Web Analytics Made Easy - Statcounter

بیروت-ایرنا-«جمال واکیم» استاد روابط بین الملل دانشگاه لبنان در گفت و گو با ایرنا گفت که آمریکا نمی خواهد فشارهایش را به عربستان در قضیه قتل «جمال خاشقچی» روزنامه نگار سعودی افزایش دهد تا مبادا ریاض به سمت نزدیک تر کردن روابط خود با مسکو پیش رود.

به گزارش ایرنا، وی در ارزیابی موضع قدرت های منطقه ای و فرامنطقه ای در قبال قضیه قتل خاشقچی، به «سکوت» روسیه و چین اشاره کرد و گفت: روسیه از هر ضربه ای که به ارکان قدرت آمریکا در منطقه-همچون عربستان- زده شود، استقبال می کند و به دنبال استفاده از آن برمی آید.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در همین حال چین روابط اقتصادی گسترده ای با عربستان دارد.
وی افزود: ریاض از مدتی پیش به سمت توسعه روابط خود با مسکو و پکن رفت؛ از این رو چنانچه آمریکا بخواهد فشارهای خود به عربستان در موضوع خاشقچی را ادامه دهد ممکن است سناریوی نزدیکی ترکیه به روسیه، در مورد عربستان هم رخ دهد و این مساله برای آمریکا مایه نگرانی است.

*دو جریان در آمریکا
واکیم در ادامه گفت و گو با ایرنا به وجود دو جریان در آمریکا در قبال پرونده خاشقچی اشاره کرد و گفت: جریان نخست که شامل «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا و نزدیکان وی است، خواهان حفظ «محمد بن سلمان» ولیعهد عربستان در قدرت و همکاری با اوست.
واکیم در تشریح موضع جریان دوم در آمریکا در قبال پرونده خاشقچی گفت: این جریان معتقد است که بن سلمان شایستگی حضور در قدرت را ندارد و شاهزاده ای دیگر را به وی ترجیح می دهد.
وی افزود: این جریان، همانی است که در برهه ای برای به قدرت رسیدن اخوان المسلمین در منطقه نقش آفرینی کرد.
واکیم گفت: خاشقچی فراتر از یک روزنامه نگار بود. او در افغانستان جنگیده بود و روابطی با اخوان المسلمین و دستگاه اطلاعاتی عربستان در دوره «ترکی الفیصل» داشت. اساسا حضور خاشقچی به عنوان یک نویسنده اصلی در واشنگتن پست بدون حمایت از سوی دستگاه هایی در داخل آمریکا ناممکن بود. او اخیرا از هماهنگ کننده بین آمریکا با داخل خاندان سلطنتی عربستان به مخالف جریان سلمان تبدیل شد و بن سلمان با احساس خطر نسبت به او، تصمیم به قتل وی گرفت.

*موضع متغیر ترامپ
به گفته این تحلیلگر لبنانی، ترامپ نمی تواند از بن سلمان دست بکشد چرا که برای اجرای نقشه اش در منطقه روی بن سلمان حساب باز کرده است.
وی در عین حال مواضع متغیر و متضاد ترامپ در موضوع خاشقچی را به در پیش بودن انتخابات کنگره و مهم بودن افکار عمومی در آمریکا مرتبط دانست.
واکیم افزود: علی رغم تلاش آمریکا در اتخاذ مواضع متغیر، تحولات آنقدر سریع و غیرقابل پیش بینی است که کسی نمی تواند تصمیم گیر نهایی باشد.
این تحلیلگر لبنانی در عین حال گفت که ترامپ دیدگاه های شخصی خود را وارد تصمیم گیری در دولت کرده و همین مساله منجر به اشتباهات بزرگ و مکرر شده است.

*بزرگترین برنده
استاد روابط بین الملل دانشگاه لبنان در ادامه گفت و گو با ایرنا، تاکید کرد که برنده اصلی تحولات اخیر را ایران دانست چرا که به باور او، این مساله باعث به تعطیلی کشیده شدن پروژه عربستان و آمریکا در افزایش تنش علیه ایران شد.
وی افزود: بعد از قضیه خاشقچی عربستان ضربه زیادی خورده است و این مساله عملا پروژه رویارویی با ایران در عربستان و لبنان را به تاخیر انداخت.

*ترکیه
واکیم، ترکیه را پس از ایران، دومین برنده تحولات اخیر دانست و گفت: ترکیه پس از پایان یافتن دوره «باراک اوباما» در آمریکا و ضرباتی که به قطر و اخوان المسلمین وارد آمد، تا حد زیادی نقش و اثرگذاری خود در منطقه را از دست داد. امروز ترکیه با توجه به ضربه ای که به سعودی وارد آمده به دنبال بازآفرینی نقش خود در منطقه است.
وی افزود: ترکیه به دنبال خروج از زیر بار فشارهای آمریکا به خود است و از طرف دیگر به دنبال معامله های اقتصادی با عربستان است.
تحلیلگر لبنانی تاکید کرد که ترکیه نمی تواند ضربه مرگ بار به عربستان بزند چرا که قدرت آن محدود است.
به باور واکیم، اردوغان گرچه از بن سلمان به دلیل نقش آفرینی در کودتای ترکیه کینه دارد اما هدف اصلی ترکیه دستیابی به منافع اقتصادی و رفع محاصره اقتصادی قطر است.
خاورم**388**2054

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي خاشقچي لبنان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۳۵۲۹۱۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بازنگری در بودجه دانشگاه‌ها؛ طرح جمهوریخواهان برای فشار به دانشجویان ضدصهیونیستی

جمهوریخواهان مجلس نمایندگان آمریکا در اقدامی که از نظر تحلیلگران، فشاری تازه بر رئیسان دانشگاه‌هایی ارزیابی می‌شود که اعتراض‌های حامیان فلسطین در آنها شکل گرفته، اعلام کردند که درباره بودجه فدرال این مراکز علمی تحقیق می‌کنند.

