Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران- ایرناپلاس- براساس آخرین آمار از نیمه شهریورماه تا 17 مهر 768 نفر بر اثر مصرف مشروب الکلی تقلبی حاوی متانول دچار مسمومیت شدند که از این تعداد ٩٦ نفر جان خود را از دست دادند.

دکتر محمدرضا قدیرزاده، رئیس گروه مطالعات اعتیاد و سوء مصرف مواد سازمان پزشکی قانونی کشور به خبرنگار ایرناپلاس می‌گوید: شواهد نشان از آن دارد که علت اصلی مرگ‌ها و آسیب‌های جبران‌ناپذیر، دیر مراجعه کردن یا اصلا مراجعه نکردن بیماران به مراکز درمانی است که می‌توان حدس زد ترس از مجازات یکی از عوامل اصلی آن است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به گفته او براساس آمار و اطلاعات فوتی های مصرف الکل، 82 نفر آنها در بیمارستان و 8 نفر در منزل فوت شدند، محل فوت 6 نفر از بیماران هم نامشخص گزارش شده است. این در حالی است که حسین حسنیان مقدم، فلوشیب سم‌شناسی بالینی و مسمومیت‌های بیمارستان لقمان می‌گوید که هیچ بخشنامه و دستورالعملی در بیمارستان‌ها وجود ندارد که توصیه کرده باشد فرد مسموم شده با الکل به مراجع قضایی و پلیسی تحویل داده شود، نکته‌ای که دکتر قدیرزاده هم آن را تأیید می‌کند.

**پزشکان می‌گویند مراکز درمانی دستورالعملی برای معرفی مسموم شدگان با الکل ندارند

حسین حسنیان‌مقدم در گفت‌وگو با خبرنگار ایرناپلاس، با بیان اینکه «مسموم‌شدگان با الکل نباید از مراجعه به بیمارستان‌ها و مراکز درمانی ترسی داشته باشند»، می‌گوید: پزشکان ملزم به حفظ اسرار بیمار هستند و حتی ماده قانونی وجود دارد که اگر پزشکی برخلاف موازین قانونی اسرار بیمار را افشا کند، به مجازات محکوم می‌شود. براساس ماده 648 قانون مجازات اسلامی، «اطبا و جراحان و ماماها و داروفروشان و همه کسانی که به مناسبت شغل یا حرفه خود محرم اسرار می‌شوند هرگاه در غیر از موارد‌ قانونی، اسرار مردم را افشا کنند به سه ماه و یک روز تا یک سال حبس و یا به یک میلیون و پانصد هزار تا شش میلیون ریال جزای نقدی محکوم‌می‌شوند.»

حسنیان‌مقدم می‌گوید: وظیفه پزشکان تلاش برای معالجه بیماری است که به آنها مراجعه کرده است. پزشک، پلیس نیست که به دنبال کشف جرم بیمار باشد. بیمارستان باید مکان امنی برای بیماران باشد تا هر فردی بتواند برای درمان به آن مراجعه کند. هیچ بخشنامه و دستورالعملی در بیمارستان‌ها وجود ندارد که بر‌اساس آن توصیه شده باشد فرد مصرف‌کننده الکل به مراجع قضایی و پلیسی تحویل داده شود. من سال‌هاست در بیمارستان لقمان مشغول به کار هستم؛ بیمارستانی که هر روز بیمارانی به‌خاطر مسمومیت در اثر مصرف الکل به آن مراجعه می‌کنند. با اطمینان می‌توانم بگویم تاکنون هیچ‌یک از بیماران به‌دلیل مصرف الکل تعقیب قانونی نشده‌اند چون در بیمارستان به مراجعه‌کنندگان به چشم بیمار نگاه می‌شود نه مجرم.

به گفته او با وجود این، همواره بیمارانی که با الکل دچار مسمومیت شده‌اند از مراجعه به بیمارستان‌ها هراس دارند و حتی اگر مراجعه هم کنند، گاهی اوقات از بیان اینکه الکل مصرف کرده‌اند، امتناع کرده و فرایند درمان را با مشکل مواجه می‌کنند. علت این امر هم صرفا ترس و بی‌اعتمادی بیماران به سیستم و ترس از مجازاتی است که وجود ندارد.

