Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ مراسم بزرگداشت حافظ عصر امروز 26 مهرماه با حضور حافظ شناسان و اساتید برجسته ادبیات فارسی در تالار مولوی دانشکده ادبیات و علوم انسانی دانشگاه شهید بهشتی برگزار شد.

مصطفی ملکیان، استاد اخلاق درباره رمز ماندگاری حافظ سخنرانی کرد و گفت: سخن بر سر شخص حافظ نیست و اساساً رمز ماندگاری شاعران و نویسندگان چیست؟ چرا هومر، گوته، شکسپیر و .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. ماندگار هستند، آنچه بیان می‌کنم فقط مختص حافظ نیست، بلکه شامل متفکران و نویسندگان و شاعران دیگر نیز می‌شود.

وی افزود: یک جنبه فرم و صورت و شکل سخن و از سوی دیگر پیام و روح سخن مطرح است که به جنبه فرم سخن کاری نداریم، وقتی دیوان حافظ را یک فرانسوی‌زبان می‌خواند، همان لطایف زبان فارسی را نخواهد داشت؛ چرا که بسیاری از لطایف سخن در انتقال از یک زبان به زبان دیگر تغییر می‌یابد اما باز از ماندگاری آن کم نمی‌کند.

وی با اشاره به محتوای سخن حافظ و دیگران که ماندگار شده‌اند، بیان کرد: چهار عامل در این زمینه مهم است و اگر به آنها دست یابیم، از ماندگاری این شاعر و آن رمان‌نویس و داستان‌نویس برخوردار خواهیم شد.

ملکیان ادامه داد: شاعران و نویسندگان همواره با مسائل نظری و مشکلات عملی مواجه بوده‌اند و این‌ها قابل شمارش نیستند، اما مسائل و مشکلات دو دسته‌اند، دسته‌ای برای من طرح شده و پیش آمده و مسائلی هم در یک فرهنگ است و در دیگری نیست و مشکلاتی در یک برهه و جامعه و فرهنگ هست و در دیگری نیست. در واقع وجود گسسته در طول تاریخ دارند، اما دسته‌ای از مشکلات و مسائل هم بوده که هیچ برهه تاریخی و فرهنگ و جامعه و مکانی نیست که آن مسائل و مشکلات نباشد که در طول تاریخی نوعی پایداری دارند.

وی تصریح کرد: اگر متفکری به این مسائل پایدار بپردازد، به پایداری این مسائل او نیز پایدار و ماندگار خواهد بود. برخلاف اینکه کسی به مسائل گسسته توجه می‌کند؛ عشق، حیرت، نادانی، حسد، جبر و اختیار، خدا، تنهایی، مرگ، اضطراب، آرامش، خوبی، خوشی و ... اختصاص به کس و جامعه خاصی ندارد و حافظ به این مسائل پرداخته است.

این استاد اخلاق در ادامه عنوان کرد: در غزلیات حافظ غیر از عشق از موضوعات دیگری هم سخن گفته شده، اگر کسی در کنار عشق به امید، اضطراب و آرامش و خوشی و خوبی هم بپردازد و از مبدأ و مقصد عالم هم سخن بگوید، عام‌تر خواهد بود و شاعر نیز ماندگار می‌شود.

ملکیان گفت: به متفکرانی مانند این سینا و کانت توجه کنید. آن‌ها فقط به عقل توجه دارند که گویا انسان یک ماشین عقل‌ورز است و گویی ما از استدلال بهره‌ای و نیازی به آن نداریم. اگر متفکرانی به باورها و احساسات و هیجانات ما بپردازند و به آرمان‌ها و اهداف ما توجه کنند و بدانند که انسان با وجود اینکه ماشین عقل است، اما کسی است که سرخورده هم می‌شود؛ از این رو در شعرهای حافظ هم هیجانات و احساسات و هم عقل را می‌بینید.

