Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-04-26@09:35:59 GMT

زعفران و ارزآوري مناسب - علي رستمي*

تاریخ انتشار: ۲۴ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۳۰۵۳۵

زعفران و ارزآوري مناسب - علي رستمي*

خبرگزاري آريا - تربت حيدريه - ايرنا - زعفران به عنوان کالاي صادراتي که عمده کشت و توليد اين محصول مهم در استان خراسان رضوي است، از ارزآوري و اشتغالزايي بالايي برخوردار است.

زعفران يکي از مهمترين محصولات توليدي کشورمان است که 70 درصد نياز دنيا به اين محصول را تامين مي کند و با توجه به وضعيت جوي کشور ما و ميزان بارش بسيار کم در محدوده جغرافيايي، نياز داريم کشاورزي خود را متناسب با شرايط آب و هوايي کشور طراحي کنيم.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


نياز کم اين محصول به آب در مقايسه با ساير محصولات مشابه و تطبيق شرايط زيستي آن با شرايط محيط و جوي، پربازده بودن آن نسبت به ساير محصولات کشاورزي و مهمتر از همه اينکه 90 درصد محصول توليد شده، صادر مي شود و از ارزآوري مناسبي نيز برخوردار است، همه اين عوامل مبين ضرورت کشت اين محصول مهم است که منجر به بهبود وضعيت اقتصادي فعالان اين عرصه و در نهايت به افزايش صادرات و ارزآوري بالاي آن مي شود.
توليد و فروش هر محصول داراي نقاط قوت و ضعفي است که با شناسايي آنها و تقويت نقاط قوت مي توان بهترين بهره از آنها را نصيب خود کرد.
نبود آموزش کافي در نحوه کاشت، داشت و برداشت و ضعف آموزش در فرآوري محصول زعفران و عدم آموزش بهره وري و استفاده از سيستم هاي يکپارچه سازي زمين ها و اراضي کشاورزي در بخش توليد از جمله مشکلات فرآوري در اين بخش است که براي رفع آنها نيز بايد تدابير لازم اتخاذ شود.
به منظور استفاده بهينه از آب و توليد محصول بيشتر در واحد سطح و کشت بالاترين کيفيت محصول توليدي حتي به صورت سالم و ارگانيک ، مي‌تواند به پرداخت هزينه کمتر و افزايش قيمت محصول در زمان فروش منجر شود.
با توجه به اينکه 90 درصد محصول زعفران توليد شده کشورمان به خارج صادر مي شود و 70 درصد نياز کشورهاي جهان را تامين مي کند ، آيا جمهوري اسلامي ايران نمي‌تواند يک کشور تعيين کننده در نرخ زعفران باشد.
کمترين بخش تعيين کننده در اين حوزه، مديريت در تجارت اين محصول راهبردي است. بايد تدابيري اتخاذ شود تا ارزش آن به نسبت بين همه دست اندرکاران اين صنعت تقسيم شود نه آنکه بخش کوچکي به توليد کننده برسد و بخش بزرگ آن مفقود شود.
بهترين راه کشف قيمت و شفاف سازي، خريد و فروش زعفران در بورس است، امروزه بورس در عرصه خريد و فروش و شفاف ‌سازي وارد شده و همه مي توانند هر لحظه ميزان خريد و فروش و قيمت زعفران را در بورس مشاهده کنند.
با بررسي دقيق کيفيت محصول، امکان پذيرش محصول کشاورزي در بورس سپرده کالايي فراهم و کشاورز مي‌تواند در زمان و قيمت مناسب جنس خود را به فروش برساند.
کشاورز در صورت داشتن سپرده کالايي، مي‌تواند جنس خود را در بخش عادي و به قيمت بسيار مناسب پيش‌فروش کند و نگران فروش آن در زمان‌هاي خاص نباشد.
دولت مي تواند در صورت نياز و در راستاي حمايت از کشاورزان در زمان مناسب محصول کشاورزان را از طريق بورس به راحتي خريد و موجب تقويت بازار کشاورزي و رونق آن شود.
دولت مي‌تواند زعفران خريداري شده خود را از طريق عرضه فيزيکي به قيمت و در زمان مناسب جهت صادرات به فروش برساند.
همه اين موارد از سال گذشته در تربيت حيدريه شروع شده و به صورت کاملاً کاربردي مورد بهره برداري قرار گرفته و خوشبختانه انبار بورس کالا در بخش زعفران در اين شهرستان نيز وجود دارد و گردش مالي اين بخش در حدود 60 روز که کنترل شده ، حدود چهار هزار ميليارد تومان بوده و اين يعني اشتغال حدود 60 هزار تن در بورس.
با استفاده از استارتاپ ها در اين بخش مي‌توان هزاران نفر ديگر را در بخش‌هاي مختلف اين صنعت در ساماندهي توليد کاشت، داشت و فرآوري مشغول به کار کرد و ما هم عزم خود را جزم کرده ايم تا اين امر محقق شود.
در سال جاري با ورود بازار سرمايه کلان به محصول زعفران، خوشبختانه نوسانات قيمت در فصل خريد به حداقل رسيده و بازار از ثبات نسبي قابل قبولي برخوردار است .
وزارت جهاد کشاورزي و مسئولان استاني اعلام کردند در صورت پايين آمدن قيمت زعفران، همانند سال گذشته آماده خريد توافقي زعفران هستند.
هم اکنون قيمت هر کيلوگرم پوشال زعفران در بازار حدود هشت تا 10 ميليون تومان و 12 تا 14 ميليون تومان براي هرکيلو زعفران از نوع نگين است.
همه زنجيره توليد شامل کشاورزان، گل پرکن ها، بازاريان، تجار و صادرکنندگان بايد همه جنبه هاي امور اعم از مسائل کاشت، داشت، برداشت، پر کردن، خشکاندن، نگهداري، بسته بندي و بهداشت را در همه مراحل رعايت کنند تا ضمن افزايش عملکرد در واحد سطح، از نظر کيفيت هم رشد خوبي داشته باشيم و بتوانيم آنچه نظر مشتريان بين المللي است را برآورده و تامين کنيم.
بايد با افزايش کيفيت و بسته بندي مناسب، محصول زعفران را به حلقه هايي از مصرف در دنيا عرضه کنيم و ارزش واقعي اين محصول ارزشمند را نصيب کشورعزيزمان و کشاورزان زحمتکش کنيم.
تمام اين امور بايد توسط بخش خصوصي انجام شود و دولت فقط نقش هدايت کننده داشته باشد و موانع را ازسر راه بردارد.
* فرماندار ويژه تربت حيدريه
1772/1858
انتهاي پيام /*

