، بر تعداد متقاضیان تسهیلات افزوده شده است. ثبات بازار ارز و تامین مالی متقاضیان می‌تواند عامل حمایت از اوراق در بلندمدت باشد.

 

بازار نفت افت نفت در زورآزمایی عرضه و تقاضا

هر بشکه نفت خام آمریکا ساعت ۱۶ دیروز با افت ۸/ ۰ درصدی به قیمت ۳/ ۷۱ دلار رسید. بهای نفت با رکوردشکنی تولیدات «شیل»(۷/ ۷ میلیون بشکه) و انتظار برای افزایش مجدد موجودی هفتگی نفت آمریکا تحت فشار قرار گرفت. موسسه نفت آمریکا(API) شامگاه چهارشنبه میزان موجودی‌ها در هفته منتهی به ۱۲ اکتبر را منتشر خواهد کرد. آمار رسمی موجودی‌ها نیز عصر چهارشنبه از سوی اداره اطلاعات انرژی منتشر خواهد شد. برآورد بازار این است که موجودی‌های هفتگی ۱/ ۱ میلیون افزایش یابد. بر اساس آمار رسمی، موجودی‌ها در سه هفته قبل، بر خلاف انتظار، ۸/ ۱۵ میلیون بشکه افزایش یافته است که معنای دیگر آن کاهش تقاضاست. در نقطه مقابل، ادعای کاهش ۱۷ درصدی صادرات نفت ایران در دو هفته ابتدایی اکتبر و بیم کاهش بیشتر عرضه با تنش‌های دیپلماتیک بین عربستان و قدرت‌های غربی از بهای نفت حمایت کرد.

      

منبع: اکوفارس

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت ecofars.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «اکوفارس» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۰۱۷۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مسکن پس از ماه سرگیجه؛ پیش‌بینی وضعیت آینده بازار

بازار معاملات مسکن در اولین ماه از سال۱۴۰۳ با ۶ اتفاق همراه شد که مهم‌ترین آن‌ها «واکنش متفاوت از یکدیگر خریداران مصرفی و سرمایه‌ای» بود.

به گزارش دنیای اقتصاد، هنوز آمار رسمی از آنچه در زمینه قیمت و نبض معاملات خرید آپارتمان در تهران در فروردین رخ داده، منتشر نشده است، اما تحقیقات میدانی نشان می‌دهد دلار و تنش نظامی روی قیمت پیشنهادی فروشنده‌ها، قیمت قرارداد و همچنین رفتار بازیگران بازار اثر گذاشت. با این حال، چشم‌انداز بهاری بازار مسکن تحت‌تاثیر دو متغیر عمده است که یکی از آن‌ها، وزن بیشتری دارد.

اثر دو متغیر کلیدی بر بازار مسکن فروردین ماه، دست‌کم ۶ رویداد مهم را در ماه نیمه تعطیل این بازار، رقم زد. «افزایش تقاضا برای خرید آپارتمان» و «تغییر بهای فروش واحدهای مسکونی»، دو مورد از مهم‌ترین این رویدادهاست.

تازه‌ترین بررسی‌ها و تحقیقات میدانی از شرایط و چشم‌انداز بهاری بازار مسکن شهر تهران نشان می‌دهد، «وضعیت ریسک‌های غیراقتصادی» و «انتظارات تورمی» از یکسو و «رفت و برگشت قیمت دلار در دو کانال ۶۰ و ۷۰هزار تومانی»، معادلات رفتاری دو طیف خریدار و فروشنده مسکن را در فروردین ماه جهت داد.

بخش قابل‌توجهی از متقاضیان خرید و فروش مسکن که از ماه‌ها قبل در بازار با قصد انجام معامله (خرید و فروش) حضور داشتند، تحت‌تاثیر ریسک‌های غیراقتصادی و انتظارات تورمی ناشی از تنش بین ایران و اسرائیل و همچنین رفت و برگشت قیمت دلار در دو کانال متفاوت، فروردین ماه امسال را به یک ماه متفاوت نسبت به فروردین سال گذشته تبدیل کردند. فروردین امسال، به روایت واسطه‌های معاملات مسکن شهر تهران، در بخش قابل‌توجهی از محله‌ها و مناطق، حجم معاملات خرید آپارتمان تا دو برابر و حتی بیشتر افزایش یافت.

