Web Analytics Made Easy - Statcounter

تولیدکنندگان فرش دستباف قم از کمبود شدید و انحصار در فروش مواد اولیه، مشکلات بیمه‌ای، دست‌کاری در برند ویژه قم و پیمان‌سپاری ارزی به‌عنوان مشکلاتی یاد می‌کنند که فرش دستباف قم را در ورطه تعطیلی و نابودی کشانده است. ۱۷ آذر ۱۳۹۷ - ۱۲:۳۷ استانها قم نظرات - اخبار استانها -

به گزارش خبرگزاری تسنیم از قم، فرش دستباف ایران معروف‌ترین و محبوب‌ترین برند صادراتی کشور به خارج است، بسیاری از مردمان هنردوست دنیا از فرش دستباف ایران به‌عنوان شناسنامه و پاسپورت دوم ایرانی یاد می‌کنند که پرچم‌دار معرفی هنر و فرهنگ ایران در عرصه‌های جهانی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

به همان اندازه که فرش دستباف ایران در سطح داخل و جهانی ارزشمند و مورداحترام است اهمیت و ارزش فرش دستباف قم به‌عنوان برند و باکیفیت‌ترین هنر هنرمندان ایرانی بیشتر شناخته می‌شود، قدمت و آثار به‌جامانده از هنر قالی باقی در قم به چندین قرن قبل باز می‌گردد.

قم یکی از ظرفیت‌ها و محورهای اصلی و بزرگ صنعت فرش دستباف در کشور است، در استان قم 27هزار بافنده، 350 واحد تولیدی، 130 واحد فروش، 10 کارگاه رنگرزی، 40 کارگاه قالی‌شویی و 31 کارگاه تعمیر و مرمت، تحت نظارت اتحادیه فرش دستباف قم فعالیت می‌کنند.

علاوه بر این انجمن هنرمندان طراح و نقاش فرش قم دارای 200 عضو و اتحادیه تعاونی‌های تولیدکننده فرش دستباف روستایی استان قم دارای پنج هزار بافنده است گفتنی است در سطح کشور 2 میلیون بافنده فرش دستباف وجود دارد.

مواد اولیه فرش دستباف در انحصار گروهی خاص است

جواد کربلایی مقدم یکی از تولیدکنندگان فرش دستباف قم با اشاره به مشکلات اقتصادی و سرمایه ثابت واحدهای تولید فرش دستباف قم اظهار می‌دارد: در شرایط اقتصادی سخت حاکم بر بازار مسئولان برای جلوگیری از رکود و تعطیلی صنعت فرش دستباف باید چتر حمایتی خود را از واحدهای کوچک و متوسطی که در تأمین نقدینگی و سرمایه ثابت مشکل‌دارند بیشتر کنند.

وی ادامه می‌دهد: تولیدکنندگان فرش دستباف در وضعیت حاکم نیازمند دریافت وام و تسهیلات کم‌بهره‌اند تا بتوانند گلیم خود را در این شرایط از آب بیرون بکشند.

حسین نوری مشکل مواد اولیه را چالش مهم صنعت فرش دستباف قم می‌داند و می‌گوید: متأسفانه انحصار مواد اولیه فرش دستباف در اختیار گروهی خاص فعالان این حوزه را با توجه به نوسانات شدید نرخ ارز با مشکلات جدی روبه‌رو کرده است.

این تولیدکننده فرش دستباف قم ابراز می‌کند: افزایش نرخ دلار و مواد اولیه تولیدکنندگان و بافندگان فرش دستباف قمی را دچار مضیقه و گرفتاری‌های بی‌سابقه کرده است.

وی عنوان می‌کند:در حال حاضر تهیه برخی از مواد اولیه فرش دستباف به‌ویژه ابریشم و چله ابریشم با مشکل و قیمت بسیار بالایی خریداری می‌شود که این مسئله سبب شده تا بسیاری از تولیدکنندگان یا دست از فعالیت‌های تولیدی بکشند و یا با ظرفیتی بسیار کمتر از ظرفیت اسمی و به‌صورت کاملاً محدود به فعالیت بپردازند.

