Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «مهر»
2024-04-26@08:01:29 GMT

مجموعه عمارت نصریه سلطان حسن تبریز احیا می شود

تاریخ انتشار: ۱۳ آذر ۱۳۹۷ | کد خبر: ۲۱۸۰۳۶۶۴

مجموعه عمارت نصریه سلطان حسن تبریز احیا می شود

به گزارش خبرنگار مهر، این مجموعه در بر شمالی میدان صاحب آباد قرار دارد که در سالهای گذشته خیابان دارایی این میدان را بریده است. باقیمانده این مجموعه که امروزه به نام صاحب‌الامر میدانی(میدان صاحب الامر) معروف است از مجموعه‌های تاریخی و ارزشمند ایران است. طبق بررسی‌های انجام شده این مجموعه حدود یک قرن مرکز حکومت ایران و مقر فرماندهی پادشاهان قراقویونلو و آق قویونلو تا زمان شاه طهماسب دومین پادشاه صفوی بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

محل استقرار میدان صاحب آباد در واقع باغی مربوط به صاحب دیوان وزیر ایران در دوره ایلخانی بود که جهانشاه قراقویونلو دولتخانه حکومت ایران را از ششگلان به این محل منتقل کرد و سلطان حسن و سلطان یعقوب آق قویونلو در دولتخانه ساخت و سازهای بسیاری نمودند و در این زمان میدان صاحب آباد که در شرق دولتخانه قرار داشت با اتصال به بازار و بناهای مذهبی و حکومتی، سرآغاز شیوه ای کامل از میدانهای ایرانی شد که بعدها در قزوین و اصفهان ایجاد گردید.

مجموعه نصریه که در داخل میدان صاحب آباد قرار داشت در دوره حکومت آق قویونلوها ایجاد شده است. سلطان حسن آق قویونلو قصد ساختن این مجموعه را داشت اما مرگ وی مانع از این اقدام گردید و سپس پسرش سلطان یعقوب موفق به این کار شد و آن را به نام پدرش "نصریه سلطان حسن" نام نهاد. این مجموعه از مسجد جامع، مدرسه، بیمارستان، مقبره و زاویه، غسالخانه و باغ تشکیل شده است.

مرتضی آبدار مدیرکل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی در ارتباط با این مجموعه بیان کرد: عمر مجموعه حسن پادشاه به ۵۵۰ سال قبل می‌رسد که بر اثر زلزله، ۲۰۰ سال پیش این مجموعه تخریب و در اواخر دوره زندیه و اوایل دوره قاجار، این ویرانه‌ها با کیفیت پایینی بازسازی شد.

آبدار با بیان اینکه عملیات مرمت و بازسازی مجموعه صاحب آباد تبریز به طور رسمی از اواخر دهه ۸۰ آغاز شده است، ادامه داد: پس از مطالعات و پژوهش های تخصصی، مرمت و بازسازی این مجموعه پس از تصویب  شورای فنی اداره کل و شورای راهبردی مجموعه جهانی بازار تبریز، عملیات مرمت آناستیلوز (بازسازی و بازپیرایی شکل اصلی بنا با قراردادن پازلی قطعات باقی مانده از بنای تخریب شده بر روی هم) در بخش گنبدخانه این مجموعه با مشارکت تیم فنی معاونت میراث فرهنگی استان آغاز شد.

وی با اشاره به اینکه عملیات مرمتی این مجموعه در سال های اخیر با فراز و فرودهای متعددی به سبب کمبود اعتبارات مواجه بوده، سال ۹۷ را آغازی دوباره در راستای احیا و مرمت این مجموعه تاریخی بیان کرد و گفت: در سال  ۹۷ با مدیریت اعتبار سال ۹۶ و ۹۷ مرمت معماری بخش شمالی و جنوب غربی مدرسه این مجموعه آغاز شده است.

مدیرکل میراث فرهنگی استان در ادامه به مراحل در حال انجام در مجموعه تاریخی عمارت نصریه واقع در میدان صاحب آباد اشاره کرد و گفت: در حال حاضر طبق مصوبات شورای فنی اداره کل و شورای راهبردی بازار تبریز، پژوهش ها و عملیات مرمتی لازم برای آناستیلوز ایوان و حجره و غرفه های که پیش از این تخریب شده بود آغاز شده است.

آبدار افزود: مرمت حجره های جنوب شرقی و مسجد شرقی (مسجد شاه طهماسب) و غسالخانه و مقبره دارای پیشرفت بیش از پنجاه درصد می باشند و همچنین ادامه مرمت این بخش ها پس از گذراندن مراحل پژوهشی از دیگر برنامه های در حال اجرا در مجموعه نصریه عنوان کرد.

وی ادامه داد: پس از تایید شورای فنی و راهبردی بازار تبریز، عملیات ایجاد پوشش حفاظتی موقت بخش ایوان و حجره های شرقی، همچنین پوشش حفاظتی گنبد خانه برای جلوگیری از آسیب های احتمالی بر اثر بارش آغاز و تکمیل خواهد شد.

کد خبر 4475661

منبع: مهر

کلیدواژه: تبریز سازمان میراث فرهنگی و گردشگری

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.mehrnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «مهر» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۰۳۶۶۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مرمت بند‌های تغذیه مصنوعی استان از ابتدای سال تاکنون


به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز یزد، زارع زاده گفت: مراحل اجرای طرح مرمت بند تغذیه مصنوعی رحیم آباد ابرکوه (مرحله دوم) که از سال ۱۴۰۱ آغاز شده است، در مراحل پایانی به سر می‌برد. 


وی با بیان اینکه مرمت بند رحیم آباد ابرکوه تاکنون ۷۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است، افزود: به منظور تکمیل فرایند مرمت این بند، عملیات اجرایی در جناح راست با عنوان مرمت بند رحیم آباد (مرحله سوم) با انتخاب مشاور و پیمانکار آغاز شده است. 


وی همچنین اظهار داشت:عملیات لایروبی سیل بند دم هفت اردکان و بند تغذیه مصنوعی رودخانه شور ابرکوه نیز شروع شده است. 


زارع زاده در پایان هدف از مرمت و نگهداری بند‌های تغذیه مصنوعی استان را افزایش حجم مخزن به منظور کنترل سیلاب و افزایش نفوذ آب و تغذیه سفره‌های آب زیرزمینی دانست.

دیگر خبرها

  • مرمت بند‌های تغذیه مصنوعی استان از ابتدای سال تاکنون
  • احیا و بازسازی ۵۰ قنات قدیمی در شهر باشت
  • مرمت و بازسازی زورخانه ده‌ونک با قدمت بیش از یک قرن
  • حمید سهیلی سرباز سینما بود/ راش‌هایی که اسناد تاریخی مهمی هستند
  • آب انبار تاریخی مریم آباد احیا می شود
  • مرمت فرونشست زمین زیرگذر میدان امام حسین(ع)
  • مرمت فرونشست زمین زیرگذر میدان امام حسین (ع)
  • مرمت عمارت امیرسلیمانی در تهران آغاز شد | برنامه‌ریزی برای بازسازی زندان هارون‌الرشید
  • اظهارنظر جالب پاکو خمس درباره احساس امنیت در ایران | سرمربی صاحب‌نام دوباره به ایران برمی‌گردد؟
  • مجموعه ساعت های 6.5 میلیون دلاری سلطان برونئی (عکس)