Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-04@13:38:44 GMT

انتخاب کاشان به پایتخت کتاب فرصتی برای توسعه فرهنگی

تاریخ انتشار: ۲۵ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۴۵۹۳۹

انتخاب کاشان به پایتخت کتاب فرصتی برای توسعه فرهنگی

کاشان - ایرنا - انتخاب کاشان به عنوان پایتخت کتاب ایران فرصتی ارزشمند برای این شهرستان استان اصفهان است که به اعتقاد کارشناسان توانستند از این رویداد فرهنگی بهره ببرند و گام هایی بلند اما ناکافی بردارند.

به گزارش ایرنا، نقاط مختلف ایران اسلامی مملو از نگین های درخشانی در حوزه فرهنگی است که این فراوانی، قدرت انتخابمان را تقویت کرده اما از سوی دیگر موجب شده تا این نگین ها در شرایط عادی کمتر دیده شوند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


کاشان از جمله این نقاط مغفول است که در قالب رویدادها و مناسبت هایی مانند طرح پایتخت کتاب ایران، شهر کتاب، باشگاه های کتابخوانی یا روستاها و عشایر دوستدار کتاب مورد توجه بیشتر واقع شده و می تواند ظرفیت هایش را به شکوفایی برساند.
این شهر پس از اهواز، نیشابور و بوشهر در هشتم اسفند 1396 به دلیل ارائه برنامه‌های نوآورانه، مشارکت‌ جویانه، منسجم و استفاده از ظرفیت‌های صنعتی، فرهنگی و هنری در تدوین آنها به عنوان پایتخت کتاب ایران برگزیده شد و لوح افتخار وزیر کشور، وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و کمیسیون ملی یونسکو را دریافت کرد.
طرح پایتخت کتاب ایران در واقع برگرفته از تجربه ارزشمند یونسکو (سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی ملل متحد) است که از سال 2001 میلادی یک شهر را به عنوان پایتخت کتاب جهان معرفی می کند.
بر این اساس در ایران نیز هر سال یک شهر به این عنوان مفتخر می شود که تنها چند ماه مانده به پایان پایتختی کاشان، دست اندرکاران امر بر این باور هستند که به رغم اجرا نشدن همه طرح های تدوین شده، مردم این خطه گام های بلندی در استفاده از این فرصت برداشتند.

** بخش خصوصی مقوله کتاب را بیشتر جدی گرفت
رئیس پیشین اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهرستان و مولف طرح های پایتختی کاشان در گفت و گو با خبرنگار ایرنا بیان کرد: 66 طرح در مجموع برای رقابت پایتختی کتاب آماده شده بود که با 44 طرح موافقت شد و از این میان تا کنون 45 درصد به اجرا درآمده است.
مصطفی جوادی مقدم، سفرنامه های کتاب و جشنواره کتاب کودک و نوجوان را از جمله برنامه های در دست اجرا عنوان کرد و افزود: امید می رود که تا پایان سال، 55 درصد باقی مانده از طرح های پایتختی کتاب در کاشان به اجرا درآید.
وی در ادامه از افزایش فروش کتاب در سال پایتختی کاشان خبر داد و گفت: افزایش شمار کتابفروشی ها، رغبت نویسندگان به چاپ کتاب و روی آوردن دانش آموزان به کتابخوانی از جمله مزیت های نائل آمدن به این عنوان بود.
مولف طرح های پایتختی کاشان عنوان کرد: آمار کتابخوانی کاشانی ها نیز در مقایسه با دوره پیش از انتخاب این شهر به عنوان پایتخت کتاب ایران، افزایشی محسوس داشته که البته همچنان رضایت بخش نیست و باید برای کمتر شدن فاصله با استانداردها اقدام های بیشتری صورت گیرد.
وی یادآور شد: هدف از اجرای طرح پایتختی کتاب ترویج فرهنگ کتابخوانی بوده، اجرای این طرح ها از عهده یک نهاد یا دستگاه اجرایی خارج است و موفقیتش در گرو همکاری همه دستگاه ها می باشد.
جوادی مقدم تصریح کرد: با توجه به محدویت منابع مالی، بخش خصوصی کاشان در اجرای طرح های پایتختی کتاب به نسبت بخش دولتی موضوع را جدی تر گرفت.

