Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-01@13:12:40 GMT

شعار هر ایرانی یک پیکان ، شکاف طبقاتی را بیشتر کرد

تاریخ انتشار: ۳۰ مهر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۱۷۸۹۵۸

شعار هر ایرانی یک پیکان ، شکاف طبقاتی را بیشتر کرد

تهران -ایرنا - رئیس انجمن انسان شناسی و فرهنگ می گوید : شعار هر ایرانی- یک پیکان در دهه 50 شکست خورد چرا که توسعه به صورت یکسان شکل نگرفت و شکاف طبقاتی بیشتر شد.

به گزارش روز دوشنبه خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا، « از پیکان تا پراید » فراز و فرود عنوان نشستی بود که با حضور «ناصر فکوهی » استاد دانشگاه تهران ، مدیر انجمن انسان‌شناسی و فرهنگ سخنرانی در پژوهشگاه فرهنگ ، هنر و ارتباطات برگزار شد .

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


فکوهی عنوان کرد : در دورانی که شعار پیکان داده می شد ، طبقه متوسط ضعیف و به سمت طبقه پایین حرکت کرده و سطح این خودرو پایین آمد و در نهایت پیکان از یک خودرو آرمانی تبدیل به وسیله ای برای مسافر کشی شد و پروژه شکست خورد.
وی تصریح کرد : پروژه پیکان با شعار هر ایرانی یک پیکان ، پیشینه ای غربی از کشورهای آلمان و آمریکا داشت و هدف آن عرضه در میان طبقه متوسط جامعه بود .
این استاد دانشگاه تهران یادآور شد: زمانی که به طبقه ای از جامعه امکاناتی ارائه می شود و سپس این امکانات به دلیل توزیع توسعه نابرابر و عدم پیشرفت جامعه گرفته می شود، آن طبقه منابعی مثل سابق ندارد اما هنوز رفتارهای پر توقع و اشرافی سابق را دارد بنابراین عذاب می کشند.
وی افزود: این رفتار اجتماعی عرضه پیکان در میان قشر متوسط و سقوط آن را به دلیل عدم پیشرفت یکنواخت اجتماعی نشان می دهد.
« مشکل شکل گیری یک طبقه متوسط بدون برنامه ریزی است که رفتار های جدیدی در آنها بدون وجود ابزار و منابع ایجاد می شود و در زمانی که دوران طلایی تمام شده و درآمدها از بین رفته باز هم رفتارها پر توقع است.»
به گفته این استاد دانشگاه ، موتوریزه شدن در یک سیستم نابرابر اجتماعی باعث عدم پیشرفت و آسیب و تغییر رفتاری در جامعه می شود.
وی عنوان کرد : اتومبیل به دلیل تبدیل شدن به شکل خارجی موقعیت اجتماعی به یکی از بزرگترین آسیب های اجتماعی تبدیل شده است.
مدیر انجمن انسان شناسی و فرهنگ با اشاره به اینکه تمام جوامع دارای سیستم طبقه بندی بوده اند، گفت: وقتی وارد سیستم های بزرگ مثل کشور ایران و چین می شوید، طبقه بندی صحیحی وجود ندارد و افراد آن جامعه نمی توانند در یک سطح باشند. زیرا اختلاف توزیع درآمدی وجود دارد و باید به برابری رسیده و میزان درآمد اجتماعی برابر باشد.
فکوهی افزود: خودرو و اتومبیل شاخص بیرونی برای تشخیص طبقه متوسط است که نشان دهنده قدرت خرید مردم است، مناسبات محیط و زمان را تغییر داده و حس استقلال به فرد می دهد.
وی ادامه داد: بیشتر کشورهای پیشرفته مردم را به کاهش استفاده از خودرو شخصی ترغیب کرده و آنها را به سمت استفاده از خودروهای عمومی ترغیب می کنند و هرچه کشوری از تکنولوژی بالاتری برخوردار باشد مردم آن کمتر از خودرو استفاده می کنند ، سوئد یک نمونه از این نوع کشورها است .
فکوهی با بیان اینکه حجم طبقه متوسط جامعه شاخص اصلی توسعه و نشان دهنده میزان پیشرفت آن کشور است، افزود: نابرابری در سال 55 با موتوریزه شدن جامعه و ظهور پیکان به عنوان شاخصی برای تشخیص طبقه متوسط ایجاد شد.
به اعتقاد وی ، میزان جمعیت طبقه متوسط نشان می دهد افراد با تحرک اجتماعی چه مقدار پیشرفت کرده اند.
استاد دانشگاه تهران اظهار کرد: طبقه متوسط در میانگین درآمدی از رشد 1.5 درصد بالاتر و پایین تر از این میزان طبقه فقیر قرار دارد.
وی ادامه داد: سیاست درست یک کشور در طبقه متوسط خود را نشان می دهد. در زمان قبل انقلاب سیاست کشور توجه به اشرافی گری بوده و توجهی به جمعیت متوسط نشده بود حتی به فکر تخریب این طبقه نیز بوده اند.
فکوهی افزود: هر مقدار سیستم یک کشور فاسد و زورگو باشد، سیستم اجتماعی طبقه متوسط کوچک و طبقه فقیر بزرگ تر و باعث ظهور یک قشر نوکیسه ها می شود که این موقعیت برای هر کشوری خطرناک است.
به گفته وی ، کشورهای جهان سوم در تشکیل طبقه متوسط شکست خورده و به دلیل کمبود این این قشر پیشرفت کمی داشته اند.
وی با اشاره به دو مدل بالن و ساعت شنی در توصیف طبقه بندی اجتماعی مردم، گفت: مدل ساعت شنی جوامع در حال توسعه را به خوبی تشریح می کند.در این مدل طبقه مرفه و پایین بزرگ بوده و طبقه متوسط کوچک است.
فکوهی گفت: مدل ساخت طبقه در ایران از سال 1330 تا 1357 با اشاره به سبک زندگی غربی شکل گرفت.
وی همچنین اظهار کرد: تلاش برای ایجاد طبقه متوسط در ایران در طول 50 سال اخیرعمدتا ایدئولوژیک، سیاست محورانه و ابزاری بوده و بدون توجه به موقعیت های واقعی، مادی و ذهنی جامعه انجام گرفته است.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: ایجاد طبقه متوسط به دلیل ضعف ساختارهای اقتصادی، سیاسی و فرهنگی در توزیع در آمد، مبارزه با کاهش فساد ، کاهش نابرابری و هم در تعریف سبک های زندگی طبقه متوسط با شکست مواجه شده است.
وی در این زمینه افزود: طبقه متوسط درآمدی ، فرهنگی و اجتماعی به وجود آمده اما به شدت ناپایدار و شکننده و زیر فشار و در موقعیت انفعال است.
این استاد دانشگاه تهران پس از نمایش فیلم پیکان اثر «کامران شیردل » گفت: این فیلم ابتدا دهه 50 کشور را نشان می دهد، در زمانی که توهم و تحلیل در اوج بوده و ایران شاهد افزایش شدید درآمدهای نفتی است.
**9465**1601**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: علمي آموزشي نشست تخصصي شكاف طبقاتي