خبرگزاری آسوشیتدپرس نوشت: جمهوریخواهان مجلس نمایندگان آمریکا اعلام کردند درباره بودجه فدرال برای دانشگاه‌هایی که اعتراضات دانشجویی علیه اسرائیل و جنگ غزه در آنها رخ داده است، تحقیقات می‌کنند.

به نوشته این خبرگزاری، جمهوریخواهان با آغاز این تحقیقات، کارزاری را گسترش می‌دهند که باعث نظارت شدید بر نحوه برخورد مدیران معتبرترین دانشگاه‌های آمریکا در خصوص گزارش‌های یهودستیزی در محیط‌های دانشگاهی می‌شود.

برخی از کمیته‌های جمهوریخواهان موظف خواهند بود تحقیقات گسترده‌ای را انجام دهند که در نهایت قطع کمک‌های تحقیقاتی بلاعوض فدرال و سایر حمایت‌های دولتی از دانشگاه‌ها را در پی خواهد داشت.

این فرایند فشار دیگری بر مدیران دانشگاه‌هایی است که با نحوه کنترل برپایی چادر‌های اعتراضی از سوی دانشجویان حامی فلسطین، ادعای تبعیض علیه دانشجویان یهودی و نحوه ادغام آزادی بیان و حفظ امنیت دانشگاه‌ها دست و پنجه نرم می‌کنند.

تحقیقات مورد اشاره مجلس نمایندگان آمریکا به دنبال چندین جلسه استماع اخیری صورت می‌گیرد که به استعفای روسای دانشگاه‌های هاروارد و پنسیلوانیا منجر شد.

جمهوریخواهان مجلس نمایندگان آمریکا همچنین وعده تحقیقات بیشتری را داده اند و از روسای دانشگاه‌های یل، یو سی ال‌ای (دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس) و دانشگاه میشیگان خواسته اند هفته آینده شهادت دهند.

به نوشته آسوشیتدپرس، توجه جمهوریخواهان به این حوزه در حالی است که فصل انتخابات به طور کامل در جریان است و رهبری جمهوریخواهان به دنبال ادله‌ای برای تقویت اتحاد این حزب و تفرقه بیشتر در بین دموکرات‌ها است.

جنگ غزه و نحوه برخورد مدیران دانشگاه‌ها برای کنترل اعتراضات دانشجویی، اختلافاتی را در بین دموکرات‌ها برانگیخته است.

مایک جانسون رئیس مجلس نمایندگان آمریکا وعده داده است که از همه «ابزار‌های موجود» برای فشار بر دانشگاه‌هایی که در آنها اعتراض می‌شود استفاده کند.

رئیسان ۶ کمیته این مجلس که دارای طیف وسیعی از اختیارات از جمله در زمینه کمک‌های مالی بنیاد ملی علوم، کمک هزینه تحقیقات بهداشتی، روادید برای دانشجویان بین المللی و کد‌های مالیاتی برای دانشگاه‌های غیرانتفاعی هستند، از جانسون حمایت کرده اند.

این گزارش افزود: بدون حمایت دموکرات‌ها در کنگره‌ای که دچار اختلاف است، معلوم نیست که جمهوریخواهان مجلس نمایندگان آمریکا چه مجازات‌های قانونی می‌توانند اعمال کنند. هر طرحی از سوی مجلس نمایندگان بعید است در سنا که تحت کنترل دموکرات‌ها است به نتیجه برسد.

بر اساس این گزارش، کمیته آموزش و نیروی کار مجلس نمایندگان آمریکا از مدیران دانشگاه‌های ییل، یو سی ال‌ای و دانشگاه میشیگان درخواست کرده که در جلسه استماع ۲۳ مه (۳ خرداد) که با تمرکز بر نحوه برخورد آنها با اعتراضات اخیر برگزار می‌شود، حضور یابند.

منبع: ایرنا

باشگاه خبرنگاران جوان بین‌الملل بین‌الملل

دیگر خبرها

  • فشار آمریکا و متحدانش به امارات برای جلوگیری از دور زدن تحریم‌های روسیه
  • بازنگری در بودجه دانشگاه‌ها؛ طرح جمهوریخواهان برای فشار به دانشجویان ضدصهیونیستی
  • دور جدید رایزنی‌های دوجانبه روسیه و ترکیه درباره مسائل سازمان ملل
  • نخست‌وزیر مالزی: برای برقراری عدالت در قبال فلسطینی‌ها قاطعانه عمل می‌کنیم
  • افشای گفت‌وگوهای مخفیانه عربستان با اسرائیل در جریان جنگ غزه + جزئیات
  • واردات نفت هند از روسیه افزایش و از عربستان کاهش یافت
  • گفت‌وگوهای پنهانی عربستان با اسرائیل در جریان جنگ غزه
  • افق پیش رو در مناسبات با عربستان روشن است
  • بن سلمان: مخالف آوارگی مردم غزه هستیم
  • تأکید بن سلمان بر مخالفت عربستان با کوچ اجباری مردم فلسطین