**حقوقدان‌‌ها: افشای اسرار بیمار، جرم و قابل پیگیری قانونی است

بهمن کشاورز، حقوقدان هم با استناد به ماده 648 قانون مجازات اسلامی می‌گوید: بدون تردید هیچ مرکز درمانی اطلاعات بیماران خود را فاش و چنین مواردی را گزارش نمی‌کند چون پزشکان حق ندارند اسرار بیماران خود را فاش کنند و این اطلاعات جزو اسرار حرفه‌ای به حساب می‌آید.

به گفته او چنین اقدامی نه‌تنها خلاف قانون مجازات اسلامی است بلکه با سوگندنامه بقراط که دانش‌آموختگان رشته پزشکی تعهد می‌کنند به آن وفادار باشند، مغایرت دارد. در این سوگندنامه با شاهد گرفتن خدا به او قسم یاد می‌شود که رازداری پزشکی حفظ شود.

او در پاسخ به این سؤال که در این ماده قانون مجازات اسلامی عنوان شده که «غیر از موارد‌ قانونی» افشای اسرار بیماران جرم است و با توجه به اینکه شرب مسکر در کشور ما جرم محسوب می‌شود، نمی‌توان آن را جزو موارد قانونی‌ای به حساب آورد که گزارش آن به مراجع قانونی مجاز باشد، می‌گوید: با قطعیت می‎توان گفت این «موارد قانونی» اصلا مشمول کسانی که با الکل مسموم شده و به بیمارستان‌ها مراجعه می‌کنند، نمی‌شود.

منظور از موارد قانونی زمانی است که پرونده‌ای تشکیل شده که مثلا فردی با سم کسی را مسموم کرده است، در این صورت ممکن است بازپرس به داروخانه‌ای که فرد، دارو را از آن تهیه کرده مراجعه و از او سؤال کند که آیا چنین فردی از شما سم خریداری کرده است یا خیر. بله در چنین موردی مسئول داروخانه موظف است به این سؤال پاسخ دهد. یا ممکن است فردی که بیماری ایدز دارد، از روی قصد دیگری را به این بیماری مبتلا کرده باشد در این صورت ممکن است بازپرس به پزشک او مراجعه کند و در مورد اینکه این فرد خاص به بیماری ایدز مبتلاست یا خیر، از او سؤال کند. در چنین موردی هم ضابط قضایی یا بازپرس فردی را که مکلف به حفظ اسرار حرفه‌ای است وادار می‌کند اسرار بیمار را به مرجع قضایی صالح اعلام کند. در غیر از موارد این‌چنینی، پزشک، روانکاو یا مراکز درمانی نه‌تنها وظیفه و تکلیفی در زمینه افشای اسرار بیمار خود ندارند بلکه اگر چنین کنند، مجرم هستند و باید مجازات شوند.

به گفته او اگر پزشک یا مرکز درمانی چنین گزارشی را به مراجع قضایی و پلیسی اعلام کنند، به دلیل افشای اسرار و به استناد ماده 648 مورد پیگرد قانونی قرار می گیرد. البته علی‌القاعده سازمان نظام پزشکی هم باید در زمینه چنین تخلفی اقدام کند و حتی تا آنجا پیش برود که پروانه‌اش را باطل کند زیرا پزشکی که چنین ضابطه مهم و تاریخی را زیر پا بگذارد، قاعدتا در خور ادامه حرفه پزشکی نیست.

دکتر کامبیز نوروزی، حقوقدان هم صحبت‌های کشاورز را تأیید می‌کند و می‌گوید: پزشکان و مراکز درمانی مجاز نیستند اطلاعات و اسرار بیماران خود را به مراکز قضایی و پلیسی اعلام کنند و اگر چنین کنند تخلف کرده‌اند.

