Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران-ایرنا- بحران صنعت نشر این روزها ابعاد جدیدی پیدا کرده و گسترش قاچاق کتاب و انتشار غیرقانونی آن، در کنار افزایش قیمت کاغذ و کاهش قدرت خرید مردم، روزهای سختی برای این حوزه را رقم زده و کتابفروشان و انتشاراتی ها را با مشکلات فراوانی مواجه ساخته است.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ، «محمود آموزگار»، رییس اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران در نشست خبری اخیرش درباره وضعیت قاچاق کتاب در کشور، بار دیگر نگاه ناظران را به سمت آشفته بازار وضعیت نشر کتاب در کشور جلب کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


آموزگار از کشف کتاب های قاچاقی به حجم 90 دستگاه وانت بار و خاور خبر داد و گفت که باندهای قاچاق کتاب، حدود 900 دستفروشی در سطح کشور را پوشش داده و کتاب قاچاق آنان را تامین می کنند. اعدادی که بطور حتم ذهن هر شنونده ای را به خود مشغول می کند. جالب آنجا است که کسانی که به تولید چنین کتابهایی اقدام می کنند، علاوه بر آن که روند نظارت می گریزند، هیچ هزینه ای نیز برای ترجمه، ویرایش، اخذ مجوز، طراحی صفحات و مانند آن پرداخت نمی کنند. آنان کتاب را با کیفیتی نازل چاپ کرده و در سطح شهر و اغلب با پیشوند «کتاب بدون سانسور» یا «ممنوع» در اختیار متقاضیان قرار می دهند.

** بازاری که پنهان نیست
این روزها، قاچاقچیان و فروشندگان غیرمجاز کتاب، روزهای سختی در پیش ندارند. تنها کافی است هر ناظری در خیابان انقلاب قدم بزند تا با ده ها دستفروشی مواجه شود که بساط خود را دقیقا مقابل کتابفروشی ها پهن می کنند و در خورجینشان هر کتابی پیدا می شود؛ از کتابهای ممنوعه تا کتابهای قاچاق.
آنها نه مالیاتی پرداخت می کنند و نه کسی مزاحم بساط آنان می شود. این فروشندگان حتی مجهز به دستگاه کارتخوان هم هستند و در بسیاری از مواقع کتابهایی را به صورت قاچاق می فروشند که یک انتشاراتی به زحمت و با صرف هزینه بسیار، برای کسب میزان اندکی سود، همین چند روز قبل به زیور طبع آراسته است.
بساطی های کتابفروش خیابان انقلاب یا برخی نقاط دیگر شهر، نه توجهی به ازدحام مردم و تنگی مسیر دارند و نه به اعتراض کتابفروشان این راسته اهمیتی می دهند. آنان برای جلب توجه و داغ کردن بازار خود، تاکید می کنند که کتابهایشان بدون سانسور است و نایاب. این بساطها، در روزهای جمعه عصر و با تعطیلی کتابفروشی های راسته انقلاب، گسترشی بیش از پیش می یابند و اغلب تمام کوچه های متصل به خیابان انقلاب، پاساژها و محوطه های این محدوده، جولانگاه آنان می شود.

