Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش خبرنگار ایکنا؛ 20 آبان‌ماه سال جاری بود که با برگزاری آیینی رسمی، رادیو انقلاب به شکل فصلی آغاز به کار کرد؛ شبکه رادیویی که هدف از افتتاح آن معرفی و بررسی دستاوردهای انقلاب اسلامی در آستانه چهل‌سالگی آن در حوزه‌های گوناگون است. معاونت صدای رسانه ملی و مسئولان ایجاد رادیو انقلاب در قالب برنامه‌هایی که برای این شبکه رادیویی در نظر گرفته‌اند و مخاطبان می‌توانند آن را به شکل شبانه‌روزی بر روی موج اف.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

ام ردیف 95:5 مگاهرتز دریافت کنند در تلاش برای تأمین نظرات، سلایق و ذائقه متفاوت شنوندگان این رادیو بوده و هست که این روند تا پایان سال نیز ادامه خواهد داشت.

اما یکی از وجوه فرهنگی و هنری درهم تنیده شده با پدیده‌ای به نام انقلاب، هنر موسیقی است؛ هنری که حداقل در جریان مبارزات ملت ایران علیه رژیم ستم‌شاهی در سال پایانی عمر رژیم پهلوی دوشادوش عزم و اراده ملت ایران از سوی جامعه فعال در این عرصه، پیگیری و منجر به تولید آثار درخور توجهی شد که با خاطرات روزهای پُرالتهاب انقلاب اسلامی ملت ایران عجین شده و همچنان با گذشت 4 دهه از پدیدآوری، گوش سپردن به آن‌ها موجب برانگیختن حس نوستالژیک و تداعی‌گر اتفاقاتی در ذهن افرادی است که آن زمان را درک کرده‌اند. 

علاوه بر اهمیت هنر موسیقی در احیای حافظه تاریخی دوران معاصر و به ویژه 4 دهه انقلاب اسلامی که به این واسطه باید بارها به آن گوش سپرد تا حداقل یادی از خالقان این آثار فاخر موسیقی در این روزگار به عمل آید، تداوم و استمرار روحیه انقلابی یکی از کارکردهای موسیقی انقلاب است که شور و شعور در قالب آن به هم تنیده شده است و اغلب شورانگیزی موسیقی انقلاب را در ملودی و آهنگ آن می‌توان جستجو کرد و وجه شعورمندی آن را در محتوای شعری، ترانه و سرود.

اینکه رادیو انقلاب هر چند به شکل محدود و فصلی تا چه اندازه می‌تواند در معرفی موسیقی انقلاب اسلامی به نسل جوان و شناساندن ویژگی‌های آن به نسلی که برهه‌های خطیر انقلاب اسلامی را درک نکرده است، مؤثر باشد در این زمینه با رضا مهدوی؛ کارشناس، مدرس موسیقی و آهنگساز گفت‌و‌گویی ترتیب داده‌ایم که در ادامه می‌خوانید.

رضا مهدوی پیشتر مناصبی همچون مدیریت مرکز موسیقی حوزه هنری و عضویت در شورای سیاست‌گذاری جشنواره موسیقی پیامبر مهربانی(ص)  و... را به عهده داشته است.    

ـ رادیو انقلاب قریب به یک ماه است که به شکل رسمی افتتاح شده است و مشغول پخش برنامه‌های خود است، بخشی از برنامه‌های این رادیو اختصاص به موسیقی انقلاب اسلامی دارد، به نظر شما در مورد راه‌اندازی این رادیو و پخش آرشیوی از موسیقی‌های خاطره‌انگیز انقلاب چیست؟

در اینکه برای نسل‌های گوناگون انقلاب باید موسیقی انقلاب پخش شود و پرداخت مناسبی برای آن داشته باشیم که حرفی نیست چرا که اغلب آثار موسیقی انقلاب تنها مختص به آن دوران نبوده‌اند و با دقت در موسیقی انقلاب به این نکته برمی‌خوریم که هم به لحاظ شعری و هم موسیقایی برگرفته از شعائر دینی و ملی ما بوده‌اند.