**علائم مسمومیت با متانول یا الکل سمی

فلوشیب سم‌شناسی بالینی و مسمومیت‌های بیمارستان لقمان به‌جز عامل ترس از مجازات، بی‌اطلاعی از علائم مسمومیت با متانول یا الکل چوب را هم یکی دیگر از دلایل عدم مراجعه به مراکز درمانی می‌داند و بر این اعتقاد است که بهتر است در رسانه‌های عمومی در رابطه با علایم مسمومیت با متانول هم اطلاع‌رسانی شود تا از میزان تلفات ناشی از چنین مسمومیت‌هایی کاسته شود. چون تبعات ناشی از آن فقط یک موضوع فردی نیست و خسارت‌های ناشی از آن گریبان‌گیر جامعه هم می‌شود.

او می‌گوید: در مسمومیت با الکل زمان مراجعه برای تیم پزشکی بسیار مهم است. معمولا کسانی که اتانول یا همان الکل قابل شرب مصرف می‌کنند، دچار علایم گرم‌شدگی و مستی می‌شوند. اما اشکال کار از آنجایی شروع می‌شود که فرد مصرف کننده، علایم مسمومیت با متانول را با علایم مستی اشتباه می‌گیرد و با تصور اینکه حالت‌هایی که دارد به علت مستی است و به زودی بهبود خواهد یافت از مراجعه به موقع به مراکز درمانی خودداری می کند.

به گفته حسنیان‌مقدم، افرادی که مشروبات الکلی (حاوی الکل اتیلیک یا قابل شرب) مصرف می‌کنند، از دهانشان بوی الکل استشمام می‌شود، همچنین به‌دلیل اینکه الکل روی کورتکس مغز تأثیر می‌گذارد، از حالت عادی خود بی‌پرواتر می‌شوند، معمولا چهره‌شان برافروخته است و اختلال تعادل دارند. اگر فردی بیش از حد الکل قابل شرب مصرف کرده باشد، سه یا چهار ساعت بعد از مصرف گرفتار تهوع و مسمومیت می‌شود و معمولا در چنین شرایطی به اورژانس مراجعه می‌کند. اما فردی که الکل صنعتی و در رأس آن متانول مصرف کرده باشد، علائم مسمومیت در او دیر ظهور می‌کند زیرا متانول باید در بدن متابولیزه و تبدیل به متابولیت‌های سمی شود. سپس این متابولیت‌های سمی روی عروق مختلف بدن از جمله اعصاب چشم و سیستم اعصاب مرکزی تأثیر بگذارد تا فرد دچار علائم مسمومیت شود.

این فلوشیب سم‌شناسی بالینی و مسمومیت‌های بیمارستان لقمان می‌گوید: بنابراین فرد مصرف‌کننده الکل اگر بعد از گذراندن دوره مستی، احساس کرد که علائم جدیدی سراغش می‌آید، باید فرض‌اش را بر این بگذارد که احتمالا الکل مسموم مصرف کرده و هرچه سریع‌تر به مراکز درمانی مراجعه کند. هر چه زمان مراجعه به مراکز درمانی سریع‌تر باشد احتمال بهبودی فرد بیشتر است. به گفته او اگر بیمار در ساعات اولیه مسمومیت با الکل به بیمارستان مراجعه کند، اقداماتی که می‌توان برای درمان او انجام داد بسیار متنوع تر از زمانی است که دیر مراجعه کند.

حسنیان‌مقدم می‌گوید: هرچه میزان مصرف توأمان متانول نسبت به اتانولی که فرد مصرف کرده بیشتر باشد، انتظار داریم فرد زودتر گرفتار علائم مسمومیت شود. البته به طور میانگین 15 تا 24 ساعت طول می‌کشد که علائم مسمومیت با متانول در فرد به صورت جدی بروز کند بنابراین اگر فرد این علائم را با علائم مستی اشتباه نکند و مقاومتی هم نسبت به مراجعه به مراکر درمانی نداشته باشد، انتظار می‌رود در این بازه زمانی به اورژانس‌ها مراجعه کند.