باوجود ظرفیت و شعارهای توخالی مسئولان در توسعه و رونق صنعت فرش در استان قم و کنار توان مثال‌زدنی قم در جذب گردشگر و توریست مذهبی هنوز زیرساخت‌های نمایشگاه دائمی فرش قم باگذشت نزدیک به یک دهه از آغاز عملیات عمرانی تکمیل‌نشده و همچنان از فقر و کمبود برخی زیرساخت‌های ابتدایی موردنیاز در برپایی نمایشگاه محروم است.

یکی از معضلات و چالش‌های لاینحل قم که نتیجه بی‌تدبیری و تصمیم‌گیری‌های غیر کارشناسی شده است استقرار بی‌ضابطه و انبوه صنایع آلاینده مانند صنایع مربوط به ذوب باتری و سرب بوده که دود و عوارض ناشی از فعالیت‌های شبانه‌روزی آن وضعیت محیط‌زیست را هر روز وخیم‌تر و حجم آلاینده‌های موجود را بیشتر می‌کند که وضعیت برخی از این واحدها به‌ویژه در سلفچگان و شکوهیه بسیار وخیم گزارش‌شده است.

صنعت فرش دستباف ازجمله صنایعی است که هیچ‌گونه آلایندگی نداشته و بدون احتیاج به توسعه زیرساخت‌ها می‌توان در این صنعت اشتغال ایجاد کرد ازاین‌جهت صنعت فرش در نوع خود یک صنعت کاملاً پاک و همراه با آورده‌های اقتصادی و ارزش‌افزوده قابل‌توجهی برای تولیدکنندگان، استان و ارزی آوری برای کشور می‌شود.

روایت تلخ کارآفرینان روستایی استان از کارشکنی و سنگ‌اندازی مدیران بانکی و دولتی قم در مسیر اشتغال و تولید گلایه‌ تولیدکنندگان نساجی و پوشاک قم از سخت‌گیری بانک‌ها در ارائه تسهیلات بانکی و کمبود مواد اولیه قم پایتخت فرش دستباف جهان می‌شود

بیمه، ضعف در تبلیغات و ازکارافتادگی 3 مشکل مهم صنعت فرش دستباف قم

وجیهه ارباب‌زاده از بافندگان و تولیدکنندگان فرش دستباف قم نیز با اشاره به مشکلات تلنبار شده صنعت فرش در قم تأکید می‌کند: متأسفانه تبلیغات استانی در زمینهٔ فرش دستباف بسیار کم است درحالی‌که حجم تبلیغات بسیاری از کالاهای وارداتی در رسانه‌های رسمی بسیار چشمگیرتر است.

این تولیدکننده فرش دستباف قمی مشکلات بیمه‌ای را از مهم‌ترین نقیصه‌های صنعت فرش دستباف می‌داند ادامه می‌دهد: خدمات بیمه‌ای قالیبافان قم به‌شدت ناقص بوده و شرکت‌های بیمه‌ای پوشش‌های لازم را از فعالان این صنعت به عمل نمی‌آورند.

وی عنوان می‌کند: باید اعتراف کنیم که بسیاری از فعالان و هنرمندان فرش دستباف به دلیل عدم‌حمایت‌های بیمه‌ای بعد از بافتن چند فرش دستباف به دلایلی که وجود دارد ازکارافتاده شده و مجبور می‌شوند در کارهای دیگر به‌ویژه در فعالیت‌های ساختمانی کار کنند یا به مسافرکشی رو بیاورند.

ارباب‌زاده ادامه می‌دهد: رونق و پویایی صنعت فرش درگرو حمایت از بافندگان است، اگر امروز فرش دستباف قم در مجلل‌ترین کاخ‌های دنیا عرضه اندام می‌کند نتیجه هنرمندی همین هنرمندانی بوده که از ابتدایی‌ترین حقوق انسانی یعنی بیمه محروم هستند در این شرایط انتظار رونق و پویایی صنعت فرش دستباف خیالی واهی است.

