Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایرنا»
2024-05-06@20:48:37 GMT

تغییر در شکل روابط تهران بغداد

تاریخ انتشار: ۲۹ آبان ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۵۹۱۳۳۲

تغییر در شکل روابط تهران بغداد

تهران- ایرنا- چهارمین ایستگاه «برهم صالح» رئیس‌جمهوری عراق در سفر منطقه‌ای خود، تهران بود. او پس از سفر به کویت، ابوظبی و امان به تهران آمد. اینکه برخلاف گذشته، تهران نخستین وعدگاه رئیس‌جمهوری عراق در سفری چنین بود را باید در تغییر سیاست‌های این کشور بررسی کرد. وضع جدید تاثیر پذیرفته از دو عامل اصلی است؛ فشارهای آمریکا و شکل‌گیری نگرش‌های تازه عراق در قبال ایران.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

جلال خوش چهره در سرمقاله ای در روزنامه ابتکار، نوشت: عوامل زیادی به عنوان متغیر در روابط ایران و عراق عمل می‌کنند. مرزهای طولانی مشترک، سابقه تاریخی، فرهنگ مشترک از حیث روابط دینی‌- مذهبی و قومی سبب شده تا به نسبت زیادی هرگونه تحول در اوضاع سیاسی این دو، بر سطح و چگونگی روابط آنها تاثیر بگذارد. این درحالی است که عوامل منطقه‌ای و بین‌المللی نیز همواره توانسته است براین روابط سایه بیندازد.

شکل و ماهیت روابط دو کشور نیز به‌طور مستقیم با اراده دولت‌های آنها مربوط بوده، به‌گونه‌ای که سابقه روابط ایران و عراق مشحون از سطح دوستی، تنش، تنش‌زدایی، دشمنی، صمیمیت تا سطح شبیه به اتحاد استراتژیک و نزدیکی روابط با لحاظ احتیاط‌‌های لازم بوده است. مهمترین عامل در این میان سه عنصر همجواری، دین و مذهب مشترک که گاه به رقابت ایدئولوژیک نیز انجامیده و سرانجام تفاوت عضویت دو کشور در شمار کشورهای عرب و غیر عرب است.

علاوه براین، عراق از سال 2003 تاکنون به رغم همه تلاش‌ها برای ایجاد دولت مقتدر و یکپارچه، هنوز نتوانسته به وضع ایده‌ال در این‌باره دست یابد. به این ترتیب خواسته و یا ناخواسته سیاست‌هایش تابعی از برنامه‌هایی است که از یکسو برای ایجاد ثبات در کشور و از سوی دیگر جلب و جذب سرمایه‌های خارجی باید به الزام‌های مترتب براین وضع تن دهد. بنابراین دولت عراق قادر نیست به صورت متحد استراتژیک برای نه تنها ایران بلکه دیگر همسایگانش عمل کند. در این‌حال توانایی دشمنی و استمرار اختلاف با همسایگانش را نیز ندارد. خاصه آنکه با ضعیف شدن سقف حاکمیت در این کشور، دولت مرکزی بیش از همیشه دچار ضعف در درون و بیرون از مرزهای خود است.

دولت جدید عراق در خدمت به ایجاد ساخت و کار ثبات در کشور و بازگشت امید و اعتماد عمومی داخلی، پرهیز از تنش‌های بیرونی را در دستور کار خود قرار داده است. سختی کار او در این میان از یکسو روابط به هم تنیده با ایران است که اکنون در سیبل اقدام‌های خصمانه دولت آمریکا، عربستان و امارات عربی متحده قرار دارد. از سوی دیگر می‌خواهد روابط خود را با همسایگانش در وضعی متعادل قرار دهد. نمی‌توان از این بابت به بغداد خرده گرفت، اما اینکه آیا قادر است این سیاست را بدون آسیب زدن به آنچه سابقه صمیمیت تهران و بغداد بوده را به خوبی دنبال کند، بستگی به درایت دولتمردان تازه نفس عراق دارد.