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۱۷۸۹۵۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اهتمام به مسائل سیاسی جامعه و بندگی از ویژگی‌های استاد مطهری بود

ایسنا/لرستان مدیر خانه گفت‌وگوی آزاد دانشگاه لرستان گفت: اهتمام به مسائل سیاسی جامعه و عبودیت و بندگی خالصانه از ویژگی‌های استاد مطهری بود.

حجت‌الاسلام والمسلمین محمدرضا خدایی در آیین تجلیل از برترین‌های آموزشی عضو هیأت علمی دانشگاه لرستان و اساتید پیشکسوت این دانشگاه که به‌مناسبت گرامیداشت روز معلم برگزار شد، بیان کرد: از مهم‌ترین خصلت‌های استاد مطهری، زبان‌شناسی قرآن از و زبان‌شناسی مخاطب بود.

عضو هیأت علمی دانشگاه لرستان با بازشماری خصوصیات شش‌گانه زبان‌شناسی مخاطب، جامع‌نگری در دین، مسأله‌محوری و تفکر انتقادی، روش اجتهادی در پاسخگویی شبهه‌ها، توجه و اهتمام به مسائل سیاسی جامعه و عبودیت و بندگی خالصانه را از ویژگی‌های استاد مطهری دانست.

وی با اشاره به سیر عقلی مباحث استاد مطهری و کتاب مسأله‌ی حجاب ایشان، مرکز ثقل و علت العلل خصلت‌های شش‌گانه مرحوم مطهری را روحیه عبودیت و بندگی آن معلم نمونه دانست و گفت: رعایت حریم شرع، تضرع، راز و نیاز در دل سحر و احترام به خانواده و پدر و مادر از ابعاد این عبودیت و بندگی شهید مطهری بود.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • سخنگوی دولت: همانطور که در حوزه زیر ساخت، نظامی و سلامت از متوسط جهانی بیشتر رشد کرده ایم در سایر حوزه ها هم می توانیم (فیلم)
  • خانه موزه‌ای در تهران که نماد عقل و عشق است
  • حرمت‌گزاری به مقام والای استاد، باید بیش و پیش از هر آیینی مدنظر باشد
  • استفاده از نیروهای متدین در دانشگاه از کارهای استاد مطهری بود
  • وزیر آفریقای مرکزی: ما به دنبال دانش ایرانی در حوزه معدن هستیم
  • مجتهدی حال فلسفی‌اش از قال فلسفی‌اش بیشتر بود
  • کابینه نتانیاهو هزینه زیادی را به ما تحمیل کرد/ طبقه متوسط در حال نابودی
  • اهتمام به مسائل سیاسی جامعه و بندگی از ویژگی‌های استاد مطهری بود
  • برای تحقق هرچه بیشتر عدالت اجتماعی در کشور چه باید کرد؟
  • پارکینگ طبقاتی توفیق زنجان افتتاح شد