قم یکی از قطب‌ها و محوری‌های فرش دستباف در کشور بوده به‌طوری از صادرات 420 میلیون دلاری این بخش در سال گذشته بیش از 70 میلیون دلار سهم بافندگان و تولیدکنندگان قم بوده که 20 درصد کل صادرات این صنعت را شامل می‌شود، همچنین 10 درصد از اشتغال استان قم مربوط به حوزه فرش دستباف می‌شود، بااین‌وجود صنعت فرش دستباف قم با چالش‌ها و مشکلاتی اساسی دست‌وپنجه نرم می‌کند که اگر در اسرع وقت به آن رسیدگی نشود ممکن است وضعیت این صنعت روزبه‌روز در قم وخیم‌تر و کم‌فروغ‌تر شود.

حمایت مسئولان از صنعت فرش دستباف قم  از حد شعار فراتر نرفته است

طاهر محمدخانی تولیدکننده فرش دستباف قم معتقد است: حمایت‌ها و  قول تسهیلات قابل‌ارائه به بافندگان و تولیدکنندگان فرش دستباف کاملاً شعاری بوده و از حد شعار فراتر نمی‌رود چراکه هیچ‌وقت شاهد پوشش دهی درست و درخور توجهی از سوی مسئولان استانی و کشوری نبوده‌ایم.

محمدخانی تصریح می‌کند: اگر قرار است تسهیلاتی به فعالان حوزه فرش دستباف داده شود باید به فعالان واقعی این عرصه ارائه شود، حواله کردن ارائه تسهیلات به دستگاه‌های غیرتخصصی مانند اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی سبب شده تا تسهیلات به افرادی پرداخت شود که کاملاً افرادی سوری بوده و هیچ‌گونه فعالیتی درزمینهٔ فرش و قالی‌بافی ندارند.

محمدجواد محمدی از صادرکنندگان فرش دستباف قم با اشاره به برخی از مهم‌ترین مشکلات صادرات فرش دستباف قم به خارج از کشور عنوان می‌کند: درخواست فاکتور از سیستم جدید ارزی دولت صادرات فرش دستباف را با چالش روبه‌رو خواهد کرد چراکه ممکن است برخی از فرش‌های صادراتی در زمان مشخص‌شده به فروش نرسد و تجار مجبور به دور زدن دولت بشوند.

این صادرکننده فرش دستباف قم ادامه می‌دهد: صادرکنندگان فرش باید در نحوه استفاده از ارز حاصل از فروش محصول آزاد گذاشته شوند و دولت از الزام صادرکنندگان در بازگردان ارز دست بردارد.

فرش دستباف یکی از سه کالای مهم صادراتی و نخستین کالای صادراتی غیرنفتی بوده جایگاه صنعت فرش و به‌ویژه فرش دستباف در کشور را نشان می‌دهد، 32 درصد از صادرات فرش دستباف ایران به امریکا بوده که به دلیل تحریم‌های اخیر این امکان از بین رفته و باید به دنبال بازارهای جایگزین برای جلوگیری از رکود صنعت فرش در کشور بود.

توسعه و رونق فرش دستباف می‌تواند به‌عنوان یکی از محوری‌ترین سیاست‌های دولت در مسئله حمایت از اشتغال خانگی به‌ویژه در سطح روستاهای استان قرار بگیرد، 2 میلیون فعال و بافنده فرش در کشور وجود دارد که با احتساب خانوارهای آن‌ها بازندگی بالغ‌بر 10 میلیون نفر از مردم گره‌ خورده است.

پیمان‌سپاری ارزی کمر صادرکنندگان فرش را خم است

سعید میرسعیدی از صادرکنندگان فرش دستباف قم با اشاره به یکی از چالش‌های نوین فرش دستباف قم ابراز می‌کند: متأسفانه شاهد این هستیم که فرش دستبافت قم با برند کشور بلژیک در بازارهای بین‌المللی و حتی در برخی فروشگاه‌های قم عرضه می‌شود که هیچ نامی برای آن نمی‌توان گذاشت.

