Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «پارس نیوز»
2024-05-03@22:47:21 GMT

واقعیت برای من دستمایه تخیل می‌شود

تاریخ انتشار: ۲۶ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۵۴۸۳۴

به گزارش پارس نیوز، 

علی موذنی فارغ التحصیل ادبیات نمایشى و از جمله نویسندگانی است که کار نوشتن را به شکل حرفه‌اى دنبال مى‌کند. او از جمله هنرمندانی است که در چند عرصه داستان کوتاه، رمان، داستان بلند، نمایش‌نامه و فیلم‌نامه قلم می‌زند و در حوزه ساخت فیلم و حوزه ادبیات دفاع مقدس نیز فعالیت دارد.

نویسنده کتاب هایی چون ارتباط ایرانی، ظهور، سفر ششم و.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

.. که به تازگی کتاب «احضاریه» را هم نوشته است، در گفتگو با خبرنگار باشگاه خبرنگاران جوان به علت نگارش این کتاب و موضوع آن پرداخت.

آقای موذنی چه باعث شد تا به فکر نوشتن رمانی درباره بانو زینب (س) بیفتید؟

فیلمنامه‌ای درباره بانو زینب (س) نوشتم که تاریخی بود. در طول نوشتن فیلمنامه، این فکر ذهنم را مشغول کرده بود که چطور می‌شود واقعۀ تاریخی عاشورا را معاصر کرد. برای همین بعد از پایان فیلمنامه به فکر نوشتن رمان افتادم و البته پس از شروع متوجه شدم که نوشتن این رمان بسیار سخت‌تر از آن چیزی بود که در ابتدای کار فکر می‌کردم.

آیا موضوع رمان احضاریه واقعیت دارد؟

نخیر؛ تخیل است. واقعیت برای من جز این که دستمایه تخیل شود، هیچ جذابیتی ندارد.

علت خاصی وجود داشت که این فرم را برای روایت داستان انتخاب کردید؟ ما در کتاب یک رفت و برگشت زمانی داریم.

هیچ فرمی بی علت انتخاب نمی‌شود. توجه داشته باشیم که صد‌ها سال است ذهن شیعه درگیر وقایع عاشوراست و ما هر سال تبلور آن را در روح جمعی شیعه شاهد هستیم. جمع کثیری از شیعیان، از پیر و جوان در ایام محرم و صفر وقایع تاریخی عاشورا را در حافظه جمعی خود مرور می‌کنند و برای آن اشک می‌ریزند و به مناسبت آن مراسم مختلف برپا می‌کنند. نذر‌ها می‌دهند و حاجت‌ها می‌طلبند. پس وقایع ِمنجر به عاشورا در تاریخ متوقف نمانده و علاوه بر این که وارد حافظه تاریخی شیعه شده، هر سال خود را از حافظه جمع بیرون می‌کشد و نمایشی مقتدرانه از عملکرد امام حسین (ع) و خواهرش حضرت زینب (س) پیش چشم شیعیان می‌گشاید و آن‌ها را منقلب می‌کند. من وقتی در خصوص این موضوع کار پژوهشی انجام می‌دادم، از موضع یک فیلمنامه نویس و یک داستان نویس بود نه یک مورخ. مورخ دنبال چیستی حقیقت وقایع است، اما من دنبال آن بخش‌هایی بودم که به قالب داستان پاسخ مناسب تری بدهند؛ چون در داستان اصل بر تخیل است، البته با حفظ اصالت وقایع.

من دلم می‌خواست به خودم پاسخ بدهم که وقایع تاریخی هزار و چهار صد سال پیش، بر اکنون ِما چه تاثیری می‌توانند داشته باشند؟ برای من زمان حال و مخاطب امروز مهم است که چگونه با گذشته برخورد کند و حقیقت آن وقایع را از واقعیت‌های روزمرۀ زندگی خود جدا نداند. وقایع عاشورا به خاطر قابلیت‌های غیر قابل انکارش درس‌های زیادی برای امروز دارد. بانو زینب (س) زنی است پرورده در محتوای اسلام. اگر ایشان یا مادرشان نتوانند الگوی مورد نظر زن مسلمان باشند، پس چه کسی می‌تواند؟ برای همین است که عارفه در همذات پنداری با بانو زینب بخش‌های مربوط به او را می‌نویسد. مسعود هم که ستون نویس روزنامه است، وقایع مستند را روایت می‌کند. پس این فرم برای این است که گذشته دوباره در معاصر تجلی پیدا کند.

چقدر نوشتن کتاب زمان برد؟

نوشتن رمان، صرف نظر از شش ماهی که به پژوهش اختصاص داده شده، از اسفند 94 تا فروردین 97 به طول انجامید. همان تاریخی که در انتهای رمان ذکر شده است.

تا امروز واکنش خوانندگان و استقبال از کتاب چطور بوده است؟

این رمان را هم مثل همه رمان‌های دیگر عده‌ای می‌خوانند، خوششان می‌آید و از آن به عنوان اثری به کام رسیده یاد می‌کنند. عده‌ای هم می‌خوانند، خوششان نمی‌آید و آن را ناکام می‌دانند. طبیعی است؛ همیشه همین طور بوده است. ظرف مدت دو ماه بیست و یک هزار نسخه چاپ شده، شانزده هزار نسخه اش فروش رفته، پنج هزار نسخه هم یا وارد بازار کتاب شده یا در حال ورود است.