مقارن با پیروزی انقلاب اسلامی و در سال‌های نزدیک به آن اغلب آثار موسیقی با تکیه بر شور انقلابی و پرداختن به وجه هیجانی آن ساخته شدند چرا که در بستر زیستگاهی به نام انقلاب شکل گرفته و عرض اندام کرده بوده‌اند اما از آنجا که گروهی از موسیقی‌دانان، آهنگسازان و خوانندگان بنام ایرانی به ساخت اینگونه آثار پرداختند لذا هم این آثار در زمان خود تأثیرگذار بوده و هم شنیدن مکرر آن‌ها در روزگار کنونی تأثیر خود را خواهد داشت و خالی از لطف نیست.

به هر حال با ابتکار معاونت صدای رسانه ملی به این مهم در مقطعی حساس توجه شد و رادیو انقلاب برای پرداختن به موضوعات گوناگون انقلابی از مدتی قبل فعالیت خود را آغاز کرده است که طبیعتاً بخشی از برنامه‌های این شبکه رادیویی اختصاص به پخش آثار فاخر موسیقی انقلاب نیز دارد که از این حیث اقدام دوستان مسئول در رسانه ملی ستودنی است و با این کار توانسته‌اند خلأ بزرگی را به ویژه در مواجهه با نسل جوان انقلاب که نیاز به درک درستی و صحیحی از آن دوران خطیر دارند، پُر کنند.

نسل جوان ما به هر حال در مقطعی که 4 دهه از پیروزی انقلاب اسلامی گذشته است باید بدانند که پدرانشان، مادرانشان و نسل‌های پیش از خود چه کارهایی برای پیروزی انقلاب اسلامی کرده‌اند که البته با یک بررسی اجمالی در میان آثار موسیقی و محتوای شعری آن زمان می‌توان تا حد زیادی به نقش تأثیر آحاد مردم در روند پیروزی آن واقف شد؛ این عرصه نیاز به بستر و زمینه مناسبی دارد که رادیو انقلاب تا حد زیادی توانسته است آن را تأمین کند.

ـ اگر خواسته باشیم نقدی بر عملکرد این رادیو به ویژه در پخش آثار موسیقی انقلاب داشته باشیم، از نظر شما چه مسئله‌ای در اولویت است؟

ابتدا باید بگویم این شبکه رادیویی نیاز به تبلیغات بیشتری دارد و تصور می‌کنم همچنان بسیاری از مردم و مخاطبان رادیو، اطلاعی از راه‌اندازی آن نداشته باشند. اما به‌عنوان مهمترین ایراد این شبکه رادیویی در حوزه موسیقی باید به این مسئله اشاره کنم که تمامی آثار موسیقی مرتبط با انقلاب از آن پخش نمی‌شود و البته گاهی اوقات آثار یک طرفه و بدون توجه به تضارب افکار و آراء مورد تحلیل، نقد و بررسی قرار می‌گیرند در حالیکه اصل باید بر آن گذاشته شود که این رادیو بدون جانبداری از دسته و گروهی، به همه آثار موسیقی تولید شده در آن دوران که تعداد آن‌ها هم کم نیست توجه نشان دهد که تصور می‌کنم از مهر 56 تا آغاز جنگ تحمیلی آمار آن‌ها از یک هزار اثر متجاوز باشد.

مسئولان رادیو انقلاب همچنین باید به این قضیه توجه داشته باشند که موسیقی انقلاب توسط طیف‌های متفاوتی از هنرمندان موسیقی در آن مقطع زمانی تولید شده‌اند؛ چه آثاری که به شکلی سریالی توسط گروه چاووش به سرپرستی مرحوم محمدرضا لطفی تولید شده‌اند و چه آثاری که به شکل مستقل و خودجوش از سوی افرادی همچون حمید شاهنگیان که اساساً به شکل حرفه‌ای در زمینه موسیقی فعالیت نمی‌کرد اما در مقطعی براساس احساس نیاز به این کار پرداخت و آثار ماندگاری را تولید کرد و همچنان هم که شنیده می‌شوند تازگی و طراوت خود را دارا هستند و نکته مهم اینکه آثار وی اغلب بدون استفاده از ساز و ملودی و با استفاده از آوا تولید شده‌اند. وقتی ظرفیتی مثل رادیو انقلاب ایجاد می‌شود باید همه این آثار حتی‌المقدور از آن پخش شود تا به ویژه نسل جوان این تصور را نداشته باشد که آثار موسیقی انقلاب تنها محدود به چند اثر انگشت‌شماری است که بارها رسانه ملی تأکید بر تکرار مکرر آن‌ها دارد و این امر موجب شده است که باقی آثار به دست فراموشی سپرده شوند.