وی بیان می‌کند: سیستم جدیدی در تولید فرش راه‌اندازی شده که می‌تواند تا چند سال دیگر فرش ابریشم قم را با بحران واقعی روبه‌رو کند، در این سیستم جدید تولید تشخیص فرش دستباف واقعی با فرش ماشینی برای مصرف‌کننده قابل‌تمایز نیست، این قبیل فرش‌ها کاملاً با سیستم ماشینی اما با ابریشم، طرح، نقشه و سرویس قم تولید می‌شود.

میرسعیدی می‌گوید: متأسفانه آغاز این حرکت نامبارک از خارج از کشور شروع شد اما امروز برخی از تولیدکنندگان قمی این سیستم‌ها را وارد استان کرده و از آن‌ها استفاده می‌کنند، ادامه این روند ممکن است در کوتاه‌مدت مزایایی برای تولیدکنندگان داشته باشد اما مطمئناً در درازمدت خسارت‌های جبران‌ناپذیری را به این صنعت وارد می‌کند.

مجید نوید زاده از صادرکنندگان فرش دستباف قم نیز می‌گوید: فرش دستباف هویت دوم کشور بوده و مردم کشورهای اروپایی و آمریکایی ایران را در مرتبه نخست و قبل از هر چیزی با صنعت فرش و آثار هنرمندان این حوزه می‌شناسند.

این صادرکننده فرش دستباف ابراز می‌کند: اقدام و تصمیم دولت در اجرای پیمان‌سپاری ارزی مشکلات و چالش‌های فرش دستباف را بیش از گذشته خواهد کرد، در کشورهای دیگر برای صادرات محصولات دولت از صادرکنندگان حمایت کرده و تسهیلات ارائه می‌دهد درحالی‌که دولت با اجرای سیاست بازگشت ارز عملاً اشتباه 20 سال قبل خود را تکرار می‌کند، نتیجه این سیاست بدون شک نزول نمودار صادرات فرش خواهد بود.

گزارش از اصغر شهبازی

انتهای پیام/‌ز

R7854/P41362/S6,62/CT6

منبع: تسنیم

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tasnimnews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تسنیم» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۱۸۵۹۹۴۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مانع‌تراشی برای فعالیت تولیدکنندگان پذیرفتنی نیست

ایسنا/کرمانشاه نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه کرمانشاه گفت: اگر فردی در استان برای تولیدکنندگان مشکلی بوجود آورده که روند کارشان را با چالش مواجه کند، حتما او را به مردم معرفی خواهم کرد.

 حجت الاسلام‌ والمسلمین‌حبیب الله غفوری، امروز(۸ اردیبهشت) در دیدار با نمایندگان جامعه کارگری و کارفرمایی کرمانشاه به مناسبت بزرگداشت هفته کارگر، با بیان اینکه ایران اسلامی بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از سوی مستکبران عالم تحریم شده و روز به روز هم به تحریم‌ها اضافه می‌شود، افزود: تنها کشوری هستیم که پرچم استقلال و آزادی را در دنیا بلند کرده‌ و با عزت و اقتدار روی پای خود ایستاده‌ایم و اکنون در بخش‌های زیادی به خودکفایی رسیده‌ و به خودمان متکی هستیم.

غفوری با بیان اینکه امروز در عرصه‌های بسیار پیچیده در دنیا حرف برای گفتن داریم و به رغم تحریم‌ها از قدرت‌های اقتصادی منطقه هستیم، ادامه داد: خیلی‌ها یادشان هست که در سال آخر جنگ تحمیلی با کسری بودجه گسترده و تعطیلی بسیاری از صنایع مواجه بودیم، اما با تکیه بر توان داخلی و بدون کمک‌های بین‌المللی کار را شروع کردیم و به پیشرفت‌های خوبی هم رسیدیم.