این در حالی است که بنا بر اظهارات برخی فعالان ملکی، حتی در برخی محله‌های خاص، به‌خصوص مناطق مورد توجه هر دو طیف تقاضای مصرف‌کننده و سرمایه‌گذار، این میزان افزایش به مراتب بیش از سایر محله‌های شهر بود. بعضی از فعالان مسکن این محله‌ها حتی از افزایش تا ۳ برابری حجم قراردادهای منعقدشده، در فروردین ماه امسال نسبت به فروردین سال گذشته که بازار به طور کامل در وضعیت رکود معاملات قرار داشت، خبر می‌دهند. فروردین ۱۴۰۲ حجم معاملات مسکن شهر تهران در مقایسه با فروردین ۱۴۰۱ تقریبا نصف شد.

آن‌ها همچنین به افزایش قیمت‌های پیشنهادی و قطعی خرید مسکن در آخرین روزهای فروردین و روزهای ابتدایی اردیبهشت نسبت به اسفند ۱۴۰۲، اشاره کرده و می‌گویند اثر ریسک‌های غیراقتصادی و رفت و برگشت قیمت دلار در فروردین ماه، «رفتار فروشنده‌ها» را در شکل «افزایش چند درصدی بهای فروش آپارتمان» و «رفتار خریداران مصمم به خرید» را در شکل «قطعی کردن خرید و انجام معامله مسکن» جهت داده است.

نتایج این بررسی‌ها نشان‌دهنده آن است که وضعیت پیش‌روی بازار مسکن در بهار امسال (اردیبهشت و خرداد)، عمدتا به دو فاکتور ریسک‌های غیراقتصادی موثر بر رفتار بازارها (متغیرهای بیرونی) از یکسو و تغییرات هزینه ساخت مسکن (موثر بر بهای نوسازها) از سوی دیگر، بستگی دارد. به طوری که اگر ثبات نسبی فعلی تحت‌تاثیر فروکش کردن ریسک‌های غیراقتصادی در بازارها به‌خصوص در بازار ارز ادامه داشته باشد، انتظار ثبات و حتی کاهش قیمت مسکن در ماه‌های آتی بعید نخواهد بود.

در واقع بازار در صورت ثبات نرخ ارز که هم‌اکنون بازیگردان اصلی رفتار متعاملان، جهت معاملات و تغییرات قیمت آپارتمان‌هاست، از استعداد ثبات و کاهش قیمت برخوردار است. سال گذشته نیز، ثبات در بازارهای موازی به‌خصوص بازار ارز منجر به کاهش قیمت مسکن از ابتدای تابستان برای ۵ ماه متوالی شد. از سوی دیگر شرایط پیش‌روی بازار مسکن در سال‌جاری از یک متغیر درونی یعنی تغییرات قیمت ساخت (تورم ساختمانی) نیز اثرپذیری دارد. هر چند اثر این رویداد بلندمدت نبوده و ابتدا بهای فروش نوسازها را تحت‌تاثیر قرار خواهد داد. البته با توجه به کاهش سهم نوسازها در معاملات مسکن این اثر بر کل بازار، کوتاه‌مدت نخواهد بود.

چرا معاملات زیاد شد؟

واسطه‌های بازار معاملات مسکن در مناطق مختلف شهر تهران در حالی از افزایش حجم قراردادهای خرید و فروش آپارتمان در فروردین امسال در مقایسه با فروردین سال قبل خبر می‌دهند که به گفته آن‌ها، «نوسانات ارزی»، مهم‌ترین علت این افزایش است. در حالی که تحت‌تاثیر تشدید ریسک‌های غیراقتصادی ناشی از تنش اخیر بین ایران و اسرائیل، برای چند روز، قیمت دلار وارد کانال ۷۰هزار تومانی شد اما بازگشت دلار به کانال ۶۰هزار تومان، در روزهای آخر فروردین، طیفی از تقاضای خرید آپارتمان را مصمم به انجام معامله کرد.