وی افزود: افراد ماندگار به دنبال نظام‌پردازی نیستند. نظام‌پردازی که نیاز انسان است و اگر فقط به آن توجه کنند دچار توهم خواهند شد. من بیشتر از اینکه جویای واقعیت باشم، جویای این هستم که این دنیا را نجات دهم. ما مخاطبان با واقعیت‌ها سر و کار داریم و نمی‌توانیم متفکری را بپذیریم که خواسته خود را مطرح کند.

وی در ادامه اظهار کرد: این متفکران شک را برای مخاطب خود روا می‌دانند، اگر من اهل جزم و جمود و پیش‌داوری باشم، به این معناست که این است و جز این نیست. شک روادارای غیر از شکاکیت است. یعنی اجازه می‌دهم تو در سخن من شک کنی. اگر متفکری به نوعی زبان حال و یا قال را القا کرد که این است و جز این نیست، به ماندگاری خود لطمه بزرگی زده است.

در بخش دیگری از این مراسم، سعدالله نصیری قیداری درباره نجوم در شعر حافظ و عبدالمحمود رضوانی نیز درباره ترجمه شعرهای حافظ سخنرانی کردند.
انتهای پیام

منبع: ایکنا

کلیدواژه: بزرگداشت حافظ مصطفی ملکیان حافظ پژوهی ماندگاری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۲۷۹۹۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۱۳ همت مبلغ یک ماه میزان مصرف صنایع بزرگ از گاز کشور

به گزارش خبرگزاری مهر، رحمانی مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران اظهار کرد: بدهکاران گاز یا پرمصرف‌های انرژی مشترکین صنعتی بزرگ، مصرف گاز زیادی در دوره قرائت دارند که با توجه به این مصرف گاز بهای بالایی دارند که بیش از ۱۳ همت میزان مصرف صنایع بزرگ کشور است که اگر یک دوره قرائت خود را پرداخت نکنند عملاً ۱۳ همت عقب افتاده و مجموع مطالبات دولت از آنها اگر سه ماه طول بکشد مبالغ بسیار هنگفت خواهد بود.

وی افزود: با توجه به اقدامات توسعه‌ای کشور و هدفمندی یارانه‌ها، عدم پرداخت گاز بها تبعات زیادی دارد که باید به موقع پرداخت کنند تا دولت از منابع به خوبی استفاده کند.

رحمانی بیان کرد: بزرگترین بدهکاران صنایع پتروشیمی، بعد از آن فولادی‌ها و سومین هم سیمانی‌ها بزرگترین مصرف کننده و بدهکاران گازی هستند.

مدیر هماهنگی امور گازرسانی شرکت ملی گاز ایران در مصاحبه رادیویی خاطر نشان کرد: با توجه به اینکه ۲۵ میلیون و ۷۰۰ مشترک خانگی داریم این مقدار مصرف، فقط به صنایع برمی گردد که به صورت دوره‌ای کمیته‌ای تشکیل شده تا با برگزاری جلسات مربوطه پرداخت بدهی‌ها انجام پذیرد.

کد خبر 6095639

دیگر خبرها

  • تمام عوامل اجرایی انتخابات باید حافظ رأی مردم باشند
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (17 اردیبهشت)
  • تیم ما مقابل تیم‌های قدرتمند سربلند است
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (16 اردیبهشت)
  • ممنوعیت تردد در بزرگراه خرازی غرب تهران به دلیل گل و لای
  • ممنوعیت تردد در بزرگراه خرازی غرب تهران
  • فال حافظ امروز : یک غزل ناب و یک تفسیر گویا (15 اردیبهشت)
  • آخرین وضعیت تقسیم استان‌های کرمان و تهران از زبان معاون پارلمانی رییس جمهور
  • ۱۳ همت مبلغ یک ماه میزان مصرف صنایع بزرگ از گاز کشور
  • ماندگاری نیروی کار خراسان رضوی به کمتر از ۶ ماه رسید