Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-07@23:10:47 GMT

موج ریزش قیمت ها به شرط تثبیت نرخ ارز

تاریخ انتشار: ۲۷ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۶۹۹۸۹

موج ریزش قیمت ها به شرط تثبیت نرخ ارز

تهران- ایرنا- به گفته نمایندگان اصناف و اهالی بازار در شرایطی موج ریزش قیمت ها در بازار ایجاد خواهد شد که کاهش نرخ ارز استمرار یابد یا حداقل در همین سطح تثبیت شود.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، از زمستان سال گذشته به دلایل گوناگون داخلی و خارجی تحرکاتی از سرکشی جریان نقدینگی در بازارها دیده شد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

در این میان عده ای که منافعشان با ناپایداری و نبود قطعیت در بازار گره خورده به غبار آلودتر شدن فضای اقتصادی دامن زدند.
شیوع نگرانی در جامعه نسبت به آینده اقتصادی، افزایش قیمت ارز و تضعیف ارزش پول ملی باعث شد تا بسیاری برای حفظ سرمایه های خود، ریال را به دارایی هایی مانند مسکن، طلا، ارز و خودرو و حتی کالاهای مصرفی تبدیل کنند و در نهایت هجوم تقاضا در شرایط عرضه ثابت یا رو به کاهش، به رشد حباب گونه قیمت ها منجر شد.
هر چند که سوداگران اقتصادی همین نسخه را برای فضای بازار پس از 13 آبان پیچیده بودند، دیدیم که پس از اجرای تحریم های دولت آمریکا علیه مردم ایران، نه تنها تنشی در بازارها و فضای کسب و کار ایجاد نشد بلکه کاهش قیمت ارز در بازار و انتشار اخباری مبنی بر به راه افتادن موج افت قیمت ها، امید به آینده اقتصاد را به جامعه و پیش بینی پذیری را به بازار برگرداند.
کارشناسان اقتصادی بر این باورند که رشد قیمت ارز مبنای اقتصادی نداشته و مهم ترین عامل افزایش جهشی نرخ ارز به ویژه دلار اقدامات سوداگرانه در بازار بوده است و دلار به قیمت واقعی خود بر می گردد.
با توجه ذخایر ارزی دولت، ادامه درآمدهای ارزی کشور به دلیل معافیت های تحریمی و تمرکز بر روی دیپلماسی اقتصادی برای جبران برخی از کاهش درآمدها، طعمه ای وجود ندارد که به قلاب دلالان بیاویزد. بنابراین علی رغم تلاش عده ای برای اینکه بازار در حالت انتظار باقی بماند اما چند روزی است که شاهد سقوط قیمت ارز در بازار هستیم که این اوضاع می تواند باعث ایجاد موج کاهش قیمت ها در بازارهای مختلف شود.
آخرین خبرها از بازار مسکن مبنی بر این است که با ثبات همین نرخ دلار در بازار شاهد ریزش قیمت مسکن از دو ماه آینده خواهیم بود و کاهش قیمت ها در بازار موازی آن یعنی طلا و سکه هم ادامه خواهد داشت.

**موج ریزش قیمت ها با استمرار کاهش نرخ دلار
«مهدی تقوی» کارشناس اقتصادی در گفت وگو با پژوهشگر ایرنا با بیان اینکه انتظار ریزش قیمت ارز پس از اعمال تحریم ها وجود داشت، گفت: نرخ ارز به ویژه دلار که یکی از شاخص های مهم اقتصاد در کشورمان محسوب می شود به صورت اغراق آمیز و بدون توجه به اصول علم اقتصاد افزایش یافت.
وی با بیان اینکه روش‌های مختلفی برای محاسبه نرخ ارز به کار گرفته می ‌شود که یکی از متداول ‌ترین آنها روش برابری قدرت خرید است، گفت: دو متغیر اصلی تورم داخلی و میانگین وزنی تورم کشورهای طرف تجاری ایران ملاک محاسبه در این فرمول است و با مبنا قرار دادن تفاضل تورم داخل و خارج در این روش تعدد نرخ دلار بازار با توجه به تفاوت تورم تعدیل می ‌شود.
به گفته این کارشناس اقتصادی دو مولفه تورم و حجم نقدینگی از عوامل اصلی تاثیرگذار در تعیین نرخ ارز در همه کشورها است. بازار ارز در مدت زمان کوتاهی دچار چندین شوک شد و قیمت ها در این بازار دو تا سه برابر شد. به طور یقین این افزایش قیمت ارز بدون اصول و عوامل تعیین کننده نرخ در علم اقتصاد اتفاق افتاده اما در نهایت همین نرخ غیر واقعی دلار بازار و تولید را به شدت ملتهب کرده است.
تقوی بیان داشت: افت قیمت دلار در چند روز گذشته نشان از این دارد دولت توانسته بر شرایط سوداگرانه بازار غلبه کند اما هنوز هم اقتصاد، اقتصادِ پیش بینی پذیر نیست.
این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه کاهش قیمت دلار می تواند به نفع واردات و کاهش قیمت ها تمام شود، گفت: هر چند که افزایش قیمت ارز به نفع صادرات است و می تواند انگیزه ای برای افزایش صادرات باشد اما باید بپذیریم که در حال حاضر در بسیاری از بخش ها، کشور واردات محوری هستیم و افزایش نرخ ارز منجر به به افزایش بهای تمام شده تولید می شود.
«با کاهش قدرت خرید مردم هم تقاضا کاهش پیدا می کند در نهایت با کاهش تقاضا، میزان تولید کم می شود و این موضوع منجر به ریزش اشتغال خواهد شد.»
تقوی افزود: در این شرایط مهم ترین وظیفه دولت نظارت بر بازار برای کاهش قیمت های متاثر از نرخ ارز است. همواره برای کاهش قیمت در بازار مقاومت هایی وجود دارد که دولت باید در این زمینه ابزار نظارتی خود را افزایش دهد. در چند ماه اخیر افزایش نرخ دلار تمام بازارها را تحت تاثیر خود قرار داد حتی بازارهایی که به طور مستقیم ارتباطی با ارز نداشتند، حالا در شرایط استمرار کاهش قیمت ارز یا حفظ آن دراین سطح باید شاهد ریزش قیمت ها باشیم که می تواند تا حدی قدرت خرید مردم را ترمیم کند.

