Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فردا»
2024-04-29@06:44:57 GMT

وقتی از کباب آهو، بوی زمین‌خواری بلند می‌شود

تاریخ انتشار: ۹ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۳۱۲۲۳۴

وقتی از کباب آهو، بوی زمین‌خواری بلند می‌شود

خبرگزاری تسنیم: در پی انتشار گزارشی تحت عنوان بفرمایید چلوکباب کوبیده آهو و برگ مخصوص گوزن!، در این خبرگزاری که بازتاب گسترده‌ای به همراه داشت، علی تیموری، مدیرکل حفاظت و مدیریت شکار و صید سازمان حفاظت محیط زیست در گفتگو با یکی از رسانه‌ها، با بیان اینکه عرضه گوشت آهو و گوزن قانونی و مجاز است درباره علت همکاری سازمان حفاظت محیط زیست با متقاضیان مراکز تکثیر و پرورش وحوش گفت:

هدف سازمان حفاظت محیط زیست، تأمین مولد برای سایر مراکز تکثیر و پرورش، جنبهآموزشی برای دانش‌آموزان و مردم و اقدامات پژوهشی و تحقیقاتی است که در مراکز تکثیر و پرورش انجام می‌دهند و در نهایت بحث تأمین پروتئین مورد نیاز کشور است تا براین اساس بخش خصوصی بتوانند مولد‌ها را با یکدیگر تبادل کنند و نیازی به برداشت از طبیعت نباشد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

هر چند این توضیحات ظاهراً با هدف آرام کردن واکنش‌های انتقادآمیزی که طی ساعات گذشته متوجه سیاست غیرموجه سازمان حفاظت محیط زیست صورت گرفته منتشر شده، اما کاملاً برعکس، سبب شد انتقاداتی به مراتب مهم‌تر را متوجه این سازمان کند.

در این توضیحات، مقام مسئول در سازمان حفاظت محیط زیست می‌کوشد به مخاطب بگوید تخلفی صورت نگرفته و عرضه گوشت وحش با اخذ مجوز‌های لازم وبه صورت قانونی انجام شده. در حالی که انتقاد اصلی دقیقاً متوجه صدور این مجوزهاست که گاه برای تبدیل اراضی ملی به دامداری و کشتارگاه صادر می‌شود. انتقادی که به نظر بعید می‌رسد مسئولان محیط زیست متوجه آن نشده باشند. در هر حال، فارغ از آن‌که مسئولان محیط زیست به راستی متوجه موضوع انتقادات نشده‌اند و یا شده‌اند و سعی دارند با فرافکنی، موضوع اصلی را به حاشیه ببرند آنچه در حال حاضر اهمیت دارد تنها ذبح شدن و عرضه گوشت گونه‌هایی، چون قوچ و میش، کل و بز، گوزن و آهو نیست بلکه عرصه‌هایی است که متعلق به مردم هستند، اما حالا با مشارکت وزارات جهاد کشاورزی و سازمان حفاظت محیط زیست در حال تبدیل شدن به مراکزی هستند که مانند دامداری، چارپایان را تکثیر می‌کنند و درآمدشان یا از طریق دعوت از شکارچیان برای شکار حیوانات تکثیرشده تامین می‌شود و یا از راه فروش آن‌ها به صورت زنده، ذبح‌شده و یا کباب شده.

در توضیحات تیموری، عبارتی آشنا به چشم می‌خورد که طی ماه‌های گذشته بار‌های از سوی مسئولان معاونت محیط زیست طبیعی در توجیه صدور پروانه‌های شکار تکرار شده: تعدیل جمعیت.

