Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «تسنیم»
2024-04-26@00:17:15 GMT

کهرم: وزارت جهاد چه می‌داند تنوع زیستی چیست؟

تاریخ انتشار: ۲۰ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۴۶۲۹۶۵

کهرم: وزارت جهاد چه می‌داند تنوع زیستی چیست؟

اسماعیل کهرم با انتقاد از تغییر مرجعیت کنوانسیون تنوع زیستی، سوء مدیریت را آفت محیط زیست دانست و گفت: آقای کلانتری مدیریت آب را از وزارت نیرو گرفته، مرجعیت کنوانسیون تنوع زیستی را به وزارت جهاد واگذار کرده و حفاظت از حیات وحش را به شکارچی سپرده است. ۲۰ آبان ۱۳۹۷ - ۰۷:۲۸ اجتماعی محیط زیست نظرات

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، هفته گذشته بود که خبر واگذاری مرجعیت کنوانسیون تنوع زیستی از معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست به وزارت جهاد کشاورزی، در هیئت وزیران و رئیس‌جمهور اعلام شد تا جامعه محیط زیستی را با شاهکاری جدید از محیط زیستی‌ترین دولت غافلگیر کند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

واگذاری مرجعیت این کنوانسیون به وازرت جهاد کشاورزی را منتقدان به معنای غلبه آشکار نگاه انتفاعی بر نگاه حفاظتی در حوزه محیط زیست قلمداد می‌کنند اما سازمان حفاظت محیط زیست که مرجعیت این کنوانسیون را پس از 22 سال به نهادی نامرتبط سپرده ظاهراً نه تنها از این تغییر شرمسار نیست بلکه به آن افتخار هم می‌کند. این را از نحوه انعکاس خبر واگذاری مرجعیت کنوانسیون تنوع زیستی به وزارت جهاد کشاورزی در پایگاه اطلاع‌رسانی سازمان حفاظت محیط زیست می‌توان دریافت.

اسماعیل کهرم، دکترای بوم‌شناسی از دانشگاه ولز ضمن ابراز تأسف از اینکه مرجعیت ملی کنوانسیون تنوع زیستی به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شده به تسنیم می‌گوید: باور اینکه کنوانسیونی را که تنها و تنها سازمان حفاظت محیط زیست می‌تواند مرجع آن باشد به یک نهاد غیرمرتبط مثل وزارت جهاد واگذار کرده باشند دشوار است. عنوان این کنوانسیون گویای ماهیت آن است: وقتی می‌گوییم تنوع زیستی، از  سه سطح ژن، گونه و اکوسیستم صحبت می‌کنیم. تخصص به کنار، آیا در وزارت جهاد کشاورزی، کسی با این مفاهیم حتی آشنایی دارد که بتواند در نشست‌های بین‌المللی شرکت کند؟

وی ادامه می‌دهد: تنوع زیستی، موجودات مختلف را از میکروب‌ها گرفته تا خزندگان و پرندگان و پستانداران بررسی می‌کند و نهایت به اکوسیستم می‌رسد. بنابراین لازمه مرجعیت و شرکت در نشست‌های مرتبط با آن دانش تنوع زیستی است. با وجود این تعداد کارشناس خزنده و پرنده و پستاندار در سازمان حفاظت محیط زیست، چرا مرجعیت این کنوانسیون به وزارت جهاد کشاورزی واگذار می‌شود و رئیس پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی که از مدافعان سرسخت تراریخته‌هاست سر از اجلاس کنوانسیون تنوع زیستی در می‌آورد؟

این بوم‌شناس با بیان اینکه در اجلاس کنوانسیون تنوع زیستی، متخصصان این حوزه شرکت می‌کنند، یادآور می‌شود: ایران تاکنون در کنوانسیون تنوع زیستی، یک وزنه بود. حرفش خریدار داشت و اظهارات نمایندگانش با استقبال روبه‌رو می‌شد. در نشستی که جانورشناسان و گیاه‌شناسان نخبه جهان حضور دارند وقتی از ایران کسی بدون کوچکترین دانش در این حوزه شرکت می‌کند، جایگاه ایران از بین می‌رود. ایران منفعل می‌شود.

