Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-05-08@22:45:55 GMT

مهمترین مسئله در جامعه اسلامی انضمامی کردن ارزش هاست

تاریخ انتشار: ۲۳ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۱۶۶۵۲

مهمترین مسئله در جامعه اسلامی انضمامی کردن ارزش هاست

به گزارش خبرنگار مهر، آئین رونمایی از سه اثر اندیشکده مهاجر در آمفی تئاتر مرکزی دانشگاه شریف با عنوان آموزش، تکنولوژی و توسعه؛ چالشی صدساله روز گذشته برگزار شد.

مصطفی تقوی استاد فلسفه علم دانشگاه شریف در این مراسم در سخنانی با بیان اینکه چه موانع و مسائلی پیش روی جامعه اسلامی است که با رویکرد دینی به توسعه تکنولوژی بپردازد، افزود: این مسئله می تواند آغازی بر این موضوع باشد که چکار می توان برای حل این مسئله کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

با یک نگاه سیاسی و عقیدتی باید دریافت که چه مسائلی پیش روی ما است برای اینکه با رویکرد دینی به پیشرفت تکنولوژی بپردازیم.

وی ادامه داد: مهمترین مسئله در جامعه اسلامی این است که ما نمی دانم چگونه ارزشها را می تواند انضمامی کرد؟ یعنی ارزش وقتی معنا دارد که روی میز ما گزینه های مختلف وجود داشته باشد و جهان به گونه ای خلق شده که به انحاء مختلف می توان زندگی کرد. لذا در این چنین جهانی ارزش و هنجار معنا پیدا می کند. اما اینکه این ارزشها و معیارها  در کجا مطرح می شوند محل تامل است. گاهی بر ذهن و گاهی بر جهان ما حاکم می‌شود و گاهی در رفتار و اعمال و در ساختارهای ما همچون ساختارهای فیزیکی، اجتماعی، فکری و تکنیکی تجلی پیدا می کند. پس ارزشها در ذهن، رفتار، نظام های فکری و نظریه ها و در ساختارهای اجتماعی و فکری و مادی ما ظهور و بروز دارد. این ارزشهایی که در ذهن مطرح است را باید به سمت ساختارهای تکنیکی بکشانیم یعنی آنکه در ذهن پدید می آید تبدیل به گفتمان و سیاست کنیم و آنها را بر ساختارهای اجتماعی به کار گیریم که این به معنای انضمامی کردن است.

عضو هیئت علمی فلسفه علم دانشگاه شریف در بخش دیگری از سخنان خود تصریح کرد: اگر بخواهیم با رویکردی دینی به مسئله تکنولوژی بپردازیم در بعد دیگر با گرانش تمدنی مواجه هستیم. وقتی که ارزشها انضمامی می شوند مجموعه ای از ارزشها در نهادها و ساختارهای اجتماعی تبلور پیدا می کند. درجه آزادی قوم دیگری که ارزشهای آنها متفاوت است جلوی آنها را می گیرد. باید با یکسری ساختارهای نهادینه شده جهانی مواجه شوند و این کار، کار آسانی نیست. با مراجعه به آیات قرآن کریم و احادیث، بسیاری  از افراد چنین استدلال می کنند که از دلالت های اقتصادی این آیات می توان نتیجه گرفت که ما اقتصاد اسلامی داریم در حالی که اینطور نیست. دین ما رویکردهای اقتصادی و راهبردهای اقتصادی دارد که به نظر می رسد می توان نظام اقتصاد اسلامی تشکیل داد که جنبه ای از آن علم اقتصادی است.

وی گفت: باید بتوانیم ارزشها و هنجارهای دینی را انضمامی کنیم تا در ساختار اجتماعی تبلور پیدا کند  در آن صورت است که می توان ادعا کرد ما اقتصاد اسلامی داریم. در حال حاضر ما مبانی اقتصاد اسلامی داریم ولی اقتصاد اسلامی به عنوان یک علم خیال باطل است.