به گفته او، این افراد قبل از اینکه به بیمارستان‌ها مراجعه کنند، گرفتار مشکل بینایی می‌شوند و ممکن است جلو چشم‌هایشان چیزهایی شبیه به برفک ببینند. معمولا در خواندن پیامک‌ها و کلمات دچار مشکل می‌شوند و ممکن است به مرور زمان این وضعیت‌شان بد و بدتر شود. هرچه مدت زمان این اختلال بینایی طول بکشد و فرد دیرتر مراجعه کند شانس‌اش برای بهبود کمتر خواهد بود. حتی ممکن است فرد دچار کاهش سطح هوشیاری و تشنج شود که اگر در چنین حالتی درمان به تاخیر بیفتد منجر به مرگ بیمار می‌شود.

حسنیان‌مقدم می‌گوید که اگر فرد دچار مسمومیت با متانول بعد از 72 ساعت به بیمارستان مراجعه کند دیگر هیچ شانسی برای بهبودی ندارد.

این فلوشیب سم شناسی بالینی و مسمومیت‌های بیمارستان لقمان می‌گوید: درمانی که می‌توان حتی آن را از خانه هم آغاز کرد این است که به فردی که با متانول مسموم شده است، اتانول بدهیم. اما مشکلی که وجود دارد این است که اگر فرد دسترسی به اتانول سالم داشت که متانول مصرف نمی‌کرد.

گزارش از مرضیه نوری

**اداره کل اخبار چندرسانه‌ای**ایرناپلاس**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اجتماعي ايرناپلاس مسموميت الكلي متانول

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۰۹۰۵۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مراقب «کلاهک‌های مرگ» باشید

کلاهک مرگ (آمانیتا فالوئیدس) یک نوع قارچ سمی است که پس از مصرف، فرد را دچار علائم گوارشی می‌کند و ممکن است چند ساعت بعد بهبود یابد، اما غافل از آنکه روی کبد عوارض ایجاد می‌کند و به مرور باعث زردی و خونریزی کبد می‌شود که دیگر اقدامات درمانی جوابگو نیست.

همه ساله با آغاز فصل بهار و بهبود شرایط مساعد در رشد قارچ‌های خود رو با موجی از مسمومیت‌های اتفاقی ناشی از مصرف قارچ‌های سمی مواجه هستیم که منجر به فوت، نارسایی کبد و بستری شدن بسیاری از افراد شده است.

همین چند روز پیش در روز‌های پایانی فروردین بود که قارچ سمی ۶ عضو خانواده نهاوندی را راهی بیمارستان کرد و پنج نفر از آنها زن و یک نفرشان مرد بودند که سه نفرشان سرپایی مداوا شدند و سه نفر دیگر به علت مشکلات شدید گوارشی بستری شدند.

سازمان اورژانس کشور، هشتم اردیبهشت با اعلام رشد سه برابری مسمومیت با قارچ وحشی نسبت به پرهیز از مصرف قارچ در طبیعت هشدار داد و از مسمومیت ۵۳ نفر در بازه زمانی هشتم فروردین تا پنجم اردیبهشت ۱۴۰۳ در کشور خبر داد و اعلام کرد که ۱۴ نفر از این مسمومان همچنان بستری و تحت نظر هستند.

فارس، لرستان و کرمانشاه بیشترین مسمومان با قارچ وحشی

طبق اعلام این سازمان، استان‌های فارس با ۱۶، لرستان با ۱۲ و کرمانشاه با ۱۰ نفر بیشترین مسمومان با قارچ وحشی را در کشور داشته‌اند که هیچ یک از آنها، جان خود را از دست نداده است.

همین که فصل بهار و پاییز آغاز می‌شود و بارندگی‌ها افزایش می‌یابد، زمان مناسبی برای رویش قارچ‌های سمی فراهم می‌شود و از سویی دیگر نیز شمار بازدیدکنندگان از طبیعت و تفریح در ارتفاعات و دشت‌ها به دلیل طروات بهاری هم بیشتر می‌شود و بسیاری از مردم در حین گشت در طبیعت از گیاهان و سبزی‌ها خود رو برداشت می‌کنند و در این میان بسیاری هم ترغیب می‌شوند از قارچ‌های خود رو در طبیعت برداشت کنند.

بیشترین مسمومیت ناشی از قارچ‌های سمی در مناطق غربی، کوهستانی یا مرطوب کشور به ویژه استان‌های کرمانشاه، آذربایجان غربی، لرستان، گلستان، کردستان، لرستان، همدان، قزوین و چهارمحال و بختیاری است.