** رونق نسبی کتابخانه ها در سال پایتختی ایران
رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان کاشان نیز به خبرنگار ایرنا گفت: تنها در این چند ماه گذشته عضو گیری فعال 40 درصد و آمار کتاب های امانی 15 درصد نسبت به سال گذشته افزایش نشان می دهد که البته باید بیشتر شود.
احسان محمدی، وجود 21 باب کتابخانه عمومی نهادی و مشارکتی در شهرستان کاشان با 350 هزار جلد کتاب در زمینه های گوناگون را یادآور شد و افزود: افزون بر 14 هزار نفر عضو فعال کتابخانه ها هستند و آمار کتاب های امانت داده شده به علاقه مندان در سال جاری به 120 هزار جلد رسیده است.
وی در زمینه علت افزایش اقبال کاشانی ها به کتاب تشریح کرد: کتابخانه های شهرستان همزمان با پایتختی کتاب ایران در هفت ماهه گذشته از سال جاری میزبان افزون بر 550 برنامه فرهنگی مانند 200 نشست و 50 مسابقه کتابخوانی با حضور علاقه مندان بود.
رئیس اداره کتابخانه های عمومی شهرستان کاشان همچنین اضافه کرد: نزدیک به 180 برنامه شامل مسابقه های کتابخوانی، نشست کتابخوان، قصه گویی، شاهنامه خوانی، مثنوی خوانی، نقاشی، کاردستی، کاریکاتور، جمع خوانی و رنگ آمیزی نیز برای هفته کتاب و کتابخوانی در نظر گرفته شده است.
وی تاکید کرد: طرح های گوناگونی در سال پایتختی کتاب ایران در حال اجرا می باشد و طرح های مرتبط با این مجموعه نیز با حمایت های نهاد کتابخانه های عمومی کشور تا پایان سال جاری برگزار خواهد شد.

** افزایش آمار کتابخوانی و لزوم تداوم مسیر
یک فعال فرهنگی نیز با اشاره به برگزیده شدن کاشان از بین 20 رقیب جدی به عنوان شهر پایتخت کتاب ایران، گفت: این ابتکار ماراتنی برای ترویج کتاب و کتابخوانی است و شهرهای مدعی عنوان پایتختی باید طرح های ترویجی را در قالب برنامه های کاربردی تدوین کنند.
حسین باغشیخی افزود: کاشان با ارائه طرح های قابل اجرا در حوزه کتاب و کتابخوانی با مشارکت بخش خصوصی، نهادها و دستگاه های دولتی به عنوان پایتختی مفتخر شد که شاید برخی از آنها اجرا نشده باشد، اما هنوز فرصت داریم.
وی تاکید کرد: نگاه ها به حوزه فرهنگی نباید کوتاه مدت باشد، این حوزه نیازمند نگاهی راهبردی است اما به رغم سپری شدن چندین ماه از پایتختی کتاب کاشان، رویکرد ترویجی به افزایش سرانه های مرتبط با مقوله کتاب منجر شده است.
این استاد دانشگاه عنوان کرد: سرانه مطالعه از جمله متغییرهایی است که به نسبت دوره پیش از پایتختی کتاب در کاشان نزدیک به 50 درصد افزایش داشته که البته همچنان نسبت به استانداردهای بین المللی فاصله دارد.
وی یادآور شد: کاشان در برخی زمینه ها از جمله تعداد ناشران، شمار کتاب های چاپ شده و تعداد باشگاه های کتابخوانی فعال زیر نظر وزارت آموزش و پرورش از 12 مرکز استان شرایط مناسبی دارد.
باغشیخی تاکید کرد: نهضت کتابخوانی ایجاد شده در کاشان، با استمرار می تواند در سال های آتی شرایط بهتری را برای این خطه رقم بزند که البته برخلاف انتظارها هنوز همه مردم بر سفره پایتختی کتاب ایران ننشستند و کتاب در سبد همه خانوارهای کاشانی نیست.
وی تصریح کرد: اقتصاد کتاب هنوز در شهرهایی مانند کاشان با هویت تاریخی، فرهنگی و مذهبی شایسته توجه، چندان شرایط قابل دفاعی ندارد و گاه حتی کتاب به عنوان کالایی تجملی در نظر گرفته می شود.
این فعال فرهنگی در ادامه نیز بر ضرورت اختصاص اعتبارهایی درخور حوزه فرهنگ و کتاب و استفاده از ظرفیت های قانونی برای تسهیل بیشتر شرایط چرخه نشر تاکید کرد.
6136/8123/6026/

