Web Analytics Made Easy - Statcounter

تهران - ایرنا - به مناسبت دومین سالگرد رحلت آیت الله موسوی اردبیلی نکوداشتی علمی با محوریت موضوعات حقوقی،سیاسی و اقتصادی در دانشگاه مفید قم برگزار شد.

به گزارش روز شنبه خبرنگار گروه دانشگاه ایرنا، در این مراسم شخصیت هایی نظیر سید محمد علی ایازی، محمد صادق کاملان، عبدالله جوادی آملی، محسن غرویان و کثیری از دیگر شخصیت های حوزوی و دانشگاهی حضور داشتند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


در ابتدای مراسم آقای دکتر سید مسعود موسوی اردبیلی پسر مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی و ریاست دانشگاه ضمن خیر مقدم به حضار و در یادکرد مرحوم، انگیزه اولیه تشکیل و تاسیس دانشگاه مفید توسط آیت الله موسوی اردبیلی را ارائه تصویری معقول و کاربستی موجه از اسلام در دنیای معاصر عنوان کرد. طوری که در جهت حل مشکلات انسان امروز بتوان گامی برداشت.
وی در ادامه افزود که بهترین روش و طریقه ی تحصیل این هدف نیز برگزاری همین نشست ها و نکوداشت های علمی ست.
در ادامه آیت الله سید محمد جواد علوی بروجردی به عنوان اولین سخنران نکوداشت ضمن یادکرد و تقدیر از خدمات علمی و اجتماعی مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی اظهار کرد : « در دوران سخت رضاخانیِ قبل از شهریور 1320 بزرگانی چون شیخ عبدالکریم حائری یزدی در سخت ترین شرایط دست به تأسیس حوزه علمیه زدند.
«نقش تاثیرگذار و فداکاری شخصیتی چون شیخ عبدالکریم حائری یزدی با تربیت شاگردانی نظیر شیخ محمد تقی عبده بروجردی ( فقیه و قاضی بلندپایه دوران پهلوی) و پس از آنها سیدصدرالدین صدر، سید محمد تقی خوانساری و سید محمد حجت به عنوان سرپرست های حوزه پس از فوت مرحوم آشیخ و آیت الله العظمی بروجردی و سایرین است که امروز نتایج آن منتهی به تأسیس مراکز علمی ای نظیر دانشگاه مفید به عنوان میراث آن کوشش ها شده است.»
وی افزود: «مرحوم موسوی اردبیلی به عنوان یکی از شاگردان ویژه مرحوم سید محمد حجت، به خوبی شرایط آن دوران را درک کرده است. سخت ترینِ این ایام دوران پنج ساله ی پس از رحلت شیخ عبدالکریم حائری یزدی مؤسس حوزه تا سال 1320و سقوط رضاخان است. این دوران به درستی و شایستگی مورد توجه مورخین و راویان واقع نشده است و محنت ها و رنج ها و زندگی های ساده و سخت طالبان علوم دینی در آن دوران مورد واکاوی قرار نگرفته است. چیزی که لزوم آن به جدیت حس می شود و مرحوم آقای موسوی اردبیلی یکی از کسانی بود که به خوبی و از نزدیک شرایط این دوره پرمخاطره را لمس کرده است.»
نوه مرحوم آیت الله العظی بروجردی در ادامه افزود: «همت و سختی های آن بزرگواران همه در مسیر حفظ شأن، جایگاه و استقلال حوزه علیه بوده است. امر بسیار مهمی که در همه دوران ها می بایست مورد اهتمام جدی همگان قرار گیرد و اینگونه نباشد که مرجعیت مستقل و حوزه مستقل به مثابه یک ناسزا و فحش تلقی شود. نظام اسلامی خود از دل حوزه رشد کرده است. اما حوزه می بایست در کنار نظام به وظیفه نقد و پیراستگی مستمر آن بپردازد و در عین حال استقلال و شأن خود که ثمره مجاهدت های آن فقها و مراجع در سخت ترین دوران هاست را از دست ندهد.» ایشان در نهایت کسانی که در این مورد حرف های خلاف این موضع می زنند را مورد خطاب قرار داده و دعوت به تصحیح نظر و بازاندیشی کرد.