به‌خصوص در مناطق مصرفی و پرتقاضا، بازار و متعاملان بیش از آنکه تحت‌تاثیر اثر تنش سیاسی باشند، با نگاه به تحولات اقتصادی و تغییرات نرخ ارز، از سال گذشته، در بازار حضور داشتند. در واقع گروهی از تقاضای مصرفی که زمستان سال گذشته، در نتیجه رشد قیمت دلار و اثرگذاری آن بر بازار در شکل کاهش فایل فروش و افزایش بهای پیشنهادی فروشنده‌های حاضر در بازار، خرید خود را به تعویق انداخته بودند، فروردین ماه قصد خود رابرای خرید آپارتمان عملی کردند. در واقع تنش سیاسی اثری روی رفتار این گروه از متقاضیان مسکن نداشت. بلکه پذیرش شرایط بازار، باعث شد، این گروه از متقاضیان معامله موردنظرشان را در بازار ملک به سرانجام برسانند.

زمستان پارسال، برخی از این متقاضیان امیدوار به بازگشت نرخ دلار به کانال ۵۰هزار تومانی و به دنبال آن بازگشت قیمت‌های پیشنهادی فروشنده‌ها به سطح پاییز و تابستان بودند، بنابراین خرید خود را به سال جدید موکول کردند.

البته بازگشت بخشی از فروشنده‌ها به بازار و افزایش تعداد فایل‌های فروش نیز در این زمینه موثر بود. برخی از فروشنده‌هایی که زمستان سال گذشته به دلیل نگرانی از افزایش قیمت‌ها در سال بعد تحت‌تاثیر نوسان دلاری فایل‌های خود را به طور موقت از بازار خارج کرده بودند یا از عرضه فایل به بازار خودداری می‌کردند، با مشاهده رفت و برگشت قیمت دلار، این فایل‌ها را وارد بازار کردند. البته این‌بار، بهای پیشنهادی را تا حدی افزایش دادند که این میزان افزایش در محله‌های مختلف متفاوت بوده است.

این موضوع دومین رویداد بهاری بازار مسکن در فروردین ماه امسال است. البته بخش قابل‌توجهی از فروشنده‌ها متقاضیان تبدیل به احسن آپارتمان‌ها هستند که در بخش دیگری از بازار در نقش خریدار حضور داشته و آپارتمان دیگری خریداری کردند.

تقاضای سرمایه‌ای نیز در برخی مناطق پرتقاضای شهر تهران که همواره مورد توجه دو طیف تقاضای مصرفی و سرمایه‌ای برای خرید آپارتمان بوده است (مانند منطقه ۵)، همسو با رفت و برگشت دلاری، وارد بازار شدند و رفتار آن‌ها متناسب با این رفت و برگشت دلاری بازار بهاری مسکن را تحت‌تاثیر قرار داد (رویداد سوم).

با این حال، فروردین امسال، غلبه تقاضا در بازار مسکن مربوط به تقاضای تبدیل به احسن بود و یک علت افزایش فایل فروش همزمان با افزایش تقاضا برای خرید مسکن نیز حضور این گروه از متقاضیان در بازار و افزایش سهم آن‌ها نسبت به سایر متقاضیان بود.

فروردین ماه امسال، بنا بر اظهار فعالان بازار مسکن شهر تهران معاملات مسکن در برخی از محله‌ها و مناطق شهر تا دو برابر نسبت به فروردین پارسال افزایش یافت (رویداد چهارم)؛ البته برخی از فعالان بازار در مناطق پرتقاضا که هر دو طیف سرمایه‌گذار و مصرف‌کننده در آن حضور دارند از افزایش تا ۳ برابری حجم قراردادهای خود در فروردین امسال خبر دادند.

شرایط متفاوت جنوب تهران

در حالی که فعالان بازار مسکن مناطق مصرفی واقع در نیمه شمالی و همچنین مناطق مرز دو نیمه شمال و جنوب تهران از افزایش تعداد معاملات خرید آپارتمان در فروردین ماه امسال خبر می‌دهند، اما برخی واسطه‌های مسکن مناطق جنوب شهر می‌گویند همچنان بازار معاملات مسکن این مناطق رکودی است و نه تنش سیاسی ایران و اسرائیل و نه رفت و برگشت دلاری اثر محسوسی روی حجم معاملات خرید و فروش در این محله‌ها نداشته است.