از طرف دیگر بعد از تأمین سلایق مخاطب این رادیو با استفاده از پخش تمامی آثار تولید شده با مضمون انقلاب، مسئله دیگر همانطور که گفته شد بررسی و تحلیل درست آن‌هاست که به این منظور باید میزگردهای تخصصی با حضور همه کارشناسان، آهنگ‌سازان از همه طیف‌های فعال در عرصه موسیقی بعد از انقلاب اسلامی دعوت شود که پیرامون این روند و آینده موسیقی انقلاب اسلامی به بحث و تبادل نظر بپردازند.

ـ رادیو انقلاب از آغاز رسمی فعالیت خود گویا قرار است به مدت 4 ماه ادامه پیدا کند، برای غنای بیشتر برنامه‌های این رادیو به ویژه در حوزه موسیقی چه پیشنهادی دارید؟

تکرار زیاد آثار موسیقی‌های نوستالژیک انقلاب هر چند که حداقل برای بسیاری از مخاطبان گوش‌نواز است اما به مرور حداقل در حوزه موسیقی این رادیو را به ورطه تکرار خواهد انداخت و آرام آرام موجب کاهش مخاطبان این رادیو خواهد شد. هر چند که این رادیو فصلی است اما برای ارائه خوارک مناسب به مخاطبان خود آن هم در آستانه چهلمین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی نیاز به برنامه‌سازی عمیق در حوزه‌های مختلف به ویژه فرهنگی و هنری مرتبط با موضوع انقلاب اسلامی دارد.

به طور قطع فارغ از وجه سرگرمی و همراهی مخاطب با استفاده از تولید و اجرای برخی آیتم‌های جذاب و پویا که شور و هیجان انقلابی را برای مخاطبان به همراه خواهد داشت، باید درصدی از آثار تولیدی این رادیو به ویژه در حوزه موسیقی چالشی باشد و به شکلی کارشناسی شده به آسیب‌شناسی این حوزه بپردازد. انقلاب اسلامی حوزه گسترده‌ای از مفاهیم و موضوعات را به خود اختصاص داده است و نمی‌توان آن را مثلاً با موضوعی همچون اربعین مقایسه کرد که به طور مثال با دایر کردن رادیو اربعین آن هم در قالب گزارش‌های میدانی و آداب سفر و زیارت بتوان برای اوقات محدود و حتی نسبتاً نامحدودی با تأمین برنامه مخاطب را همچنان با خود همراه کرد. صرف پرداختی یک‌سویه به موضوعات مختلف همچون موسیقی انقلاب و عدم ورود به خاستگاه، چرایی و چگونگی روند تولید هر یک از این آثار، مخاطب این رادیو را با محتوایی سطحی مواجه خواهد کرد که در نهایت پس از تکرار آن‌ها در یک بازه زمانی چهار ماهه که برای آن در نظر گرفته شده است، موجب ریزش محسوس مخاطبان این شبکه رادیویی خواهد شد.

گفت‌و‌گو از امیرسجاد دبیریان

انتهای پیام  

منبع: ایکنا

کلیدواژه: خبرگزاری قرآن ایکنا رادیو انقلاب

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت iqna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایکنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۵۸۵۴۲ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

۸۴ بهار با رادیو

به گزارش جام جم آنلاین از روابط عمومی معاونت صدا، علی بخشی زاده، معاون صدای رسانه ملی درباره سالروز ۸۴ سالگی رادیو گفت: آسمان رادیو همیشه پرستاره بوده و با وجود گسترش رسانه ها، همچنان رادیو در سپهر رسانه می‌درخشد. این قدرت رادیو است که این قدمت را پشت سر می‌گذارد و اکنون وارد ۸۴ سالگی می‌شود. در رادیو مجموعه‌ای از نیرو‌های کارآمد، خلاق و مبتکر مستقر هستند. معمولاً آثار تولید شده فاخر است و بیراه نیست که بگوییم رادیو، آسمانی پر ستاره است. همه دوستان و همکاران خوب رادیو در عرصه فرهنگ و پیام رسانی تلألو و درخشش قابل تحسین دارند. این به خاطر این است که ما در رادیو مجموعه‌ای از هنرمندان فرهیخته، با سواد، مبتکر و خلاق داریم.