آثار دیگری آماده چاپ دارید؟

تقریبا همزمان با چاپ رمان احضاریه، کتابی دیگر از من توسط انتشارات علمی فرهنگی به نام «دانشکدۀ خصوصی» چاپ شد. در این کتاب من به چند مبحث داستانی پرداخته ام که فکر می‌کنم برای علاقه‌مندان به مباحثی از این دست جذاب باشد. دو مجموعه داستان کوتاه آماده چاپ دارم؛ یکی «تخت‌خواب عریض» که مراحل اولیه چاپ را در نشر گستره طی می‌کند و دیگری «تکنولوژی» که به زودی آماده چاپ می‌شود. در حال حاضر هم مشغول نوشتن رمانی به نام «خوبی‌های خوبان» هستم که امیدوارم از پس آن بربیایم.

 

منبع: پارس نیوز

کلیدواژه: فارغ التحصیل ساخت فیلم دفاع مقدس زینب عاشورا رمان رفت و برگشت ذهن محرم شیعه امام حسین حضرت زینب شیعیان زن مسلمان بازار کتاب دفاع مقدس ذهن زن مسلمان شیعیان محرم پارس پارس نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.parsnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «پارس نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۵۴۸۳۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کتاب بنیه فیلمساز را قوی می‌کند/ حتما به نمایشگاه کتاب تهران می‌روم

به گزارش قدس آنلاین به نقل از ستاد برگزاری سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران محمدحسین لطیفی کارگردان سینما و تلویزیون که تجربه فیلمسازی اقتباسی از کتاب «محمد؛ مسیح کردستان» پیرامون زندگی و زمانه شهید محمد بروجردی از فرماندهان دوران دفاع مقدس با عنوان «غریب» را در کارنامه دارد، با تاکید براینکه اساساً زیربنای هنرمند، اول استعداد و سپس مطالعه و آگاهی اوست، گفت: معتقدم پی و بتن یک فیلمساز باید سفت باشد که کتاب این کارکرد را برای او دارد.

وی افزود: اینکه من به عنوان فیلمساز استعداد دارم و هرچیزی را که در ذهن داشته باشم، بنویسم نهایتا برای یک فیلم کارایی خواهد داشت و در ادامه قابل تکرار نیست. قطعاً من به تمام جوان‌ها خواهم گفت؛ نباید کتاب از دست‌تان بیفتد تا در موضوع و آن چیزی که دوست دارید، قوی شوید.

لطیفی همچنین به موضوع اقتباس سینما از کتاب اشاره کرد و ادامه داد: در اقتباس یک متنی وجود دارد که به متنی دیگر و در قالب دیگری در می‌آید. یعنی یک رمان نوشته شده که بر اساس آن رمان اقتباسی صورت می‌گیرد. اقتباس روایت نعل به نعل کتاب نیست، چرا که قالب فیلم تفاوت با قالب رمان دارد. اقتباس یعنی اینکه ابتدا روح کار و شخصیت‌ها از رمان اخذ شود. در ادامه یکسری سکانس‌های حیاتی مشخص و سپس روایت در یک قالب دیگر آغاز شود. قالب متفاوت می‌شود، اما رگ و پی مسئله در قصه کتاب است. در برنامه‌ام است تا با اقتباس از رمان دو جلدی «از عشقاباد تا عشق‌آباد» منصور انوری فیلم «عشق آباد»‌ را بسازم. نمونه اقتباس در دوران قبل از انقلاب سریال «دایی جان ناپلئون» است و ما وقتی سریال و فیلم را در کنار هم قرار می‌دهیم، می‌فهمیم که رمان خیلی قوی‌تر است. اقتباس را باید برای نسل جدید تدریس کرد.

او درباره تجربه حضور در نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران گفت: یکی از علاقه‌مندی‌های من حضور در نمایشگاه کتاب تهران است اما گاهی من در زمان نمایشگاه مشغول پروژه‌هایی بوده‌ام که امکان حضور در نمایشگاه را از من می‌گرفت، اما امسال حتماً سعی خواهم کرد در نمایشگاه حضور داشته باشم.

کارگردان فیلم «غریب» مرادوه اهالی سینما با اهالی قلم و نویسنده‌ها و ناشران را موجب پیشرفت سینما دانست و تاکید کرد: کتاب‌های هنری و نفیس که مربوط به سینما است سهم کمی از تولیدات ناشران را دارند و کتاب‌های تخصصی ما در عرصه‌های فیلمسازی و کارگردانی خیلی دیر چاپ می‌شوند و میان ناشران این کتاب‌ها سهم کمی را میان ناشران به خود اختصاص داده‌اند که امیدوارم این روند تغییر کند.

سی‌وپنجمین دوره نمایشگاه بین‌المللی کتاب تهران با شعار «بخوانیم و بسازیم» از ۱۹ تا ۲۹ اردیبهشت (۱۴۰۳) در محل مصلی امام خمینی(ره) به شکل حضوری و در سامانه ketab.ir به صورت مجازی برگزار می‌شود.

دیگر خبرها

  • ۲۰ فیلم ترسناک که بر اساس داستان واقعی ساخته شدند
  • بدرود آقای پل استر
  • درباره پل استر، نویسنده شهیر آمریکایی/ تراژدی پست مدرن
  • پل آستر نویسنده معروف آمریکایی درگذشت
  • کتاب بنیه فیلمساز را قوی می‌کند/ حتما به نمایشگاه کتاب تهران می‌روم
  • پل استر، نویسنده شهیر آمریکایی در گذشت
  • رمان اجتماعی معمایی «آفرودیت» در نمایشگاه کتاب عرضه می‌شود
  • «پل آستر»‌ درگذشت
  • ۳ رمان نوجوان تألیفی پیشنهاد خرید هادی خورشاهیان از نمایشگاه
  • پل آستر درگذشت