کهرم با اشاره به اینکه 28 کشور اروپایی به محصولات تراریخته دست رد زده‌اند، می‌گوید: جامعه اقتصادی اروپا که به لحاظ علم، پیشرفته‌ترین کشورها را شامل می‌شود علی‌رغم فشارهای ایالات متحده محصولات تراریخته را مردود دانسته‌اند، آن‌وقت در کشور ما صرفا به دلیل روابط صمیمانه آقای بهزاد قره‌یاضی با آقای کلانتری نه تنها سلامت مردم و محیط زیست کشور توسط تراریخته‌ها تهدید می‌شود بلکه در کمال تأسف و تعجب باید شاهد آن باشیم که نماینده ایران در اجلاس کنوانسیون تنوع زیستی به جای آنکه یک متخصص تنوع زیستی باشد یک مدافع تراریخته است.

وی ادامه می‌دهد: در کمال تعجب، آقای کلانتری از این اقدام تاسف‌بار ابراز خرسندی می‌کنند. مدیریت آب را از وزارت نیرو گرفتند و گفتند آب از یوزپلنگ مهم‌تر است. حالا هم کسی نیست بپرسد آقای کلانتری برای آب چه کردید؟

کهرم در پایان می‌گوید: آقای کلانتری مدیریت آب را از وزارت نیرو گرفته، مرجعیت کنوانسیون تنوع زیستی را به وزارت جهاد واگذار کرده و حفاظت از حیات وحش را به شکارچی سپرده است. حکایت محیط زیست کشورمان، امروز حکایت لک‌لک و روباهی است که در خانه اسیر شده‌ بودند. صاحب خانه آنقدر برای روباه در کوزه و برای لک‌لک در بشقاب غذا ریخت تا هر دو از گرسنگی تلف شدند. آفت اصلی محیط زیست کشور ما هم سوء مدیریت و فقدان تدبیر است.

به گزارش تسنیم، تنوع زیستی (Biodiversity) مفهومی است که امروزه در سه سطح ژن، گونه و اکوسیستم مطرح می‌شود. این واژه در سطح گونه شناخته شده‌تر بوده و کاربرد بیشتری دارد: تا کنون حدود دو میلیون گونه موجود زنده شناسایی و نامگذاری شده‌اند که دانشمندان حدس می‌زنند که این رقم تا حدود ده میلیون قابل افزایش باشد.

انعقاد پیمان تنوع زیستی از دستاوردهای کنفرانسی است که سازمان ملل در سال 1992 با موضوع حفاظت از محیط زیست در ریودوژانیرو برگزار کرد. این معاهده‌ را ایران در سال 1375 تصویب کرد و به آن پیوست. اهداف‌ این‌ کنوانسیون‌، که‌ باید برابر مقررات‌ مربوط‌ آن‌ دنبال‌ شود، عبارتند از حفظ‌ تنوع‌ زیستی‌، استفاده‌ پایدار از گونه‌ها و سهیم‌ شدن‌ عادلانه‌ و برابر در مزایای‌ حاصل‌ از کاربرد منابع‌ ژنتیکی‌، از جمله‌ از طریق‌ دسترسی‌ مناسب‌ به‌ منابع‌ ژنتیکی‌ و انتقال‌ صحیح‌ تکنولوژی‌های‌ مربوط‌، با در نظر گرفتن‌ کلیه‌ حقوق مربوط‌ به‌ آن‌ منابع‌ و تکنولوژی‌ها، همچنین‌ از طریق‌ تأمین‌ مالی‌ لازم‌.

مرجعیت ملی‌ کنوانسیون‌ تنوع زیستی در ایران را معاونت محیط زیست طبیعی سازمان حفاظت محیط زیست به مدت 22 سال برعهده داشت اما 15 آبان 97 در نشست هیئت وزیران و رئیس‌جمهور، سازمان حفاظت محیط زیست، مرجعیت این کنوانسیون را به صورت رسمی وزارت جهاد کشاورزی واگذار کرد. 

انتهای پیام/

R7856/P34399/S2,23/CT6

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۴۶۲۹۶۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بانک ذخایر دریایی ایران افتتاح می شود

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران وابسته به جهاد دانشگاهی، به مناسبت گرامیداشت «روز ملی خلیج فارس» و در راستای تحقق فرمان رهبر معظم انقلاب اسلامی (مدظله العالی) در خصوص تحقق شعار «جهش تولید با مشارکت مردم»، مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران با همکاری سازمان حفاظت محیط زیست، ستاد توسعه زیست فناوری کشور و استانداری هرمزگان "افتتاح بانک ذخایر دریایی ایران و دومین نشست هم اندیشی یاوران حفظ ذخایر ژنتیکی و زیستی" را با محوریت مشارکت مردمی در حفظ تنوع زیستی دریایی(خلیج فارس) برگزار می کند.