سفر برهم صالح به تهران اگرچه چهارمین ایستگاه توقف او در سفر دوره‌ای به منطقه بود و پس از آن به ریاض رفت، اما دیدارها و اظهاراتش حکایت از تاکید و اراده بغداد به حفظ روابط خوب با تهران به‌رغم هشدارها، تهدیدها و تطمیع‌هایی است که آمریکا و متحدان منطقه‌ای آن در این باره دارند. بدیهی است روابط ایران و عراق اکنون فصل تازه‌ای را آغاز کرده است ولی به نظر می‌رسد دولت‌های دو کشور با لحاظ همه تغییرات ایجاد شده در این فصل، اراده لازم را در درک متقابل از وضع یکدیگر داشته و بر استمرار روابط دوستانه تاکید دارند.

*منبع: روزنامه ابتکار،1397،8،29
**گروه اطلاع رسانی**1893**9131

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي ابتكار روابط ايران و عراق

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۵۹۱۳۳۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

احمدیان: امیدواریم روابط اقلیم کردستان با ایران در بُعد امنیتی گسترش یابد

به گزارش گروه سیاست خبرگزاری علم و فناوری آنا، «نیچروان بارزانی» رئیس اقلیم کردستان عراق روز دوشنبه در دیدار با علی‌اکبر احمدیان نماینده مقام معظم رهبری و دبیر شورای عالی امنیت ملی با ابراز خوشحالی از حضور در تهران و دیدارهای انجام شده، گفت: امنیت ایران، امنیت ماست و اجازه نمی‌دهیم هیچ طرف ثالثی از ناحیه اقلیم کردستان عراق به امنیت جمهوری اسلامی ایران لطمه بزند.

وی با اشاره به حمایت‌های جمهوری اسلامی ایران، چه در دوران مبارزه با حکومت صدام و چه بعد از آن و شکل‌دهی به عراق جدید، ابراز امیدواری کرد که تا روابط اقلیم کردستان عراق با جمهوری اسلامی ایران در همه ابعاد از جمله در بُعد امنیتی و اقتصادی بیش از پیش گسترش یابد.

احمدیان نیز با خوشامدگویی به بارزانی روابط جمهوری اسلامی ایران با ملت عراق و از جمله مردم کردستان عراق را روابط تاریخی و فرهنگی بسیار عمیق و دیرینه برشمرد که مبتنی بر آرمان‌های مشترک شکل گرفته و در طول زمان مستحکم شده است. لذا نباید اجازه داد هیچ طرف ثالثی اعم از رژیم صهیونیستی با ضدانقلاب و معارضین جمهوری اسلامی ایران به آن خدشه وارد کند.

همچنین وی برای همکاری جامع با اقلیم کردستان در چارچوب قانون اساسی عراق اعلام آمادگی کرد.

احمدیان افزود: جمهوری اسلامی ایران آماده است همه گونه حمایتی از مردم، حاکمیت عراق و اقلیم کردستان و به‌ویژه شخص آقای نیچروان بارزانی را به عمل آورد.دو طرف همچنین بر اجرای کامل توافقنامه امنیتی جمهوری اسلامی ایران و عراق تا حصول نتیجه و رفع کامل ناامنی تأکید کردند.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • پیش‌بینی تجارت ۲۰ میلیارد دلاری با عراق/ احداث شهرک صنعتی مشترک
  • احمدیان: امیدواریم روابط اقلیم کردستان با ایران در بُعد امنیتی گسترش یابد
  • اهمیت پیام‌های رئیس اقلیم کردستان عراق در تهران
  • توجه ویژه رسانه‌های عربی به سفر «مهم» بارزانی به ایران
  • خاندوزی : فصل جدیدی از توسعه اقتصادی ایران و عراق آغاز شد
  • ایران و عراق در مبادلات اقتصادی از ارز ملی استفاده کنند
  • چرا سفر «نیچروان بارزانی» به ایران مهم است؟
  • اربیل: در روزهای سخت اولین تماس ما با جمهوری اسلامی ایران است
  • درخواست آمریکا از چین برای مهار ایران
  • درخواست آمریکا از چین برای مهار ایران/ پکن اهرم فشار علیه تهران دارد؟