** قیمت دیوانه وار کتاب و بحران کتابفروشی ها
افزایش قیمت کاغذ و گرانی کتاب هم در این میان بی تاثیر نیست. در حالی که یارانه محدودی به انتشاراتی ها برای خرید کاغذ اعطا می شود، انتشاراتی های معروف و باسابقه نیز امروز ناچارند از بهترین کتاب های خود تنها 200 یا 300 نسخه چاپ کنند و حتی از فروش این تعداد کتاب هم اطمینان ندارند.
یکی از کتابفروشان در مصاحبه با پژوهشگر ایرنا عنوان می کند: امروزه اغلب کتاب فروشی ها ناچارند در کنار فروش کتاب، به فروش لوازم التحریر یا کالاهای تزیینی نیز مشغول شوند؛ بلکه بتوانند حساب دخل و خرج خود را تراز کنند.
این کتابفروش که اطلاعیه هایی برای کسب حمایت مردم از کتابفروشی های محلی را بر درب مغازه خود نصب کرده است، می گوید: این روزها اغلب کتابفروشی ها، بیش از نیمی از درآمد خود را از طریق فروش کالاهای تزئینی در مغازه های خود به دست می آورند و این برای کتابفروشی ها یک فاجعه است.
یک چاپخانه دار هم از وضعیت آشفته بازار کاغذ می گوید: این روزها قیمت کاغذ و کمبود آن باعث شده عملا سفارش های چاپخانه، در حال به صفر رسیدن باشد تا جایی که من نیز ناچارم همچون سایر همکاران این بخش، به مسافرکشی یا تعمیرات دستگاه های چاپ روی بیاورم و منتظر باشم؛ بلکه وضعیت بهتر شود.
کتابفروش دیگری هم به خبرنگار ایرنا گفت: در گذشته سازمان ها و ادارات دولتی و مدارس و دانشگاه ها بن های خرید کتاب را به صورت گسترده میان کارمندان، دانشجویان و دانش آموزان توزیع می کردند و این خود کمکی بود به مردم برای خرید بیشتر کتاب؛ اما این روزها دیگر چندان خبری از بن های کتاب نیست یا آنقدر اندک و محدودند که با آن ها حتی نمی توان به تعداد انگشتان یکدست هم کتاب خرید.
این کتابفروش که خواست نامش فاش نشود، تاکید کرد: زمانی که تورم ایجاد می شود، متاسفانه اغلب مردم قبل از هر چیز، هزینه سبد فرهنگی خود را کاهش می دهند و این مساله، باعث می شود تا خرید کتاب و مجلات به شدت کاهش یابد.
این کتابفروش در پاسخ به این سوال که آیا قیمت کتاب بالا نیست؟ گفت: قیمت یک کتاب خوب، حدود قیمت یک غذای خوب در یک رستوران معمولی است. چطور مردم حاضرند به راحتی در یک رستوران غذا بخورند و با کمال میل هزینه آن را پرداخت کنند؛ اما کسی به غذای روح خود توجه ندارد؟
وی افزود: مشکل از عدم تبلیغ برای خرید و مطالعه کتاب در کشور است. در حالی که صدا و سیما یک شبکه تلویزیونی و یک شبکه رادیویی خود را به صورت کامل به ورزش اختصاص داده است و ده ها مسابقه ورزشی را پوشش می دهد، در طول هفته تنها چند برنامه کوتاه را به معرفی یا نقد و بررسی کتابها اختصاص می دهد. در صورتی که اگر برنامه های بیشتری در این رابطه پخش شود، مردم بیش از پیش به خرید کتاب راغب خواهند شد. نمونه این برنامه ها، معرفی کتاب در برنامه «خندوانه» بود که با اقبال مردم مواجه شد. این کتابفروش اشاره می کند: دولت می تواند حداقل کتاب های خوب و ارزشمند را به صورت رایگان تبلیغ کند تا نظر مردم به این کتاب ها جلب شود و راغب شوند این کتاب ها را بخرند.