منبع: ایرنا

کلیدواژه: فرهنگي پايتخت كتاب ايران كاشان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۴۵۹۳۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

روایتی از نامهربانی مردم با یار مهربان + فیلم

"کتاب" یار مهربانی است که با بی‌مهری مردم روبه رو‌ست و همین سبب سرانه پایین مطالعه در کشور شده است. - اخبار استانها -

به‌گزارش خبرگزاری تسنیم از اراک، با همه‌گیر شدن فضای مجازی رفته رفته انس مردم با کتاب و مطالعه کم و دور شد، به طوری که هستند کسانی که در روز و هفته حتی صفحه‌ای از کتاب را مطالعه نکرده و با این یار مهربان نامانوس هستند.

ایام نوروز فرصت مناسبی است تا مردم به ویژه جوانان و نوجوانان با مراجعه به کتاب ساعاتی را به مطالعه بپردازند هرچند طبق آمار سرانه مطالعه در کشور وضعیت چندان خوبی ندارد، این درحالیست که اوضاع حوزه کتابخانه‌ها و مراجعه مردم به کتابخانه‌های عمومی استان نیز وضعیت متفاوتی از اوضاع نامطلوب مطالعه در کشور ندارد.

یکی از آقایان اراکی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم درباره مطالعه خود اظهار داشت: بهترین یار، دوست و مونس کتاب است و 100 درصد مطالعه دارم، به لحاظ اینکه مدرس دانشگاه هستم می‌طلبد روزمره مطالعه کتاب‌های تخصصی را داشته باشیم.

وی ادامه داد: ما هفته‌ای را به نام کتاب و کتابخوانی داریم بنابراین سرانه کتاب و محصول فرهنگی باید در سبد خانوده‌ها قرار داشته باشد، هرچند رسانه‌ چاپی، روزنامه، رساله‌ها معقوله‌هایی هستند که در سبد روزانه اساتید و دانشجوها قرار دارد، بنده روزانه 5 ساعت را مطالعه دارم.

این همشهری اراکی در ادامه عنوان کرد: قبلا از فضای کتابخانه عمومی به ویژه از قسمت مخزن استفاده می‌کردم اما الان از آنجایی که رشته بنده علوم ارتباطات است و کتاب‌های تخصصی این حوزه در کتابخانه‌های عمومی اراک وجود ندارد از این فضا استفاده نمی‌کنم.

یکی از بانوان اراکی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم در اراک درباره وضعیت مطالعه خود اظهار داشت: مطالعه به طور سواد و آگاهی افراد را بالا می‌برد به همین منظور هفته‌ای دو الی سه کتاب مطالعه دارم و از کتاب‌های مختلف از جمله مذهبی و رمان و غیره برای مطالعه بیشتر استفاده می‌کنم.

وی ادامه داد: گاهی اوقات با فرزندان خود، فضای کتابخانه عمومی را برای مطالعه انتخاب می‌کنیم چراکه فضای مناسب کتابخانه آرامش خاصی دارد و بچه‌ها بیشتر به کتابخوانی و مطالعه علاقه پیدا خواهند کرد.

یکی دیگر از آقایان اراکی در مصاحبه با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: حدودا در هفته دو ساعت مطالعه دارد و از کتاب‌های مذهبی و کتب‌ درسی و کتب مربوط به رشته کاری برای مطالعه استفاده می‌کند و ممکن است به دلیل مشغله کاری امکان مطالعه روزانه و مستمر وجود نداشته باشد.

وی افزود: فضای کتابخانه عمومی برای مطالعه بسیار مناسب است و افراد می‌توانند برای تمرکز بیشتر از این فضا برای مطالعه استفاده کنند، قبلا بنده از فضای کتابخانه عمومی برای مطالعه استفاده می‌کردم اما به دلیل مشغله کاری امکان استفاده از این فضتا وجود ندارد و در هر زمان و مکانی فرصت داشته باشم مطالعه می‌کنم.