بسیاری از مردم به دلیل لذیذ بودن قارچ و همین طور خواص غذایی آن از ضرر و خطر سمی بودن آن غافل می‌شوند و با مصرف مقداری اندک از آن دچار مسمومیت‌های شدید و گاهی هم مرگ می‌شوند؛ از اینرو، از مصرف قارچ‌های خود رو به خصوص قارچ‌هایی که در کنار تنه درختان می‌رویند یا قارچ‌های فله‌ای جمع‌آوری شده توسط افراد بومی باید خودداری شود، زیرا شناسایی انواع قارچ از انواع سمی آنها تن‌ها بر اساس خصوصیات ظاهری مانند شکل، رنگ، بو، قوام و مزه مشکل است و فقط متخصصان و کارشناسان مجرب قارچ شناسی و گیاه شناسی امکان شناسایی انواع سمی را دارند.

با قدری دقت و هشدار‌های لازم و پرهیز از مصرف قارچ‌های خود رو می‌توان جلوی این نوع مسمومیت‌ها و احتمالا مرگ‌ها را گرفت و بهتر است که در رسانه‌ها در این باره اطلاع رسانی شود همچنین می‌توان با پخش بروشور یا نصب بنر در مناطقی که مستعد رشد این نوع قارچ‌ها هستند مردم را از خطر مصرف آن آگاه کرد.

از سویی دیگر با انتشار مطالبی در زمینه عوارض و علائم مصرف قارچ‌های سمی در مراکز درمانی به‌خصوص در مناطق کوهستانی و شهرستان‌ها، کارکنان بخش بهداشت و درمان هرچه سریعتر این نوع مسمومیت‌ها را تشخیص دهند و درمان کنند تا زمان طلایی برای نجات یک انسان از دست نرود.

سمی بودن قارچ از طریق ظاهر آن قابل تشخیص نیست

رئیس مرکز کنترل کیفی آزمایشگاه‌های سازمان پزشکی قانونی کشور در گفتگو با خبرنگار ایرنا گفت: ظاهر و شکل قارچ‌های سمی مثل قارچ‌های خوارکی است و اصلا از طریق ظاهر و شکل قارچ، سمی بودن آن قابل تشخیص نیست و افراد عادی نمی‌توانند سمی بودن آن را تشخیص دهند.

دکتر مریم اخگری با بیان اینکه حدود پنج هزار نوع قارچ در طبیعت وجود دارد، افزود: مصرف حدود ۱۰۰ نوع از آن برای انسان سمی است.

سال گذشته حدود ۷۰۰ نفر به دلیل مصرف قارچ‌های خود رو و سمی مسموم شدند که برخی از آنها نیز فوت کردند

وی ادامه داد: در بهار و پاییز به دلیل تغییرات آب و هوایی همچنین تشدید بارش‌ها و فراهم بودن رطوبت، زمان مناسب برای رشد و تکثیر بیشتر قارچ‌ها است و از سویی هم هموطنان دراین فصول بیشتربرای تفریح و گردش به طبیعت می‌روند و احتمالا با رشد قارچ‌ها مواجه می‌شوند و شاید هم از آن برداشت کنند و فکر کنند که خوراکی است.

عضو هیات علمی سازمان پزشکی قانونی با اشاره به اینکه آمار مجزایی از مرگ‌های ناشی از مصرف قارچ‌های سمی در دست نیست و این نوع مرگ‌ها در ردیف مسمومیت‌ها دسته بندی می‌شوند، گفت: سال گذشته حدود ۷۰۰ نفر به دلیل مصرف قارچ‌های خود رو و سمی مسموم شدند که برخی از آنها نیز فوت کردند.

به هیچ عنوان از قارچ‌های خود رو مصرف نشود

عضو هیات علمی سازمان پزشکی قانونی تاکید کرد: هموطنان به هیچ عنوان از قارچ‌های خودرو مصرف نکنند.

