Web Analytics Made Easy - Statcounter

هشتمین استان پهناور کشور که به لحاظ کمی مساحتش با مساحت کشور گرجستان برابری می‌کند، به لحاظ تأمین منابع آب شرب در شرایط بحرانی قرار گرفته و بر اساس آمار و اطلاعاتی که مسئولان بیان می‌کنند، تا پایان یافتن منابع آب شرب موجود زمان چندانی باقی نمانده است تا این استان ساحلی و پرجمعیت کشور در آستانه یک فاجعه بزرگ قرار بگیرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


به گزارش «تابناک»، استان هرمزگان که در شمال تنگه هرمز قرار گرفته و محور ترانزیت بسیاری از کالا‌های تجاری ایران است، چند سالی است که با بحران شدید آب رو به رو شده و روند رو به تصاعد کاهش منابع آب شرب، شرایط بسیار نگران کننده‌ای را در این استان حاکم کرده است؛ مثل این ادعای مدیران استانی که می‌گویند منابع آب موجود استان تنها تا پایان آذر می‌تواند پاسخگوی نیاز صد‌ها هزار شهروند هرمزگانی باشد!
گسترش پدیده فرونشست زمین و ایجاد فروچاله‌ها به ویژه در شهرستان میناب استان هرمزگان، افزایش حجم مهاجرت روستا به شهر، خشک شدن نزدیک به ۴۶۵ چاه آب عمیق، خشک شدن ده‌ها چشمه و قنات استان و اتمام منابع آب ذخیره شده در پشت سد‌های اصلی و بزرگ استان مثل استقلال، شمیل و نیان از جمله رخداد‌های نگران کننده‌ای است که در ماه و سال‌های اخیر این استان را تا مرز یک تنش آبی بزرگ کشانده است.
بررسی‌ها نشان می‌دهد که نیاز آبی کل استان با جمعیتی بالغ بر یک میلیون و هفتصد هزار نفر چیزی حدود ۴ هزار لیتر به صورت روزانه است، اما میزان تولید آب شرب روزانه این استان در هر روز به زحمت تا ۳ هزار لیتر می‌رسد؛ وضعیتی نگران کننده که با توجه به عدم وقوع بارش‌های قابل ذکر در فصل آبی جاری در هفته‌های آتی بحرانی‌تر نیز خواهد شد.   استان هرمزگان که متوسط بارندگی بلند مدت آن نزدیک به ۲۰۰ میلی متر است و در سال‌های گذشته به واسطه رود‌های جاری در این استان منبع بسیاری از محصولات کشاورزی کشور بود، اکنون با کاهش شدید بارندگی رو به رو ست و در سال آبی گذشته تنها شاهد بارش ۶۵ میلیمتر بارش باران بود.
اخیراً یکی از مسئولان محلی استان هرمزگان در گفتگو با «ایرنا»، ضمن اشاره به بحران آب پیش آمده در این استان هشدار داده بود که منابع آبی این استان تنها تا پایان آذر جوابگوی مصرف مردم خواهد بود.
در همین رابطه پیشتر فریدون همتی، استاندار هرمزگان در نشست شورای حفاظت از منابع آب هرمزگان تاکید کرد: باید شرایط را صادقانه به مردم بگوییم و مرتب نسبت به بحران کم آبی هشدار دهیم. صدا و سیما به جای پخش تصاویر گل و بلبل تصاویر خشک شده سد‌ها را نشان دهد و همگان را نسبت به جدی بودن بحران آب در استان و کشور حساس کند.
استاندار هرمزگان تصریح کرد: چنانچه تا پایان سال بارندگی صورت نگیرد بحران تازه شروع می‌شود که ضرورت دارد با تدابیر لازم همه برای شرایط سخت آمادگی داشته باشیم و طرح‌های ابتکاری ارایه کنیم.
همتی هشدار دارد: کشاورزی شغل بیشتر مردم در روستا‌های هرمزگان است و اگر تمامی آب موجود را جمع آوری و برای مصرف شرب انتقال دهیم چه کسی باید پاسخگوی معیشت و اشتغال مردم باشد.

نماینده عالی دولت در هرمزگان تاکید کرد: وزارت نیرو باید به تمامی ابعاد بحران آب در این استان توجه کند.
همتی تصریح کرد: با تکمیل طرح‌های در دست انجام تا پایان سال ۹۸ قطعی و سختی‌های تامین آب شرب در استان هرمزگان به طور کامل حل خواهد شد.
جدا از مواردی که به آن اشاره شد و به خوبی شرایط بحرانی استان هرمزگان را به لحاظ تأمین منابع آب شرب نشان می‌دهد، مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای هرمزگان نیز اخیراً در گفتگو با «ایسنا» موارد قابل تأملی را در مورد بحران آب این استان بر زبان آورد که گویای وضعیت بحرانی حال و آینده سواحل شمالی تنگه هرمز ایران است.