این عبارت در کمال شگفتی نه تنها به عنوان سپر دفاعی مسئولان محیط زیست برای توجیه صدور پروانه شکار در قرق‌های اختصاصی عمل می‌کند بلکه قرار است صدور پرانه شکار در مناطق چهارگانه محیط زیست و مناطق آزاد از جمله پناه‌گاه‌های حیات وحش و مناطق حفاظت‌شده را هم توجیه کند. البته موج انتقادات مستدل و متقن کارشناسان، متخصصان و استادان حوزه محیط زیست نسبت به شکارفروشی سازمان حفاظت محیط زیست در مناطق چهارگانه و آزاد آنقدر گسترده بوده که این سپر دفاعی را در عمل به ابزاری ناکارآمد و حتی ادعایی طنزآمیز تبدیل کرده: منتقدان با این توضیح که کم‌آبی، از بین رفتن پوشش گیاهی و هجوم شکارچیان غیرمجاز به زیستگاه‌ها، ادعای افزایش جمعیت حیات وحش را غیرقابل باور می‌کند توجیه صدور مجوز شکار به منظور تعدیل جمعیت در زیستگاه‌های کشور را رد می‌کنند.

حالا که مسئول مربوطه در سازمان حفاظت محیط درباره مراکز تکثیر و پرورش و کشتار حیات وحش، هم پای تعدیل جمعیت را پیش کشیده خوب است به این سوال هم پاسخ داده شود که آیا کشتار وحوش تکثیر شده به راستی از سر ناچاری و به منظور تعدیل جمعیت انجام می‌شود یا اصولاً هدف اصلی از راه‌اندازی چنین مراکزی بوده است؟ در صورتی که حیوانات تکثیر شده در این مراکز به سرگرمی شکارچیان یا خوراک طرفداران گوشت وحوش تبدیل نشوند، چه توجیه مالی می‌توان برای راه‌اندازی چنین مراکزی متصور شد؟ پس بهتر است مسئولان محیط زیست حرف آخر را اول بزنند و با مخاطبان صادق باشند: مراکز تکثیر و پرورش چارپایان که در اصل بهتر است مراکز تکثیر، پرورش و کشتار نامیده شوند، با هدف بهره‌برداری از حیوانات تکثیر شده و در برخی موارد حتی در اراضی ملی راه‌اندازی شده‌اند.

توضیحات آقای مدیر، در حالی قابل قبول است که تمام این مراکز در ملک شخصی احداث شده باشند. آن‌وقت می‌توان گفت: با یک دامداری و کشتارگاه مواجهیم که به جای دام اهلی، وحوش را پرورش داده و تکثیر می‌کند، اما در جایی که سازمان حفاظت محیط زیست به بهانه‌هایی شگفت‌انگیز مانند تأمین مولد برای سایر مراکز تکثیر و پرورش، جنبه آموزشی برای دانش‌آموزان و مردم و اقدامات پژوهشی و تحقیقاتی، در استفاده از اراضی ملی برای راه‌اندازی چنین مراکزش نقش کلیدی ایفا می‌کند، نمی‌توان از اعتراض نسبت به چنین تجارتی را که در آن پای استفاده از سرمایه‌های ملی در میان است، حساسیت‌هایی سطحی و ابتدای جلوه داده و آن‌طور که آقای مدیرکل تأکید کرده گفت:

برخی نسبت به این موضوع حساسیت نشان می‌دهند در حالی که باید توجه داشته باشند وقتی یک مرکز از سازمان محیط زیست مجوز تکثیر و پرورش قوچ و میش را به تعداد ۱۰۰ رأس دریافت کرده است وقتی تعداد جمعیت وحوش به ۱۵۰ رأس برسد باید از روش تأمین پروتئین یا انتقال وحوش به سایر مراکز تکثیر و پرورش استفاده کند تا جمعیت حیوانات تعدیل شود.