**نهادهای نظارتی وارد میدان شوند
در شرایط نوسان نرخ ارز، مهم ترین موضوع کنترل قیمت ها و حفظ آرامش در بازار است. به طور قطع در شرایط التهاب، تولیدکنندگان، واردکنندگان و در نهایت بازار با مشکل قیمت گذاری مواجه می شود که به ایجاد تنش در جامعه دامن می زند. حال اینکه گفته های نمایندگان اصناف، تولیدکنندگان و کاسبان بازار حاکی از این است که تنها زمانی شاهد ریزش قیمت ها در بازار خواهیم بود که در یک بازه زمانی مشخص، نوسانی در نرخ ارز رخ ندهد و اگر سیر نزولی قیمت هم ادامه دار نبود، حداقل همین سطح قیمت حفظ شود.
با افت قیمت ارز و تثبیت آن، قدرت خرید مردم تا حدی ترمیم می شود که مهم ترین اثر ترمیم قدرت خرید مردم متناسب با تغییر قیمت ارز برگشت اعتماد جامعه به دولت است؛ رخداد و روندی که می تواند اقدامی موثر در راستای حفظ ثروت های ملی و سرمایه اجتماعی کشور باشد.
همچنان که اشاره شد بازار و اقتصاد از کاهش قیمت ها استقبال می کند چرا که افزایش ناگهانی قیمت ها در حالی که دستمزد و حقوق متناسب با آن بالا نرفته، باعث کاهش تقاضا و قدرت خرید می شود و برگشت قیمت ها می تواند در افزایش تقاضا موثر باشد اما همواره مقاومت هایی در برابر کاهش قیمت در بازار وجود دارد. در این شرایط حضور پررنگ تر از گذشته دستگاه های نظارتی از جمله سازمان حمایت از مصرف کننده و تولید کننده و تعزیرات در برقراری تعادل قیمت ها در بازار اهمیتی چشمگیر می یابد.
پژوهش **9345**9279

منبع: ایرنا

کلیدواژه: اقتصاد كاهش قيمت ارز كاهش قيمت در بازار بازار ارز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۶۹۹۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کاهش قیمت دلار در راه است؟

به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین،روند شاخص ارزی در تعطیلات هفته قبل برخلاف گذشته کاهشی بود. به‌طور معمول در روزهای تعطیل و نیمه‌تعطیل فعالان افزایشی با استفاده از عمق کم معاملات اقدام به رشد نرخ ارز می‌کنند، اما در چند روز گذشته این اتفاق رخ نداد و نرخ فردایی دلار کاهشی ثبت شد. همچنین در روزهای اخیر انتشار یک خبر جدید از سوی سازمان امور مالیاتی نیز احتمال بازگشت رونق به بازار طلا را افزایش داد.