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۳۰۵۳۵ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

قیمت زعفران نجومی شد

به گزارش گروه اقتصادی ایسکانیوز، بازار زعفران ایران سال‌هاست، رها شده است و متولی مشخصی ندارد. برهمین اساس هم همواره سهم اندکی از سود کلان فروش زعفران نصیب کشاورزان ایرانی می‌شود. موضوعی که اخیرا دوباره از سوی شورای ملی زعفران مطرح شده است. البته این بار طبق اعلام شورای ملی زعفران این سود نصیب فروشنده زعفران و صادرکننده هم نمی‌شود؛ بلکه نصیب افرادی ناشناس با پول‌های سیاه و کثیف می‌شود.

بیشتر بخوانید: افزایش ۱۶ درصدی صادرات زعفران

علی حسینی عضو هیات رئیسه شورای ملی زعفران می‌گوید: کشاورز شش ماه پیش زعفران را به قیمت بسیار ارزان یعنی هر کیلو ۳۰ میلیون تومان به کسانی که با پول‌های بادآورده تجارت می‌کنند، فروخته‌اند و آنها همان زعفران را با نرخ هر کیلو ۱۱۰ میلیون بفروش می‌رسانند. به نقل از ایلنا حسینی می افزاید: این افراد فروشنده، صادرکننده این کالا نیستند. حتی خراسانی هم نیستند. اینان برخی افراد گمنام هستند که با پول سیاه، بادآورده و کثیف زعفران را در انبارهای خود جمع‌آوری کرده و اکنون عوامل این افراد آرام‌آرام این محصولات را با قیمت‌های نجومی وارد بازار می‌کنند و اینگونه القا می‌کند که زعفران در بازار دچار کمبود و کسادی شده است.

او با تاکید بر اینکه این وضعیت به نفع آینده زعفران ما نیست می‌گوید: هیچ نهادی هم نظارت نمی‌کند که محتکرینی که چندین تن زعفران را در انبارهای خود دارند و بازار را اداره می‌کند چرا اینگونه عمل می‌کنند.

حسینی با اشاره به اینکه ایران تنها تولیدکننده زعفران دنیا نیست؛ می افزاید: این وضعیتی که اکنون در داخل ایجاد شده سیگنالی برای رقبای منطقه‌ای و کشورهایی است که قابلیت افزایش تولید زعفران را دارند و وارد میدان می‌شوند و این قطعا به ضرر کشاورزی ما خواهد بود.

قاچاق زعفران آزاد

شرایط نابسامان زعفران فقط به قیمت های نجومی آن در بازار بر نمی‌گرده. چندی اتحادیه صادرکنندگان زعفران ایران اعلام کرده بود که حداقل در ماه ۱۰ تن زعفران به صورت قاچاق از مبادی غیر رسمی خارج می‌شود.

در این میان دولت صادرکنندگان زعفران را مجبور می‌کند آن طور که می‌خواهد و به قیمتی که می‌خواهد ارز را بازگردانند؛ در غیر این صورت آنها را جریمه می‌کند.

این درحالی که صادرکنندگان زعفران فقط می‌خواهند، ارز حاصل از صادرات زعفران را با قیمت توافقی به فروشند تا در نهایت از قاچاق این محصول جلوگیری کند.

طبق اعلام شورای ملی زعفران در سال گذشته بیش از ۲۰۰ تن زعفران در بازار داشتیم و به همین میزان هم از سال‌های گذشته در انبارها باقی مانده بود.

کد خبر: 1228215 برچسب‌ها قیمت کالا

دیگر خبرها

  • علت گرانی شدید قیمت پیاز چیست؟
  • علت گرانی شدید قیمت پیاز مشخص شد
  • علت گرانی شدید قیمت پیاز مشخص شد / پیاز در مزرعه چه قیمتی دارد؟
  • دلایل نوسان قیمت پیاز
  • صادرات طلای سرخ به ۴۰۰ تن می‌رسد
  • دو اثر مهم عرضه در بورس کالا برای طلای سرخ
  • افزایش کیفیت و حذف واسطه‌ها با عرضه زعفران در بورس کالا
  • پیش‌فروش محصول جدید سایپا بدون تعیین قیمت کارخانه
  • توزیع روزانه قارچ به ۵۵ تن رسید
  • قیمت زعفران نجومی شد