از آنجا که در گزارش روز دوشنبه تسنیم به اظهارات مدیرکل خراسان رضوی اشاره شد که چندی پیش با اشاره به افزایش طرفداران مصرف گوشت وحوش، پاسخ دادن به نیاز و ذائقه این افراد را دلیلی برای استقبال اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی از راه‌اندازی مراکز تکثیر و پرورش وحوش عنوان کرده بود، تسنیم طی گفت‌وگویی با این مقام مسئول پرسش‌هایی را در میان گذاشت که به همراه پاسخ آن‌ها در ادامه می‌خوانید:

تسنیم: اخیراً اعلام کرده‌اید که در خراسان شمالی، رایزنی‌هایی برای راه‌اندازی قرق‌های اختصاصی و همچنین مراکز تکثیر و پرورش و شکارگاه خصوصی در حال انجام است. راه‌اندازی این مراکز در چه مرحله‌ای است؟

اصغر مطهری، مدیرکل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی: دو متقاضی، طرح‌هایشان را برای راه‌اندازی قرق اختصاصی در اسفراین و جاجرم ارائه کرده‌اند که به سازمان حفاظت محیط زیست در تهران فرستاده‌ایم و منتظر صدور مجوز هستیم. برای راه‌اندازی مراکز تکثیر و پرورش آهو و قوچ و میش هم متقاضیانی هستند که در حال تهیه طرح هستند. این طرح‌ها هم پس از آن‌که به اداره کل ارائه شد برای اخذ موافقت اصولی به سازمان ارسال خواهد شد.

تسنیم: درباره مراکز تکثیر و پرورش، از تأمین نیاز و ذائقه طرفداران گوشت وحوش گفته بودید. آیا دغدغه سازمان حفاظت محیط زیست یا اداره کل حفاظت محیط زیست خراسان شمالی، تأمین ذائقه طرفداران گوشت وحوش است یا سوءتفاهمی پیش آمده؟

مطهری: درآمد این مراکز تکثیر و پرورش باید به گونه‌ای تامین شود: یکی از راه‌های تأمین درآمد این مراکز این است که در جوارشان شکارگاه‌های خصوصی ایجاد شود و درآمد حاصل از شکار در این شکارگاه‌ها برای تأمین هزینه مرکز تکثیر و پرورش مورد استفاده قرار گیرد. یکی دیگر از راه‌های درآمدزایی این مراکز هم فروش بخشی از حیوانات تکثیر شده به صورت زنده و یا ذبح شده است که به متقاضیان عرضه می‌شود.

تسنیم: زمین‌هایی که این مراکز تکثیر و پرورش و شکارگاه خصوصی در آن‌ها راه‌اندازی می‌شود ملک شخصی است یا عرصه‌های منابع طبیعی تحت مدیریت وزارت جهاد کشاورزی؟

مطهری: ملک شخصی نیستند. عرصه‌های منابع طبیعی هستند.

تسنیم: فکر می‌کنید در صورتی که افرادی که مدیریت قرق‌های اختصاصی و یا مراکز تکثیر و پرورش با وساطت سازمان حفاظت محیط زیست به آن‌ها سپرده شده مرتکب تخلفانی شوند و یا اصلاً همین رواج مصرف گوشت وحوش در منطقه سبب شود که بومیانی که توانایی خرید گوشت از این مراکز را ندارند به شکار غیرقانونی روی بیاورند و آمار تخلفات در منطقه بالا رود، یگان حفاظت محیط زیست استان، توانایی مهار تخلفات مضاعف را خواهد داشت؟

مطهری: اصل راه‌اندازی این مراکز، با هدف بهره بردن جوامع محلی است. یعنی بر اساس دستورالعمل سازمان حفاظت محیط زیست بخشی از سود حاصل از فروش پروانه‌های شکار در این مراکز در اختیار بومیان قرار می‌گیرد و زیرساخت‌هایی برای بهبود وضعیت روستا فراهم می‌شود. به گونه‌ای که بومیان تأثیر مثبت حفاظت از عرصه‌ها را ببینند. اگر گردشگری اتفاق می‌افتد، بخشی از سود آن به جیب جوامع محلی برود یا اگر در حوزه گیاهان دارویی فعالیتی انجام می‌شود بومیان در سود آن شریک شوند.

تسنیم: درخواست‌کنندگان احداث این مراکز چه اشخاصی هستند؟ شکارچیان یا فعالان محیط زیست؟

مطهری: فعالان محیط زیست و چهره‌های مورد وثوق جوامع محلی که در غیر این صورت جذب اعتماد جوامع محلی دشوار می‌شود.