در پایان آیت الله محمد جواد بروجردی کارنامه قوه قضائیه در دوران چهل ساله ی انقلاب را به منزله آیینه عملکرد نهادی برآمده از حوزه و دین عنوان کرد.
وی افزود: «امروزه قوه قضاییه نزدیک به چهل سال در دست ما بوده است. برنامه عملی ما در جهت بسط عدالت و نمایاندن عدل علوی در این حوزه چه بوده است؟ قوه قضاییه برآمده از حوزه شیعی که مدعی عدل علی(ع) است چگونه توانسته است عدالت علوی را تحقق ببخشد؟ اکنون بیش از ادعاهای نظری به عملکرد عملی ما در این مورد توجه می شود. این نکته با توجه به مرکزیت حوزه جهان تشیع در قم و نمایندگی این حوزه برای حدود 400 میلیون شیعه در جهان نکته ای بسیار حساس و با اهمیت افزون است.»
در ادامه مراسم آیت الله محمد جواد فاضلی لنکرانی به عنوان دومین سخنران به ایراد نکات خود پرداخت.
سؤال اصلی وی در این نکوداشت علمی، پرسش از میزان توانایی و کفایت فقه موجود در حل مشکلات این زمانه بود.
او افزود :«همگان متفق اند که فقه نیازمند نوآوری های است و یکی از داعیه داران تحول در بستر حوزه خود مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی بوده است. پرسش اصلی که در این میان مطرح می شود این است که آیا فقه موجود بستر تحول است یا اینکه برای تحول می بایست فقهی دیگر ساخت و پرداخت؟»
در ادامه او اضافه کرد: «شهید صدر در ممارست های اجتهادی خود به دنبال کشف نظام اقتصادی اسلام بود. مقصود از نظام وجود ساختار و چارچوب محتوایی ای ست که فارغ از شرایط و اقتضائات همواره قابل اِعمال و اجرا باشد. پرسشی که در نسبت با دغدغه ها و مسئولیت های اجرایی مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی می توان پرسید این است که آیا میتوان از وجود نظام قضایی اسلام همچون نظام اقتصادی سخن گفت؟ آیا با تتبع در آثار تالیفیِ فقه القضاء خودِ مرحوم آقای اردبیلی می توان از اعتقاد ایشان به وجود نوعی نظام قضایی در اسلام سخن گفت؟»
فرزند مرجعِ مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی در ادامه افزود: «از نظر بنده در اسلام نمی توان از نظام سخن گفت. با آنچه من از فقه می فهمم، اسلام نظام فقهی ندارد. اگر اسلام ورای فقه فردی، فقه نظامات هم داشت، اول از همه بنیانگذار جمهوری اسلامی به عنوان فقیهی برجسته باید به آن می رسید. یکی از اِشکال های بزرگی که به قائلان وجود نظام و سیستم فقهی در اجتهاد می توان گرفت این است که کاشف این نظام چیست؟ آیا فقه موجود است؟ با وجود اختلاف در آراء و اجتهادهای موجود آیا می توان به نظامی واحد رسید؟ فقه موجود کلیت این اجتهادهای پراکنده و مختلف است، چگونه می توان از دل آن نظامی ثابت و واحد را استخراج کرد؟ از نظر بنده پاسخ این پرسش ها منفی است. از همین رو درست تر این است که در بستر همین فقه موجود و کاربست قواعد معطل مانده ی فقهی به نوآوری های لازم که پاسخگوی نیازهای زمانه باشد دست زد»
در پایان آیت الله فاصل لنکرانی ضمن اشاره به تألیفات و حق بزرگ مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی بر گردن نظام و انقلاب افزود : «با تتبعی که بنده در آثار قلمی و درسی مرحوم آقای موسوی اردبیلی داشته ام بر این اعتقادم که ایشان بدون قائل بودن به نظام و سیستم قضایی در اسلام نوآوری های زیادی در بستر همین فقه موجود، همچون نظریه قضاوت جمعی و اجتهادهای شورایی که برگرفته از آرای صاحب جواهر است، داشته است. رأیی که میتواند الهام برانگیز فقهای دیگر باشد»