در همین رابطه محمدرضا ایدون مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای هرمزگان گفت: وضعیت بارندگی در سال آبی گذشته حاکی از کاهش ۹۵ درصدی بارش‌ها در استان است.
ایدون افزود: بر اساس ایستگاه‌های شاخص متوسط بارندگی سالانه در استان هرمزگان در دوره ۵۰ ساله منتهی به شهریور ۱۳۹۷ برابر با ۱۸۵.۵۳ میلی‌متر است.
وی ادامه داد: این رقم در سال آبی ۹۷-۹۶ برابر با ۶۴.۷۲ میلی‌متر بوده که نسبت به متوسط درازمدت ۶۵ درصد و نسبت به سال آبی ۹۶-۹۵ حدود ۹۵ درصد کاهش داشته است.
این مقام مسئول با اشاره به کمبود شدید بارش‌های جوی در ماه‌های اخیر اظهار کرد: میزان بارش‌های ثبت‌شده در مهرماه سال آبی جدید (۹۸-۹۷) به‌طور متوسط حدود ۷ میلی‌متر گزارش‌شده است که بیشترین مقدار در ایستگاه‌های هرنگ با ۴۲ میلی‌متر، فین ۱۳ میلی‌متر، رودان ۱۲.۹، بستک ۱۰.۷ وحاجی‌آباد ۹ میلی‌متر بوده است.
مدیر دفتر مطالعات پایه منابع آب شرکت آب منطقه‌ای هرمزگان عنوان کرد: آمار میزان بارندگی کشور نشان می‌دهد که استان هرمزگان جزو سه استان اول خشک کشور وهمچنین کم بارش‌ترین استان‌ها بوده است.
وی در پایان خاطرنشان کرد: بیشترین میزان بارندگی‌های استان در بخش‌های غرب وشمال غربی هرمزگان گزارش شده وسایر مناطق استان خصوصا مناطق شرقی ومرکزی استان فاقد بارش‌های مناسب بوده است.
شرایطی که اکنون در استان هرمزگان حاکم است، با توجه به عدم بارش قابل تأمل در روز‌های گذشته سال آبی جاری و نیز عدم پیش بینی روز‌های بارانی در روز‌های آینده می‌تواند یک هشدار جدی به مسئولان و متولیان آب کشور باشد که در صورت استمرار بی توجهی به وضعیت بحرانی این استان، باید منتظر ابعاد دیگری از پیامد‌های بحران آب در حوزه‌های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی نیز باشند.   این وضعیت غیرقابل قبول و تحمل در یکی از بزرگ ترین و مهم ترین استان های ساحلی کشور در حالی است که مدیران اجرایی کشور به صورت مستمر از تصمیم خود برای عملیاتی کردن پروژه های انتقال آب خلیج فارس به فلات مرکزی کشور سخن می گویند و  این در حالی است که بر اساس واقعیت های موجود از بهره برداری صحیح و اصولی از منابع آب خلیج فارس در یک استان ساحلی مثل هرمزگان نیز عاجز هستند.

منبع: تابناک

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۶۹۷۲۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

واحد تولید آمونیاک سبز در بندرعباس احداث می‌شود

مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس گفت: واحد تولید آمونیاک سبز به‌عنوان سوخت دوستدار محیط زیست در بندرعباس احداث می‌شود.

به گزارش شانا، علیرضا جعفرپور با اشاره به حرکت کشورهای پیشرفته برای بهره‌گیری از انرژی‌های پاک در صنایع، توضیح داد: کشورهایی مانند ژاپن و چین تولید موتورهای آمونیاکی در حوزه بازیابی گازهای هیدروژن را به‌منظور استفاده در صنایع کشتی‌سازی و خودروسازی آغاز کرده‌اند.

وی ادامه داد: هیدروژن گران‌قیمت‌ترین فرآورده‌ حوزه نفت و گاز است که متأسفانه به دلیل پیش‌بینی نکردن برای استفاده از این نوع فرآورده در پالایشگاه، هم‌اکنون حجم عظیمی از این ماده ارزشمند از بین می‌رود.

مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس افزود: ازاین‌رو مقدمات احداث واحد تولید آمونیاک به‌عنوان سوختی پاک از هیدروژن در بندرعباس فراهم‌ شده است که در سه سال آینده با بهره‌برداری از این واحد می‌توانیم سالیانه ۵۰۰ هزار تن آمونیاک تولید و همگام با دنیا برای استفاده‌ از انرژی‌های تازه حرکت کنیم.

به گفته جعفرپور، برای تولید سوخت با هیدروژن دو نوع راه وجود دارد که راه نخست ترکیب آن با گازکربنیک و تولید هیدروکربن و بنزین است و راه دوم نیز ترکیب هیدروژن با نیترات موجود در هوا است که سبب تولید آمونیاک خواهد شد.

وی تصریح کرد: همه فرآیند تولید آمونیاک در داخل کشور انجام می‌شود و ساخت این واحد آمونیاک سبز که در دنیا بی‌نظیر خواهد بود نیز از سوی کارشناسان و متخصصان داخلی انجام خواهد شد.

مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس سرمایه‌گذاری این واحد  را حدود ۲۵۰ میلیون دلار اعلام کرد و افزود: به‌زودی مقدمات اجرایی آن آغاز می شود.