تقوی با اشاره به مانع سوم در رویکرد دینی در تکنولوژی ادامه داد: باید دید ارزیابی نظام تکنیکی امروز چیست و این کار آسانی نیست چون رویکردهای روش شناسی در این خصوص باید روشن شود. با چه رویکرد روش شناختی می خواهید نظام تکنولوژی حاکم را توجیه و اقناع کنید. رویکردهای روش شناختی برای ارزیابی نظام های تکنیکی امروز مسئله مهمی است که پیش روی ما قرار دارد.

وی تصریح کرد: همچنین ما در زمینه ساخت آینده مطابق ارزشها و هنجارهایمان بسیار کم تخیل کرده ایم. آدمهای موفق خصیصه ای دارند که در مورد آینده خود تخیل می کنند در حالی که در جامعه ما نقش تخیل بسیار ضعیف است. بر اساس اندیشه ها و آرای فکری و فلسفی ما بسیار کم تخیل کرده ایم. خیلی کم رمان نوشته و خیلی کم فیلم ساخته ایم. آینده نگری یک جنبه تخیلی دارد که بدون آنها نمی توان سیاست گری و تحلیل کرد. رویکرد محمد قائم خانی رویکرد خوبی است که نسبت به تخیل بسیار مهم است.

استاد فلسفه علم دانشگاه شریف گفت: رسانه های غربی حتی هالیوود تخیل ما را در حال هدایت دارند و ما باید تحلیل خود را در جامعه داشته باشیم. رویکرد دینی ما نسبت به تکنولوژی باید پیش رود.

کد خبر 4457759 مهرنوش محمدزاده

منبع: مهر

کلیدواژه: اقتصاد اسلامی دانشگاه شریف رونمایی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۱۶۶۵۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اسلامی: به دنبال خلق فناوری در حوزه انرژی اتمی هستیم

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، محمد اسلامی، رئیس سازمان انرژی اتمی  در این دیدار ضمن خوش‌آمد گویی به سفیر عربستان سعودی و ابراز خرسندی از حضور وی در نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای، بر پیوند عمیق دو کشور تأکید کرد و گفت: پیوند قلبی و اشتراکات دینی و فرهنگی دو کشور حدیث وصل دو ملت است. ‌آنچه برای ایران و عربستان اهمیت دارد، تلاش برای توسعه تعاملات در راستای منافع ملی دو کشور است.

وی با اشاره به موضوع توسعه و کاربرد فناوری‌های پیشرفته اظهار کرد: کشورهای خاصی در جهان وجود دارند که به دنبال فناوری‌های نوین هستند. برخی از این کشورها در نظر دارند که ایران خریدار چنین تکنولوژی‌هایی باشد درصورتی‌که رویکرد جمهوری اسلامی ایران در این زمینه کاملاً متفاوت است و به دنبال تحقیقات و توسعه فناوری در کشور است.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران با تأکید بر حفظ تعاملات با کشورهای منطقه خاطرنشان کرد: با این رویکرد و با ظرفیت‌سازی، ‌ به دنبال خلق فناوری هستیم زیرا بسیاری از کشورهای جهان در این عرصه با ما همکاری نمی‌کنند. با توجه به این شرایط، ما به دنبال پیشرفت و توسعه فناوری‌های نوین رفتیم و با توکل به پروردگار متعال اکنون در جایگاه خوبی قرار داریم.

اسلامی گفت: دستیابی به فناوری‌های نوین همچون هسته‌ای نتایج بسیار مثبتی برای ایران داشته؛ البته این مسئله موجب ناخرسندی کشورهای مخالف جمهوری اسلامی ایران و استکبار جهانی شده است.