سخنران سوم مراسم حجت الاسلام و المسلمین علی یونسی بود. دستیار ویژه رییس جمهوری در امور اقوام و اقلیت ها در ابتدای سخن ضمن تایید و تحسین نظر سخنران پیشین در نداشتن نظام های معین در تفکر دینی اسلام اشاره کرد: «سخنان آقای لنکرانی باعث تغییر محتوای سخنرانی من شد. من هم به عنوان طلبه ای کوچک بر این نظرم که آوردن نظام و سیستم معین در شأن رسالت نبی نیست و خوشحالم که امروز می شود چنین سخنی را آزادانه گفت.
وی گفت :« نداشتن نظام معین مایه سرافکندگی دین وحیانی نیست، بلکه این اقتضای تغییر شرایط و زمان هاست که سیستم ها و مدل های متناسبی را هم می طلبد. مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی در رأس دیوان عالی کشور مطابق همین نگاه پیشنهاد اجتهاد جمعی را می داد.»
او در ادامه افزود: «ضمن یکی از پرونده های قضایی و رای صادره عجیب قاضی، بنده که مقامی در دستگاه قضایی داشتم از مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی به عنوان مقام عالی قضایی پرسیدم که آیا احکام جزایی طریقیت دارد یا موضوعیت؟ آن مرحوم در پاسخ من به پرسش خود از مرحوم امام(ره) اشاره کرد که امام به صراحت گفته بود که احکام جزایی اسلام طریقیت دارند و بسته به شرایط می توانند تغییر کنند.»
دستیار ویژه رییس جمهوری اضافه کرد: «زمانی در دوران صدارت آیت الله یزدی بر قوه قضاییه به بهانه اینکه در اسلام آیین دادرسی و دادیار و بازپرس و ... وجود ندارد، دستور داده شد که در دادگاه های کشور این زوائد خطا و غیراسلامی حذف شود. من به عنوان دادستان تهران با این موضوع مخالفت کردم و مانع اجرای آن در زیر مجموعه خود شدم.
«در ادامه نامه ای هم به مقام معظم رهبری نوشتم و خواستار مرور نظر اختلافی و انتقادی خود گردیدم. ایشان در پاسخی تلویحا رای بنده را تأیید کردند و خواستار اهتمام به نقد من شدند. پیرو این اختلاف ماجرا به کمیسون مجلس کشیده شد و بنده در جلسه و در حضور رؤسای خود از نظرم دفاع کردم و استدلال کردم که در اسلام دیوان عالی هم نداریم، قوه قضائیه هم نداریم، ریاست جمهوری هم نداریم! پس همه اینها باید تعطیل شوند»
در پایان سخن حجت الاسلام یونسی ضمن یاد و تقدیر از خدمات مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی در مقام عالی قضا اهتمام اصلی آن مرحوم را حفظ استقلال دستگاه قضا عنوان کرد.
حجت الاسلام یونسی استقلال قاضی را از مسائل قدیمِ مطرح در مباحث قضایی عنوان کرد و افزود : « استقلال قوه قضائیه اما از مسائل مستحدثه است که مورد نظر و تاکید جدی صاحب نظران و اندیشمندان متأخر حوزه سیاسی و حقوقی قرار گرفته است. در این بین عملکرد قوه قضائیه خود می تواند بیشترین نقش را در ضربه زدن به این استقلال ایفا کند. مرحوم آیت الله موسوی اردبیلی در این بین اهتمام زیادی در حفظ حداکثری استقلال قوه داشت و هیچ گاه به یک قاضی فشار نمی آورد که قاضی مطابق نظر او حکم دهد. در مواردی نظیر مشکلی که برای یکی از مجریان زن تلویزیون در آن ایام پیش آمد ضمن مراجعه به امام مانع دخالت و هیاهوی عناصر خارج از نهاد قضاوت در امر قضا شد.»
**ع .س **1601**