** انتشار و خرید کتاب در دنیای مجازی، ضربه دیگر به کتاب فروشی ها
در طی چند سال گذشته، گسترش خرید و فروش کتاب در فضای مجازی و فروشگاه های اینترنتی هم باعث شده است تا کتابفروشی ها، با کاهش فروش کتاب مواجه شوند. این در حالی است که اغلب فروشگاه های مجازی، طیف گسترده ای از کالاها را عرضه می کنند و بد نیست اگر بگذارند کتابفروشی ها، حداقل این عرصه را در اختیار داشته باشند و از میزان فروش آنان کاسته نشود. در عین حال بسیاری از کتابفروشان و بنگاه های نشر، از تکثیر غیرقانونی کتاب در فضای مجازی و به اشتراک گذاشتن آن ها گلایه مند هستند.
یک کتاب فروش در همین رابطه می گوید: سازوکارهای قانونی مشخصی برای مقابله با نشر غیرقانونی کتاب چندان محکم نیست و مراحل شکایت و تعقیب قضایی کتاب، به ویژه در فضای مجازی آنقدر پیچیده و دشوار است که اغلب ناشران عطای آن را به لقایش می بخشند. در عین حال برخی نیز به صورت غیرقانونی اقدام به تولید و بازنشر یک کتاب به صورت صوتی می کنند. این مساله نیز به نوعی نادیده گرفتن حقوق ناشران است.

** راه دشوار ناشران و کتابفروشان برای غلبه بر بحران
کتابفروشان و ناشران این روزها، با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می کنند. افزایش شدید قیمت کاغذ، وجود بازار بزرگ قاچاق کتاب، مشکلات رقابت با فروشگاه های مجازی کتاب، کاهش قدرت خرید مردم و افزایش نرخ اجاره بهای فروشگاه ها، تنها گوشه از مشکلات آنان هستند و باید دید آیا تلاش های کارگروه صیانت از حقوق ناشران، مؤلفان و مترجمان اتحادیه ناشران و کتابفروشان تهران می تواند بخشی از این مشکلات را کاهش داده و موجب همدلی و تلاش های بیشتر برای کمک نجات این صنعت فرهنگی گردد؟ و آیا دولت در این روزهای سخت به یاری این صنف فرهنگی کشور خواهد آمد یا خیر؟
پژوهشم**ب-ا**1552

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي قاچاق كتاب بازار نشر

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۳۲۳۵۳۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زندگی سخت است آیا فلسفه می‌تواند کمک کند؟

فرارو- کی رن ستیا، استاد فلسفه در دانشگاه‌ام آی تی در کمبریج در ماساچوست است. عمده فعالیت‌های فلسفی او در زمینه اخلاق، معرفت‌شناسی و فلسفه ذهن هستند. از ستیا کتاب «راهنمای مواجهه فلسفی با میانسالی» با ترجمه «سینا بحیرایی» توسط انتشارات «مهرگان خرد» به زبان فارسی چاپ شده است. تازه‌ترین کتاب او «زندگی سخت است» نام دارد و با مضمونی فلسفی دارای فصولی در مورد ناتوانی، تنهایی، اندوه، شکست، بی‌عدالتی، پوچی و امید است. این کتاب به عنوان یکی از بهترین کتاب‌های معرفی شده از سوی نشریه «نیویورکر» در سال ۲۰۲۲ میلادی انتخاب شده است. از دیگر کتاب‌های او می‌توان به «شناخت درست از غلط» (انتشارات آکسفورد، ۲۰۱۲ میلادی) و «دلایل بدون عقل گرایی» (انتشارات دانشگاه پرینستون، ۲۰۰۷ میلادی) اشاره کرد.

به گزارش فرارو به نقل از وُکس، فلسفه چیست؟ این یک پرسش قدیمی است شاید یکی از قدیمی‌ترین پرسش‌ها در تاریخ فلسفه و هرگز یک پاسخ متفق القول درباره آن وجود نداشته است. برخی از افراد فکر می‌کنند هدف فلسفه این است که دنیا را معنا کند تا نشان دهد چگونه همه چیز به یکدیگر پیوند خورده است. برای عده‌ای دیگر فلسفه ابزاری عملی است که باید به ما بگوید چگونه زندگی کنیم. اگر شما در اردوگاه دوم قرار دارید پس منصفانه است که بگویم فلسفه را نوعی خودیاری قلمداد می‌کنید. این یک سنت فکری است که دست کم از لحاظ نظری می‌تواند شما را به سوی زندگی‌ای بهتر یا چیزی شبیه به آن راهنمایی کند.