تسنیم: در حال حاضر در استان خراسان شمالی، نه قرق اختصاصی وجود دارد نه شکارگاه خصوصی و نه مرکز تکثیر و پرورش. ظاهراً پروانه شکار چارپایان در مناطق چهارگانه و آزاد هم در این استان صادر نشده است. برنامه‌ای برای صدور پروانه شکار در این مناطق وجود دارد؟

مطهری: درست است. در حال حاضر هیچ‌کدام از این موارد را نداریم، اما امکان دارد برای شکار چارپایان در مناطق آزاد پروانه صادر شود که هنوز قطعی نشده.

تسنیم: آخرین برآورد جمعیت چارپایان در استان چقدر بوده که بر اساس آن امکان صدور پروانه شکار وجود دارد؟

مطهری: با توجه به شرایط اقلیمی سال‌های گذشته، کاهش میزان بارندگی، منابع آب و پوشش گیاهی و اینکه تخلفات شکار کاهش نیافته قاعدتاً باید شاهد کاهش جمعیت حیات وحش باشیم، اما خوشبختانه نه تنها شاهد کاهش جمعیت نبوده‌ایم بلکه جمعیت قوچ و میش تا حدی افزایش هم یافته. لازم است بگویم، خالص‌ترین نژاد قوچ اوریال را در استان خراسان شمالی داریم. جمعیت کل و بز که طی سال‌های گذشته کاهش یافته بود را هم مدتی است توانسته‌ایم ثابت نگه داریم. برای آهو هم که اصلاً قرار نیست پروانه‌ای صادر شود.

تسنیم: می‌توانید رقمی را به عنوان برآورد جمعیت چارپایان در استان مثلاً در سال ۹۶ یا ۹۵ اعلام کنید؟ سازمان حفاظت محیط زیست جمعیت چارپایان در سراسر کشور در سال ۹۶ را ۱۸۰ هزار رأس اعلام کرده است. می‌توانید بگویید چند در صد از این جمعیت در خراسان رضوی ساکن است؟

مطهری: بهتر است عددی اعلام نکنیم تا متخلفان هشیار نشوند.

منبع: فردا

کلیدواژه: زمین خواری دامداری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.fardanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فردا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۳۱۲۲۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