وی ادامه می‌دهد: رادیو رسانه‌ای قدرتمند برای پاسخگویی به انواع نیاز‌های ارتباطی بشر است، به ویژه نقش این رسانه در اطلاع‌رسانی، انتشار آگاهی‌های عمومی، پخش موسیقی و ایجاد فرصت‌های تفریحی و پر کردن اوقات فراغت خیلی چشمگیرتر و بیشتر از گذشته شده است. همین نیاز و ظرفیت پاسخگویی در رادیو است که منجر به بقای رادیو شده است. امروز شبکه‌های تخصصی رادیو را داریم که هرکدام متناسب با ذائقه مخاطبان برنامه‌ها را روانه آتنن می‌کنند. از سوی دیگر تعامل با مخاطبان بسیار گسترده‌تر از قبل شده است. به عنوان مثال بهره بردن از رادیونما‌ها رنگ و لعاب ویژه‌ای به شبکه‌های رادیویی داده و مخاطبان از این طریق عکس در حوزه‌های مختلف ارسال می‌کنند که از طریق رادیو نما قابل تماشا است.

معاون صدا تاکید کرد: توجه به همین ویژگی‌ها نشان می‌دهد که رادیو همچنان با قدرت در سپهر رسانه مشغول به فعالیت است و امروز که رسانه ملی در جهت تحول گام بر می‌دارد، رادیو در این راستا با رویکرد جهاد تبیین در تمامی زمینه‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی، هنری و ... گام‌های رو به جلو برداشته و با ساخت برنامه‌های متنوع اعتماد، امید به آینده، نشاط فردی و اجتماعی، سبک زندگی ایرانی اسلامی و ... را گسترش می‌دهد. همین شاخصه‌ها باعث شد تا رادیو به عنوان رسانه مردمی لقب بگیرد که مانایی این رسانه فراگیر، مدیون اندیشه، هنر و مهارت هزاران فردی است که نجیب و شریف هستند و با تعهد حرفه‌ای مشغول به فعالیت هستند. 

بخشی زاده با اشاره به برگزاری سومین دوره جشنواره ملی مستند‌های رادیویی بیان کرد: اکنون در سالروز هشتاد و چهارمین سالروز رادیو، مراسم افتتاحیه سومین دوره جشنواره ملی مستند‌های رادیویی برگزار می‌شود. این جشنواره در طول سه دوره برگزاری در زمینه رونق مستند‌های رادیویی گام‌های موثری برداشته، حتی معتقدم که این جشنواره، پنجره‌ای گشوده تا برنامه سازان و مستندسازان رادیو با جدیدترین ایده‌ها و قالب‌های مستندسازی آشنا شوند. هدف این جشنواره احیای گونه مستندسازی در رادیو بوده و قدم به قدم درهر دوره بیشتر به این هدف رسیده و اکنون در سومین دوره شاهد بلوغ این جشنواره و مستندسازی در رادیو هستیم. 

وی در ارزیابی کمی و کیفی آثار ارسال شده به جشنواره توضیح داد: خوشبختانه برگزاری کارگاه‌های آموزشی در حوزه مستندسازی رادیو جواب داده و در این دوره شاهد شکوفایی آثار ارسالی به لحاظ کمی و کیفی هستیم و این موضوع جای خرسندی دارد که برنامه سازان در این زمینه رشد خوبی داشتند. همچنین در حوزه مردمی، آثار مناسبی ارسال شده که نشانه مسیرهمدلانه رادیو با مردم است که همیشه رسانه مردمی است.

دیگر خبرها

  • ماموستا فخری در تبیین حقایق انقلاب از علمای پیشتاز بود
  • پورفرجی:حضور امینی در شهرداری اهواز باعث ایجاد اختلاف بین نیروهای انقلابی شده است
  • تصویر دیده نشده از محمدرضا شجریان
  • تصاویر دیده نشده از محمدرضا شجریان/ عکس
  • ارکستر نوای آفتاب سال جدید را با موسیقی بی کلام آغاز می‌کند
  • ۲ راهبرد ایران برای افزایش اقتدار و حرکت به سوی قله
  • گزارشی از تولد رادیو در ایران؛ از هیاهوی مردم در میدان توپخانه تا نخستین آوازخوانان
  • عقلانیت انقلابی راه حل مواجهه با معادله و حل مسائل کشور است
  • عقلانیت انقلابی اهل دوقطبی‌های کاذب نیست
  • ۸۴ بهار با رادیو