من در کتاب خود تحت عنوان "راهنمای مواجهه فلسفی با میانسالی" نشان داده ام که فلسفه می‌تواند به ما در مواجهه با مشکلات عینی زندگی و روزمره و دست و پنجه نرم کردن با آن کمک کند.

من در کتاب ام نوشته ام "زندگی سخت است". آیا فلسفه زندگی می‌تواند در این سه واژه خلاصه شود به گمان ام می‌تواند. فیسلوفان عصر باستان مانند افلاطون و ارسطو در مورد زندگی ایده آل می‌اندیشیدند و سعی می‌کردند نقشه‌ای برای آن ارائه دهند. این می‌تواند غیر واقع بینانه و هم به نوعی خود تنبیه کننده باشد. اغلب راه درست برای نزدیک شدن به زندگی ایده آل این است که فکر کنید: "این در دسترس نیست. من نباید خود را بخاطر این واقعیت که در دسترس نیست سرزنش کنم". واقعیت آن است که خوب زندگی کردن یا تا آنجا که می‌توانید خوب زندگی کردن مربوط به مواجهه با روش‌هایی است که در آن زندگی سخت است.

بحران میانسالی یکی از آن پدیده‌های فرهنگی است که تاریخ پیدایش خاصی دارد. "الیوت ژاک" روانکاو کانادایی در سال ۱۹۶۵ میلادی مقاله‌ای با عنوان "مرگ و بحران میانسالی" و منشاء اصطلاح بحران میانسالی از آنجاست. ژاک به بیماران و زندگی هنرمندانی که بحران‌های خلاقانه میانسالی را تجربه کرده بودند نگاه می‌کرد. آنان اکثرا در دهه سوم عمرشان به سر می‌بردند و این موضوع واقعا با کلیشه بحران میانسالی امروزی سازگاری ندارد. تغییری در طرز فکر مردم در مورد بحران میانسالی ایجاد شده است. اکنون ایده این است که رضایت از زندگی افراد به شکل U با شیب ملایمی است که اساسا حتی اگر یک بحران نباشد افراد در دهه چهارم عمر خود در پایین‌ترین سطح آن شیب قرار دارند. این موضوع برای زنان و مردان صدق می‌کند و در سراسر جهان به درجات مختلف صدق می‌کند و بسیار فراگیر است. بنابراین، وقتی افرادی مثل من در مورد بحران میانسالی صحبت می‌کنند چیزی که واقعا در ذهن دارند بیش‌تر شبیه یک بیماری میانسالی است ممکن است به سطح بحران نرسد، اما به نظر می‌رسد چیزی به طور مشخص در مورد یافتن معنا و جهت گیری در این دوره میانسالی چالش برانگیز است.

بسیاری از موارد درباره بحران میانسالی وجود دارد. برخی در آن مقطع به گذشته نگاه می‌کنند و احساس پشیمانی می‌کنند. همیشه این حس وجود دارد که گزینه‌های شما محدود شده اند. این احساس وجود خواهد داشت که پیش‌تر فرصت‌هایی باز برای شما وجود داشتند و انواع مختلفی از زندگی وجود داشند که واقعا برای تان جذاب بودند، اما اکنون به روشی واضح، مادی و عینی نمی‌توانید با آن‌ها زندگی کنید. هم چنین این پشیمانی وجود دارد که همه چیز در زندگی شما اشتباه پیش رفته است شما اشتباه کرده اید اتفاقات بدی رخ داده و اکنون پروژه این است:"چگونه بقیه عمرم را در این شرایط ناقص زندگی کنم"؟ زندگی رویایی برای بسیاری از ما گزینه‌ای خارج شده از دسترس قلمداد می‌شود.