تاثیر هنر در حفاظت از محیط زیست

به گزارش جام جم و به نقل از روابط عمومی حوزه هنری انقلاب اسلامی استان بوشهر ، به مناسبت هفته هنر انقلاب  نشست بینا رشته ای  با حضور  اقشار مختلف هنرمندان ازجمله نویسندگان، شاعران، عکاسان، فیلمسازان  و  کارشناسان محیط زیست استان بوشهر به همراه  اکران خصوصی مستند رشاد بالف، معضلات محیط زیستی استان بررسی و برای رفع آنها و نقش هنر در این راستای حل این معضلات اندیشی شد.   سرپرست روابط عمومی اداره کل حفاظت از محیط زیست استان بوشهر در این نشست با تاکید بر لزوم شراکت همه ی   مردم برای داشتن محیط زیستی سالم گفت: هرگونه دست کاری سواحل، ورود فاضلاب و همچنین مواد آلاینده از جمله آلودگی های نفتی به دریا باعث برهم خوردن تعادل اکوسیستم و در نتیجه از بین رفتن مرجان ها می شود.   سعید نوذری با اشاره به صید و فروش باله ی کوسه به عنوان یک معضل محیط زیستی گفت: اخیراً یک صیاد در بوشهر اقدام به صید  یک تن کوسه کرده که قصدش فروش باله  آنها بوده، که این ظلم مسلم به محیط زیست است.   نوذری با تاکید بر غیرقانونی بودن صید به روش ترال گفت: استفاده از تور ترال، به اکو سیستم کف دریا و اقیانوس آسیب زده و تمام موجودات کف زی را از بین خواهد برد. وی ادامه داد: نخبگان استان اختراع هایی انجام داده اند که جایگزین صید با تور ترال است اما حمایت های لازم از طرح آنها انجام نمیشود و گره این مشکل نه به دست سیاستمداران و مسئولین بلکه به دست هنرمندان باز میشود. سرپرست روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان بوشهر با بیان اینکه پویشهای مردمی از اثرگذارترین روشهای حفاظت از ظرفیتهای محیط زیستی است، افزود: مجموعه محیط زیست برای چاپ کتاب و یا برپایی نمایشگاههای مربوط به محیط زیست همراهی و از  آثار  هنرمندان در این عرصه حمایت می کند .   کارشناس روابط عمومی حوزه هنری استان بوشهر نیز در این آیین با تاکید بر برگزاری نشست های هنری  به جای نشست های رایج خبری افزود : با آغاز هفته هنر انقلاب برنامه های فرهنگی هنری شاخصی در حوزه هنری انجام شد،که می توان گفت حوزه هنری  سال  خوبی را شروع کرده است.  مسعود عرب زاده ادامه داد: یکی از برنامه هایی که در ششمین دوره هفته هنر انقلاب مصوب شد، نشست هنرمندان با فعالان محیط زیست بود که هنرمندان دغدغه مند استان هم از این برنامه استقبال کردند. عرب زاده افزود: هنرمندان تاثیر  زیادی در جامعه  دارند و از این رو یکی از راهبردهای  عبداله شاهینی رئیس حوزه هنری این بود که هنرمندان پای کار حل مسائل محیط زیست بیایند. وی با اشاره به ثبت نام  بیش از ۳۰۰ هنرمند در استان بوشهر در سامانه  شناسایی هنرمندان فعال  توسط حوزه هنری در هفته هنر انقلاب  یادآور شد :امید می رود حوزه  هنری با پشتوانه بخش وسیعی از هنرمندان سراسر استان، در ماه های آینده  نشست های فرهنگی و هنری با کارشناسان کشاورزی، دامپزشکی ، آب و فاضلاب  برگزار کند.   روابط عمومی حوزه هنری استان بوشهر با اشاره به تاثیر اکران مستند ساخته شده توسط هنرمند مستند ساز رشاد بالف  گفت: اگر ما این فیلم را به تنهایی نگاه میکردیم تأثیر کمتری  به روی ما می گذاشت ولی  اکران در این جمع بینا رشته ای  دغدغه محیط زیست را دو چندان کرد .   عرب زاده ادامه داد :آثار فاخری از این جنس میتواند  انسان را که در روزمرگی ها  گم شده است  باعث بهتر دیده شدن آسيب ها و  دغدغه محیط زیست شود.   گفتنی است  ریختن آب فاضلاب به دریا، قطع درختان شهری به بهانه های مختلف، صید بیرویه آبزیان، آلودگی های نفتی، شکار در محیط های ممنوعه و بازار فروش گسترده حیوانات بومی استان بوشهر ازجمله مواردی بود که هنرمندان و کارشناسان محیط زیست به آن پرداختند.

دیگر خبرها

  • آخرین وضعیت «ارس» تنها پلنگ ایرانی باغ‌وحش مشهد
  • دستگیری متخلفان شکار و صید در مازندران
  • تاثیر هنر در حفاظت از محیط زیست
  • پاکسازی ۳ کیلومتر از حریم رودخانه در ساوجبلاغ
  • حفاظت از لاک‌پشت‌های دریایی در بوشهر/برداشت بارناکل غیرقانونی است
  • معضلات از دست دادن اکوسیستم خاک/ حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم
  • فصل زاد و ولد حیات وحش؛ به محیط زیست آنها نزدیک نشوید
  • حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم
  • حفاظت از خاک را باید جدی بگیریم/ معضلات از دست دادن اکوسیستم خاک
  • رفع تصرف ۱۰۰۰ متر از اراضی ملی منطقه گشت رودخان فومن