Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-01@11:33:05 GMT

خاشقجی؛ پروژه‌ای آمریکایی‌، ترکی، قطری و سعودی

تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۱۷۷۲۸۲

خاشقجی؛ پروژه‌ای آمریکایی‌، ترکی، قطری و سعودی

یک استاد دانشگاه به ارائه تحلیلی در مورد کشته شدن جمال خاشقجی روزنامه نگار سعودی پرداخت و گفت: ترکیه مساله خاشقجی را پیگیری می‌کند زیرا در پی تسلط بر خاورمیانه و آسیای میانه است.

ابراهیم فیاض در گفت‌وگو با ایسنا با ارائه تحلیلی از پرونده خاشقجی روزنامه‌نگار سعودی گفت: نکته بسیار مهم در این موضوع جنگ میان خاورمیانه شمالی و جنوبی است که از مدت‌ها قبل شروع شده و ریشه تاریخی دارد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در واقع خاورمیانه شمالی به رهبری ترکیه و خاورمیانه جنوبی به رهبری عربستان هستند که هر دو در جهت رقابت درون‌گرایی عالم اهل سنت تلاش می‌کنند.

وی افزود: ترکیه تلاش می‌کند که در میان کشورهای ترک‌زبان خود را به عنوان محور معرفی کند. از سوی دیگر در جهان عرب کشور مصر هم به این فکر است که با عربستان روابط خوبی داشته باشد یا با ترکیه، گرچه مصر به احتمال زیاد با توجه به اینکه اخوان المسلمین به ترکیه گرایش بیشتری دارد، به ترکیه تمایل خواهد داشت.

این استاد دانشگاه همچنین بیان کرد: مسائلی هم که در سوریه به وجود آمده بود عملا نه فقط حضور ایران و روسیه، بلکه نبردی بین عربستان و ترکیه هم وجود داشت و با توجه به اینکه ترکیه محور مذاکرات واقع شد عملا عربستان در این قضیه شکست خورد و طبیعتا در پی چنین اتفاقاتی کشوری که شکست می‌خورد از درون دچار اختلال می‌شود.

فیاض در ادامه اظهارکرد: با توجه به وضعیتی که در عربستان سعودی اتفاق افتاده، کشورهایی که در این مسائل نقش داشتند، جبهه‌بندی را آغاز کردند که یک جبهه همین مسئله خاشقجی بود که دموکرات‌های آمریکا، ترکیه، قطر و خاشقجی به دنبال تشکیل حزب و یک حکومت در سایه در خارج از کشور بودند تا زمانی که دولت سعودی دچار سقوط و فروپاشی شاهنشاهی شد بتوانند جای آن را بگیرند.

وی افزود: از طرف دیگر جریان جمهوری‌خواهان آمریکا با محوریت ترامپ، امارات و پادشاهی عربستان قرار داشتند که این‌ها طرفداران وضع موجود در عربستان سعودی بودند. نهایتا با توطئه‌ای که به راه افتاد، این روزنامه‌نگار سعودی کشته شد. البته ترکیه و سایرین هم حواسشان جمع بود برای همین از قبل آماده بوده و شنود کار گذاشته بودند.

فیاض ادامه داد: به همین دلیل ترکیه مسئله کشته شدن خاشقجی را پیگیری می‌کند تا اینکه عربستان از داخل دچار فروپاشی شود و او بتواند براساس سابقه تاریخی سرزمین‌های عثمانی را احیا کند.

این عضو هیات علمی دانشگاه تهران همچنین اظهارکرد: اگر تاریخ را مطالعه کنید، متوجه می‌شوید که فروپاشی عثمانی از عربستان شروع شد و بعد از آن مصر و فلسطین هم فروپاشید. در واقع عربستان مظهر فروپاشی عثمانی است و ترکیه هم به دنبال بازگرداندن حکومت عثمانی در خاورمیانه می‌باشد.