دنیای اقتصاد نوشت:روند معاملات فردایی دلار در بازار تعطیل روز شنبه کاهشی بود. به عقیده برخی از کارشناسان میل بازار ارز غیررسمی به افت قیمت است. پس از تخلیه هیجانات و ریسک‌های سیاسی بازار در هفته‌های اخیر نرخ ارز غیررسمی دچار یک افت قیمت چشمگیر شد. به‌طور مثال قیمت هر برگ اسکناس دلار آزاد که برای ساعاتی در کانال ۷۰ هزار تومانی قیمت خورده بود تا رقم ۶۰ هزار و ۶۰۰ تومان کاهش یافت. این افت قیمت چشمگیر سبب شد برخی از فعالان ارقام پایین‌تر را نقطه ورود مناسب جهت خرید دارایی تلقی کنند و در نتیجه یک تقاضای جدید وارد بازار شد. پس از ورود تقاضای مذکور شاخص‌های ارزی دچار اصلاح نرخ شدند و قیمت دلار آزاد مجددا به کانال ۶۲ هزار تومانی بازگشت. اما مشاهدات به عمل آمده از روند معاملات این ارز گویای آن است که نرخ به سطوح قیمتی پایین‌تر میل می‌کند. عمدتا در روزهای تعطیل، معامله‌گران خرد با استفاده از غیبت معامله‌گران کلان اقدام به رشد نرخ در بازار فردایی می‌کنند. اما این در حالی است که در روز شنبه نه تنها این اتفاق صورت نگرفت، بلکه نرخ‌های فردایی از آخرین نرخ نقدی هفته گذشته نیز پایین‌تر ثبت شد. به عقیده برخی از تحلیلگران کاهش ریسک‌های سیاسی در کنار وجود سیگنال‌هایی از بهبود شرایط منطقه سبب شده تا چشم‌انداز نرخ ارز برای برخی از فعالان بازار با ثبات یا کاهشی باشد. گفتنی است که هر برگ اسکناس دلار در بازار غیررسمی روز پنج‌شنبه با حدود ۱۵۰ تومان کاهش نسبت به نرخ روز چهارشنبه در رقم ۶۱ هزار و ۶۰۰ تومان معامله شد. این در حالی است که نرخ ارز مذکور در بازار فردایی روز شنبه در بازه قیمتی ۶۱هزار تا ۶۱ هزار و ۵۰۰ تومان ثبت شد.

طلافروشان کوتاه می‌آیند؟
در روز پنج‌شنبه ۱۳ اردیبهشت ماه سازمان امور مالیاتی کشور در اطلاعیه‌ای فرآیند ثبت صورت‌حساب الکترونیکی را شفاف‌سازی کرد. به گزارش روابط عمومی سازمان امور مالیاتی کشور؛ «در راستای تسهیل تکالیف مودیان مالیاتی، مودیانی که ملزم به صدور صورت‌حساب الکترونیکی شده‌اند از جمله مودیان طلا و جواهر، اختیار دارند از طریق ثبت صورت‌حساب در سامانه مودیان یا سایر سامانه‌های دولتی از جمله سامانه جامع تجارت صورت‌حساب‌های خود را ارسال نمایند. بدیهی است در صورت ارسال صورت‌حساب از طریق سامانه جامع تجارت و دریافت تاییدیه ثبت آن در سامانه مودیان (تاییدیه مذکور در سامانه جامع تجارت نیز قابل نمایش است)، در اجرای تبصره ۳ ماده ۸ قانون پایانه‌های فروشگاهی و سامانه مودیان الحاقی طی ماده (۶) قانون تسهیل تکالیف مودیان نیازی به ثبت مجدد صورت‌حساب الکترونیکی در سامانه مودیان توسط مودی نخواهد بود.»

در هفته‌های اخیر بازار طلای کشور شاهد واکنش منفی فعالان این صنف نسبت به الزام ثبت صورت‌حساب‌های خود در سامانه‌های دولتی بود. این واکنش منفی در مواردی به شکل اعتصاب و ممانعت معامله‌گران از فروش طلا نمایان شد. حال به‌نظر می‌رسد سازمان امور مالیاتی با هدف تسهیل کار معامله‌گران اقدام به انتشار این اطلاعیه کرده است. باید دید در روزهای پیش‌رو فعالان بازار طلا نسبت به این اطلاعیه چه واکنشی نشان خواهند داد و آیا بازار طلا به ‌سازوکار عادی خود بازخواهد گشت یا خیر؟

۲۲۰

برای دسترسی سریع به تازه‌ترین اخبار و تحلیل‌ رویدادهای ایران و جهان اپلیکیشن خبرآنلاین را نصب کنید. کد خبر 1902911

دیگر خبرها

  • ریزش بورس تا کی ادامه خواهد داشت؟
  • سکه و طلا در بازار تهران ارزان تر شد
  • نزول قیمت سکه و طلا در بازار تهران
  • افزایش ۵۹۳ درصدی قیمت کره حیوانی از سال ۱۳۹۹/ پیش بینی قیمت طلا تا پایان سال/ انتقاد وزیر صمت از مافیای واردات خودرو/ صف میلیونی برای دریافت وام اجاره
  • ریزش قیمت طلا و انواع سکه در پی کاهش نرخ ارز
  • سکه به کانال ۴۱ میلیون تومان بازگشت
  • بازار رمزارز‌ها / زمان اوج بیت‌کوین مشخص شد
  • قیمت طلا، سکه و ارز امروز ۱۶ اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۳/ ریزش شدید قیمت‌ها در بازار
  • آخرین وضعیت بازار رمزارزهای جهان/ زمان اوج بیت‌کوین مشخص شد
  • کاهش قیمت دلار در راه است؟