وی ادامه داد: هیچ نوع فرآوری قارچ مانند پختن، کباب، آب پز و سرخ کردن موجب از بین رفتن سم در قارچ سمی نمی‌شود و اگر هنگام تفریح در دشت یا ارتفاعات متوجه رویش قارچ شدند از چیدن و مصرف آن خودداری کنند، زیرا مصرف آن عوارض جبران ناپذیری دارد.

هیچ نوع فرآوری قارچ مانند پختن، کباب، آب پز و سرخ کردن موجب ازبین رفتن سم در قارچ سمی نمی‌شود

۹۰درصد مسمومیت‌ها با قارچ شدید است

رئیس مرکز کنترل کیفی آزمایشگاه‌های سازمان پزشکی قانونی گفت: ۹۰ درصد مسمومیت‌ها با قارچ شدید است و علائم مسمومیت شامل دو مرحله است؛ در مرحله اول که از چهار ساعت تا ۱۲ ساعت بعد از مصرف قارچ سمی است و فرد دچار تهوع، استفراغ، ضعف و بی‌حالی و درد شکم می‌شود و در مرحله دوم وقتی علائم تا ۲۴ ساعت ادامه یابد و تشدید شود و به دنبال آن سطح هوشیاری کاهش می‌یابد و سم، کبد و کلیه را درگیر کرده است.

وی ادامه داد: در این مرحله، ممکن است مسمومیت موجب پیوند کبد یا حتی مرگ فرد شود، اما اگر فرد مسموم سریع به مراکز درمانی ارجاع شود و درمان و حمایت‌های لازم انجام شوند امکان نجات وی وجود دارد.

عضو هیات علمی سازمان پزشکی قانونی گفت: حتما خانواده‌ها در مصرف قارچ توجه ویژه‌ای به سالمندان و کودکان داشته باشند و قارچ‌های پرورشی و با مجوز وزارت بهداشت استفاده کنند و به شدت از مصرف قارچ به صورت فله‌ای پرهیز کنند.

اگر فرد مسموم سریع به مراکز درمانی ارجاع شود و درمان وحمایت‌های لازم انجام شوند امکان نجات وی وجود دارد. اخگری در مورد مراحل درمان فرد مسموم با قارچ تاکید کرد: مانند همه مسمومیت‌ها، خارج کردن ماده سمی در اولویت است و اگر مسمومیت شدید باشد نیاز به شست و شو نیز هست، اما اگر مسموم دچار کاهش سطح هوشیاری شده است به هیچ وجه وادار به استفراغ نشود و باید سریع به مرکز درمانی منتقل شود.

وی در توضیح اینکه برخی افراد بعد مصرف قارچ خود رو دچار بی‌حالی و علائم دیگر می‌شوند، اما آن را به علائم طبع سرد قارچ ربط می‌دهند و اعتنایی برای مراجعه به پزشک نمی‌کنند و علایم را جدی نمی‌گیرند، تاکید کرد: نوع طبع خوراکی‌ها و غذا‌ها مربوط به علم سنتی است، اما آنچه در مصرف قارچ خود رو موجب بروز علائم بی‌حالی می‌شود، طبع سرد نیست بلکه سم موجود درآن است که اگر به آن توجه نشود ممکن است این سم جذب بدن و اندام‌هایی مثل کلیه و کبد شود و عوارض جبران ناپذیری در پی داشته باشد.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان وب‌گردی وبگردی

دیگر خبرها

  • بنوش و بمیر!
  • مراقب «کلاهک‌های مرگ» باشید
  • «کوری مطلق و مرگ» در انتظار مصرف کنندگان «الکل»
  • علائمی که نشان می‌دهد که مشروب تقلبی مصرف کرده‌اید
  • این کشور رکورددار سوء مصرف الکل در کودکان و نوجوانان شد
  • ناآگاهی مهمترین علت مصرف الکل و دخانیات
  • مصرف الکل‌های سمی در هر اندازه‌ای خطرناک است
  • الکل‌های دست‌ساز و قاچاق زمینه‌ساز بروز مسمومیت
  • مصرف الکل های سمی در هر اندازه ای خطرناک است
  • این علائم نشان می‌دهد که مشروب تقلبی مصرف کرده‌اید