دکترحسین شاهسوارانی سرپرست مرکز در این خصوص گفت: ایران با توجه به موقعیت جغرافیایی از ذخایر دریایی بسیار غنی برخوردار است. در این میان آبهای خلیج‌فارس پناهگاه موجودات دریایی به‌ویژه آبزیان کوچک و مکانی آرام برای گونه‌های مختلف است که از هزاران سال پیش تا امروز به زندگی خود ادامه داده‌اند.

شاهسوارانی افزود: خلیج‌فارس با وجود تمامی مشکلات محیطی و اقلیمی که بر آن حاکم است از تنوع زیستی بالایی برخوردار است. به‌گونه‌ای که حدود ۹۰۷ گونه در قالب ۱۵۷ خانواده در آن وجود دارد که تعداد زیادی از آن‌ها بهره‌برداری اقتصادی دارند. و این عامل باعث شده است تا خلیج‌فارس ازنظر تنوع زیستی جزو مناطق کم‌نظیر معرفی شود.

وی خاطر نشان کرد: حفظ و احیاء ذخایر ژنتیکی به عنوان راهبرد توسعه ی پایدار برای تأمین نیازهای کنونی بشر از اواسط قرن بیستم بصورت جدّی مورد توجه قرار گرفت. کشور ایران با توجه به دارا بودن تنوع اقلیمی و اکوسیستم های آبی متنوع همچون آب شیرین، آبهای لب شور، شور و خیلی شور از تنوع زیستی گستردهای برخوردار است و از لحاظ ذخایر ژنتیکی به عنوان یکی از متنوع ترین و غنی ترین کشورهای جهان شناخته شده است.

شاهسوارانی اظهار کرد: در حال حاضر با توجه به تخریب زیستگاه های آبزیان از طریق تخلیه زباله ها و پسابها در رودخانه ها و دریاها، استفاده بیش از حد از آفتکشها، و سایر عوامل ناشی از توسعه شهری و فعالیتهای صنعتی و زیست محیطی، حذف تدریجی تنوع ژنتیکی در اکوسیستمهای طبیعی و جایگزینی آن با سیستمهای پرورشی، متاسفانه بسیاری از این ذخایر ارزشمند را در معرض نابودی و انقراض قرار داده است.

سرپرست مرکز همچنین بیان کرد: حفاظت از تمامی ذخایر ژنتیکی و زیستی کشور نیازمند توجه و همکاری همه دستگاه ها، ارگانها، انجمن های مردم نهاد به عنوان ثروت بی دیل و ودیعه الهی است و مشارکت مردمی را می طلبد. لذا با توجه به این که امسال نیز از سوی رهبر معظم انقلاب به شعار «جهش تولید با مشارکت مردمی» مزین شده است.

مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران با توجه به یکی از رسالتهای خود که حفاظت از ذخایر ژنتیکی و زیستی بومی کشور است، برای پاسداشت روز ملی خلیج فارس که امتداد هویت تاریخی و تمدن دیرپای ایران زمین است، دومین نشست هم اندیشی یاوران حفظ ذخایر ژنتیکی و زیستی را با تاکید و محوریت قرار دادن مشارکت مردمی در حفظ ذخایر دریایی برگزار می نماید. به یمن این روز و با هدف کمک به حفاظت ذخایر دریایی کشور، بانک ذخایر دریایی ایران نیز افتتاح خواهد شد.

کد خبر 6087288

دیگر خبرها

  • جامعه‌شناسی محیط‌زیست
  • برگزاری یازدهمین کنفرانس ملی ماهی شناسی ایران در بندرعباس
  • پسماند‌ها به معضل محیط زیستی کشور تبدیل شده است
  • بانک ذخایر دریایی ایران افتتاح می شود
  • رئیس فراکسیون محیط زیست مجلس بیان کرد؛ نمره ضعیف کشور در برخی شاخص های محیط زیستی
  • افت شاخص عملکرد محیط‌زیست نسبت به سال‌های گذشته/ دفن تنها ۶/۶۹ درصد پسماند‌ها در سطح دنیا
  • هفته سوم آوریل؛ از درمان وزوز گوش تا قصه آتش و انسان
  • ۵۰۰۰ میلیارد تومان عوارض آلایندگی کجا هزینه شد؟/اجرای پروژه محیط زیستی که ٣٠ سال طول کشید؟
  • زباله‌های پلاستیکی نفس ایلام را بند آورده اند
  • افزایش اعتبارات محیط زیستی در راستای رفع چالش‌ها