غفوری در ادامه اشاره‌ای هم به نامگذاری امسال به نام سال «جهش تولید با مشارکت مردم» از سوی مقام معظم رهبری داشت و گفت: برای تحقق شعار سال لازم است مسئولین در هر منطقه و بخش، شهر، شهرستان و استانی با توجه به زیست بوم منطقه و اقتضائات آن پای کار آمده و برای تحقق شعار سال برنامه‌ریزی کاربردی داشته باشند.

 وی تاکید کرد: با توجه به موقعیت‌های استثنایی استان کرمانشاه در عرصه‌های مختلف از جمله اقلیم چهار فصل و نیز همجواری با کشور عراق، باید در جهت تحقق شعار سال اقدامات راهبردی در استان انجام شود تا هم نرخ بیکاری استان کاهش یابد و هم اینکه کرمانشاه به عنوان یک استان مرزی بتواند سهم خود را در توسعه کشور ایفا کند.

غفوری اشاره‌ی هم به گلایه‌مندی تولیدکنندگان از برخی مسئولین استانی و نیز بروکراسی اداری پیچیده داشت و گفت: از ابتدای ورودم به کرمانشاه با تعدادی از تولیدکنندگان مواجه شده‌ام که مدعی شده‌اند برای انجام امورات خود  در دستگاه‌های اجرایی استان با مشکل مواجه می‌شوند که اصلا پذیرفتنی نیست.

وی با بیان اینکه مانع‌تراشی سر راه فعالیت تولیدکنندگان به هیچ عنوان پذیرفتنی نیست، عنوان کرد:  اگر فردی در استان برای تولیدکنندگان مشکلی بوجود آورده که روند کار آنها را با چالش مواجه کند، حتما او را به مردم معرفی خواهم کرد.

غفوری در ادامه با اشاره به تفاوت نگاه‌ها به نیروی کار در کشور ما با سایر نقاط دنیا، اظهار کرد: دنیا به نیروی کار و کارگر به عنوان یک ابزار نگاه می‌کند و تا حدی برای نیروی کار احترام قائل است که منافع نظام سرمایه‌داری را با خود به همراه داشته باشد که این نگاه در اسلام به هیچ عنوان وجود ندارد. در ایران اسلامی هم به تاسی از آموزه‌های دین اسلام به جامعه کارگری به عنوان نیرو و اساس کار نگاه می‌شود و حفظ کرامت انسانی بیش از هرچیز دیگری در اولویت است.

غفوری تاکید کرد: در هیچ جای دیگری در دنیا توجه به کرامت انسانی در حد و اندازه‌ای که در کشور ما برای کار و کارگر وجود دارد، دیده نمی‌شود و مایه افتخار است که کارفرماها در نشست‌های استانی و ملی بیش از اینکه به مسائل مربوط به کارفرمایی ورود کنند، دغدغه کارگران را دارند.

انتهای پیام

دیگر خبرها

  • بانک سامان میزبان صادرکنندگان در نمایشگاه اکسپو ایران
  • مانع‌تراشی برای فعالیت تولیدکنندگان پذیرفتنی نیست
  • بازیابی و معرفی روایت‌های فرهنگ دریاپایه قشم ضرورت دارد
  • بازدید هیئت هرمزگانی از نمایشگاه صنعت پلاستیک چین
  • صنعت نشر هند برای تولید کتاب‌های صوتی با هوش مصنوعی آماده می‌شود
  • حل مشکلات تولیدکنندگان کشتارگاه اقلید نیازمند اراده مسوولان است
  • زنجیره ارزش پسته باید با کمک تولیدکنندگان و صادرکنندگان تکمیل شود
  • روایت یک اقتصاددان از اتفاقی نگران‌کننده برای طبقه متوسط جامعه
  • از راه اندازی شهرک تخصصی برای فرش بختیاری تا مشتریان پر‌ و پا قرص اروپایی
  • رشد صددرصدی صادرات فرش دستباف از خراسان رضوی