از دیگر بانوان اراکی در این باره اظهار داشت: هفته‌ای یک داستان کوتاه می‌خوانم و این داستان کوتاه را برای دوستان و آشنایان خود رد فضای مجازی ارسال می‌کنم. برای ضبط داستان کوتاه حداقل 20 دقیقه زمان نیاز است و حتی برای اینکه بدون تپق باشد معمولا یک ساعت طول می‌کشد.

وی بیان کرد: قبلا گاهی از کتابخانه عمومی نزدیک منزل برای مطالعه استفاده می‌کردم اما الان آرامش فضای منزل را برای مطالعه ترجیح می‌دهم و اینکه ممکن است شرایط فراهم نباشد تا از کتابخانه عمومی استفاده کنم اما در منزل هر زمانی که فرصت داشته باشم مطالعه می‌کنم.

فعالیت 86 کتابخانه شهری و روستایی در کل استان مرکزی

علی گودرزی، مدیرکل کتابخانه‌های استان مرکزی در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم اظهار داشت: در حال حاضر کتابخانه‌های عمومی استان مرکزی با بیش از 70 خدمت فرهنگی، هنری، اجتماعی و اقتصادی در حال خدمت به مردم سرزمین آفتاب هستند، 86 کتابخانه شهری و روستایی در کل استان  و یک کتابخانه سیار در پنج روستا مشغول خدمت رسانی هستند.

وی افزود: کتابخانه مرکزی شهر اراک به عنوان بزرگترین کتابخانه مرکزی جهان اسلام و کتابخانه عمومی خاورمیانه و غرب آسیا بزرگترین کتابخانه عمومی کشور در آینده‌ای نزدیک اتفاق نوین و جدیدی را در سطح فرهنگی، هنری و اجتماعی ایجاد خواهد کرد.

مدیرکل کتابخانه‌های استان مرکزی تصریح کرد: فضای این کتابخانه با ریزفضای بسیار متعدد و خدمات بسیار متنوع و گونانگونی که قرار است ارائه دهد می‌تواند در ارتقای سطح فرهنگی و اجتماعی خطه مفاخر و مشاهیر نقش مهمی را ایفا کند و تاثیرگذار باشد، امیدواریم با افتتاح این کتابخانه اتفاق نو و فصل جدید از فعالیت‌ها در استان مرکزی و شهر اراک آغاز شود.

عضویت بیش از 10 میلیون نفر در کتابخانه های عمومی کشور

مهدی رمضانی، دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور در گفت‌وگو باخبرنگار تسنیم اظهار داشت: در سراسر کشور حدود 3 هزار و 800 کتابخانه وجود دارد که حدود یک هزار کتابخانه خصوصی و مشارکتی است و بیش از 2 هزار و 700 کتابخانه نهادی است که مستقیما زیر نظر نهاد کتابخانه‌ها اداره می‌شود.

دبیرکل نهاد کتابخانه‌های عمومی کشور افزود: گسترده‌ترین شبکه فرهنگی در کشور را برای خدمات عمومی نیز کتابخانه‌های عمومی ارائه‌ می‌کنند، اعضای قطعی عضو کتابخانه‌ها بیش از 10 میلیون نفر است که بیش از 2.5 میلیون نفر از افراد فعالیت و تراکنش عضویت امانت دارند، این تعداد غیر از اعضایی است که خدمات دیگری از کتابخانه دریافت می‌کنند.

.

گزارش از فاطمه ساریخانی

انتهای پیام/711/

دیگر خبرها

  • تورهای بازدید نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشورها فعال شوند
  • تورهای بازدید نمایشگاه کتاب تهران در دیگر کشورها شوند
  • سمنان چگونه پایتخت کتاب ایران شد؟
  • روایتی از نامهربانی مردم با یار مهربان + فیلم
  • تجلیل از بزرگان فرهنگی فرصتی برای اعتلای فرهنگ است
  • مرکز مطالعات عراق با ۱۰۰ عنوان به نمایشگاه کتاب می آید
  • رفع مشکل بیکاری در لرستان نیازمند اعتبار و سرمایه‌گذاری است
  • انتخاب دو روستای اردبیل به عنوان روستای «دوستدار کتاب» در کشور
  • معاون توسعه و مدیریت منابع دانشگاه آزاد کاشان معرفی شد
  • تمدید مهلت ثبت ششمین دوره جام باشگاه‌های کتابخوانی