وی با اشاره به رویکرد عربستان سعودی در زمینه توسعه فناوری‌های نوین عنوان کرد: عربستان سعودی رویکرد جدیدی را در پیش گرفته و به دنبال توسعه فناوری هسته‌ای است که ما آماده همکاری با کشورهای منطقه به‌ویژه عربستان هستیم. در این زمینه نکته مهم، بحث رویکرد آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است زیرا رویکرد آژانس اساساً باید مبتنی بر حمایت از توسعه فناوری هسته‌ای در کشورهای گوناگون باشد.

اسلامی تأکید کرد: ایران بیشترین همکاری‌ها را در زمینه بازرسی‌ها با آژانس داشته و دارد. در چارچوب پادمان و «ان.پی‌. تی» همچنان همکاری‌های لازم را با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی خواهیم داشت.

رئیس سازمان انرژی اتمی ایران همچنین به لزوم توسعه نیروگاه‌های اتمی و گسترش میزان تولید رادیو داروها برای استفاده بیماران تأکید کرد و گفت: سالانه یک میلیون بیمار ایرانی از این رادیو داروها استفاده می‌کنند بنابراین توسعه تولید این‌گونه داروها بسیار ضروری است و در این زمینه آماده همکاری با سایر کشورها هستیم.

اسلامی با اشاره به ضرورت توسعه کاربرد پرتوها در حوزه‌های مختلف عنوان کرد: توسعه کاربرد پرتوها توسط یک شبکه دانش‌بنیان را در دستور کار قرار داده و دنبال می‌کنیم و جمهوری اسلامی ایران در این زمینه به پیشرفت‌های خوبی دست یافته است.

معاون رئیس‌جمهور با تأکید بر اینکه جمهوری اسلامی ایران در ابعاد و سرفصل‌های مختلف صنعت هسته‌ای به موفقیت‌های فراوانی دست یافته و بسیار مؤثر عمل کرده؛ اظهار کرد:‌ با توجه به موارد ذکر شده اکنون شاهد توسعه و گسترش فناوری هسته‌ای در حوزه‌ها و بخش‌های گوناگون کشور هستیم.

اسلامی با بیان اینکه از ظرفیت‌های خوب پژوهشی و ‌آموزشی در زمینه فناوری هسته‌ای برخورداریم، خاطرنشان کرد: آماده همکاری و ارائه تجارب و دانش خود در زمینه‌های پژوهشی و آموزشی به سایر کشورها هستیم.

سفیر عربستان سعودی در ایران نیز ضمن تشکر از دعوت محمد اسلامی به‌منظور حضور در نخستین کنفرانس بین‌المللی علوم و فنون هسته‌ای، بر پیشرفت و توسعه تعاملات میان دو کشور تأکید کرد.

عبدالله بن سعود العنزی در این دیدار، ‌ایران را کشور همسایه، دوست و برادر دانست و گفت: شاهد پیشرفت‌های بیشتر در حوزه‌ همکاری‌های دوجانبه و در زمینه فعالیت‌های صلح‌آمیز هسته‌ای باشیم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • نظام آموزش و پرورش، مسئله اول کشور/در دولت مردمی رفتار جزیره‌ای نداریم
  • بیمه و مسکن از مهمترین دغدغه‌های کارگران است و باید دولت نسبت به آن اقدام جدی کند
  • رویکرد اصلی دولت حل قاعده‌مند مسئله حقوق و دستمزد است
  • دیپلماسی حج‌محور با رویکرد ابراهیمی به حج
  • جدیدترین تصویر از وضعیت اسفناک تئاتر شهر + عکس
  • چگونه می‌توان زنجیره ارزش پتروشیمی را توسعه داد؟
  • اعتماد اجتماعی مردم به فرهنگیان مهمترین سرمایه آموزش و پرورش است 
  • اسلامی: به دنبال خلق فناوری در حوزه انرژی اتمی هستیم
  • مزیت اصلاح‌طلبان رو به اضمحلال؛ بالشتک ضربه‌گیر بین جامعه و حکومت از میان رفته
  • طلابی که اقدام به تشخیص نیازهای جامعه و حل مسئله می کنند حمایت می شوند