منبع: ایرنا

کلیدواژه: سياسي آيت الله موسوي اردبيلي دومين نكوداشت دانشگاه مفيد قم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.irna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایرنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۵۴۹۲۸ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

امضای تفاهم‌نامه آیین نکوداشت دانش‌آموختگان بین‌المللی در شیراز

ایسنا/فارس تفاهم‌نامه همکاری سازمان امور دانشجویان و دانشگاه شیراز برای برگزاری «آیین نکوداشت دانش‌آموختگان بین‌المللی» در خردادماه ۱۴۰۳ منعقد و از پوستر این رویداد با حضور معاون وزیرعلوم و رئیس سازمان امور دانشجویان رونمایی شد.

همچنین در ادامه‌ این مراسم، با حضور جمعی از دانشجویان غیرایرانی و مدیران دانشگاه شیراز در سالن آمفی تئاتر پردیس بین‌الملل دانشگاه شیراز، از پوستر برگزاری «آیین نکوداشت دانش‌آموختگان بین‌المللی» در سال جاری رونمایی شد.

بر اساس تفاهم‌نامه منعقدشده، دانشگاه شیراز در خردادماه ۱۴۰۳، میزبان برگزاری مراسم نکوداشت دانش‌آموختگان بین‌المللی است که با حضور بیش‌از ۴۰۰ نفر از دانش‌آموختگان غیرایرانی دانشگاه‌های سراسر کشور برگزار خواهد شد.

به گزارش ایسنا و به نقل از روابط عمومی دانشگاه شیراز، در ادامه‌ این مراسم، دانشجویان غیرایرانی دانشگاه شیراز در نشست صمیمانه‌ای با معاون وزیرعلوم و رئیس سازمان امور دانشجویان و مسئولان دانشگاه شیراز به گفت‌وگو و تبادل‌نظر پرداختند و مهم‌ترین دغدغه‌ها و پیشنهادات خود را مطرح کردند.

همچنین در این مراسم از نخستین شماره «ماهنامه ملل» که ازسوی دانشجویان غیرایرانی برای معرفی هرچه بیش‌تر و شایسته‌تر فرهنگ‌ها، آداب‌ و رسوم، ظرفیت‌ها و جاذبه‌های کشورهای مختلف تهیه می‌شود، رونمایی شد.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • نکته مهمی که در توقیع امام زمان (عج) به شیخ مفید اشاره شد
  • آماده همکاری مشترک مطالعاتی با دانشگاه محقق اردبیلی هستیم
  • ضعف در سرآمدسازی حوزه دینی برای کشور و استان البرز
  • راه‌اندازی مرکز پرورش ماهیان خاوری در رودخانه قزل اوزن
  • تامین اعتبار مطالعات چهار پروژه شیلات استان اردبیل
  • دبستان ۶ کلاسه خیرساز مرحوم محب‌الله شاویسی در سنندج افتتاح شد
  • تجهیزات دفاعی ایران هم‌سطح کشور‌های پیشگام در حوزه جنگ‌افزارسازی است
  • نکوداشت دانش‌آموختگان بین‌المللی در شیراز برگزار می‌شود
  • امضای تفاهم‌نامه آیین نکوداشت دانش‌آموختگان بین‌المللی در شیراز
  • مراسم بزرگداشت مرحوم آیت‌الله صادق رزاقی در کرج برگزار می‌شود