علت نیز مشخص است؛ این محله‌ها چندان مورد علاقه تقاضای سرمایه‌ای نیست و از سوی دیگر همچنان سطح قیمت‌ها با توان مالی متقاضیان مصرفی بسیار فاصله دارد. با این حال این فعالان ملکی از افزایش تعداد مراجعه‌ها و تماس‌ها از سوی متقاضیان خبر می‌دهند و امیدوارند در ادامه بهار بخشی از این تماس‌ها و مراجعه‌ها تبدیل به معامله شود (رویداد پنجم).

با این حال واسطه‌های بازار مسکن محله‌های جنوب شهر تهران هم از افزایش چند درصدی بهای پیشنهادی فروش آپارتمان خبر می‌دهند و می‌گویند فروشنده‌ها حول و حوش ۵درصد بهای پیشنهادی خود برای فروش آپارتمان را نسبت به اسفندماه افزایش داده‌اند.

هر چند هنوز خریدار مصممی برای این واحدها وجود ندارد. افزایش قیمت‌های پیشنهادی فروش مسکن در فروردین ماه در مقایسه با اسفند، ششمین رویداد بهاری بازار مسکن ۱۴۰۳ است. نتایج تحقیقات میدانی نشان می‌دهد، بهای پیشنهادی فروش آپارتمان در مناطق پرتقاضای نیمه شمالی تهران مانند منطقه ۴ و ۵ در برخی از فایل‌ها تا بیش از ۱۰درصد نیز رشد داشته است هر چند میزان افزایش قیمت در معاملات قطعی به روایت واسطه‌ها، حول و حوش ۱۰درصد بوده است.

در مناطق مصرفی مرز دو نیمه شمال و جنوب تهران مانند مناطق ۹ و ۱۰ که از پرتقاضاترین مناطق شهر تهران محسوب می‌شوند نیز بهای فروش آپارتمان بین ۵ تا ۷درصد نسبت به اسفند رشد داشته است و واسطه‌ها می‌گویند حجم معاملات آپارتمان در این مناطق نیز فروردین ماه امسال نسبت به فروردین پارسال رشد داشته و معامله با قیمت‌های جدید انجام می‌شود.

استعداد بهاری بازار مسکن

بررسی‌ها درباره چشم‌انداز پیش‌روی بازار مسکن در بهار ۱۴۰۳ حاکی از یک شرط مهم برای ثبات و حتی کاهش قیمت در این بازار است. در صورتی که ثبات نسبی در بازار ارز و سایر بازارها مشابه شرایط فعلی که تا حد زیادی ریسک‌های غیراقتصادی فروردین ماه فروکش کرده است، ادامه‌دار شود، بازار مسکن استعداد کاهش یا حتی ثبات قیمت را دارد.

البته متغیر تورم ساخت نیز در این زمینه موثر است؛ هر چند اثر این متغیر ابتدا خود را روی افزایش بهای واحدهای مسکونی نوساز آن هم در بازه میان‌مدت و بلندمدت نشان می‌دهد و از سوی دیگر با توجه به کاهش قابل‌توجه سهم نوسازها در معاملات مسکن، تورم تولید مسکن در کوتاه‌مدت، نمی‌تواند اثر چندانی بر تغییرات قیمت واحدهای مسکونی داشته باشد.

دیگر خبرها

  • صادرات مرغ با هدف تعادل بازار و ایجاد درآمد ارزی
  • افزایش نرخ دلار و یورو در معاملات امروز مرکز مبادله ارز و طلا
  • گلایه اهالی بازارهای سیار از افزایش اجاره‌ها
  • ریزش نرخ دلار چه تاثیری بر قیمت خودروهای داخلی گذاشت؟
  • محرک جدید بورس
  • مسکن پس از ماه سرگیجه؛ پیش‌بینی وضعیت آینده بازار
  • اثر دلار کاهشی بر قیمت خودرو‌های پرطرفدار داخلی
  • سکه و طلا ارزان‌تر شد
  • ثبات قیمت دلار و کاهش نرخ طلا و سکه در معاملات امروز
  • دولت همسو با افزایش تولید و اشتغال از بازارهای داخلی و خارجی بهره‌ می‌گیرد