صادرات روزانه ۵۰۰ تن ال‌پی‌جی

جعفرپور در ادامه با بیان اینکه این شرکت با تأمین ۴۰ درصد بنزین موردنیاز کشور، هم‌اکنون جایگاهی راهبردی در توازن انرژی کشور و منطقه دارد، گفت: متخصصان این پالایشگاه توانستند از هدررفت و سوزانده شدن  گاز مایع (ال‌پی‌جی) جلوگیری کنند و اکنون روزانه ۲ هزار تن گاز مایع از این پالایشگاه استحصال و صادر می‌شود و برای کشور ارزآوری دارد.

وی از افزایش ظرفیت  یکصدهزار بشکه از استحصال انواع فرآورده‌های نفتی‌ در یک و نیم سال اخیر به‌عنوان یکی از  کارهای شاخص پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس خبر داد و یادآور شد: حدود یک هزار و ۴۰۰ تن گاز مایع تولید می‌کردیم اما با تغییرات در واحدهای عملیاتی و راه‌اندازی برخی از پکیج‌های فرآیندی توانستیم این تولید را به یک هزار و ۸۰۰ تا ۲۰۰۰ تن برسانیم.

صادرات دریایی نفت سفید

مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس همچنین با اشاره به راه‌اندازی واحد تصفیه هیدروژنی نفت و گاز در ارتقای جایگاه صادرات فرآورده‌های نفتی ایران و کاهش آلودگی‌های ناشی از سوخت وسایل نقلیه در کشور، بیان کرد: واحدهای تصفیه فرآورده‌های نفتی و گازوئیل در این مجموعه به‌منظور جلوگیری از آسیب‌های محیط زیستی پالایشگاه، به بهره‌برداری رسیدند که نفت سفید و گازوئیل یورو ۵ تولید شد.

جعفرپور تصریح کرد: با تبدیل نفت سفید معمولی به نفت سفید یورو ۵ امکان صادرات دریایی نفت سفید برای نخستین بار فراهم شد.

وی از افزایش ۲۰ درصدی تولید بنزین پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس در دولت سیزدهم سخن گفت و افزود: روند تولید بنزین در این پالایشگاه پیش از سال ۱۴۰۰ روند کاهشی داشته است اما تولید این پالایشگاه با روی کار آمدن دولت سیزدهم به افزایش ۲۰ درصدی در مدت ۲ سال و به روزانه ۳۹.۵ میلیون لیتر رسید.

مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس اظهار کرد: با توجه به ناترازی فزاینده بنزین در کشور و لزوم واردات برای تأمین این محصول، اگر پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس ساخته نمی‌شد، ایران باید ۲۸ میلیارد دلار برای واردات بنزین هزینه می‌کرد.

پیشرو در امر محیط‌زیست

جعفرپور با بیان اینکه این پالایشگاه پارسال اقدام‌هایی برای محیط‌زیست انجام داده است گفت: پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس یکی از پالایشگاه‌های پیشرو در امر محیط‌زیست است و با استناد به خروجی آزمایشگاه معتمد سازمان محیط‌زیست، این پالایشگاه در زمره‌ صنایع سبز کشور قرار دارد.

وی ادامه داد: این پالایشگاه در برگزاری همایش‌ها و محافظت از زیست‌کره گنو و پاکسازی ساحل و سواحل نیلگون خلیج‌فارس و جزایر پیشرو بوده است.

مدیرعامل پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس در این باره به  جمع‌آوری  ۱۳تن زباله و پلاستیک در سطح کوه گنو، کاشت یک‌صد هزار اصله نهال حرا در سواحل خلیج‌فارس از سوی کارکنان این پالایشگاه اشاره کرد.

گفتنی است پالایشگاه ستاره خلیج‌فارس بزرگ‌ترین پالایشگاه میعانات گازی جهان و بزرگ‌ترین پالایشگاه کشور است و حتی به‌عنوان بزرگ‌ترین تولیدکننده بنزین در دنیا شناخته شده است.

دیگر خبرها

  • تخصیص ۲ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای انتقال آب خلیج فارس
  • تخصیص ۲ میلیارد دلاری صندوق توسعه ملی برای انتقال آب خلج فارس
  • افزایش باد همراه با غبار محلی و مواج شدن دریا در خلیج فارس، ۱۶ اردیبهشت
  • پیش بینی هواشناسی هرمزگان ۱۶ اردیبهشت
  • تداوم ناپایداری‌های جوی و دریایی در هرمزگان
  • برگزاری جشنواره سیلینگ در ساحل جزیره هرمز
  • تداوم ناپایداری‌های جوی و دریایی در هرمزگان، ۱۵ اردیبهشت
  • ناپایداری های جوی ودریایی در هرمزگان / احتمال رگبار پراکنده باران و رعدو برق
  • پیش بینی هواشناسی هرمزگان ۱۵ اردیبهشت
  • واحد تولید آمونیاک سبز در بندرعباس احداث می‌شود