افراد هم چنین این احساس را دارند که بخش عمده زندگی درگیر روزمرگی است. به جای چیز‌هایی که زندگی را با ارزش به نظر می‌رسانند فقط یکی پس از دیگری درگیر روزمرگی هستیم. سپس مرگ به نظر می‌رسد که در فاصله‌ای قرار دارد که می‌توانید آن را با عباراتی که واقعا قابل درک هستند اندازه گیری کنید. شما این حس را خواهید داشت که یک دهه چگونه است و در بهترین حالت صرفا سه تا چهار دهه باقی مانده پیش روی تان خواهد داشت.

بخشی از احساس از دست دادن به چیزی مربوط می‌شود که فیلسوفان آن را "ارزش‌های غیر قابل مقایسه" می‌نامند. این ایده که اگر بین ۵۰ تا ۱۰۰ دلار انتخاب کنید و ۱۰۰ دلار را بگیرید لحظه‌ای پشیمان نمی‌شوید. اما اگر بین رفتن به کنسرت یا ماندن در خانه و گذراندن وقت با فرزندتان یکی را انتخاب کنید در هر صورت چیزی غیر قابل جایگزین را از دست خواهید داد.

یکی از چیز‌هایی که ما در میانسالی تجربه می‌کنیم انواع زندگی‌هایی است که نمی‌توانیم زندگی کنیم که با زندگی ما متفاوت است و هیچ جبرانی واقعی برای آن وجود ندارد و این می‌تواند بسیار دردناک باشد. فکر این که "من می‌توانستم زندگی بهتری داشته باشم همه چیز می‌توانست برای من بهتر پیش برود" تقریبا همیشه وسوسه انگیز است، اما می‌توانید این گونه فکر کنید که اگر هرگز فرزند فعلی تان را نداشتید با افراد فعلی‌ای که دوست هستید ملاقات نمی‌کردید، اما واقعیت آن است که در غیر این صورت یعنی در صورت نداشتن فرزند چند دوست دیگر داشتید که عالی بودند.

نقطه شروع آن است که با سختی‌ها بنشینیم و آن‌ها را تصدیق کنیم و سپس برای درک آن چه واقعا در حال رخ دادن است تلاش کنیم و ویژگی آن را واقعا توصیف کنیم. این با نوعی روش شناسی فلسفی مرتبط است که من آن را پذیرفته ام. بین توصیف ادبی و انسانی پدیده‌هایی مانند غم و اندوه و تأمل فلسفی تداوم واقعی وجود دارد.

اغلب آن چه تأمل فلسفی ارائه می‌دهد کمتر دلیلی بر این است که شما باید این گونه زندگی کنید و مفاهیم بیشتری را برای بیان تجربیات خود و سپس ساختار و راهنمایی نحوه ارتباط خود با واقعیت را نشان دهید. از این طریق می‌توانیم بفهمیم که چگونه فلسفه می‌تواند به عنوان خودیاری عمل کند.

دیگر خبرها

  • وضعیت چاپ و نشر علوم دریایی مطلوب است
  • شوخی مردم با موضوع «جت شخصی»/ کمک «ایر تاکسی» به صنعت هوایی
  • افزایش در اعتبار بن‌ دانشجویی نمایشگاه کتاب/ انصرافی از سوی ناشران خارجی نداشتیم
  • افزایش در اعتبار بن‌دانشجویی نمایشگاه کتاب/انصرافی از سوی ناشران خارجی نداشتیم
  • پیام مقاومت یمن را در نمایشگاه کتاب تهران مخابره می‌کنیم
  • بودن یا نبودن کتابفروشان؛ مسئله ناشران چیست؟
  • انتشارات شهید کاظمی با دست پر به نمایشگاه می‌­آید
  • زندگی سخت است آیا فلسفه می‌تواند کمک کند؟
  • شروع کار نمایشگاه کتاب بعد از شیوع کرونا نیازمند شجاعت بود
  • تعطیلی یک کتابفروشی و آغاز غرفه‌سازی ناشران در نمایشگاه کتاب