وی در ادامه گفت: از سوی دیگر دموکرات‌های آمریکا هم تمایل دارند تا از طریق ترکیه و ایران در محاصره قرار گیرد و شاید آنچه که در ذهنشان می‌گذرد هم شکل گیری همان امپراطوری عثمانی است.

فیاض همچنین افزود: بنابراین خاشقجی قربانی این قصه شد و به نظر می‌رسد این مسئله با یک برنامه‌ریزی از سوی ترکیه هم همراه بود و عربستان هم به همین دلیل دستور کشته شدن آن هم به این شکل را داد تا اجازه ندهد که بر او مسلط شوند، اما ترکیه ول کن ماجرا نیست و به دنبال تسلط بر خاورمیانه و آسیای میانه است که بتواند روابط ایران و روسیه را هم قطع کند.

وی ادامه داد: همچنین ترکیه به دنبال این است که ارتباط آسیا با اروپا را قطع کند و او اکنون قوی‌تر از عربستان عمل می‌کند.

این استاد دانشگاه در پایان خاطرنشان کرد: بنابراین در این جریان ژئوپلیتیک بزرگی وجود دارد که در تلاش است ارتباط آسیا را قطع کند و در پی آن شمال آفریقا از دسترسی ایران و روسیه خارج می‌شود، حتی روسیه نمی‌تواند از طریق دریای سیاه وارد مدیترانه شود و مدیترانه هم در اختیار ترکیه قرار می‌گیرد.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استخدام تركيه جمال خاشقجی عربستان قطر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۷۷۲۸۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازسازی غزه ۳۰ سال زمان می‌خواهد

وزیر خارجه عربستان سعودی با اشاره میزان ویرانی‌های به بار آمده در غزه، گفت که سازمان ملل متحد زمان باسازی غزه را ۳۰ سال برآورد می‌کند.

به گزارش فارس، «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی، بعدازظهر امروز (دوشنبه)، در گفت‌وگویی که در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد در ریاض برگزار شد، خواستار حل و فصل کامل مسئله فلسطینیان شد.

وزیر خارجه عربستان سعودی ابتدا اشاره کرد که سازمان ملل متحد بازسازی نوار غزه را ۳۰ سال برآورد می‌کند و سپس گفت که باید برای وضعیت فلسطینیان راهکار کاملی ارائه شود.

یک کارشناس ارشد سازمان ملل متحد نیز اخیرا اعلام کرد فرایند آواربرداری و خنثی‌سازی بمب‌های منفجرنشده در غزه حدود ۱۴ سال به طول می‌انجامد.

فیصل بن فرحان در ادامه اضافه کرد که نمی‌توان وضعیت فلسطینیان در کرانه باختری را نادیده گرفت و برای تشکیل کشور فلسطین فرایندی معتبر و بدون‌بازگشت نیاز است.

او همچنین گفت که ریاض و واشنگتن عملا به تکمیل توافق‌هایی دوجانبه که دقیقا به آن اشاره نکرد، نزدیک شده‌اند.

دیگر خبرها

  • سیل شدید در شمال مکه مکرمه
  • سازمان «سیا» با دندان‌های کشیده شاهد حادثه ۱۱ سپتامبر بود
  • عربستان و اسرائیل سازش می‌کنند؟
  • نقش جاده ابریشم ترکیه در معادلات خاورمیانه/ اردوغان پروژه آمریکا را دور زد؟
  • (ویدئو) سیل وحشتناک در عربستان سعودی همه را ترساند
  • فیلمی از هوای طوفانی شهر مدینه در عربستان سعودی
  • گفتگوی وزرای خارجه آمریکا و ترکیه درباره آتش‌بس غزه
  • بازسازی غزه ۳۰ سال زمان می‌خواهد
  • فیلم بارش برف سنگین در عربستان سعودی در اوایل اردیبهشت
  • سناتور آمریکایی، عادی سازی روابط تل آویو و عربستان را توافقی مخاطره آمیز خواند